Όταν οι νίκες δεν έχουν... περιτύλιγμα!

Όταν οι νίκες δεν έχουν... περιτύλιγμα!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας εξηγεί γιατί ο υψηλότερος ανταγωνισμός της Ευρώπης, αναγκάζει τους «αιώνιους» να κρατούν δυνάμεις, στερώντας από την Α1 Κατηγορία, το θέαμα που μπορούν να προσφέρουν και κάνει τον απολογισμό της 25ης αγωνιστικής.

Η εικόνα του πρώτου μέρους, στη διάρκεια του οποίου, ο Ολυμπιακός (24-1) προηγήθηκε ακόμη και με +22 (24-46), δεν προμήνυε σε τίποτε το τελείωμα-«θρίλερ» της αναμέτρησης στο κλειστό της Περιβόλας. Οι «ερυθρόλευκοι» (Σπανούλης 15π. & 9ασ.) έχασαν συνολικά 15 βολές (18/33 ήτοι 54,5%) κι επέλεξαν να κάνουν συντήρηση δυνάμεων για το ενδεχόμενο που το ματς της Παρασκευής (08/04, 21.45) με την ΤΣΣΚΑ μπορεί να τους δώσει την πρόκριση στους «8» της Ευρωλίγκα. Η εμφάνιση της προηγούμενης εβδομάδας στη Μόσχα, απέδειξε ότι «ζόρισμα» με τον Άρη, είχε επίπτωση στις δυνάμεις των παικτών του Σφαιρόπουλου, που δεν είχαν αποθέματα ενέργειας και κατέρρευσαν κόντρα στην πολύ πιο αθλητική Χίμκι. Η χαλάρωση του 2ου μέρους λοιπόν, ήταν λίγο πολύ επιβεβλημένη και έδωσε την ευκαιρία στους Πατρινούς να αστοχήσουν σε τρίποντο για την ισοφάριση! Η ψυχραιμία και η ευστοχία του Σπανούλη (15π. & 9ασ.) στο τέλος γλίτωσε τους Πειραιώτες από περιπέτειες (77-72) και πλέον το πλεονέκτημα έδρας είναι αδύνατον να χαθεί. Την τελευταία εβδομάδα, όμως, έγινε προφανέστερο από ποτέ ότι ένας τόσο ανταγωνιστικός όμιλος όσο ο εφετινός στο Top-16 της Ευρωλίγκα, είναι λογικό να αναγκάζει τις ομάδες να παίζουν όσο χρειάζεται για να κερδίζουν με συνέπεια να μην βγάζουν συχνά στο γήπεδο τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Η απάντηση για τα σκαμπανεβάσματα του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός (24-1) διατήρησε αλώβητη την έδρα του, κάνοντας το 13/13 στο ΟΑΚΑ και διεύρυνε το ρεκόρ του σε 15-1 από την ημέρα που το πολυβόλο που λέγεται Έλιοτ Ουίλιαμς φόρεσε την «πράσινη» φανέλα. Ο 27χρονος Αμερικανός γκαρντ ήταν ο κορυφαίος (24π. & 3κλ. με 7/10 σουτ) στην 10η σερί νίκη (78-71 επί της ΑΕΚ) του «τριφυλλιού» στο πρωτάθλημα. Οι «πράσινοι» παρουσίασαν για μία ακόμη φορά τις αδυναμίες που τους χαρακτηρίζουν στα τελευταία παιχνίδια, έχοντας αρκετά κενά διαστήματα, υποπίπτοντας σε αρκετά λάθη (18) και χάνοντας κατά κράτος τα ριμπάουντ (11 λιγότερα). Οι νίκες μπορεί να αποτελούν το κύριο ζητούμενο, ωστόσο, όλοι στο «πράσινο» στρατόπεδο έχουν υψηλές απαιτήσεις και προβληματίζονται βλέποντας την ομάδα τους να κερδίζει, έχοντας να παίξει καλά από τους αγώνες με την Φενέρμπαχτσέ και την Μάλαγα. Οι μείον δύο παίκτες (Πάβλοβιτς και Κούζμιτς) στις εγχώριες υποχρεώσεις, που όμως παίρνουν χρόνο στην Ευρωλίγκα και ο μεγαλύτερος χρόνος που πρέπει να πάρουν στην Ελλάδα οι Χαραλαμπόπουλος και Παπαγιάννης κατά πρώτο λόγο και ο Γιάνκοβιτς κατά δεύτερο, είναι φυσικό να δημιουργούν πρόβλημα ρυθμού και να προκαλούν σκαμπανεβάσματα. Γι' αυτό και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έβαλε τεχνηέντως τις φωνές στα αποδυτήρια, ζητώντας από τους παίκτες να βγάλουν μεγαλύτερη ένταση κι ενέργεια στο παρκέ. Καθώς πλέον τα γάλατα αρχίζουν να σφίγγουν, το rotation θα μικρύνει και τότε λογικά, ο Κυπελλούχος Ελλάδας θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια στην απόδοσή του. Ο αγώνας της Πέμπτης με την Εφές Αναντολού, ίσως να είναι το πρώτο δείγμα...

Όταν ο Άρης κερδίζει και από την επίθεση!

H επιθετική προσφορά των τεσσάρων (Πελεκάνος, Σίμτσακ, Ζάρας και Μούρτος) εκ των πέντε γηγενών (μαζί με τον Ξανθόπουλο) που βρίσκονται στο rotation και πέτυχαν τους μισούς πόντους (44/88) της ομάδας και τα υψηλά ποσοστά σε δίποντα (56,6%) και τρίποντα (54,5%), ήταν οι αιτίες που ο Άρης (19-6), νίκησε (88-83) στην Κρήτη από την επίθεση. Οι «κιτρινόμαυροι» (Ουάϊτ 15π. & 13ρ.) πέτυχαν κάτι λιγότερο από 12 περισσότερους πόντους από τον μέσο όρο της παραγωγικότητάς τους (76,6π.) πριν το τζάμπολ και παρ' ότι δέχθηκαν για πρώτη φορά πάνω από 80 (μ.ο. 67,7π.), έκαναν ρεκόρ 9ετίας εκτός έδρας, ολοκληρώνοντας την κανονική περίοδο με 9 «διπλά»! Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη είναι πλέον σίγουρα 3η και το ερχόμενο Σάββατο (09/04, 17.00) κόντρα στο Κολοσσό, έχει την ευκαιρία να φτάσει τις 20 νίκες στο πρωτάθλημα, για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2006-2007.

Η μοναξιά του Λουκά και η ανυπαρξία των ξένων!

Η 25η συνεχόμενη εκτός έδρας ήττα (78-71) της ΑΕΚ από τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα, είχε θετικά και αρνητικά στοιχεία. Η «Ένωση» είχε καλή αμυντική παρουσία, κυριάρχησε στα ριμπάουντ, κυκλοφόρησε σωστά την μπάλα στην επίθεση και «χτύπησε» τον αντίπαλό της στο ένας εναντίον ενός που είναι το αδύνατό του σημείο. Οι παίκτες του Γιούρι Ζντοβτς ανέτρεψαν μία διαφορά 15 πόντων (37-22 στο 17'), προηγήθηκαν με 63-67 στο 35' και 70-71 στο 38'), αλλά έμειναν «άσφαιροι» στο τελευταίο δίλεπτο κι έχασαν για 4η φορά στα τελευταία πέντε ματς. To ότι «κιτρινόμαυροι» όχι απλά πάλεψαν το ματς, αλλά διεκδίκησαν μέχρι το τέλος τη νίκη, στηριζόμενοι στους δύο πιο έμπειρους παίκτες τους (Μαυροκεφαλίδης 16π. & 8ρ., Καλαμπόκης 9π. & 3κλ.), είναι σίγουρα τιμητικό, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί εύλογο προβληματισμό για την προσφορά των ξένων. Η «βασίλισσα» δεν μπορεί να κοιτάει ψηλά όταν βασίζεται σε Αμερικανούς (Χέρστον, Κάρτερ, Γκριν και Μπράουν), που σε σημαντικά ματς, έχουν όλοι μαζί 19 πόντους (με 7/24 σουτ) και 11 από τα 21 λάθη της ομάδας.

Τα σενάρια για την 5η θέση

Η Κηφισιά (12-13), που με την καλύτερη επιθετική εμφάνιση της χρονιάς (Ελ-Αμίν 20π., 6ρ. & 8ασ.) μακριά από το «Ζηρίνειο», έφυγε νικήτρια (90-87) από το Βενετόκλειο και διατήρησε την παράδοση που την θέλει να κερδίζει όλα τα παιχνίδια (5/5), στα οποία πετυχαίνει μίνιμουμ 83 πόντους, υπερέχει σε όλες τις ισοβαθμίες. Για να τις αξιοποιήσει όμως και να τερματίσει στην 5η θέση, θα πρέπει είτε να χάσει ο ΠΑΟΚ στην Καβάλα στην τελευταία αγωνιστική, είτε η ομάδα των βορείων προαστίων να νικήσει τον Παναθηναϊκό στην έδρα της. Η λογική λέει ότι το τέλος της κανονικής περιόδου θα βρει την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου στην 6η θέση και στην 1η φάση των πλέϊ-οφ, θα αντιμετωπίσει τον Άρη με μειονέκτημα έδρας.

Η πιο δύσκολη εβδομάδα της χρονιάς για τον ΠΑΟΚ (12-13) και την οικογένεια του Σούλη Μαρκόπουλου, ολοκληρώθηκε με τον «δικέφαλο του Βορρά» να δίνει ηχηρή απάντηση (92-78) στα κακόβουλα σενάρια που κυκλοφορούσαν πριν από το τζάμπολ με τον Κόροιβο. Ο ρόλος του καταξιωμένου επαγγελματία προπονητή υπερτέρησε από 'κείνον του πατέρα, που πάντα θέλει το καλό του γιού του (Χάρης Μαρκόπουλος) κι έτσι οι Θεσσαλονικείς (Βασιλειάδης 20π. & 5ασ. με 4/8 τριπ.) πήραν τη νίκη που χρειάζονταν για να πλησιάσουν στην 5η θέση. Η προσθήκη του Κιθ Κλάντον (8π., 7ρ. & 2ασ.) που συμπληρώνει εξαιρετικά τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη (9π. & 3ασ.), έχει αυξήσει τις λύσεις μέσα στην ρακέτα, με αποτέλεσμα η τετράδα των ψηλών να συνεισφέρει συνολικά 38 πόντους, παρ' ότι ο αγωνιστικός προσανατολισμός του ΠΑΟΚ είναι κατά βάση περιφερειακός.

Τα νούμερα λένε ότι τις οκτώ φορές ο Κολοσσός (11-14) δέχτηκε περισσότερους από 80 πόντους, πήρα ισάριθμα «κίτρινα» φύλλα αγώνα ήττες και η εντός έδρας ήττα (87-90) από την Κηφισιά, απομάκρυνε κατά πολύ το ονειρικό σενάριο της 5ης θέσης! Οι Ροδίτες (Λαρεντζάκης 20π. & 5ρ., Σαλούστρος 17π. & 10ρ.) «κατέβασαν» την διαφορά από τους 19 πόντους (39-58 στο 22') στους 3 πόντους, αλλά το άσχημο απόγευμα του Ρέλεφορντ (13π., 6ρ. & 8ασ. με 0/4 τριπ.) και η συνολική αστοχία στα τρίποντα (6/26 ήτοι 23,2%), θα τους αφήσει πιθανότατα στην 7η θέση.

Η μάχη για το τελευταίο «εισιτήριο» των πλέϊ-οφ

To Ρέθυμνο (10-15) πάλεψε μέχρι το τέλος για τη νίκη που θα το έβαζε στην 8άδα και θα εξασφάλιζε τη συμμετοχή του στην post-season, αλλά οι 88 πόντοι που δέχθηκε μέσα στην έδρα του, ήταν πάρα πολλοί (οι περισσότεροι φέτος) για να νικήσει την πιο σταθερή ομάδα του πρωταθλήματος, μετά τους δύο «αιώνιους». Το «limit-up» της σεζόν (70-69 επί της ΑΕΚ), επιτεύχθηκε με βάση την άμυνα, οπότε κάθε φορά που το παθητικό των Κρητικών (Ρ.Μάντεν 15π., 6ρ., 3ασ. & 3κλ.) ξεπερνάει τους 80 πόντους (ρεκόρ 3-9), η ήττα είναι το πιο φυσιολογικό αποτέλεσμα (83-88). Η σεζόν θα τελειώσει το Σάββατο (09/04) για την ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου (παίζει στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό), αν το Λαύριο ή ο Απόλλων (ή και οι δύο) νικήσουν σε Αμαλιάδα και Τρίκαλα αντίστοιχα, καθώς οι ισοβαθμίες δεν την ευνοούν. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι 8η και θα επιστρέψει στον Πειραιά για το πρώτο ματς των πλέϊ-οφ.

Η επιστροφή του Κέβιν Ντίλαρντ (16π., 3ασ. με 3/5 τριπ.) και η σταδιακή ενσωμάτωσή του στο rotation της ομάδας του Κώστα Μέξα, βελτίωσε ουσιαστικά την λειτουργία του Απόλλωνα (9-16), που όπως και με τον Παναθηναϊκό στην Περιβόλα, πάλεψε στα ίσα το ματς με τον Ολυμπιακό, «ψαλιδίζοντας» την διαφορά από τους 22 (24-46 στο 18') στους 3 πόντους (68-71 στο 38'). Το τελικό 72-77 αποτελεί μία σημαντική τόνωση ηθικού για την μάχη με τα Τρίκαλα, όπου μία ενδεχόμενη νίκη θα βάλει τους Πατρινούς στα πλέϊ-οφ και θα αποτελέσει την καλύτερη επιβράβευση μίας επίπονης και σκληρής προσπάθειας.

Τα πολύ φτωχά ποσοστά από την γραμμή των 6,75 (6/28 ήτοι 21,4%), στέρησε από το Λαύριο (9-16) την 4η συνεχόμενη νίκη του και την ευκαιρία να γιορτάσει νικηφόρα, μπροστά στο κοινό του, την τεράστια επιτυχία της παραμονής στην Α1 Κατηγορία. Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη (Μπάρλος 18π., 5ρ.) τα κατάφερε επιδεικνύοντας μεγάλη σταθερότητα εντός έδρας (7/9 με αντιπάλους από την 4η θέση και κάτω) και η ήττα (75-80) από τα Τρίκαλα, δεν χάλασε καθόλου την εορταστική ατμόσφαιρα. Η νίκη του ΠΑΟΚ επί του Κοροίβου στην Πυλαία «σφράγισε» και μαθηματικά την «σωτηρία» μίας ομάδας που κλήθηκε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, μόλις ένα μήνα πριν από το πρώτο τζάμπολ της κανονικής περιόδου. Η ενδεχόμενη πρόκριση στα πλέϊ-οφ θα είναι το απόλυτο «κερασάκι στην τούρτα» μίας άκρως επιτυχημένης χρονιάς.

Ο ρυθμιστής της παραμονής!

Τα Τρίκαλα (8-17) μπήκαν σε περιπέτειες, επειδή ήταν η μοναδική ομάδα που έμεινε σχεδόν 6 μήνες χωρίς εκτός έδρας νίκη και το αρνητικό της σερί, έφτασε τις 11 συνεχόμενες μακριά από την Θεσσαλία! Το παράδοξο, όμως, είναι ότι η εξασφάλιση της παραμονής, οριστικοποιήθηκε χάρη στα μόλις δύο «διπλά» που πλέον έχει στο ενεργητικό της! Το πρώτο «διπλό» στην Αμαλιάδα, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος έβαλε τις βάσεις (μετράει δύο νίκες επί του Κοροίβου γι' αυτό και υπερτερεί στην τριπλή ισοβαθμία) και το δεύτερο (70-65), στο τελευταίο εκτός έδρας ματς της σεζόν, στο αφιλόξενο Λαύριο, έδωσε στο συγκρότημα του Κώστα Φλεβαράκη την «πολυτέλεια» της πλήρως αδιάφορης αναμέτρησης, την τελευταία αγωνιστική με τον Απόλλωνα Πάτρας. Η ενίσχυση του ρόστερ με τον Μπράντον Μπράουν (28π. & 9ρ. με 11/17 σουτ) μεσούσης της περιόδου, αποδείχτηκε κίνηση «ματ», καθώς ο 31χρονος Αμερικανός φόργουορντ (μ.ο. 16,4π. & 6,7ασ. με 55% στα διπ. & 40,9% στα τριπ.), «σήκωσε» την ομάδα στην περίοδο της απουσίας του Σόκο και έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στα περισσότερα κρίσιμα ματς.

Μία βολή ίσον μία κατηγορία!

Στην Τρίπολη, ο Αρκαδικός (8-17) παρουσιάστηκε περισσότερο αγχωμένος από ποτέ (19 λάθη και 62,5% στις βολές), παρ' όλα αυτά έκανε το χρέος (Κ.Τζόουνς 19π., 6ασ. & 3κλ.) του και «κάμπτοντας» (74-68) την αντίσταση της Καβάλας, διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες του και οριστικοποίησε τον υποβιβασμό των φιλοξενουμένων. Η τριπλή ισοβαθμία με Κόροιβο (νίκη εντός επί του Λαυρίου) και Τρίκαλα (ήττα εντός από τον Απόλλωνα), είναι πλέον το πιο ρεαλιστικό σενάριο για την σωτηρία των Αρκάδων, εκτός και το αγωνιστικό «θαύμα» του 2ου γύρου ολοκληρωθεί με «διπλό» στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ. Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη μετράει 5 νίκες στις τελευταίες οκτώ αγωνιστικές, αλλά αν ισοβαθμήσει μόνο με τον Κόροιβο (μία νίκη στα τελευταία 14 ματς!) θα χάσει την μάχη επειδή υστερεί στη συνολική διαφορά πόντων. Υπάρχει πιο τρανή απόδειξη της αξίας μίας άστοχης και μίας εύστοχης βολής (Καββαδάς); Η δεύτερη έδωσε στον Αρκαδικό τη νίκη (61-60) μέσα στην Αμαλιάδα και η πρώτη στέρησε από τους νεοφώτιστους την υπεροχή στην ισοβαθμία (είχαν χάσει στην έδρα τους με 80-81)...

Αμυντική κατάρρευση μακριά από την Αμαλιάδα!

Το ότι έχει προέρχεται από επτά συνεχόμενες ήττες, μετράει μόλις μία νίκη στις τελευταίες 14 αγωνιστικές και παρ' όλα αυτά, βάσει λογικής, έχει περισσότερες πιθανότητες «σωτηρίας» από τον Αρκαδικό, συνιστά ένα αξιοπερίεργο σενάριο που στερείται μεγάλη δόση μπασκετικής «δικαιοσύνης»! Με νίκη επί του Λαυρίου στο γήπεδό του, ήττα των Αρκάδων στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ και εντός έδρας νίκη των Τρικάλων επί του Απόλλωνα, ο Κόροιβος (7-18) θα πανηγυρίσει το ερχόμενο Σάββατο την παραμονή του στην Basket League, σε μία χρονιά που άρχισε με εξαιρετικές προοπτικές (5-3 στην 8η αγωνιστική) και κινδυνεύει να εξελιχθεί στην απόλυτη «αυτοχειρία»! Στην Πυλαία, η ομάδα του Χάρη Μαρκόπουλου «έτρεξε» ένα σερί 4-24 και προηγήθηκε με +7 στο 27ο λεπτό (50-57), αλλά η αστοχία των βασικών επιθετικών όπλων της (Ντέϊβις 21π. με 2/9 τριπ., Ουέμπστερ 12π., 7ασ. με 5/21 σουτ) και οι 42 πόντοι που δέχθηκε στα 13 τελευταία λεπτά, φανέρωσε έναν από τους βασικούς λόγους της αγωνιστικής «κατρακύλας» (92-78) των φιλοξενουμένων. Ενδεικτικό της κατάστασης, αποτελεί το «παθητικό» (μ.ο. 84,2π.) του Κοροίβου στους 7 επτά τελευταίους αγώνες μακριά από την Αμαλιάδα (ρεκόρ 0-7), σε σχέση με την άμυνα της ομάδας (μ.ο. 76,5π.), στα πρώτα έξι αντίστοιχα ματς (ρεκόρ 4-2),

Η παραμονή που «χάθηκε» στον 1ο γύρο!

Ο υποβιβασμός της Καβάλας (5-20), είχε ουσιαστικά οριστικοποιηθεί από την - προ δύο εβδομάδων - ήττα στη Ρόδο από τον Κολοσσό, οπότε το παιχνίδι της Τρίπολης (74-68 υπέρ των γηπεδούχων) είχε τυπική σημασία για τους Αργοναύτες, που αν κέρδιζαν, απλά θα έπαιρναν μαζί τους τον Αρκαδικό. Η χρονιά χάθηκε στον 1ο γύρο, όταν οι περυσινοί πρωταθλητές της Α2 Κατηγορίας, γνώρισαν τέσσερις εντός έδρας ήττες απέναντι σε αντιπάλους (Απόλλων Πάτρας, Κόροιβος, Κηφισιά και Κολοσσός) που μία ομάδα που θέλει να «σωθεί», «επιβάλλεται» να κερδίσει. Το «λιοντάρι» προσπάθησε να αλλάξει την κατάσταση, έκανε αλλαγές κι έφερε διαφορετική νοοτροπία στο αγωνιστικό τμήμα, αλλά ο χρόνος, το δύσκολο πρόγραμμα και οι τραυματισμοί (Ταπούτος & Κοστόβ), δεν ήταν... «σύμμαχοί» του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!