Το τέλειο πλάνο, το έγκλημα του Αντομάιτις και το κλάμα ενός 40άχρονου (pic)

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Το τέλειο πλάνο, το έγκλημα του Αντομάιτις και το κλάμα ενός 40άχρονου (pic)

bet365

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες εξηγεί γιατί νίκησε η Ελλάδα, αναφέρει το δώρο των Λιθουανών στον Κώστα Σλούκα και ευχαριστεί τον Νίκο Γκάλη που τον κάνει να κλαίει όπως 28 χρόνια πριν.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ απέδειξε στο φιλικό με τα Τρίκαλα... Εντάξει είπα να τρολάρω λίγο.

Η βραδιά ανήκει στην εθνική ομάδα οπότε με αυτήν θα ασχοληθώ. Η Ελλάδα πέτυχε μία σπουδαία νίκη η οποία εκτός από την πρόκριση στην προημιτελική φάση, της πρόσφερε απλόχερα κιλά αυτοπεποίθησης. Η ψυχολογία είναι απίστευτα σημαντική στο μπάσκετ και σε μεγάλο βαθμό βελτιώνεται σε σχέση με αυτή που υπήρχε στην πρώτη φάση.

Οι περιπτώσεις που ένα αγωνιστικό πλάνο λειτουργεί σε απόλυτο βαθμό κατά τη διάρκεια μίας ολόκληρης αναμέτρησης, είναι σπάνιες.

Το πλάνο του Κώστα Μίσσα για το ματς με τη Λιθουανία λειτούργησε σε τέτοιο βαθμό που δε χρειάστηκαν να σκεφτούν plan b.

Η μεγαλύτερη ανοησία που ακούω είναι «το ήθελαν περισσότερο και το πήραν». Δεν υπάρχουν αυτά. Δηλαδή η Λιθουανία το ήθελε λιγότερο από μας;

Δεν ήταν λοιπόν μία «σπαρτιάτικη» νίκη, αλλά μία νίκη βασισμένη σε σχέδιο και λάθη των αντιπάλων.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΩΣ το μπάσκετ είναι παιχνίδι λαθών, αλλιώς τα ματς θα τελείωναν 265-264.

Έπαιξε καλά η Ελλάδα. Έκαναν όμως λάθη κι οι Λιθουανοί.

Ας τα δούμε...

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Με 11 εύστοχα τρίποντα και 46% δε χάνεις. Απλά, ρητά και κατηγορηματικά.

Τρομερή άμυνα στον Μάντας Καλνιέτις. Ολόκληρη Λιθουανία κι έχει δύο αξιόπιστα γκαρντ. Ο Λεκαβίτσιους τραυματίστηκε κι έμεινε ο Καλνιέτις μόνος του. Άλλος παίκτης να βάζει τη μπάλα κάτω δεν υπήρχε κι έτσι ο Νικ Καλάθης κυρίως τον εξουθένωσε. Ρίσκαρε παίζοντας τον under στα pick 'n' roll και προσφέροντάς του το σουτ (τελείωσε με 1/6 τρ.).

Η συγκεκριμένη τακτική ήταν όμοια με αυτή κόντρα στους Πολωνούς λόγω της απουσίας του Σλότερ και έπιασε τόπο ξανά

Αντιμετώπιση στον Βαλαντσιούνας. Το αρχικό πλάνο ήταν να τον παίξουν στην άμυνα ένας εναντίον ενός. Το δεύτερο πλάνο ήταν να του στείλουν παγίδα για να φύγει η μπαλα από τα χέρια του.

Στο δεύτερο πλάνο δεν πήγαν ποτέ γιατί το πρώτο λειτούργησε τέλεια. Ο εκάστοτε ψηλός που μάρκαρε τον σέντερ των Ράπτορς έκανε εξαιρετική δουλειά και με το σώμα και (κυρίως) με τα χέρια του. Αν αναγκαζόμασταν να πάμε στο plan b με τις παγίδες τότε θα οι Λιθουανοί θα δημιουργούσαν πολλές ανισορροπίες, οι διεθνείς μας θα αναγκαζόντουσαν σε συνεχείς περιστροφές και θα εμφανίζονταν ρήγματα.

Αυτά όλα αποφεύχθηκαν....

Τραγικό πλάνο οι Λιθουανοί στο ελληνικό pick 'n' roll. Να με συμπαθάτε, αλλά αδυνατώ να πιστέψω πως ο Αντομάιτιτς αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον Κώστα Σλούκα με αυτόν τον τρόπο. Έβαλαν κι οι αντίπαλοι το χεράκι τους για τη νίκη της Ελλάδας.

Στο pick 'n' roll του Έλληνα γκαρντ ο Λιθουανός τεχνικός είχε δώσει εμφανή εντολή στον ψηλό να περιμένει μέσα.

Η ελληνική ομάδα διαθέτει ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ παίκτη να μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίμπλα και οι Λιθουανοί τον άφηναν.

Θεωρώ πως ακόμη και ο ίδιος ο Σλούκας ξαφνιάστηκε από τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση την οποία είχε να βιώσει από τότε που έπαιζε στον Μαντουλίδη (ω ναι τόσο παλιά) και για αυτό αστόχησε στα δύο πρώτα σουτ που πήρε.

Ρε Τόμας Αντομάιτις, τι δωράκι έκανες;

Παπανικολάου παντού. Σούπερ ο Σλούκας, σούπερ ο Καλάθης κι ο Μπουρούσης, αλλά προσωπική μου άποψη είναι πως κορυφαίος το γηπέδου ήταν ο Κώστας Παπανικολάου. Ο Έλληνας φόργουορντ ήταν παντού στο παρκέ. Επίθεση. Άμυνα. Ριμπάουντ. Κάλυπτε συμπαίκτες, έπαιζε ξύλο. Ο Παπανικολάου έκανε τα πάντα στο παρκέ.

ΕΝΑ ΜΑΤΣ ΑΠΟ ΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δε χρειάζονται πανηγυρισμοί και τρέλες. Το αντίθετο θα έλεγα, ηρεμία χρειάζεται. Ρωσία και Κροατία είναι αρκετά καλές ομάδες. Σίγουρα όχι καλύτερες από τους Λιθουανούς, αλλά κι η Ελλάδα με ένα καλό ματς δε μπορεί να βαυκαλίζεται.

Για αυτό ηρεμία και ξεκούραση.

ΕΚΛΑΙΓΑ 40 ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΝΤΡΑΧΑΛΟΣ

Τα κατορθώματα σου είναι αμέτρητα.

Ξημερώματα Σαββάτου στις 4 το πρωί με έκανες να κλαίω. 40 χρονών μαντράχαλος και δε μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυα βλέποντας σε με το άσπρο σου σακάκι.

Άσπρισες στα μαλλιά. Μαύρισες από τον ήλιο της Χαλκιδικής, αλλά τα συναισθήματα που μου προσφέρεις είναι το ίδιο έντονα με πριν 27-28 χρόνια. Τότε που έτρεχα σε κάθε αθηναϊκό γήπεδο που έπαιζε ο Άρης για να σε δω.

Να σε δω να αλλάζει μπλούζα στην προθέρμανση από τον ιδρώτα.

Να σε δω να σπας τη μέση σου και να μένεις στον αέρα, να σε δω να πασάρεις πίσω από την πλάτη.

Γυρνούσα σπίτι κι έλεγα κλαίγοντας στη μάνα μου, «είδα τον Γκάλη». Δεν είχα δει μπάσκετ, δεν είχα δει τον Άρη, είχα δει τον Γκάλη. Είχα δει εσένα... Με ρώταγε «και γιατί κλαις» και της έλεγα «μα γιατί είδα τον Γκάλη».

Νίκο Γκάλη σε ευχαριστώ για όσα μου πρόσφερες, για τις ώρες αφοσίωσης στο μπάσκετ και για τη δουλειά που κάνω τώρα.

Όπως εύστοχα έγραψε ο Παπανδρέου στο twitter, «Κανεις Έλληνας δεν έχει "δώσει δουλειά" σε τόσους ανθρώπους... ».

Παιδί δε θα κάνω ποτέ, αλλά αν έκανα Γκάλη θα το έβγαζα. Όχι Νίκο. Γκάλη!

Σε ευχαριστώ για όλα

ΥΓ: Στα δύσκολα ο Γιάννης Μπουρούσης ζήτησε τη μπάλα, την πήρε και την εμφάνιζε στο καλάθι των Λιθουανών.

ΥΓ 2: Να χάνεις τα δύο πρώτα σουτ και να μη μασάς... Αυτά κάνουν οι τρεις Euroleague και τα συνεχόμενα Final 4.

ΥΓ 3: Μία ματιά στις αντιδράσεις του πάγκου ήταν αρκετή για να πείσει οποιονδήποτε πως κάτι έχει αλλάξει.

ΥΓ 4: Αν θέλετε ακολουθήστε instagram: melayesss

Τι την έκανε τη μπάλα ο Θεός... #galis #thankyou #God #HoF

A post shared by Konstantinos Melayess (@melayesss) on

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.