Aπό τα χείλη του Σπανούλη

Aπό τα χείλη του Σπανούλη

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης αραδιάζει τις εκκρεμότητες της Εθνικής Ανδρών εν όψει Μουντομπάσκετ και αναλύει όσα μας δίδαξε ο τραυματισμός του Νεϊμάρ.

Δύο εβδομάδες πριν το ξεκίνημα της προετοιμασίας για το Μουντομπάσκετ, παραμένει σιωπηλό το προσκλητήριο της Εθνικής Ανδρών. Υπάρχει, όμως, λόγος. Λόγος σοβαρός. Η σύνθεση της ομάδας, ο τρόπος παιχνιδιού της και εν πολλοίς οι φιλοδοξίες της θα καθοριστούν μέσα στο επόμενο διήμερο.

Υπάρχει, όπως θα γνωρίζετε, η εκκρεμότητα με την τιμωρία του Νικ Καλάθη. Η περίπτωσή του είναι «γκρίζα ζώνη», οπότε αναμένεται η ετυμηγορία της FIBA, ίσως και σήμερα. Εάν η Παγκόσμια Ομοσπονδία τηρήσει τις ντιρεκτίβες και τα non-papers της WADA, ο Καλάθης θα κινδυνεύσει με αποκλεισμό, όχι μόνο για τους 13 αγώνες που χρωστάει, αλλά και για τους επόμενους 20 μήνες.

Ωστόσο, από αυτή την υπόθεση θα κριθούν πολλά στις σχέσεις FIBA και ΝΒΑ. Η αρμόδια επιτροπή της FIBA καλείται, ουσιαστικά, να νομοθετήσει, απέναντι στο ΝΒΑ και στο πανίσχυρο συνδικάτο των παικτών του. Δεν πρόκειται να ανοίξει αβασάνιστα τον ασκό του Αιόλου. Προβλέπω ότι η όποια βαριά ποινή θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, για «μελλοντική χρήση».

Ενδέχεται όμως να μεταφερθούν και στην Ευρώπη οι περίφημες 13 αγωνιστικές και να αποκτήσει η ποινή του ημερολογιακό χαρακτήρα για την από δω όχθη του Ατλαντικού. Εάν υιοθετηθεί αυτή η μεσοβέζικη λύση, ο Καλάθης θα χάσει το Μουντομπάσκετ. Αναμένεται σύντομη αλλά σφοδρή μάχη χαρακωμάτων, με πρωταγωνιστές τους ένθεν κακείθεν νομικούς.

Το μεγάλο θέμα, όμως, δεν είναι ο Καλάθης, αλλά ο πραγματικός ηγέτης της Εθνικής. Ο Βασίλης Σπανούλης.

Θυμάστε τη δήλωσή του, ότι δεν θα παίξει φέτος στην Εθνική; Όχι βέβαια. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια δήλωση. Η «φήμη» διέρρευσε από τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού αμέσως μετά το ηφαιστειώδες φινάλε των τελικών, χωρίς να έχει τη σφραγίδα του παίκτη. Ο Σπανούλης το σκέφτεται, αλλά δεν έχει αποφασίσει. Οι εξετάσεις στα οποία υπέβαλε τα ταλαιπωρημένα πόδια του μετά το τέλος του πρωταθλήματος έβγαλαν ενθαρρυντικό πόρισμα.

Ακολούθησαν τέσσερις εβδομάδες ξεκούρασης, με ορίζοντα ένα τελικό τεστ στις αρχές του Ιουλίου. Εάν δεχθεί τις διαβεβαιώσεις των γιατρών, εν όψει του χειμώνα που ακολουθεί, ο Σπανούλης θα παίξει. Οι μπαταρίες του είναι γεμάτες, το μυαλό του ήρεμο και το κίνητρό του πολλαπλό:

  1. Η Εθνική είναι «η δική του ομάδα», μία παρέα φίλων που αφήνει τα κύτταρά του γεμάτα.
  2. Η ρεβάνς επί των Ισπανών για το Ευρωμπάσκετ του 2007 δεν έφυγε ποτέ από το ραντάρ του.
  3. Η πρόσληψη του Φώτη Κατσικάρη αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας, προόδου και ελληνικής σφραγίδας.
  4. Οι παίκτες της Εθνικής είναι απίθανο να ακούσουν ύβρεις και απειλές από το κοινό της Εθνικής.
  5. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι συνάθροιση κορυφαίων και έχει πρεστίζ πολλαπλάσιο από του Ευρωμπάσκετ.
  6. Ο Σπανούλης έχει δηλώσει κατ’επανάληψη ότι «θα παίζει όσο τον καλούν» και δεν θέλει να φανεί ανακόλουθος.
  7. Αυτό σας αφήνω να το προσθέσετε μόνοι σας, είναι για αρχαρίους λύτες.

Θα παίξει, βέβαια, μόνο εάν αισθανθεί απόλυτα υγιής και γερός. Ειδάλλως, θα ζητήσει εξαίρεση και δεν θα κληθεί. Μέχρι την Τετάρτη, θα ξέρουμε.

Ο Κατσικάρης περιμένει –και πολύ σωστά- την απόφαση του Σπανούλη. Και το ανακοινωθέν της FIBA για τον Καλάθη. Εφ’όσον τους έχει και τους δύο στη διάθεσή του, θα βάλει πλώρη για μεγάλα πράγματα. Εάν παίξει μόνο ο ένας, η ομάδα θα χτιστεί κάπως διαφορετικά, με έμφαση στους ψηλούς. Πιθανή διπλή απουσία θα φέρει βασανιστική λειψανδρία στην περιφερειακή γραμμή, όπου θα μείνουν μόνο τρεις έμπειροι χειριστές: Ζήσης, Μάντζαρης, Σλούκας.

Σε αυτή την περίπτωση, θα θυμηθούμε τις χωρίς Σπανούλη μέρες του περυσινού Ευρωμπάσκετ. Μόνο που τώρα έχουμε και προπονητή.

Εξυπακούεται, ότι οι υπόλοιποι διεθνείς είναι ενημερωμένοι. Αλήθεια, ποιος έσπειρε τις ανυπόστατες φήμες για απουσία του Ζήση, του Παπανικολάου και του Μπουρούση; Ας μη γίνω πιο κακός απ' όσο ήδη είμαι.

Ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή του Κώστα Κουφού, ο οποίος επιμένει να ζητάει άδεια μολονότι τελεσιδίκησε η παραμονή του στο Μέμφις. Τον είχα ξεγράψει, μέχρι που μου είπαν «να μην ορκίζομαι». Δεν θα ορκιστώ, λοιπόν.

Για το θέμα με τα ασφαλιστήρια, δεν ξέρω αν έχει νόημα να επανέλθουμε. Στην περίπτωση των τριών Νέων, ο Ολυμπιακός αναγνώρισε στην πράξη το λάθος του, βάφτισε την ήττα «δικαίωση» και έστειλε τους παίκτες στο Ηράκλειο αφού έκανε αρκετό θόρυβο, ασφαλίζοντας ιδίαις χερσί (με μικροποσό, αν υπολογίζω σωστά) την όποια υπεραξία των συμβολαίων τους. Δεν κέρδισε τίποτε απολύτως από αυτή την ιστορία. Μόνο έχασε.

Παρόμοια εξέλιξη φαίνεται ότι θα έχουμε με τους Άνδρες, αν και το ετήσιο συμβόλαιο του Σπανούλη ξεπερνάει κατά τι το πλαφόν των 2 εκατομμυρίων που ορίζεται από τα ασφαλιστήρια της FIBA Europe. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ίσως χρειαστεί να δείξει και η Ομοσπονδία λίγη ευελιξία. Ας ανοίξει το λεξικό του Μπαμπινιώτη, εάν αγνοεί την έννοια της λέξης.

Μέσα στο ποδοσφαιρικό χασμουρητό των τελευταίων ημερών και στη γελοία κλάψα των Βραζιλιάνων για το «κάρμα» που τους έπεσε κατακέφαλα στην περίπτωση Νεϊμάρ, μαθεύτηκε και κάτι χρήσιμο: το ασφαλιστήριο της FIFA για τους χρυσοπληρωμένους ποδοσφαιριστές που λαμβάνουν μέρος στο Μουντιάλ δεν είναι και τόσο διαφορετικό από το αντίστοιχο του Μουντιάλ.

Ο τραυματισμένος ποδοσφαιριστής εισπράττει τα διαφυγόντα μεροκάματα που προβλέπονται από το (οσοδόπητε πλουσιοπάροχο) συμβόλαιό του, όχι εξαρχής αλλά από την 29η μέρα απουσίας, με ορίζοντα ενός έτους, και «πλαφόν» 7,5 εκατομμυρίων. Το αντίστοιχο ποσό για τους μπασκετμπολίστες είναι 2 εκατομμύρια, διαφορά απόλυτα φυσιολογική εάν σκεφτεί κανείς πόσο μεγαλύτερα είναι τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών.

Για ο,τιδήποτε χειρότερο, όπως αυτό που θα μπορούσε να πάθει ο Νεϊμάρ, ασφαλίζουν τα χρυσά πόδια (και τους σπονδύλους) οι σύλλογοι ή ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. Ποια Ομοσπονδία θα ασφάλιζε τα 9ψήφια συμβόλαια του Κριστιάνο, του Νεϊμάρ, του Μέσι και του Σουάρες, για "πλήρη ανικανότητα ή θάνατο"; Είναι παράλογο και εκτός πραγματικότητας.

Η Ρεάλ πληρώθηκε περίπου 3 εκατομμύρια για τους 6 μήνες της απουσίας του Σάμι Κεντίρα, ενώ η Μπαρτσελόνα θα πάρει περίπου 600 χιλιάρικα, εφ’όσον ο Νεϊμάρ μείνει εκτός μάχης μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη. Τα ποσά απορρέουν από το ασφαλιστήριο, που συνήψε η FIFA για λογαριασμό όλων των Ομοσπονδιών (και της ελληνικής).

Εάν βέβαια οι Βραζιλιάνοι προσπαθήσουν να τον ρίξουν στο γήπεδο σακατεμένο για να πάρουν το ρημάδι το Κύπελλο, τότε ναι, η Μπάρτσα έχει κάθε δίκαιο να κατεβάσει στο Ρίο τα τανκς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.