«Γιατί να μην ξανακερδίσουμε τον Ολυμπιακό;»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Γιατί να μην ξανακερδίσουμε τον Ολυμπιακό;»
Ο Τορνίκε Σενγκελία, που λόγω τραυματισμού δεν έπαιξε στο εφετινό ματς του Ολυμπιακού στην Βιτόρια, αιτιολογεί στο gazzetta.gr γιατί πιστεύει ότι η Λαμποράλ μπορεί ακόμη και F4(!) κι απορεί με όσους αντιμετωπίζουν τον Μπουρούση ως "κομήτη"!

Τυχερός που γεννήθηκε ψηλός κι αθλητικός στην Τυφλίδα, εγκατέλειψε την πατρίδα του πριν καλά-καλά κλείσει τα 17 του χρόνια και τελειώσει το σχολείο. Η απόφαση της Βαλένθια να επενδύσει στο ταλέντο του, τον έκανε να ωριμάσει πρόωρα και να αφοσιωθεί στο μπάσκετ, που του έδινε την δυνατότητα να φτιάξει τη ζωή διαφορετικά απ' ότι η πλειοψηφία των συνομηλίκων του στην Γεωργία. Μετά από δύο χρόνια στα τμήματα υποδομής της ισπανικής ομάδας, το 2010 μετακόμισε στο Βέλγιο για λογαριασμό της Σαρλερουά, που τον πρώτο χρόνο τον έδωσε δανεικό στην Πέπινστερ για να ψηθεί και τον δεύτερο, του έδωσε χρόνο συμμετοχής και την ευκαιρία να "διαφημίσει" το ταλέντο του.

Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις της Λαμποράλ Κούτσα ενόψει της αυριανής αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό.Σε απόδοση 1.83 στη Vistabet η νίκη των Βάσκων.

Ο λόγος για τον Τορνίκε Σενγκελία, που τον Ιούνιο του 2012 επελέγη στο νο54 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Φιλαντέλφια Σίξερς και λίγες μέρες αργότερα τα δικαιώματά του δόθηκαν ως ανταλλαγή στους Μπρούκλιν Νετς. Στη Νέα Υόρκη, ο 24χρονος διεθνής Γεωργιανός, πέρασε ενάμιση χρόνο μεταξύ των τελευταίων θέσεων του πάγκου της ομάδας και της θυγατρικής Σπρίνγκφιλντ Άρμορ, που αγωνίζεται στην αναπτυξιακή λίγκα (NBDL). Μετά από ένα σύντομο πέρασμα και από τους Σικάγο Μπουλς, πέρυσι, ο δυναμικός πάουερ-φόργουορντ υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Λαμποράλ Κούτσα και εδώ και ενάμιση μήνα (οπότε και ξεπέρασε τον τραυματισμό) είναι το στήριγμα του Γιάννη Μπουρούση μέσα στη ρακέτα της ισπανικής ομάδας.

Το gazzetta.gr τον εντόπισε στα αποδυτήρια των Βάσκων στην "Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα", λίγη πριν από μία πρωινή προπόνηση και ο "Τόκο" όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του, μας μίλησε για τις προσδοκίες της ομάδας του στην εφετινή Ευρωλίγκα, το 3/3 στην Βιτόρια επί του Ολυμπιακού (πέρυσι και φέτος), την όρεξη της Λαμποράλ που ανοίγει ολοένα και περισσότερο με νίκες επί της Μπάρτσα και της Ρεάλ και φυσικά τον μεγάλο πρωταγωνιστή της, τον "δικό μας", Γιάννη Μπουρούση, που "βγάζει μάτια" φέτος σε ισπανικό πρωτάθλημα και Ευωλίγκα.

Η επιστροφή σου στο rotation μετά από απουσία ενάμιση μήνα, λόγω τραυματισμού, δίνει μία επιπλέον ποιοτική λύση μέσα στη ρακέτα της ομάδας. Έχεις διαμορφώσει άποψη για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει φέτος η Λαμποράλ Κούτσα στην Ευρωλίγκα;

«Νομίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε μέχρι το φάϊναλ-φορ κι από 'κει και πέρα ό,τι ήθελε προκύψει! Γιατί όχι; Δε λέω ότι θα τα καταφέρουμε, απλά εκφράζω την πεποίθηση ότι έχουμε πιθανότητες. Προκριθήκαμε πανάξια στο Top-16, μπήκαμε με το δεξί στην 2η φάση, με μία πειστική εκτός έδρας νίκη σε ένα δύσκολο γήπεδο και ανυπομονούμε για το επόμενο ματς, που τυχαίνει να είναι κόντρα στον Ολυμπιακό! Θα είμαστε έτοιμοι...»

Σε ποιους τομείς θα απέδιδες τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της ομάδας σας;

«Βλέπω σαν μεγάλο πλεονέκτημα την πολύ καλή ισορροπία που έχουμε στο παιχνίδι κοντά και μακριά από το καλάθι. Έχουμε ψηλούς που μπορούν να τραβήξουν το σκοράρισμα και που παράλληλα είναι καλοί πασέρ για να αξιοποιήσουν τους δεινούς σουτέρ που διαθέτουμε στην περιφέρεια. Σαν αδυναμία που πρέπει να βελτιώσουμε, θα χαρακτήριζα τα κενά διαστήματα 3-4 λεπτών που συνήθως έχουμε στην 3η περίοδο και μας βγάζουν από το ρυθμό μας. Οφείλονται κυρίως στην έλλειψη εμπειρίας και καθαρού μυαλού, κάτι που απορρέει από τον ενθουσιασμό που χαρακτηρίζει τα περισσότερα παιδιά. Ευτυχώς, στα περισσότερα παιχνίδια, βρίσκουμε τη λύση και τον σωστό τρόπο αντίδρασης, γι' αυτό και έχουμε κερδίσει τα περισσότερα “κλειστά” παιχνίδια που έχουμε δώσει έως τώρα...»

Νικήσατε τον Ολυμπιακό στην 1η φάση της Ευρωλίγκα χωρίς εσένα και με τον Πάτρικ Γιάνγκ παρόντα. Πιστεύεις ότι μπορείτε να καταφέρετε και πάλι απέναντι σε έναν αντίπαλο με μεγάλη εμπειρία σ'αυτό το επίπεδο και που έχει αποδείξει ότι ξέρει να κερδίζει σε καυτές έδρες;

«Εγώ ξέρω ότι από πέρυσι που είμαι στην ομάδα, έχουμε ένα 3/3 στο σπίτι μας, κόντρα στην ελληνική ομάδα! Αφού μετράμε λοιπόν τρεις νίκες γιατί να μην μπορούμε να κερδίσουμε και για τέταρτη φορά; Ξέρουμε βέβαια, ότι θα έρθουν εδώ με μεγάλη αποφασιστικότητα και θα παίξουν δυνατά για να πετύχουν ένα πολύτιμο “διπλό”, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία σκληρή μάχη... Τώρα αν έχουμε πλεονέκτημα, επειδή τώρα δεν παίζει ο Γιανγκ και παίζω εγώ, αυτό δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Στα χαρτιά μπορεί, στην πράξη θα φανεί μετά το τζάμπολ...»

Επομένως, θεωρείς ότι το μαρκάρισμα του Σπανούλη θα αποτελέσει το κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα;

«Αυτή είναι μία ερώτηση για τους περιφερειακούς μας και τον Φαμπιάν (σ.σ.: Κοσέρ) που τον έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία στο παρελθόν! Εντάξει πλάκα κάνω... Είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη και σίγουρα μεγάλος ηγέτης, οπότε αν του επιτρέψουμε να μπει “ζεστός” στα ματς και να αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση και ρυθμό από την αρχή, θα είναι δύσκολο να τον περιορίσουμε οπότε πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση στο μαρκάρισμά του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός και το θέμα είναι ότι ο Σπανούλης ξέρει να αξιοποιεί πολύ αποτελεσματικά τους συμπαίκτες του και αυτό είναι που τον κατατάσσει στην “ελίτ” των Ευρωπαίων παικτών...»

Στην Ισπανία νικήσατε την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ στην Βιτόρια και την Μάλαγα εκτός έδρας, ενώ στην Ευρωλίγκα λυγίσατε τον Ολυμπιακό και την Εφές Αναντολού. Αυτές οι μεγάλες νίκες είναι που σας κάνουν να πιστεύετε ότι μπορεί να κοιτάξετε και πιο ψηλά; Δεν σου κρύβω ότι εξεπλάγην όταν μου είπες ότι σκέφτεστε ακόμη και το φάϊναλ-φορ...

«Λογικό δεν είναι; Έχουμε ένα γεμάτο ρόστερ, παίκτες με ποιότητα, εμπειρία και αθλητικά προσόντα, οπότε πέρα από την ώθηση που μας δίνουν τέτοια αποτελέσματα, νομίζω ότι παράλληλα κερδίζουμε και τον σεβασμό των αντιπάλων μας! Δεν είναι είδηση πλέον ότι κάτι ξεχωριστό γίνεται φέτος εδώ στην Βιτόρια, γι' αυτό και ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τόσο ζεστά την ομάδα.»

Εμείς τον ξέρουμε πολλά χρόνια, αλλά εσύ που τον ζεις καθημερινά τους τελευταίους μήνες, είσαι πιο αρμόδιος για να εξηγήσεις στον κόσμο το φαινόμενο “Μπουρούσης”... Τι γίνεται με τον Γιάννη; Γιατί πιστεύεις ότι κυριαρχεί απόλυτα σε Ευρωλίγκα και ACΒ;

«Τίποτε το ιδιαίτερο δεν συμβαίνει, δεν πρόκειται για κάποιο κομήτη που ξαφνικά εμφανίστηκε στον πλανήτη του μπάσκετ! Είναι ένας από τους κορυφαίους σέντερ στην Ευρώπη εδώ και χρόνια και απλά φέτος, είναι σε μία ομάδα, που ο προπονητής και οι συμπαίκτες του τον πιστεύουν, παίρνει χρόνο συμμετοχής και έχει τη δυνατότητα να δείξει την αξία του! Σίγουρα παίζει ρόλο ότι έχει ταιριάξει και με την "χημεία" της ομάδας και ότι έχει αποκτήσει καλή ψυχολογία μέσα από τις συνεχόμενες καλές εμφανίσεις του, αλλά να σου πω την αλήθεια, δεν κάνει κάτι το εξωπραγματικό, αυτός είναι ο Μπουρούσης και για μας, είναι φυσιολογικό που παίζει έτσι...»