Έτσι τα σήκωσαν στην Ευρώπη

Γιάννης Ράμμας
Έτσι τα σήκωσαν στην Ευρώπη

bet365

Το gazzetta.gr κάνει ένα γρήγορο rewind στην Α1 και σ' ακόμη 11 ευρωπαϊκές λίγκες. Ελληνικό χρώμα στην Ισπανία και στο Ισραήλ, blast from the past στην Ιταλία και στη Γαλλία, cult στιγμές στην Τουρκία και στη Σερβία.

Η κατάκτηση της ACB απ' τη Μπαρτσελόνα και της Super League απ' τη Μακάμπι Τελ Αβίβ είχαν ελληνικό χρώμα, η Αρμάνι Τζινς Μιλάνο του Αλεσάντρο Τζεντίλε κι η Λιμόζ ταξίδεψαν στο χρόνο κι επέστρεψαν στην κορυφή στη Serie A και στην Pro A, ενώ το... απρόοπτο σημάδεψε τις τελικές σειρές σε TBL (Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ) & ΚLS (Παρτιζάν).

ΕΛΛΑΔΑ (Παναθηναϊκός -> Παναθηναϊκός)
Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε το repeat για τον 34ο τίτλο του στην κατηγορία και το κατάφερε μ' έναν πρωτόγνωρο για τον ίδιο τρόπο. Επέστρεψε απ' το 1-2 κι άφησε τον «αιώνιο» αντίπαλό του, Ολυμπιακό, να... συμβιβαστεί με τη χαρά του αμέσως προηγούμενου break για την πρώτη νίκη του στο ΟΑΚΑ σε 26 αναμετρήσεις Τελικών της Α1.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Ρεάλ Μαδρίτης -> Μπαρτσελόνα)
Το 62-100 στον ημιτελικό του Final Four της Ευρωλίγκας είχε κάνει τη Ρεάλ Μαδρίτης να πιστεύει πως ελέγχει την κατάσταση, αλλά και τη Μπαρτσελόνα να 'χει έναν επιπλέον λόγο να τη νικήσει/εκδικηθεί. Εν τέλει η πρώτη απέτυχε κι εντός συνόρων, αφού η ομάδα του Κώστα Παπανικολάου ήταν... Μπαρτσελόνα την πλέον κατάλληλη στιγμή κι ανέτρεψε το πλεονέκτημα έδρας (1-3).

ΙΤΑΛΙΑ (Σιένα -> Αρμάνι Τζινς Μιλάνο)
Η Αρμάνι Τζινς Μιλάνο είχε ανάγκη τον... Τζεντίλε της κι ο γιος Αλεσάντρο σήκωσε το τρόπαιο της Serie A, όπως ο πατέρας Νάντο πριν απ' το τελευταίο της το 1996. Η Ιταλία έχει νέα Πρωταθλήτρια (4-3 με breaks στα Games 5 & 6) για πρώτη φορά απ' το 2007, απ' όταν η γεμάτη οικονομικά προβλήματα Σιένα μετρούσε το εντυπωσιακό σερί της.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Μπάμπεργκ -> Μπάγερν Μονάχου)
Ούτε η Μπάμπεργκ (σ.σ. εκτός απ' τον α' γύρο των playoffs), ούτε η Άλμπα Βερολίνου (3-1), ούτε καμία ομάδα ήταν ικανή να σταματήσει τη Μπάγερν Μονάχου του Σβέτισλαβ Πέσιτς. Στην 8άδα στην επιστροφή της στη Bundesliga το 2012, στην 4άδα το 2013, στην κορυφή το 2014 για τον πρώτο τίτλο της απ' το 1955.

ΤΟΥΡΚΙΑ (Γαλατάσαραϊ -> Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ)
Η Γαλατάσαραϊ ήθελε το repeat, αλλά δε βρέθηκε στο παρκέ της Ülker Sports Arena, ώστε να το διεκδικήσει. Σε μία επεισοδιακή και ντροπιαστική τελική σειρά η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στέφθηκε Πρωταθλήτρια της TBL (4-3) για πρώτη φορά απ' το 2011 και το γιόρτασε... αναλόγως. Όπως όλως παραδόξως έκανε κι η Γαλατά (βλ. πριμ + τραπέζι).

ΙΣΡΑΗΛ (Μακάμπι Χάιφα -> Μακάμπι Τελ Αβίβ)
Mέχρι το τέλος της διαδρομής η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Σοφοκλή Σχορτσανίτη κινδύνεψε με διψήφιο αριθμό ηττών (9), αλλά κατάφερε να κάνει τριψήφιο αυτόν των τροπαίων της (100). Η τελική σειρά της Super League είχε εκ νέου διαφορετική μορφή (σ.σ. Final Four το 2012 & μονός τελικός το 2013), αλλά έστω στα σημεία έφτασε στο triple crown σε βάρος της Μακάμπι Χάιφα (77-81 & 82-84 παρ.).

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Ζαλγκίρις Κάουνας -> Ζαλγκίρις Κάουνας)
Η Ζαλγκίρις Κάουνας κι η Λιέτουβος Ρίτας δε συναντήθηκαν σε τελική σειρά για πρώτη φορά απ' το 1998, αλλά αυτό δε χάλασε την πρώτη, παρά το μειονέκτημα έδρας στη μεταξύ τους μάχη στην 4άδα της LKL ή έπειτα. Η πρωτάρα Νεπτούνας προσπάθησε, αλλά η παρέα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν αδύνατον (2-4) να χάσει τον 4ο συνεχόμενο και 16ο σε σύνολο τίτλο της.

ΣΕΡΒΙΑ (Παρτιζάν -> Παρτιζάν)
H Παρτιζάν είναι το απόλυτο αφεντικό στη Σερβία και πανηγύρισε τον 13ο συνεχόμενο τίτλο της. Η τελική σειρά απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (3-1) τα 'χε όλα, από ξύλο μεταξύ των παικτών κι εκκένωση της Pionir μέχρι κλοπή του τροπαίου κι «όλε» των ηττημένων.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Τσιμπόνα -> Τσεντεβίτα)
Η Τσεντεβίτα σκούπισε την Τσιμπόνα (3-0) και πήρε εκδίκηση για τον τελικό της Αδριατικής Λίγκας. Η τελευταία ήταν η back to back κάτοχος του τίτλου, αλλά η τρίτη παρουσία της ομάδος του Γιάσμιν Ρέπεσα σε τελική σειρά της Α-1 ήταν και... φαρμακερή για το πρώτο της Πρωτάθλημα Κροατίας.

ΓΑΛΛΙΑ (Ναντέρ -> Λιμόζ)
Χρειάστηκε να περιμένει 14 χρόνια, αλλά κάλλιο αργά, παρά ποτέ για τη Λιμόζ, η οποία στη δεύτερη χρονιά της απ' τη νέα επιστροφή της στην Pro A κατέκτησε τον τίτλο για πρώτη φορά απ' το 2000. Η επίτευξη του στόχου ήταν άκρως εντυπωσιακή, αφού σκούπισε (0-3 με διαδοχικά breaks) την πρώτη της κανονικής περιόδου Στρασμπούργ.

VTB LEAGUE (ΤΣΣΚΑ Μόσχας -> ΤΣΣΚΑ Μόσχας)
Πριν αναχωρήσει για το Final Four της Ευρωλίγκας η Λοκομοτίβ Κουμπάν την είχε στο 0-2 στην προημιτελική φάση. Στην επιστροφή της απ' το Μιλάνο, όπου επίσης απέτυχε, ο κίνδυνος της ολοκλήρωσης της χρονιάς χωρίς τίτλο (σ.σ. είχε γνωρίσει αποκλεισμό-σοκ στο Κύπελλο Ρωσίας) ανάγκασε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να μαζέψει τα κομμάτια της, απάντησε με 3 συνεχόμενες νίκες κι έκτοτε με back to back σκούπες επί των Ούνικς Καζάν και Νίζνι Νόβγκοροντ.

ΑΒΑ LIGA (Παρτιζάν -> Τσιμπόνα)
Τo Final Four επέστρεψε στο Βελιγράδι για πρώτη φορά απ' το 2009, αλλά καμία ομάδα της πόλης δεν ήταν παρούσα στον τελικό. Το τρόπαιο της ΑΒΑ Liga αποδείχθηκε κροατική υπόθεση, έχοντας την Τσιμπόνα του Ντάριο Σάριτς να κάνει σεφτέ στη διοργάνωση (72-59 επί της Τσεντεβίτα) έπειτα τις αποτυχημένες απόπειρες το 2004, 2009 & 2010.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα