Έτσι θα γίνει το 2/2 με Μάλαγα και Λαμποράλ!

Έτσι θα γίνει το 2/2 με Μάλαγα και Λαμποράλ!
Ο Αστέριος Καλύβας, συνεργάτης του Φώτη Κατσικάρη στην Εθνική ομάδα αλλά και στην Μούρθια, αναλύει στο gazzetta.gr τις ελληνοϊσπανικές μονομαχίες αυτής της εβδομάδας, επισημαίνοντας τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι “αιώνιοι” απέναντι σε Μάλαγα και Λαμποράλ.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της φάσης των “16” της Ευρωλίγκα έχει πλέον αρχίσει και από τη στιγμή που, περισσότερο για τον Ολυμπιακό και λιγότερο για τον Παναθηναϊκό, κάθε παιχνίδι ισοδυναμεί με τελικό, πάμε να δούμε ποια είναι τα “προβλήματα” που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές ομάδες στους αγώνες αυτής της εβδομάδας. Σύμμαχός μας, σ' αυτή την προσέγγιση, ο Αστέριος Καλύβας που μετά την διετή προϋπηρεσία του στο τεχνικό επιτελείο του Πανιωνίου στο πλευρό του Γιάννη Σφαιρόπουλου (2012-2014) και την θητεία του ως assistant-coach του Σούλη Μαρκόπουλου στον ΠΑΟΚ (2014-2015), από το περασμένο καλοκαίρι συνεργάζεται με τον Φώτη Κατσικάρη στην Εθνική ομάδα αλλά και στην Μούρθια.

Η ισπανική ομάδα “άλωσε” (90-79) πριν από λίγες μέρες το “Jose Maria Martin Carpena”, όπου την Πέμπτη (03/03, 21.45) ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει την Ουνικάχα Μάλαγα και πριν από έναν μήνα, υποχρέωσε την επόμενη αντίπαλο του Ολυμπιακού, Λαμποράλ Κούτσα στην 4η ήττα της (68-66) στην λίγκα ACB. Υπό την καθοδήγηση του Έλληνα ομοσπονδιακού τεχνικού, η Μούρθια βρίσκεται στην 8η θέση του ισπανικού πρωταθλήματος (ρεκόρ 10-11) και στοχεύει στην πρώτη ιστορική συμμετοχή της στα πλέϊ-οφ και ο 39χρονος προπονητής, που είναι επιφορτισμένος με το scouting, ξέρει καλά τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα των ομάδων που θα αντιμετωπίσουν αυτή την εβδομάδα οι “αιώνιοι”.

Ουνικάχα Μάλαγα

«Σε σχέση με το πως άρχισε την χρονιά, έχει κάποιους τραυματισμούς και οι απουσίες του Μάρκοβιτς και του Σμιθ, έχουν αλλοιώσει σε έναν βαθμό τον τρόπο παιχνιδιού της. Είναι η ομάδα που, στατιστικά, έχει τα περισσότερα λάθη στην ACB και κατ' επέκταση και στην Ευρωλίγκα πάνω στην εφαρμογή του pick'n'roll, γι' αυτό και μοιραία, παίρνει τις λιγότερες κατοχές από το pick πάνω στην μπάλα. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να πει κανείς ότι διακρίνεται στο συγκεκριμένο τρόπο επίθεσης. Επίσης, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που την χαρακτηρίζει, είναι η πρωτιά σε Ισπανία και Ευρώπη, στα επιθετικά ριμπάουντ ανά κατοχή κι αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να προσέξει πολύ ο Παναθηναϊκός, αν δεν θέλει να κινδυνεύσει. Είναι ίσως το πιο δυνατό σημείο της Ουνικάχα και το οποίο, δίνει τεράστια ώθηση στην επίθεσή της, που σε γενικές γραμμές, χωλαίνει! Είναι μακράν η πιο αργή ομάδα της διοργάνωσης ανά κατοχές, μετά την Μπαρτσελόνα... Κι αυτό γιατί κατά κανόνα, αν δεν βρει κάτι ξεκάθαρο στον αιφνιδιασμό, πάει σε set παιχνίδι και εδώ φαίνεται πόσο της λείπουν οι δύο προαναφερθέντες παίκτες, που μπορούν να “διαβάσουν” γρήγορα τις φάσεις. Έτσι λοιπόν, το μόνο που ψάχνει σταθερά στο transition game, είναι το low-post παιχνίδι του Κουζμίνσκας και του Τόμας κι αν δεν της προκύψει, τότε ακολουθεί τα συστήματα από το playbook του coach Πλάθα, τα οποία συνήθως, έχουν να κάνουν με motion επιθέσεις και στηρίζονται σε διείσδυση, που αν αποκοπεί, καταλήγει σε περιφερειακό σουτ, γιατί διαθέτει παίκτες που μπορούν να περάσουν και αλλά να σουτάρουν.», μας λέει αρχικά ο Αστέριος Καλύβας και προσθέτει:

«Δίνει πιο εύκολα το τρίποντο από το δίποντο!»

«Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που πρέπει να ελέγξει, ο Παναθηναϊκός είναι η close-out άμυνα! Δηλαδή, οι παίκτες της Μάλαγα επιχειρούν το pick'n'roll, αλλά πολύ σπάνια η εκτέλεσή τους γίνεται από τον παίκτη που κάνει το pick ή εκείνον που “ρολάρει” προς το καλάθι, γιατί συνήθως, η μπάλα πηγαίνει σε έναν τρίτο παίκτη, που είτε σουτάρει απ' έξω, είτε προσποιείται και κινείται προς το καλάθι. Καθώς επίσης και ότι αναγκάζει τον αντίπαλό της στα περισσότερα λάθη, που προκαλούν “φθηνούς” πόντους! Στην άμυνα οι παίκτες του Πλάθα, κλείνουν πάρα πολύ την ρακέτα τους και είναι αξιοσημείωτο ότι οι αντίπαλοί τους στην Ευρωλίγκα, ευστοχούν στα περισσότερα τρίποντα (περίπου 10 κατά μ.ο.) και στα λιγότερα δίποντα (περίπου 17 κατά μ.ο.). Για παράδειγμα, η ΤΣΣΚΑ τη νίκησε με 17/27 δίποντα και 13/29 τρίποντα, ενώ η Λοκομοτίβ Κούμπαν πήρε το “διπλό” με 14/25 δίποντα και 16/34 τρίποντα! Η απουσία του Σμιθ στερεί από την Μάλαγα, τις απροσδόκητες και απρόβλεπτες καταστάσεις στην επίθεση, ενώ αυτή του Μάρκοβιτς κατεβάζει το επίπεδο της άμυνας, γιατί ο Σέρβος point-guard είναι μακράν ο καλύτερος και πιο έμπειρος αμυντικός. Συμπερασματικά, πιστεύω ότι αν η ελληνική ομάδα παρουσιαστεί συγκεντρωμένη και ελέγξει τα κομμάτια που αναλύσαμε, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την Ουνικάχα, έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή. Άλλωστε, είναι η πρώτη στην Ευρωλίγκα σε ασίστ ανά κατοχή, που σημαίνει ότι ευστοχεί στα περισσότερα καλάθια από πάσα!», καταλήγει ο assistant-coach της Μούρθια.

Λαμποράλ Κούτσα

«Είναι μία περίπτωση ομάδας, που αν δεν την αναλύσει κάποιος διεξοδικά, προκαλεί λανθασμένη εικόνα. Δηλαδή, βλέπουμε ένα σύνολο που αρέσκεται στην επίθεση σε ανισορροπία και βγάζουμε το εύκολο συμπέρασμα, ότι το φόρτε της είναι η επιθετική ικανότητα. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί οι Βάσκοι έχουν την καλύτερη άμυνα στην Ευρωλίγκα ανά κατοχή. Μόνο στο Top-16, η Λαμποράλ Κούτσα είναι η 2η καλύτερη στα κλεψίματα και στα κοψίματα, ενώ οι αντίπαλοί της, έχουν το χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας στα σουτ εντός πεδιάς κι αυτό εξηγείται από τα πολλά αθλητικά και μακριά κορμιά που διαθέτει και τα οποία δυσκολεύουν τα σουτ, γι' αυτό και θεωρείται από τις πιο, αν όχι η πιο γρήγορη ομάδα στην Ευρώπη, ανά κατοχή.», σχολιάζει ο Αστέριος Καλυβας και συνεχίζει:

Ο έλεγχος του ρυθμού και ο παράγοντας “Μπουρούσης”!

«Το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού είναι ότι έχει υπομονή στην κυκλοφορία της μπάλας, “διαβάζει” καλά τις αντίπαλες άμυνες και ξέρει να θυσιάζει ένα σουτ για ένα καλύτερο σουτ! Η επιθετική του παρουσία στο συγκεκριμένο παιχνίδι, θα είναι καθοριστική γιατί τα λάθη από κλεψίματα ή κοψίματα, συνήθως καταλήγουν σε εύκολο καλάθι για την ισπανική ομάδα, που βρίσκει ρυθμό και momentum από το παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο. Επομένως, ο έλεγχος του ρυθμού θα παίξει κομβικό ρόλο. Δεν ξέρω αν τελικά θα παίξει ο Μπουρούσης, αλλά η εν γένει παρουσία του σε άμυνα κι επίθεση, αποτελεί την υπεραξία της Λαμποράλ Κούτσα. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά το παιχνίδι της, εύκολα θα διαπιστώσει ότι παίζει άλλο στυλ μπάσκετ μαζί του και άλλο χωρίς αυτόν! Κοινώς, ο Έλληνας διεθνής σέντερ τους προσφέρει την εξυπνάδα και είναι αυτός που “δένει” την ενέργεια και τα αθλητικά προσόντα των συμπαικτών του, με την ποιότητα, την εμπειρία και το μπασκετικό του IQ.», καταλήγει ο συνεργάτης του Φώτη Κατσικάρη στην Μούρθια και την Εθνική Ελλάδας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.