Το 2015 της Ευρωλίγκα (pics & vids)

Το 2015 της Ευρωλίγκα (pics & vids)
Το 2015... αποτελεί παρελθόν και το gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό του για τη χρονιά που πέρασε στην Ευρωλίγκα

Μια χρονιά που η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης για 9η φορά στην πολύ πλούσια ιστορία της, παίζοντας εκπληκτικό μπάσκετ από την αρχή μέχρι το τέλος. Μια χρονιά που ο Ολυμπιακός έφτασε ένα βήμα πριν τον 4ο ευρωπαϊκό του τίτλο και ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι τα πλέι οφ, όπου αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η περσινή σεζόν ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική και το gazzetta την αποχαιρετά ξεχωρίζοντας ομάδες, πρόσωπα, αλλά και φάσεις που την χαρακτήρισαν.

Η ομάδα της χρονιάς

Το 2015 ήταν η χρονιά της. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η καλύτερη ομάδα της περσινής σεζόν στην Ευρωλίγκα.
Όχι μόνο γιατί κατέκτησε τον τίτλο, αλλά γιατί έπαιξε και το καλύτερο μπάσκετ από όλες. Γρήγορη, θεαματική, πολύ παραγωγική,
αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική. Οι Μαδριλένοι ήξεραν πότε έπρεπε να τρέξουν, πότε να κατεβάσουν ρυθμό και πότε να πιέσουν σε όλο το γήπεδο.
Δικαίως κατέκτησαν τον 9ο τίτλο στην πλούσια ιστορία τους.

Η απογοήτευση (ομάδα) της χρονιάς

Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτέλεσε πονοκέφαλο, διότι θα μπορούσε κανείς να επιλέξει τη Μπάγερν Μονάχου για την πορεία της τόσο την περσινή σεζόν, όσο και στο πρώτο μισό της φετινής, ωστόσο η απουσία της Μακάμπι από το TΟΡ 16 αναμφίβολα αποτελεί τη μεγαλύτερη απογοήτευση του 2015. Η ιστορική ομάδα έμεινε εκτός TOP 16 για πρώτη φορά στην ιστορία της. Δυο χρόνια μετά την κατάκτηση του τροπαίου η Μακάμπι δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη την ομάδα. Έχει χάσει την ταυτότητά της και η διοίκηση θα πρέπει να βρει κάποιο τρόπο ώστε να την επαναφέρει εκεί που ανήκει.

Πρόσωπο της χρονιάς

Ο Νεμάνια Μπιέλιτσα της Φενέρμπαχτσε ήταν ο καλύτερος παίκτης της περσινής Ευρωλίγκας. Ο Σέρβος φόργουορντ, ο οποίος φέτος αγωνίζεται στο ΝΒΑ και τους Τίμπεργουλβς, ήταν ο πιο συνεπής και σταθερός παίκτης σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Δίκαια η Ευρωλίγκα τον ανάδειξε ως τον πολυτιμότερο παίκτη της χρονιάς. Είχε 11,9 πόντους ανά αγώνα στην κανονική περίοδο και 14,5 στο FINAL 4, ενώ παράλληλα μάζευε και 8,5 ριμπάουντ. Δεν έχασε ούτε μία αναμέτρηση και αγωνίστηκε και στα 29 παιχνίδια της Φενέρμπαχτσε στη διοργάνωση.

Η έκπληξη (πρόσωπο) της χρονιάς

Η ομάδα του Μπόμπαν Μαριάνοβιτς αποκλείστηκε από το ΤΟP-16, ωστόσο ο ίδιος αποτέλεσε την βασική γραμμή κρούσης του Ερυθρού Αστέρα και στα 24 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Οι μέσοι όροι του ήταν φανταστικοί για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς είχε 16,6 πόντους και 10,7 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Αναδείχθηκε ο καλύτερος σέντερ της διοργάνωσης και το καλοκαίρι άφησε την ομάδα του Βελιγραδίου και υπέγραψε συμβόλαιο με τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Βλέπει τον κόσμο από τα 2,21μ και ήταν μακράν του δευτέρου ο πιο αποτελεσματικός παίκτης πέρσι, έχοντας 25,7 βαθμούς στο index ανά αγώνα.

Η απογοήτευση (πρόσωπο) της χρονιάς

Ο Ντάριο Σάριτς έχει όλα τα φόντα για μια σπουδαία καριέρα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες. Η Εφές και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στήριξαν πολλά πάνω του πέρσι, αλλά αυτός δεν ανταποκρίθηκε όσο θα ήθελαν οι άνθρωποι της ομάδας του. Είχε κατά μέσο όρο 9,9 πόντους, 6,4 ριμπάουντ και 12,6 βαθμούς στο index της Ευρωλίγκας με την τουρκική ομάδα να αποκλείεται στα πλέι οφς από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια της χρονιάς. Η επιλογή του μπορεί να ξενίζει γιατί οι αριθμοί του δεν είναι κακοί, ωστόσο όταν πρόκειται για τον άνθρωπο που αναδείχθηκε το μεγαλύτερο ταλέντο του ευρωπαϊκού μπάσκετ (πάνω και από τον Αντετοκούνμπο) πέρσι, τότε δεν είναι κάτι το εξαιρετικό.

Η φάση της χρονιάς

Η φάση της σεζόν ανήκει δικαιωματικά στον Γιαν Βέσελι. Ο φόργουορντ της Φενέρμπαχτσε πραγματοποίησε το κάρφωμα της σεζόν με θύμα τον άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού, Μίρτζα Μπέκιτς. Η Φενέρμπαχτσε υποδέχθηκε τη Λαμποράλ Κούτσα για την 6η αγωνιστική του ΤOP-16 και επικράτησε με 91-90 σε ένα παιχνίδι που ο σέντερ της ισπανικής ομάδας θα το θυμάται για καιρό.

Η γκάφα της χρονιάς

Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν επιλέξαμε μια φάση, αλλά ένα ολόκληρο δίλεπτο. Όχι από την περσινή σεζόν, αλλά από την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της φετινής σεζόν. Η Νταρουσάφακα φιλοξενεί την Μακάμπι και η δεύτερη για να προκριθεί στο TOP-16 θέλει νίκη με 11+ πόντους. Βλέποντας ότι δεν προλαβαίνει να πάρει την επιθυμητή διαφορά, επιχειρεί να στείλει την αναμέτρηση στη παράταση με κάθε τρόπο. Η Νταρουσάφακα από τη πλευρά της αρνείται να... σκοράρει και έτσι το αποτέλεσμα είναι πραγματικά τραγελαφικό.

Ο προπονητής της χρονιάς

Η Ευρωλίγκα έδωσε το βραβείο του καλύτερου προπονητή στον Πάμπλο Λάσο για την κατάκτηση του τροπαίου με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο στο gazzetta το δίνουμε στον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Ο προπονητής του Ολυμπιακού ανέλαβε την ομάδα στην 4η αγωνιστική της regular season και την οδήγησε μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με ρεκόρ 22-8. Φέτος συνεχίζει στο ίδιο τέμπο και με ρεκόρ 8-2 έφερε τον Ολυμπιακό στο TOP-16 από την πρώτη θέση του ομίλου του.

Η πεντάδα της χρονιάς

Μίλος Τεόντοσιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας): 15 πόντοι, 7,1 ασίστ


Βασίλης Σπανούλης(Ολυμπιακός): 14,9 πόντους, 5,7 ασίστ

Νεμάνια Μπιέλιτσα (Φενέρμπαχτσε): 11,9 πόντους, 8,6 ριμπάουντ

Φελίπε Ρέγες (Ρεάλ Μαδρίτης): 11,4 πόντους, 5,5 ριμπάουντ

Μπόμπαν Μαριάνοβιτς (Ερυθρός Αστέρας): 16,6 πόντους, 10,7 ριμπάουντ