Αυτοί ξεχώρισαν στη φετινή Basket League! (pics)

Αυτοί ξεχώρισαν στη φετινή Basket League! (pics)
Η κανονική περίοδος της Basket League ολοκληρώθηκε και το gazzetta.gr απονέμει τα... βραβεία στους καλύτερους της σεζόν.

Η ομάδα που ξεχώρισε, η ομάδα που απογοήτευσε και οι πρωταγωνιστές τόσο εντός, όσο και εκτός παρκέ σε ένα από τα ανταγωνιστικότερα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών!

ΛΑΥΡΙΟ, Η ΕΚΠΛΗΞΗ!

Το νεοφώτιστο Λαύριο δεν άρχισε καλά τη σεζόν, ωστόσο στη συνέχεια ενισχύθηκε, έπαιξε πολύ καλύτερο μπάσκετ και όχι μόνο κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία, αλλά έφτασε να διεκδικεί την είσοδο στα playoffs μέχρι και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Δεν κατάφερε να συνεχίσει στην post season, ωστόσο κέρδισε τις εντυπώσεις και από του χρόνου έχει την ευκαιρία να καθιερωθεί στα... μεγάλα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ. Καλύτερη στιγμή της σεζόν για το Λαύριο η τεράστια εκτός έδρας νίκη επί του ΠΑΟΚ με 75-69, αποτέλεσμα που δικαίως χαρακτηρίστηκε το μεγαλύτερο στην ιστορία της ομάδας.

ΚΟΡΟΙΒΟΣ: ΑΠΟ ΤΑ PLAYOFFS ΣΤΗ... ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Βλέποντας κανείς την περσινή τελική κατάταξη θα διαπιστώσει πως η φετινή χρονιά του Κόροιβου Αμαλιάδας ήταν απογοητευτική. Πέρσι η ομάδα του Χάρη Μαρκόπουλου τερμάτισε στην 8η θέση, μπαίνοντας στα playoffs, στην πρώτη της χρονιά στη μεγάλη κατηγορία, ενώ φέτος παρέμεινε σε αυτή, κυριολεκτικά την τελευταία αγωνιστική. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με ρεκόρ 8-18 (ίδιο με τον Αρκαδικό) και αν κάποια αποτελέσματα δεν ήταν όπως τα ήθελε η ομάδα της Αμαλιάδας θα συνόδευε την Καβάλα στην Α2.

Ο ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Καλύτερος προπονητής της σεζόν δικαίως θα πρέπει να θεωρείται ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Ο coach της Κηφισιάς οδήγησε την ομάδα των βορείων προαστίων και πάλι στα playoffs, έπειτα από την περσινή απουσία και το έκανε με σχετικά χαμηλό budget και εμπιστευόμενος αρκετούς νέους παίκτες. Η Κηφισιά παρουσίασε ένα πολύ ικανό σύνολο, το οποίο έβαλε πάρα πολύ δύσκολα τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και τον Παναθηναϊκό.

ΤΟ... ΑΠΟΡΘΗΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΑΡΗΣ

Με απολογισμό 11 νικών και 2 ηττών (από τους δυο αιώνιους) ο Άρης δικαιούται να περηφανεύεται πως είχε την καλύτερη έδρα του πρωταθλήματος πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ο κόσμος των «κίτρινων» δημιουργούσε εξαιρετική ατμόσφαιρα στα εντός έδρας παιχνίδια του Άρη στο Nick Galis Hall, κάτι που έκανε το ήδη δύσκολο έργο των αντιπάλων ομάδων, ακόμη δυσκολότερο. Η ικανότητα του Άρη να... «καθαρίζει» τα εντός έδρας παιχνίδια έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Ο MVP ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟ.2

Η μεταγραφή του Λουκά Μαυροκεφαλίδη ήταν από τις πιο σημαντικές που πραγματοποίησε η ΑΕΚ το καλοκαίρι που μας πέρασε, στο παρκέ, όμως, αποδείχθηκε η… καλύτερη! Η Ένωση με τον Μάκη Αγγελόπουλο στο… τιμόνι της στοχεύει να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο κι ο ηγέτης της δεν είναι άλλος από τον πολύπειρο φόργουορντ. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης πραγματοποιεί απίστευτή σεζόν, οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί και μάλιστα μέσα στη διάρκεια της χρονιάς υπήρξαν… σειρήνες από άλλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Δεν έμοιαζε, όμως, καθόλου πιθανό να επιτρέψει η ΑΕΚ στον συγκεκριμένο παίκτη να αποχωρήσει και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Βλέπετε, μιλάμε για παίκτη που τελείωσε την κανονική περίοδο της Basket League με 14.5 πόντους (43% τρίποντα), 6.8 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 25:35 λεπτά κατά μέσο όρο και μόνο λίγα δεν ήταν τα ματς τα οποία ηγήθηκε της Ένωσης. Στα… highlights του Λουκά Μαυροκεφαλίδη οι 22 πόντοι που σημείωσε στο εντυπωσιακό ματς κόντρα στον Ολυμπιακό (σ.σ. ήττα για την ΑΕΚ με 93-100), ενώ season high έκανε στη νίκη επί του Κόροιβου με 67-76, όταν και μέτρησε 28 πόντους.
«Παράσημο» για τον Μαυροκεφαλίδη αποτελεί δεδομένα το γεγονός ότι τελείωσε την κανονική περίοδο ως πρώτος σκόρερ (377 πόντοι) κι έγινε ο πρώτος παίκτης της ΑΕΚ που τα καταφέρει, μετά τον θρύλο της Ένωσης, Γιώργο Αμερικάνο!

Ακόμα, εντυπωσιακή ήταν κι η χρονιά που πραγματοποίησε ο Οκάρο Ουάιτ. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Δημήτρης Πρίφτης δημιούργησε ένα εξαιρετικό σύνολο, οι επιλογές που έκανε αποδείχθηκαν άψογες κι ο Ουάιτ πραγματικά εξελίχθηκε σε παίκτη «λίρα 100»! Ο Αμερικανός φόργουορντ κάνει πολλές δουλειές μέσα στο παρκέ και σε 26 συμμετοχές στην κανονική περίοδο της Basket League μέτρησε 13.5 πόντους (62.3% δίποντα, 38.9% τρίποντα), 7 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ σε 25:01 λεπτά κατά μέσο όρο. Αποτελεί βασικό… γρανάζι της πορείας του Άρη μέχρι την Τρίτη θέση της regular season, με την εμφάνιση που ξεχωρίζει να είναι αυτή που δεδομένα θα θυμούνται για αρκετό καιρό κι οι φίλοι της ομάδας. Αναφερόμαστε -φυσικά- στους 27 πόντους που πέτυχε ο Ουάιτ στη νίκη με 84-72 επί του… αιώνιου αντίπαλου ΠΑΟΚ.

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Σε αυτή την κατηγορία δεν θα δείτε τους ξένους των δύο… μεγάλων ομάδων, διότι λίγο έως πολύ είχαμε μία γενική εικόνα. Το ζητούμενο εδώ να δούμε τους παίκτες που έκαναν τη διαφορά εκεί που δεν το περιμέναμε. Κι η αρχή θα γίνει με τον Τζέρελ ΜακΝιλ. Ακόμα ένα κομμάτι της πολύ καλά δουλεμένης… μηχανής που παρουσιάζει φέτος ο Δημήτρης Πρίφτης. Ο Αμερικανός γκαρντ αποτέλεσε διακαή πόθο του Άρη το καλοκαίρι που μας πέρασε και στο παρκέ αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το… γιατί! Ο ΜακΝίλ σκοράρει 14 πόντους κατά μέσο όρο, έχει ακόμα 3.4 ριμπάουντ κα 2.5 ασίστ ανά ματς, με τις αντίπαλες άμυνες να έχουν πάθει αρκετές φορές «ζημιά» από τον συγκεκριμένο παίκτη, που διακρίνεται για την ικανότητα του στο σκοράρισμα.

Συνέχεια με τον Ντάστιν Χογκ. Τον mr. double-double! Εξαιρετική αποδείχθηκε η επιλογή του Ηλία Παπαθεοδώρου και των συνεργατών του να εμπιστευτούν τον συγκεκριμένο παίκτη, με τον Αμερικανό φόργουορντ να κάνει μεγάλη δουλειά τόσο στο σκοράρισμα, όσο και στον τομέα των ριμπάουντ. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ντάστιν Χογκ μετράει φέτος 10 double-double στην κανονική περίοδο της Basket League κι ήταν από τους βασικούς άξονες της Κηφισιάς, η οποία κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση.

Επόμενος στη λίστα ο Τρέβορ Ρέλεφορντ. Ο Κολοσσός Ρόδου έβγαλε πέρυσι τον Μάικ Τζέιμς που παίζει στη Λαμποράλ Κούτσα και τον Ντομινίκ Ουότερς που βρίσκεται στον Άρη. Ο Ρέλεφορντ θέλει να συνεχίσει την… παράδοση κι είναι γεγονός ότι μπορεί να τα καταφέρει, αφού φέτος είναι ο απόλυτος ηγέτης του Κολοσσού. Θέλετε αριθμούς; Ο Αμερικανός γκαρντ σημειώνει 13.9 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ μαζεύει 3.1 ριμπάουντ και μοιράζει 4 ασίστ ανά παιχνίδι. Στα… highlights του οι 26 πόντοι που έβαλε στην ΑΕΚ, σ’ ένα ματς όπου ο Κολοσσός ηττήθηκε στον πόντο με 85-86 και – φυσικά- οι 35 με τους οποίους «φόρτωσε» το καλάθι του Κόροιβου, στην εκτός έδρας νίκη της ομάδας της Ρόδου με 68-71.

Ακολουθεί ο Όβι Σόκο. Εξαιρετικές εμφανίσεις με τη φανέλα των Τρικάλων για τον Βρετανό φόργουορντ, ο οποίος πήρε ήδη μεταγραφή για την ιταλική Μπρίντιζι. Μάλιστα, η προσφορά του φάνηκε ακόμα πιο πολύ στο διάστημα της απουσίας του εξαιτίας ενός τραυματισμού. Ο Σόκο έχασε 7 ματς στη φετινή Basket League κι από τα υπόλοιπα 19 ήταν μονοψήφιος μονάχα στα 3! Εντυπωσιακή επίδοση, με τους μέσους όρους του να… γράφουν 16.5 πόντοι -7.95 ριμπάουντ- 2.3 ανά συμμετοχή. Αναμφίβολα από τους παίκτες-κλειδιά της πορείας των Τρικάλων, που κατάφεραν γι’ ακόμα μία χρονιά να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία.

Last but not least ο Ντουέιν Ντέιβις. Ένας χαρισματικός σκόρερ, που έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής από πέρυσι, ωστόσο βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών και δεν βοήθησε τον Κόροιβο μέχρι το τέλος της σεζόν. Και φέτος έχασε κάποια ματς λόγω τραυματισμού, ωστόσο κατάφερε να ολοκληρώσει την περίοδο ως δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, με μέσο όρο 18.1 πόντους και 5.1 ριμπάουντ! Κορυφαίες του εμφανίσεις οι 30 πόντοι που πέτυχει στην εκτός έδρας ήττα από τα Τρίκαλα με 85-74 κι οι 36 που σημείωσε στο αρνητικό αποτέλεσμα κόντρα στον Κόροιβο με 60-61. Κι αν αυτές δεν της χάρηκε, πανηγύρισε με τους συμπαίκτες του τη νίκη επί του Λαυρίου την τελευταία αγωνιστική, που χάρισε στην ομάδα της Αμαλιάδας την παραμονή. Ματς που ο Ντέιβις ηγήθηκε εκ νέου του Κόροιβου με 25 πόντους!

Σημείωση: Στη λίστα με τους κορυφαίους ξένους μπορούσε ακόμα να μπει ο ΝτεΜάριους Μπολντς (15.9 πόντους, 43% στα τρίποντα) που αποκτήθηκε λίγο μετά τα μισά της σεζόν κι έπαιξε κομβικό ρόλο στην παραμονή του Λαυρίου, ενώ ο Κέβιν Ντίλαρντ του Απόλλωνα είχε μεν εξαιρετική παρουσία (18.6 πόντους, 40% στα τρίποντα, 4 ασίστ), ωστόσο αγωνίστηκε σε μόλις 11 ματς, καθώς δεν ήταν από την αρχή στην Πάτρα κι έχασε ματς λόγω της τιμωρίας του για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΚΑΒΒΑΔΑ

Ο Ολυμπιακός τον παραχώρησε στον Αρκαδικό, προκειμένου να βρει χρόνο συμμετοχής και να πάρει παιχνίδια. Εκείνος όχι απλά έπαιξε περισσότερο απ’ ότι αν ήταν στον Πειραιά, αλλά εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστής της ομάδας της Τρίπολης! Καλά καταλάβατε. Αναφερόμαστε στον Βασίλη Καββαδά, ο οποίος έκανε εκπληκτική σεζόν! Θέλετε αριθμούς; Ο άλλοτε σέντερ του Πανιωνίου σημείωνε 14.86 πόντους κατά μέσο όρο, κατέβαζε 6.4 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ το ποσοστό ευστοχίας του στα σουτ δύο πόντων έφτασε το εκπληκτικό 70.8%. Ο Βασίλης Καββαδάς ήταν εντυπωσιακός στη νίκη με 98-90 επί του Λαυρίου (20 πόντοι), στην ήττα από την Καβάλα με 85-74 (23 πόντοι) και τη νίκη επί του Απόλλωνα με 82-59 (23 πόντοι), ωστόσο season high έκανε στην ήττα από την Κηφισιά με 68-74, όταν και μέτρησε 27 πόντους. Σ’ εκείνο το ματς δεν πανηγύρισε, όπως δεν πανηγύρισε και στο φινάλε της χρονιάς, καθώς ο Αρκαδικός υποβιβάστηκα. Η συγκεκριμένη, όμως, σεζόν δεν αποκλείεται να αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον του Καββαδά, ο οποίος έδειξε φέτος ότι μπορεί να προσφέρει.

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΕΝΤΑΔΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)

12.29 πόντοι, 1.4 ριμπάουντ, 5.76 ασίστ σε 24:19 λεπτά (21 συμμ.)

ΤΖΕΪΜΣ ΦΕΛΝΤΕΪΝ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

12.96 πόντοι (48% τρίποντα), 2.32 ριμπάουντ, 2.72 ασίστ σε 25:12 λεπτά (25 συμμ.)

ΟΚΑΡΟ ΟΥΑΪΤ (ΑΡΗΣ)

13.5 πόντοι (39% τρίποντα), 7 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ σε 25:01 λεπτά (26 συμμ.)

ΝΤΑΣΤΙΝ ΧΟΓΚ (ΚΗΦΙΣΙΑ)

12.81 πόντοι, 8.31 ριμπάουντ, 1.35 ασίστ σε 30:30 (26 συμμ.)

ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ (ΑΕΚ)

14.5 πόντοι (43.% τρίποντα), 6.77 ριμπάουντ, 2 ασίστ σε 25:35 (26 συμμ.)

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα