Που κατάντησε το άμοιρο το μπασκετάκι...

Που κατάντησε το άμοιρο το μπασκετάκι...

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί να περιγράψει την θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το οικοδόμημα του ελληνικού πρωταθλήματος, το οποίο κρέμεται σε μία κλωστή! Η προγραμματισμένη κλήρωση, η δήλωση-έκπληξη του Βασιλακόπουλου και οι ραγδαίες εξελίξεις που έρχονται.

Κάποτε ήταν ένα πρωτάθλημα που είχε χίλιους δύο λόγους να αποκαλείται ως το κορυφαίο της Ευρώπης. Οι ομάδες μας είχαν τους καλύτερους ξένους (Ντομινίκ Ουίλκινς, Ράτζα, Μποντιρόγκα και Πάσπαλι κ.α.) που έπαιζαν στην Ευρώπη, οι τηλεοπτικές συμφωνίες και τα χορηγικά πακέτα εξασφάλιζαν αξιοσέβαστους προϋπολογισμούς για όλες τις ΚΑΕ και σε γενικές γραμμές η σημερινή Basket League, αποτελούσε πόλο έλξης για τους παίκτες που προέρχονταν από την αμερικανική και την κοινοτική αγορά.

Όλα αυτά, βέβαια, ανήκουν εδώ και χρόνια στο παρελθόν και στις χρυσές εποχές που η Α1 Κατηγορία αποτελούσε σημείο αναφοράς του ευρωπαϊκού μπάσκετ, σε διασυλλογικό επίπεδο. Η οικονομική κρίση, η ασύλληπτη αύξηση της φορολογίας, το τέλος της κεντρικής διαχείρισης και σε πολύ μεγάλο βαθμό η αδυσώπητη κόντρα των «αιωνίων αντιπάλων», που αρκετές φορές ξεπέρασε τις τέσσερις αγωνιστικές γραμμές, αποτελούν λίγο-πολύ τις αιτίες της κατρακύλας που βιώνει το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ.

Με την μόνη διαφορά, όμως, ότι πλέον βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και όλα αυτά που συνέβησαν κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου που μας πέρασε, έχουν φέρει την Basket League σε οριακό επίπεδο, με αποτέλεσμα τίποτε να μην θεωρείται δεδομένο όσον αφορά στη νέα σεζόν και όλο το οικοδόμημα να κρέμεται σε μία κλωστή!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η αγωνιστική δράση έχει ολοκληρωθεί εδώ και περισσότερο από έναν μήνα και η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη (23/07), κανείς δεν γνωρίζει οριστικά:

α) ποιες και πόσες θα είναι οι ομάδες που θα συμμετάσχουν (η επικύρωση της βαθμολογίας έγινε παράτυπα)

β) ποιος θα είναι και αν θα υπάρξει κεντρικός χορηγός (ο προηγούμενος που είχε option για άλλον έναν χρόνο αποχώρησε λόγω της απουσίας του Ολυμπιακού) και

γ) πόσο μεγάλο θα είναι το «ψαλίδι» στα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των συμφωνιών με την κρατική (ΕΡΤ για 12 ομάδες) αλλά και με την συνδρομητική τηλεόραση (Παναθηναϊκό και ΑΕΚ), από την στιγμή που στο τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν οι «ερυθρόλευκοι», που υποβιβάστηκαν στην Α2 με απόφαση του αθλητικού δικαστή, ο οποίος όμως εφήρμοσε τους κανονισμούς...

Το πιο κωμικοτραγικό απ' όλα είναι ότι το ίδιο το Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ αψήφησε τους κανονισμούς του πρωταθλήματος, αλλά και τις αρνητικές «εισηγήσεις» της νομικής συμβούλου του και του προέδρου της ΕΟΚ και οργάνωσε «ψήφισμα», βάσει του οποίου αποφάσισε να κρατήσει στην Α1 Κατηγορία το Λαύριο, που «έπεσε» (αδίκως η αλήθεια είναι) λόγω του μηδενισμού του Παναθηναϊκού στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με την Κύμη.

Φυσικά, το σχετικό έγγραφο επεστράφη στην διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, χωρίς την έγκριση της ομοσπονδίας, ενώ εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 8 ημερών, κατά της εν λόγω απόφασης, προσέφυγαν στο ΑΣΕΑΔ τόσο ο Ερμής Αγιάς όσο και ο Ολυμπιακός. Όπως γίνεται αντιληπτό το μπάχαλο που επικρατεί στις τάξεις του πρωταθλήματος δεν έχει προηγούμενο.

Κι όλα αυτά, ενώ παραμονές της κλήρωσης (ακόμη δεν ξέρουμε που θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση), τουλάχιστον δύο ομάδες, ο Πανιώνιος και η Κύμη δεν παρουσιάζουν καμία κινητικότητα προετοιμασίας για το επόμενο πρωτάθλημα (η δεύτερη μάλιστα έχει διαπραγματευθεί την πώληση της θέσης της), ενώ τόσο ο Άρης όσο και ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν αν θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν!

Κοινώς από το περίφημο αίτημα της αναδιάρθρωσης της Basket League (ο στόχος ήταν να μην πέσει καμία ομάδα, να ανέβουν δύο και του χρόνου η Α1 Κατηγορία να διεξαχθεί με 16 ομάδες), το οποίο – λόγω της προκήρυξης εκλογών – δεν πρόλαβε να μπει σε νομοσχέδιο, τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, βρισκόμαστε μπροστά στην «θλιβερή» διαθεσιμότητα των μόλις 10 ομάδων, από τη στιγμή που ο Χολαργός «συγχωνεύεται» με τον Κολοσσό, το Λαύριο οδεύει προς την Α2 και ο Ολυμπιακός έχει υποβιβαστεί!

Το αστείο της όλης υπόθεσης, είναι ότι μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί, καμία παραίτηση δεν έχει υποβληθεί. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, λειτουργεί σαν να μην έχει ανοίξει μύτη κι ενώ στην διάρκεια της θητείας του, τα έσοδα των χορηγιών ήταν ακόμη πιο χαμηλά!

Αν νομίζετε ότι πιάσαμε πάτο, τότε είσαστε γελασμένοι! Υπάρχουν ακόμη πιο απίστευτα πράγματα, τα οποία όμως είναι πέρα για πέρα αληθινά κι έχουν να κάνουν με την τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στις τάξεις των ομάδων που έχουν αρχίσει να αναζητούν την φόρμουλα «επιστροφής» των «ερυθρόλευκων» στην Α1! Ειδικότερα μετά και την απρόσμενη δήλωση του ισχυρού άνδρα του ελληνικού μπάσκετ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», στο πλαίσιο της οποίας, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει Α1 Κατηγορία χωρίς Ολυμπιακό» καθώς επίσης και ότι «πρέπει να βρεθεί άμεσα κάποια λύση»!

Κι όλα αυτά όταν οι Πειραιώτες αποφάσισαν να ακολουθήσουν την παρακινδυνευμένη τακτική που τους οδήγησε στον υποβιβασμό, με αποκλειστικό σκοπό να πατάξουν το πλαίσιο λειτουργίας της ΚΕΔ, η οποία υπάγεται στην ελληνική ομοσπονδία. Όπως και να έχουν τα πράγματα και ανεξάρτητα με την σκοπιμότητα της στάσης του Γιώργου Βασιλακόπουλου (μπαίνουμε σε χρονιά εκλογών στην ΕΟΚ), το αυριανό διοικητικό συμβούλιο και η γενική συνέλευση της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται να προδιαγράψουν σημαντικές εξελίξεις για το μέλλον του πρωταθλήματος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!