Ανασκόπηση NBA 2013 (vids & pics)

Φάνης Παναγιώτου
Ανασκόπηση NBA 2013 (vids & pics)

bet365

Οι ανασκοπήσεις του gazzetta.gr συνεχίζονται και σειρά έχει το NBA… Το δεύτερο πρωτάθλημα του ΛεΜπρον Τζέιμς, το φάουλ που δεν έγινε ποτέ, ο τραυματισμός του Κόμπι Μπράιαντ και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!

Regular Season με Χιτ και Θάντερ και το... σοκ του Κόμπι!

Η σεζόν 2012-2013 στο ΝΒΑ ήταν... κανονική και όχι μισή (κάτι παραπάνω...) όπως είχε γίνει ένα χρόνο πριν λόγω του lockout που υπήρχε στον «μαγικό κόσμο» και μεταξύ άλλων έφερε πολλούς NBAers στην Ευρώπη (βλ. Ντερόν Γουίλιαμς στη Μπεσίκτας). Στην Ανατολή οι πρωταθλητές Μαϊάμι Χιτ εξασφάλισαν εύκολα την πρώτη θέση και με ρεκόρ 66-16 μπήκαν στα playoffs και με το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας, καθώς η πρώτη ομάδα της Δύσης -η Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ- τελείωσε την κανονική διάρκεια με 60 νίκες και 22 ήττες... Στα playoffs μπήκαν ακόμα οι Νικς (54-28), οι Πέισερς (49-32), οι Νετς (49-33), οι Μπουλς (45-37), οι Χοκς (44-38), οι Σέλτικς (41-40) και οι Μπακς (38-44), ενώ στη Δύση πίσω από τους Θάντερ βρέθηκαν οι Σπερς (58-24), οι Νάγκετς (57-25), οι Κλίπερς (56-26), οι Γκρίζλις (56-26), οι Γουόριορς (47-35), οι Λέικερς (45-37) και οι Ρόκετς (45-37).

Ο Κώστας Κουφός είχε την πιο γεμάτη του σεζόν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, καθώς πήρε μέρος ως βασικός σε 81 αναμετρήσεις και είχε 8 πόντους - 6.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Υπήρξαν, όμως, και δύο τραυματισμοί που άλλαξαν πολλά στον «μαγικό κόσμο». Ο πρώτος ήταν του Ραζόν Ρόντο, ο οποίος στα τέλη Ιανουαρίου υπέστη ρήξη χιαστών στο δεξί γόνατο σε μία των Σέλτικς από τους Χικς και ο δεύτερος εκείνος του Κόμπι Μπράιαντ στην αναμέτρηση των Λέικερς με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στις 13/4/2013. Ο Black Mamba υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα και όπως ήταν επόμενο δεν πάτησε ξανά παρκέ στην αγωνιστική περίοδο 2012-2013...

Ο τραυματισμός του Γουέστμπρουκ, το δεύτερο του «Βασιλιά» και το... φάουλ που δεν έγινε ποτέ...

Η πρώτη φάση των playoffs δεν είχε εκπλήξεις στην Ανατολή. Οι Χιτ «σκούπισαν» τους Μπακς (4-0), οι Νικς προκρίθηκαν για πρώτη φορά μετά το 2000 στη δεύτερη φάση (4-2 τους Σέλτικς), οι Πέισερς άφησαν έξω τους Χοκς (4-2) και οι Μπουλς -αφού είχαν... μάθει να παίζουν χωρίς τον Ρόουζ- προκρίθηκαν σε βάρος των Νετς με 4-3. Μία από τα ίδια και στη Δύση, με τους Θάντερ να αφήνουν έξω τους Ρόκετς του Χάρντεν, να χάνουν, όμως, με τραυματισμό τον Ράσελ Γουέστμπρουκ (υπέστη ρήξη μηνίσκου στο δεύτερο ματς της σειράς, 4-2). Από εκεί και πέρα, οι Γκρίζλις παρά το μειονέκτημα έδρας απέκλεισαν τους Λος Άντζελες Κλίπερς (4-2), το ίδιο έκαναν και οι Γουόριορς σε βάρος των Νάγκετς (4-2), ενώ οι Λέικερς -χωρίς Κόμπι- δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στους Σπερς (4-0).

Η δεύτερη φάση των playoffs στην Ανατολή ξεκίνησε με έκπληξη (νίκη των Μπουλς επί των Χιτ) οι πρωταθλητές, όμως, εξασφάλισαν σχετικά εύκολα τη συμμετοχή τους στους τελικούς της περιφέρειας (4-2). Στην άλλη σειρά οι Νικς έχασαν με το... καλημέρα το πλεονέκτημα έδρας και στη συνέχεια αποκλείστηκαν από τους Πέισερς με 4-2. Στη Δύση είχαμε τον... θρίαμβο των Γκρίζλις που απέκλεισαν με 4-1 τους Θάντερ, που είχαν το πλεονέκτημα έδρας, ωστόσο, απουσίαζε ο Γουέστμπρουκ, με αποτέλεσμα να μείνει... μόνος ο Κέβιν Ντουράντ. Στο άλλο ζευγάρι οι Σπερς τα βρήκαν σκούρα μέχρι ένα σημείο, ξεπέρασαν, όμως, το εμπόδιο των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (4-2), οι οποίοι είχαν τον Ντέιβιντ Λι για κάποια... λεπτά στη σύνθεσή τους, παρά το γεγονός ότι είχε υποστεί ολική ρήξη καμπτήρων στο δεξί ισχίο στο πρώτο ματς της σειράς με τους Νάγκετς...

Όλα έδειχναν πως... οδεύουμε για τελικούς Χιτ vs Σπερς και έτσι κι έγινε, με την ομάδα του Γκρεκ Πόποβιτς να κάνει επίδειξη δύναμης κόντρα στους Μέμφις Γκρίζλις (4-0) και το σύνολο του Έρικ Σποέλστρα να παίρνει έστω και δύσκολα την πρόκριση κόντρα στους μαχητικούς Πέισερς (4-3). Οι πρωταθλητές είχαν το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς, ωστόσο, η παρέα των Πάρκερ - Ντάνκαν έδειξε πως μόνο εύκολος αντίπαλος δεν θα είναι και ξεκίνησε με μπρέικ τη σειρά (88-92). Οι Χιτ απάντησαν (103-84) και στη συνέχεια -αφού πρώτα οι Σπερς έκαναν το 1-2 (113-77)- πήραν πίσω το πλεονέκτημα έδρας με νίκη στο Σαν Αντόνιο (93-109). Οι πρωταθλητές της Δύσης έκαναν το... καθήκον τους (3-2, 114-104) και τα πάντα κρίθηκαν στο Μαϊάμι, εκεί όπου οι Χιτ είχαν την ευκαιρία με δύο νίκες στο «σπίτι» τους να πάρουν ξανά τον τίτλο, οι Σπερς, όμως, ήταν μόλις μία νίκη μακριά από το δαχτυλίδι... Ο τελικός που θα μείνει σε όλους αξέχαστος ήταν ο 6ος.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν μπροστά με 92-95, ο Γκρεκ Πόποβιτς επέλεξε να μην κάνει φάουλ και ο Ρέι Άλεν έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα... Ισοφάρισε με τρίποντο στα 5.2'' σε 95-95 έστειλε το ματς στην παράταση και τελικά οι Χιτ πήραν τη νίκη με 103-100. Στο 7ο και τελευταίο παιχνίδι ο ΛεΜπρον Τζέιμς δεν μπορούσε να χάσει τον τίτλο... Ο «Βασιλιάς» μέτρησε 37 πόντους στη νίκη των Χιτ με 95-88 και πανηγύρισε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του Μαϊάμι το δεύτερο του πρωτάθλημα...

Το καλοκαίρι των μεγάλων αλλαγών...

Το καλοκαίρι του 2013 ήταν γεμάτο σημαντικά γεγονότα. Ναι μεν στους πρωταθλητές Χιτ δεν άλλαξαν πολλά, ωστόσο, η επιστροφή του Γκρεκ Όντεν έπειτα από αρκετά χρόνια εκτός δράσης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ακόμα και αν ο πρώην σέντερ των Μπλέιζερς δεν έχει πατήσει ακόμα παρκέ και κανείς δεν ξέρει αν τελικά αυτό θα γίνει... Από εκεί και πέρα σίγουρα ξεχώρισαν οι... νέοι Μπρούκλιν Νετς, με προπονητή πλέον τον Τζέισον Κιντ και τους Γκαρνέτ - Πιρς στη σύνθεσή τους, αλλά και η μετακίνηση του Ντοκ Ρίβερς στους Λος Άντζελες Κλίπερς. Ωστόσο, η μετακίνηση που ξεχώρισε ήταν εκείνη του Ντουάιτ Χάουαρντ από τους Λέικερς στους Ρόκετς, ενώ σημαντικές μπορούν να χαρακτηριστούν και εκείνες των Σμιθ - Τζένινγκς στους Πίστονς, Μπαρνιάνι - Γουόρλντ Πις στους Νικς, Ιγκουοντάλα στους Γουόριορς, Έλις στους Μάβερικς, Μπάινουμ στους Καβαλίερς αλλά και των Έβανς - Χόλιντεϊ στους Πέλικανς, οι οποίοι είναι η νέα ομάδα στο NBA και… πήραν τη θέση των Χόρνετς. Απαρατήρηση, βέβαια, δεν μπορεί να περάσει και η μεταγραφή του Πέρο Άντιτς στους Ατλάντα Χοκς.

Ο Αντετοκούνμπο, ο Καλάθης και το ντραφτ...

Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς διάλεξαν τον Άντονι Μπένετ στο No.1 του ντραφτ και ακόμα το μετανιώνουν, καθώς ο νεαρός φόργουορντ δεν έχει προσφέρει στο ελάχιστο. Στο Νο. 2 επιλέχθηκε ο Βίκτορ Ολαντίπο από τους Ορλάντο Μάτζικ και στην 3η ο Όττο Πόρτερ από τους Ουάσινγκτον Γουίζαρντς. Από ελληνικής άποψης είχαμε την πολύ σημαντική στιγμή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος από τα παρκέ της Α2 βρέθηκε στο Νο. 15! Οι Μιλγουόκι Μπακς δεν σκέφτηκαν στιγμή να μην τον εντάξουν στο δυναμικό τους και στα 19 του χρόνια ο Giannis έχει αφήσει τους πάντες με... ανοιχτό το στόμα με τα προσόντα του. Στα τελευταία παιχνίδια ο Αντετοκούνμπο βρίσκεται μάλιστα και στη βασική πεντάδα της ομάδας του και συνολικά με τη φανέλα των Μπακς μετράει μέχρι σήμερα κοντά στους 7 πόντους και τα 4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Φέτος, όμως, στον «μαγικό κόσμο» αγωνίζεται και ο Νικ Καλάθης, ο οποίος κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Ο πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού και της Λοκομοτίβ Κούμπαν φοράει τη φανέλα των Μέμφις Γκρίζλις (2.8π., 2.6ασ., 1.2ρ.) και είναι συμπαίκτης του Κώστα Κουφού (7.3π., 7.1ρ., 1.1κοψ.).

Επιστροφές, αλλά...

Λίγο πριν αρχίσει η δράση στο NBA ο Άλεν Άιβερσον ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την ενεργό δράση, ωστόσο, το πρώτο επίσημο τζάμπολ της αγωνιστικής περιόδου 2013-2014 ήταν σίγουρα... αφιερωμένο στον Ντέρικ Ρόουζ, ο οποίος έμεινε μια ολόκληρη σεζόν εκτός δράσης. Ο MVP του 2011, όμως, στάθηκε εκ νέου άτυχος, καθώς τραυματίστηκε ξανά (διεγνώσθη με ρήξη έσω μηνίσκου στο δεξί γόνατό του) και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να βοηθήσει φέτος ξανά τους Μπουλς! Μία από τα ίδια και για τον Κόμπι Μπράιαντ. Άπαντες περίμεναν με αγωνία την επιστροφή του Black Mamba, ο οποίος πάτησε παρκέ αλλά είναι ξανά εκτός, αφού τραυματίστηκε στο αριστερό γόνατο. Το κακό... τρίτωσε με τον Ράσελ Γουέστμπρουκ, ο οποίος πέρυσι έχασε το μεγαλύτερο μέρος των playoffs και πρόσφατα υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση.

Στα... αγωνιστικά υπάρχουν για την ώρα ομάδες που έχουν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις με την παρουσία τους, ομάδες που πηγαίνουν απρόσμενα καλά και φυσικά εκείνες που απογοητεύουν... Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι Ιντιάνα Πέισερς και οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, στη δεύτερη σίγουρα οι Μπόμπκατς, οι Σέλτικς αλλά και οι Σανς, ενώ στην τελευταία κατηγορία πρωταγωνιστεί η Νέα Υόρκη, με τους Νικς και τους Νετς να μην μπορούν να σηκώνουν κεφάλι... Βέβαια, ακόμα δεν είμαστε ούτε στα μισά της κανονικής διάρκειας.

Δείτε στο gallery που ακολουθεί τα καλύτερα του 2013:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα