Μαυροκεφαλίδης: «MVP πρέπει να γίνει η ομάδα!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Μαυροκεφαλίδης: «MVP πρέπει να γίνει η ομάδα!»
Ο πολυτιμότερος παίκτης της 1ης φάσης του Eurocup, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης κάνει στο gazzetta.gr τον απολογισμό της εφετινής ευρωπαϊκής διαδρομής της ΑΕΚ, που έλαβε τέλος. Τι στοίχισε στην “Ένωση” την πρόκριση και πως θα γίνει καλύτερη...

Για ένα ακόμη παιχνίδι, θαρρείς ότι έπαιζε μόνος του. Μπορεί τα μαντάτα από το Νόβγκοροντ να ήταν δυσάρεστα και η νίκη (81-75) της Νίζνι επί της αδιάφορης Γαλατασαράϊ να πάγωσε ακόμη περισσότερο το κρύο ΟΑΚΑ, ο έμπειρος Έλληνας σέντερ, όμως, δεν κρύφτηκε ούτε πίσω από την απογοήτευση του αποκλεισμού. Λες και η ΑΕΚ διεκδικούσε ακόμη την πρόκριση στους “32” της διοργάνωσης, ο Λουκάς το πήρε προσωπικά και εκεί που η Νεπτούνας έδειχνε ότι θα φύγει νικήτρια (42-58 στο 28'), βάλθηκε να θυμίσει σε όλους ότι η “Ένωση” δεν μπορεί να αποχαιρετήσει τόσο άδοξα την διοργάνωση.

Με οκτώ συνεχόμενους πόντους του και συνολικά 13 από τους 27, που του “χρέωσε” η στατιστική υπηρεσία, ο 31χρονος ψηλός ηγήθηκε της ολικής επαναφοράς των “κιτρινόμαυρων” και σιγούρεψε ότι το ευρωπαϊκό “αντίο” θα γίνει τουλάχιστον με το κεφάλι ψηλά (75-71). Με τους δικούς του όρους. Αυτούς με τους οποίους ανάγκαζε κάθε εβδομάδα τους φίλους του “δικεφάλου” να υποκλίνονται στο ταλέντο του και να ονειρεύονται τη νέα διάκριση της “βασίλισσας”... Αυτή η διάκριση θα χρειαστεί να περιμένει. Ίσως και να πρέπει κιόλας... Άλλωστε οι “πύργοι” δεν φτιάχνονται, ούτε συντηρούνται από την μία μέρα στην άλλη... Λόγια μεστά, παρά την απογοήτευση του αποκλεισμού...

Λουκά, ποια είναι η γεύση που σας μένει μετά την ολοκλήρωση της εφετινής διαδρομής στο Eurocup;

«Ό,τι και να πω είναι λίγο και δεν μπορεί να απαλύνει την απογοήτευση που αισθάνομαι τόσο εγώ, όσο και όλα τα παιδιά εδώ στ' αποδυτήρια. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι να μην τα βάψουμε μαύρα, να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα και να ρίξουμε το βάρος μας στο πρωτάθλημα, που είναι ο στόχος που μας έχει απομείνει. Αυτή τη στιγμή είμαστε στενοχωρημένοι, αλλά έτσι είναι το μπάσκετ. Χρειαζόμαστε δύο αποτελέσματα, τη νίκη της δική μας και την ήττα της Νίζνι, που δεν ήρθε. Τουλάχιστον εμείς, κάναμε το καθήκον μας...»

Το Eurocup, πάντως, χάνει τον MVP του...

«Δεν υπάρχει κανένας MVP! MVP πρέπει να γίνει η ομάδα για να πετυχαίνει τους στόχους της. Αυτό έχει σημασία...»

Έχεις αρκετά μεγάλη εμπειρία για να γνωρίζεις ότι μία εντελώς νέα ομάδα είναι δύσκολο να “σηκώσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη”! Εν ολίγοις, πιστεύεις ότι αυτό πληρώσατε, σε συνδυασμό με το ότι παίξατε τα κρίσιμα τελευταία τρία παιχνίδια του Eurocup, χωρίς τον πλέϊ-μέϊκερ (Γουόρεν) με τον οποίο αρχίσατε τη σεζόν;

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό μας στοίχισε! Από τη στιγμή που τα παιδιά που ήρθαν (σ.σ.: D.J. Κούπερ και Άρμστεντ) δεν μπορούσαν να παίξουν στο Eurocup, δεν είχαμε έξτρα point-guard και άλλη εναλλακτική λύση, πέρα από τον Δημήτρη (σ.σ.: Κατσίβελη) και τον Νώντα (σ.σ.: Παπαντωνίου), που έπρεπε να παίζουν συνέχεια, αλλά κι αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Δεν έχει μεγάλη σημασία να τα συζητάμε, γιατί ο αποκλεισμός δεν αλλάζει κι εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε...»

Στα μάτια τα δικά σου, ο έως τώρα απολογισμός της χρονιάς, τώρα που τελειώνει το ευρωπαϊκό ταξίδι, ποιος είναι;

«Αυτό που είπες πριν! Είμαστε καινούριο σύνολο και χρειαζόμαστε χρόνο, γιατί το μεγάλο οικοδόμημα που θέλουμε να φτιάξουμε, δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη. Ακόμη κι όταν χτιστεί η ομάδα, απαιτείται επιπλέον χρόνος και σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή για να διατηρηθεί σε στέρεες βάσεις και σε υψηλό επίπεδο.»

Επομένως και οι αποτυχίες στο βάθος κρύβουν κάτι καλό;

«Έτσι είναι, αλλά τώρα που ο αποκλεισμός είναι νωπός, δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε... Θέλαμε πολύ να συνεχίσουμε στο Eurocup και τώρα είμαστε πικραμένοι...»

Το γεγονός ότι από 'δω και στο εξής, θα παίζετε ένα παιχνίδι την εβδομάδα, θα έχει θετικά και αρνητικά. Η δική σας ομάδα μπορεί να επωφεληθεί απ' αυτή την εξέλιξη;

«Από τη μία πλευρά, θα χάσουμε σε έναν βαθμό το ρυθμό που σου δίνουν τα διπλά παιχνίδια, από την άλλη όμως, θα έχουμε περισσότερο χρόνο για προπόνηση. Έχουμε αρκετές αδυναμίες που πρέπει να βελτιώσουμε και εκεί πρέπει πλέον να επικεντρωθούμε. Πιστεύω ότι πλέον, απουσία των ευρωπαϊκών αγώνων και των ταξιδιών, η πιο εντατική δουλειά που θα κάνουμε μέσα στο γήπεδο, θα αρχίσει σιγά-σιγά να φαίνεται στο ελληνικό πρωτάθλημα...»