Κάντε πόλεμο, όχι έρωτα (Εμείς θα μιλάμε για μπάσκετ)

Κάντε πόλεμο, όχι έρωτα (Εμείς θα μιλάμε για μπάσκετ)
Ο Θανάσης Ασπρούλιας γράφει στο gazzetta.gr για το παιχνίδι του Ολυμπιακού που επηρεάζεται από την κατάσταση του Έισι Λο και αναλύει τα στοιχεία που προσφέρει στον Παναθηναϊκό η παρουσία του Ραμέλ Κάρι.

Η επικαιρότητα των ημερών με εξωθεί να παραδεχθώ ότι έκανα λάθος στην άποψη που είχα σχηματίσει... Σαν τιμωρημένος μαθητής στον μαυροπίνακα θα μπορούσα να στέκομαι όρθιος και να γράφω αμέτρητες φορές.... "Έσφαλα... Οι ομάδες κόπτονται για το καλό το μπάσκετ"... "Εσφαλα... Οι ομάδες κόπτονται για το καλό του μπάσκετ"... Και πάλι. Και πάλι. Και πάλι. Για να το εμπεδώσω και να μου γίνει κτήμα ότι οι διοικήσεις των αιωνίων καίγονται και τους ενδιαφέρει να διατηρήσουν ήρεμα τα πνεύματα, ώστε να μεταφέρουν το μήνυμα στους οπαδούς. Είναι αυταπόδεικτο πως τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός τις τελευταίες ημέρες κινούνται στην κατεύθυνση της εξημέρωσης των πνευμάτων και της ομαλότητας. Επομένως, ό,τι κι αν αναφέρει κανείς σαν ελόγου μου θα ήταν εκ του περισσού.

Ας φέρουμε την κουβέντα λοιπόν στο μπάσκετ... Εκεί όπου μπορεί να ανοίξει μία πραγματικά μεγάλη συζήτηση, καθώς στις δύο ομάδες παρουσιάζονται στους πάγκους δύο από τους κορυφαίους τεχνικούς της Ευρώπης. Εκαστος στο είδος του κι ο Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό του κι ο Πεδουλάκης στον Παναθηναϊκό του. Το μπάσκετ είναι σε πρώτο πλάνο, σε τακτική, σε ενέργεια, σε κίνητρο σε ένταση. Κι έτσι όπως διαμορφώνονται τα ρόστερ των δύο ομάδων θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο Παναθηναϊκός (κυρίως) με τον Κάρι και (λιγότερο) με τον Γκουίν έχει νέα πράγματα να δείξει, ενώ ο Ολυμπιακός, με την αυτοπεποίθηση να τινάζει τα μηλίγγια του, θα χρειαστεί στο πρώτο ματς (που κατ'εμέ δεν είναι το κρισιμότερο) να αγωνιστεί με ένα από τα πιο βασικά στελέχη του να είναι εκτός, ή στην καλύτερη περίπτωση ανέτοιμος.

Ο Κάρι στον Παναθηναϊκό φέρνει...

1) Εναν ...δεύτερο Διαμαντίδη

Σε πολλούς ίσως να προκαλέσει έκπληξη ο παραλληλισμός, αλλά δε θα έπρεπε. Ο Κάρι δεν είναι Διαμαντίδης, ούτε καν μπορεί να προσεγγίσει την αξία του, είναι όμως ένας παίκτης που διακρίνεται από τα ίδια χαρακτηριστικά με τον αρχηγό. Είναι ήρεμος, εκφράζει διπλή απειλή, προσπαθεί να λειτουργήσει εγκεφαλικά και παίζει για την ομάδα

2) Ψυχραιμία και διάβασμα

Ο Κάρι δεν κομίζει ικανότητα Τζόρνταν, αλλά είναι ένας παίκτης που μπορεί να προσφέρει ανάσες στον Διαμαντίδη όταν χρειαστεί κι έναν δεύτερο δημιουργό-εκτελεστή όταν ο αρχηγός είναι εκτός παρκέ. Και το σημαντικό με τον Αμερικάνο είναι ότι μπορεί να κάνει και τα δύο με την ίδια επιτυχία. Είναι εξαιρετικός σουτέρ, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει και το καλο close out του αντιπάλου βάζοντας την μπάλα στο παρκέ, είτε για να εκτελέσει μετά από ντρίμπλα, είτε να δημιουργήσει. Καταλαβαίνει το μπάσκετ και μπορεί να πασάρει με ευκολία.

3) Προσθέτει στον Μπράμος και τον Ούκιτς

Ο Κάρι συμπληρώνει τις ικανότητες των δύο βασικών γκαρντ του Παναθηναϊκού. Ο Ούκιτς, είναι καλός δημιουργός (για τον εαυτό του όμως) και στηρίζει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού του παίζοντας με την μπάλα στο παρκέ και λιγότερο στο σουτ. Ο Μπράμος από την άλλη πλευρά είναι πολύ καλός σουτέρ, επιδιώκει να παίξει με τη μπάλα στο παρκέ, αλλά έχει μεγαλύτερη ευχέρεια ως spot shooter. Ο Αμερικάνος έχει και τα δύο..

Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός με τον Λο να μην είναι στο επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας, αντιμετωπίζει πρόβλημα χημείας, βάθους κι αμυντικής συνοχής. Ο Λο θα μπορούσε να είναι ο παίκτης που θα αναλάβει το μαρκάρισμα του Διαμαντίδη, ενώ στην επίθεση προσθέτει στην ομάδα του τη δημιουργία που έχει ανάγκη όταν η μπάλα φεύγει από τα χέρια του Σπανούλη.

Χωρίς αυτόν τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο ο Σλούκας και ο Κατσίβελης ενδεχομένως, το θετικό όμως με τον Ολυμπιακό είναι ότι δε χρειάζεται να αλλάξει το αμυντικό πλάνο του τόσο δραστικά για να αντιμετωπίσει την προσθήκη του Κάρι. Με δεδομένο ότι η τακτική του hedge out ήταν αυτή που τον οδήγησε στις μεγαλύτερες φετινές νίκες του, η σωστή εφαρμογή του δε θα δώσει πολλά περιθώρια στον Κάρι. Αν όμως, το hedge out δε λειτουργήσει σωστά, τότε ο Ολυμπιακός, απόντος και του Λο θα έχει πρόβλημα. Βέβαια, είναι γεγονός ότι για να κερδίσει ο Παναθηναϊκός είναι απαραίτητο να ευστοχήσει στα τρίποντα. Και ίσως σε πολλά από αυτά. Πλέον όμως, έχει ακόμα έναν παίκτη που μπορεί να σουτάρει.

Θα έλεγα πάντως, ότι για τον Γιώργο Μπαρτζώκα με την παρουσία του Κάρι, είναι μάλλον απαγορευτικό να χρησιμοποιήσει αλλαγές στα μαρκαρίσματα και ειδικά στα πικ εν ρολ του Διαμαντίδη. Με τον Παναθηναϊκό να έχει πια δύο παίκτες που μπορούν να διαβάσουν το παιχνίδι, να εκμεταλλευτούν τα μις ματς και να διαγνώσουν το αδύνατο σημείο της άμυνας, οι αλλαγές (που φέρνει την άμυνα σε κατάσταση μις ματς από την πρώτη φάση κιόλας) ίσως να προκαλούσαν πρόβλημα. Ειδικά αν οι περιστροφές είναι αργές και τα close out (η απόσταση που πλησιάζει ο αμυντικός, στην περιστροφή, στον παίκτη που είναι στην περιφέρεια και δέχεται τη μπάλα) όχι ιδανικά, τότε ο ρυθμός του αγώνα μπορεί να πάει στο μέρος του Παναθηναϊκού.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπως συμβαίνει κάθε χρόνο στους τελικούς της Α1, το μπάσκετ θα έχει πρωτεύοντα ρόλο. Η τακτική! Αλλά αντί να το λέμε και να το γράφουμε εμείς, σας παραπέμπουμε στις πρακτικές των δύο ομάδων. Όταν υπάρχουν αυτές να προστατεύουν το μπάσκετ και να ασχολούνται μόνο με αυτό, οι δικές μας αναλύσεις περιττές. Ευτυχώς!!!!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θανάσης Ασπρούλιας
Θανάσης Ασπρούλιας