«Δεν υπάρχουν λόγια για τον Billy!»

«Δεν υπάρχουν λόγια για τον Billy!»
Ο Εϊσι Λο, που ήταν από τα κλειδιά του θριάμβου των "ερυθρολεύκων", δηλώνει στο gazzetta.gr ότι ο Σπανούλης άξιζε απόλυτα το MVP και πλέκει το εγκώμιο του Μπαρτζώκα.

Στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξουδετέρωση του Μίλος Τεόντοσιτς και όσο χρειάστηκε, είχε μία αξιόλογη παρουσία στην επίθεση (6π., 1ασ. με 2/2 βολ. & 2/3 διπ. Σε 28'). Στον τελικό με τη Ρεάλ (100-88), ήταν ο παίκτης που κράτησε "όρθιο" τον Ολυμπιακό στην 2η περίοδο (7π.) και συνέβαλε τα μέγιστα στο "μάζεμα" της διαφοράς (από το -17 στο -4), έπαιξε εξαιρετική άμυνα στον Σέρχιο Γιούλ και τελείωσε το παιχνίδι με την καλύτερη αξιολόγηση στο ranking (31), πραγματοποιώντας, μακράν, την καλύτερη εμφάνισή του (20π., 5ρ., 5ασ. με 11/13 βολ. & 4/6 σουτ σε 34') στον 1,5 χρόνο που βρίσκεται στον Πειραιά!

Ο λόγος για τον Έϊσι Λο, που πανηγύρισε με την ψυχή του και τις δύο κόρες του τον 2ο ευρωπαϊκό τίτλο της καριέρας του, αλλά στη συνέχεια κληρώθηκε για ντόπινγκ-κοντρολ και δεν μπόρεσε να "ρουφήξει" το πανηγυρικό κλίμα, όπως θα ήθελε! Όταν, κάποια στιγμή, επέστρεψε στα αποδυτήρια, το gazzetta.gr του ζήτησε να εξηγήσει το σπάνιο μπασκετικό φαινόμενο που λέγεται Ολυμπιακός και τον ενημέρωσε ότι ήταν μεταξύ των παικτών που ψηφίστηκαν για τον τίτλο του MVP! Ο ίδιος, αφού αποθέωσε τον Σπανούλη και τον Μπαρτζώκα, δήλωσε απλά ευτυχής που στέφθηκε και πάλι πρωταθλητής Ευρώπης! Απολαύστε τον...

- Ήταν μία από τις πλήρεις εμφανίσεις στην καριέρα σου;

«Έχω κάνει πολλά καλά παιχνίδια στο παρελθόν, αλλά αφού κατακτήσαμε και πάλι τον τίτλο κι είχα την ευκαιρία να συμβάλλω ουσιαστικά στη νίκη, γιατί να διαφωνήσω μαζί σου (γέλια!!!); Αλλά, πραγματικά, όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό, πρέπει να αναφερόμαστε πάντα στην ομαδική λειτουργία! Για μία ακόμη φορά, αποδείξαμε ότι είμαστε μία παρέα παικτών, που δεν τα παρατάει ποτέ και για κανέναν λόγο! Απόψε (σ.σ.: χθες) το γυρίσαμε από το -17, αλλά, όλοι, μα όλοι, προσέφεραν! Όλα τα παιδιά είχαν τις στιγμές τους και γι' αυτό παραμείναμε στην κορυφή της Ευρώπης!»

- Πως το κάνετε να φαίνεται τόσο εύκολο, ενώ στην ουσία δεν είναι καθόλου; Πέρυσι από το -19 στην 3η περίοδο, φέτος από το -17... Εντάξει, το κάνατε αρκετές φορές στην 1η φάση και το Top-16, το κάνατε στον 5ο προημιτελικό με την Εφές Αναντολού, αλλά όταν συμβαίνει σε δύο σερί τελικούς, κάτι σημαίνει...

«Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να περιγράψω τον χαρακτήρα της ομάδας μας! Είμαστε ένα τόσο ανθεκτικό σύνολο παικτών, που πιστεύει τόσο πολύ ο ένας στον άλλον και έχουμε φοβερή "χημεία"! Με το "καλησπέρα", βρεθήκαμε στο -17 και κανείς δεν πανικοβλήθηκε... Με το που τελείωσε η πρώτη περίοδος, πήγαμε στον πάγκο και είπαμε "πάμε να παίξουμε 2-3 καλές άμυνες, για να βρούμε ενέργεια στην επίθεση"! Αυτό ήταν! Όταν όλοι κοιτιόμαστε και πιστεύουμε πραγματικά στις δυνατότητές μας, όλα είναι πιθανά...»

- Το περυσινό τουρνουά ήταν λίγο "περίεργο" για σένα, μετά τον τραυματισμό σου στον ημιτελικό... Το εφετινό εξελίχθηκε όπως το ονειρευόσουν; Με τίτλο αλλά και με εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό...

«Ήθελα απλά να κερδίσουμε! Δεν με ένοιαζε να παίξω καλά, ούτε καιγόμουν για την προσωπική αναγνώριση... Ήθελα απλά, με το άκουσμα της κόρνας, να είμαστε και πάλι πρωταθλητές!

- Έτσι όπως έπαιξες στον τελικό, όμως, κάλλιστα, θα μπορούσες να είχες αναδειχθεί MVP του φάϊναλ-φορ... Τελικά, όμως, το πήρε ο Σπανούλης, όπως κάνει σε κάθε F4 που παίρνει μέρος! Πως θα χαρακτήριζες τον αρχηγό σας;

«Ο Billy είναι σπάνιος ηγέτης! Είναι ένας άνθρωπος που νοιάζεται πολύ για τους συμπαίκτες του! Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην ομάδα, με αγκάλιασε σαν τον μικρό του αδερφό... Έπαιξε έναν χρόνο στο ΝΒΑ, οπότε ήξερα πως να με προσεγγίσει και μου μιλούσε συνεχώς για να κάνει να εξοικειωθώ με το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά και με την ελληνική κουλτούρα! Όχι, μόνο εμένα, όμως, όλους τους Αμερικανούς, τον Κάϊλ (σ.σ.: Χάϊνς) τον Τζος (σ.σ.: Πάουελ) και όποιον άλλον έβλεπε ότι χρειαζόταν βοήθεια! Του αξίζει απόλυτα ο τίτλος του MVP! Είναι ο πιο αυθεντικός ηγέτης που έχω δει ποτέ στην καριέρα μου! Έχουμε πολλούς ταλαντούχους και ποιοτικούς παίκτες σ' αυτή την ομάδα, αλλά η συνολική του προσφορά είναι πολλαπλάσια απ' αυτά που κάνει που στον αγωνιστικό χώρο! Η αυτοπεποίθηση που έχει και ο τρόπος που δηλητηριάζει τους αντιπάλους, αποτελούν παράδειγμα για όλους μας, αλλά περισσότερο για τα νέα παιδιά! Πραγματικά, είμαι πολύ ευτυχής που είμαι συμπαίκτης και περήφανος για τα κατορθώματά του... Είναι απίστευτος παίκτης και εκπληκτικός άνθρωπος...»

- Το ξέρεις ότι μόνο ο μεγάλος Τόνι Κούκοτς έχει κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά τρόπαια και ισάριθμα MVP;

«Αν μπει κανείς στην διαδικασία να συνειδητοποιήσει τι έχει πετύχει έως τώρα, τότε θα διαπιστώσει ότι ο Σπανούλης θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους και πιο επιτυχημένους Ευρωπαίους παίκτες όλων των εποχών! Τα κάνει όλα και είναι φοβερό παιδί! Χαίρομαι πολύ που είμαι δίπλα του...»

- Και ο coach Μπαρτζώκας; Έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο.... Παρ' όλα αυτά, στη διάρκεια της σεζόν και ειδικότερα μετά από ήττες, πολύς κόσμος "γέλαγε" και τον διακωμωδούσε λόγο της ομοιότητας που έχει με τον Βρετανό κωμικό ηθοποιό, Ρόϊ Άτκινσον που έπαιζε τον "Mr Bean"... Είχες ακούσει τίποτε επ' αυτού;

«(Γέλια!!!)... Πως δεν είχα ακούσει... Ο Πέρο (σ.σ.: Άντιτς), που είναι τρελός πλακατζής, έφερνε συχνά-πυκνά την φωτογραφία του στ' αποδυτήρια και του έλεγε "κοίτα πως σε φωνάζουν"! Η μέθοδός του, η ηγετική του ικανότητα και οι αξίες του, μιλούν από μόνες τους! Το να είσαι "rookie" προπονητής σε μία ομάδα αυτού του αγωνιστικού επιπέδου και που προερχόταν από την πιο επιτυχημένη σεζόν της τελευταίας 15ετίας και κάνεις τόσο σπουδαία δουλειά, σημαίνει ότι το 'χεις! Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς παίκτες που έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης και σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικό να πιστεύουν ότι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν! Ο coach, όμως, έβαλε τις δικές του "πινελιές", μετέτρεψε όσο και όπως πίστευε το σύστημά της ομάδας, εξηγώντας μας πάντα με επιχειρήματα το γιατί... Αξίζουν πολλά εύσημα γι' αυτά που έχει κάνει έως τώρα και πιστεύω ότι θα έχει σπουδαίο μέλλον... Δεν θα τα είχαμε καταφέρει έτσι, χωρίς αυτόν!»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.