«Ο Ζντοβτς, μπασκετικά είναι Έλληνας!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Ο Ζντοβτς, μπασκετικά είναι Έλληνας!»

bet365

Ο πρώην συνεργάτης του Γιούρι Ζντοβτς και αντικαταστάτης του στον πάγκο της Γκαζιαντέπ, Στέφανος Δέδας μιλάει στο gazzetta.gr για τη νίκη επί της Εφές, τη νέα ΑΕΚ, το ματς Φενέρμπαχτσέ-Παναθηναϊκού και τη σχέση του με τον Σλοβένο τεχνικό.

Όλα έγιναν τόσο γρήγορα που και ο ίδιος δεν είχε τον χρόνο να προετοιμαστεί ψυχολογικά για το ντεμπούτο του ως head-coach. H συμφωνία του Γιούρι Ζντοβτς με την ΑΕΚ και η απαίτηση της διοίκησης να παραμείνει στην Γκαζιαντέπ ως πρώτος προπονητής, δεν του άφησε μεγάλο περιθώριο να σκεφτεί. Ο εντός έδρας αγώνας πρωταθλήματος με την Εφές Αναντολού, απείχε λιγότερο από 72 ώρες και η πρόκληση που ανοιγόταν μπροστά του, ήταν τεράστια.

Ο λόγος για τον Στέφανο Δέδα, που εδώ και δέκα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό του 49χρονου Σλοβένου ως assistant-coach και μέσα σε λίγες μέρες έπρεπε να φορέσει το “μανδύα” του πρώτου προπονητή και να “κολυμπήσει” στα βαθιά! Το τελικό 96-95 μετά από παράταση βρήκε θριαμβευτή τον Θεσσαλονικιό τεχνικό, ο οποίος μίλησε στο gazzetta.gr για όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες.

Καλό μεσημέρι coach... Συγκινησιακά έντονη η χθεσινή μέρα, έτσι δεν είναι;

«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με τον Γιούρι. Ήταν δύσκολο, αλλά παίξαμε παλικαρίσια και με αυτοπεποίθηση. Η Εφές είχε κίνητρο γιατί την κερδίσαμε πέρυσι. Επίσης ήρθαν πολύ προσεκτικοί και διαβασμένοι. Στην Τουρκία τις μεγάλες ομάδες πρέπει να τις πιάσεις στον ύπνο, αλλά έπαιξαν πολύ καλά κι οι Αμερικανοί τους είχαν κίνητρο.»

Πως τα καταφέρατε να κερδίσετε μία ομάδα που πριν από λίγες μέρες, πέρασε άνετα από το ΣΕΦ;

«Η Εφές παίζει πάρα πολύ γρήγορα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες φορές να χάνει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Δηλαδή αν παίξουν πιο κοντρολαρισμένο μπάσκετ θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Ειδικά κόντρα σε μικρές ομάδες. Ήταν σημαντικό ότι σταματήσαμε τον Ντίμπλερ, αν και μας τα έβαλε ο Μπράουν (σ.σ.: 3/3 τριπ. στην παράταση).»

Τόσοι πολλοί πόντοι, από μία ομάδα με προπονητές που έχουν ξεκάθαρη αμυντικογενή φιλοσοφία;

«Ποντάρουμε στην άμυνα αλλά στην Τουρκία είναι δύσκολο να κρατήσεις τον αντίπαλο κάτω από τους 70-75 πόντους. Πρέπει να σκοράρεις, δεν είναι όπως το ελληνικό πρωτάθλημα γιατί οι αντίπαλοι έχουν 6 Αμερικανούς σκόρερ. Πρέπει να παίξεις καλή άμυνα, αλλά δεν φτάνει.»

Πόσο γρήγορα άλλαξαν όλα;

«Υπήρξε μία καθυστέρηση δύο ημερών λόγω του προβλήματος με την αποδέσμευση του Γιούρι. Το συμβούλιο έδωσε το "ΟΚ" και να αναλάβω εγώ ως πρώτος προπονητής, αν κι εγώ ετοιμαζόμουν για την ΑΕΚ! Με τον Ζντοβτς, είμαστε μαζί τα τελευταία 10 χρόνια και πίστευα πως θα συνεχίσουμε, αλλά ο μου είπε ότι πρέπει να μείνω και να τελειώσω τη χρονιά στη Γκαζιαντέπ.»

Πως το πήρες;

«Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μία θα μπορούσα να έχω επιστρέψει στην Ελλάδα όπου γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά από την άλλη είμαι και φιλόδοξος κι από τη στιγμή που ο Γιούρι μου ζήτησε να μείνω, δεν είχα άλλη λύση.»

Ισχύει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ήρεμα στην πόλη, επειδή βρίσκεται κοντά στα τουρκικοσυριακά σύνορα;

«Σε καμία περίπτωση! Είναι φοβερή πόλη. Ήσυχη, με φοιτητές. Οικογενειακή. Κανένα πρόβλημα. Ο σύλλογος είναι πολύ οργανωμένος. Πρόκειται για μία ομάδα οικογένειας, που δεν έχει fan club. Όπως το Μαρούσι για παράδειγμα. Κόσμο έχουμε, καθώς πρόκειται για μία πόλη που έχει πληθυσμό δύο εκατομμύρια.»

Και στο πρωτάθλημα, μία χαρά τα πάτε...

«Έχουμε 6 νίκες - 5 νίκες. Πολύ καλό ρεκόρ, τηρουμένων των αναλογιών. Δεν έχουμε κάνει κακή ήττα, αλλά ο στόχος μας παραμένει να σωθούμε. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι διαφορετικό γιατί το όριο της παραμονής είναι υψηλό. Φυσικά αν σωθούμε εύκολα, τότε μπορείς να ζητήσεις κάτι παραπάνω. Στο Eurochallenge είμαστε στη δεύτερη φάση. Κερδίσαμε το πρώτο ματς εκτός έδρας κι έχουμε ως στόχο να προχωρήσουμε. Είναι στα μέτρα μας.»

Καλύτερη αρχή σαν head-coach είχες φανταστεί ποτέ;

«Δεν μπορούσα να ονειρευτώ καλύτερο ντεμπούτο. Όταν είσαι στα πρώτα σου βήματα προπονητικά και βλέπεις προπονητές όπως Ίβκοβιτς ή Ομπράντοβιτς σκέφτεσαι αν θα φτάσεις ποτέ σε αυτό το επίπεδο. Ήταν ένα πραγματικό όνειρο για μένα. Να κερδίσεις τον Ίβκοβιτς, μπροστά σε 6.000 κόσμο κι ενώ χάναμε με 18 πόντους! Όπως εξελίχθηκε το ματς κι όπως τελείωσε ήταν απλά ένα όνειρο.»

Θετική εξέλιξη για τον Ολυμπιακό η αποφυγή της Εφές στο Top-16;

«Δε νομίζω ότι ο Ολυμπιακός επέλεξε να τη στείλει στον άλλον όμιλο. Είναι, όμως, καλή ομάδα. Πολύ γυμνασμένη. Παίζει φοβερό πικ εν ρολ κι αυτό οφείλεται στον Ερτέλ. Ο Γάλλος είναι φοβερός στο πικ εν ρολ. Αν κάνεις hedge out, θα δώσει ασίστ, αν του δώσεις χώρο θα σουτάρει. Είναι φοβερός. Επίσης αν αστοχήσουν έχουν το επιθετικό ριμπάουντ με τον Μπράουν και τον Τάιους. Πάρα πολύ καλή ομάδα.»

Πως είδες την πρόσληψη του Ζντοβτς στην ΑΕΚ;

«Ξέρω ότι ήταν επιλογή του προέδρου. Είναι καλό και για τον Σάκοτα, ο οποίος είχε παίκτη τον ΓιούρΙ και τον ξέρει. Είναι καλό, ως νέος general manager, να έχει έναν προπονητή δίπλα του που θα διορθώσει την εικόνα της ΑΕΚ, η οποία δεν ήταν καλή και λόγω των συνεχόμενων αλλαγών. Επίσης, η παρουσία του Γιούρι, θα απελευθερώσει και τον Ντούσαν (σ.σ. Σάκοτα). Πιστεύω ότι από 'δω και στο εξής, θα κάνει μεγάλο πρωτάθλημα!»

Πόσο εξοικειωμένος είναι με τη νέα τάξη πραγμάτων στην “¨Ενωση”;

«Ο Γιούρι ξέρει που έρχεται. Μην ξεχνάς ότι είναι περισσότερο γνωστός στην Ελλάδα παρά στη Σλοβενία. Είναι περισσότερο Έλληνας παρά Σλοβένος μπασκετικά. Με την έννοια ότι εκεί έχει κάνει τα περισσότερα πράγματα στην καριέρα του. Συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το ελληνικό μπάσκετ.»

Εσύ θα έρθεις το καλοκαίρι;

«Κανείς δεν ξέρει σε αυτή τη δουλειά πως εξελιχθούν τα πράγματα. Εγώ θα είμαι στο πλευρό του Γιούρι είτε έμμεσα είτε άμεσα. Θα τον βοηθήσω όσο μπορώ από εδώ που είμαι, με κάποιες λεπτομέρειες των Ελλήνων παικτών, που εγώ τους ξέρω καλύτερα, θεωρώ όμως πως έτσι κι αλλιώς θα προσαρμοστεί πολύ εύκολα.»

Πως βλέπεις το ματς Φενερμπαχτσέ-Παναθηναϊκού στην πρεμιέρα του Top-16;

«Ο Παναθηναϊκός έχει μεγαλύτερη φανέλα από τη Φενέρ. Γεγονός πολύ σημαντικό στο TOP 16. Είναι η φάση όπου η φανέλα παίζει μπάσκετ. Είναι άλλος ο αέρας όταν φοράς τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Είτε λέγεσαι Ραντούλιτσα, είτε Πέκοβιτς. Η Φενέρ, όμως, είναι καλύτερη ομάδα. Έχει λίγο περισσότερη ποιότητα και δικαιολογημένα, γιατί ο Ομπράντοβιτς είναι τρία χρόνια στη Φενέρ, ενώ ο Τζόρτζεβιτς τώρα ανέλαβε. Νομίζω πως θα γίνουν αμφίρροπα παιχνίδια. Δεν μπορείς να πεις κάτι. Δηλαδή δεν μπορείς να πεις η Φενέρ θα κερδίσει σίγουρα ή ο Παναθηναϊκός. Θα γίνουν μεγάλα παιχνίδια.»

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΥΡΚΙΑ Τελευταία Νέα