«Στο ΝΒΑ έχουν plays με ονόματα ευρωπαϊκών ομάδων!»

«Στο ΝΒΑ έχουν plays με ονόματα ευρωπαϊκών ομάδων!»

Γιώργος Κούβαρης
«Στο ΝΒΑ έχουν plays με ονόματα ευρωπαϊκών ομάδων!»

bet365

Ο Γιώργος Βόβορας μιλάει στο gazzetta.gr για την παρουσία του στο προπονητικό τιμ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς στο Summer League του Λας Βέγκας, μοιράζεται τις εμπειρίες του στο πλευρό του Τομ Τιμποντό και στέκεται στην τεράστια οργάνωση που υπάρχει.

Παίξε νόμιμα στοίχημα από υπολογιστή ή κινητό με μεγάλες αποδόσεις (21+).

«Στο ΝΒΑ πηδάνε, καρφώνουν, δεν του νοιάζει η τακτική, δεν τους νοιάζει η άμυνα, δεν τους νοιάζει τίποτα...» Πόσες και πόσες φορές έχει μπει στο τραπέζι των μπασκετοσυζητήσεων η συγκεκριμένη ατάκα από τους lovers της EuroLeague και κατ' επέκταση του ευρωπαϊκού μπάσκετ; Ναι, η ερώτηση ήταν ρητορική. Άπειρες...

Τελικά είναι μύθος ή πραγματικότητα ότι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν «σκαμπάζουν» από τακτική ή έστω δεν δίνουν και ιδιαίτερη βάση; Κάποιος προπονητής, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη και ο οποίος έζησε εκ των έσω τον τρόπο λειτουργίας μια ομάδας ΝΒΑ, είναι και ο κατάλληλος να απαντήσει.

Ο λόγος για τον Γιώργο Βόβορα, ο οποίος συμπεριλήφθηκε από τον Τομ Τιμποντό στο προπονητικό τιμ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς και είχε την ευκαιρία να ζήσει από πρώτο χέρι τον τρόπο λειτουργίας μιας ομάδας ΝΒΑ, το προπονητικό πρόγραμμα, όπως επίσης και το Summer League του Λας Βέγκας από τη θέση του πάγκου.

Λίγο μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο άμεσος συνεργάτης του Τσάβι Πασκουάλ μίλησε στο gazzetta.gr για τις εμπειρίες του στο Summer League, τον Τομ Τιμποντό, το «ανοικτό μυαλό» που επικρατεί στις ομάδες, ενώ αναφέρθηκε και στον Λόνζο Μπολ, ο οποίος έκλεψε ολοκληρωτικά την παράσταση.

«Πραγματικά πρόκειται για άλλον κόσμο... Πήγα και σε μια ομάδα που ήταν πάρα πολύ οργανωμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν από τις λίγες ομάδες που μάζεψαν τους παίκτες στο προπονητικό τους κέντρο και έκαναν προπονήσεις. Και όλα αυτά μόλις τρεις μέρες πριν από το Summer League στο Λας Βέγκας. Από τις λίγες ομάδες που υπήρχε πειθαρχία, τόσο όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, όσο και όσον αφορά το εξωαγωνιστικό» δήλωσε αρχικά ο Γιώργος Βόβορας και έβαλε στη ζυγαριά το ΝΒΑ με το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

«Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να συγκριθεί το ευρωπαϊκό με το αμερικάνικο μπάσκετ. Καταρχήν υπάρχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη. Αυτό που μένει περισσότερο από όλα είναι ότι υπάρχει εξειδίκευση στα πάντα Το προπονητικό τιμ αποτελείται από 12 προπονητές. Οι 4 είναι οι άμεσοι συνεργάτες του Τομ Τιμποντό. Έπειτα υπάρχουν ειδικοί development coaches για τους ψηλούς, τους κοντούς, για την άμυνα, το σουτ, την επίθεση, όπως επίσης και άλλοι τέσσερις για το scouting σε άμυνα και επίθεση».

«Γνώστης του ευρωπαϊκού μπάσκετ ο Τιμποντό»

Και συνέχισε: «Υπάρχουν επίσης και 12 σκάουτερ σε όλον τον κόσμο. Παρακολουθούν τα πάντα. Είχαν δει ακόμα και τις συνεργασίες που έχουμε στον Παναθηναϊκό. Βλέπουν και παράλληλα εξελίσσονται. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι εκεί θέλουν να υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για τους παίκτες. Έχουν ψάξει τα πάντα ώστε ο παίκτης να σκέφτεται μόνο το μπάσκετ και τίποτα άλλο. Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν ανάλογες παροχές και στην Ευρώπη αφού τα οικονομικά μεγέθη είναι πολύ πιο διαφορετικά». Τι ήθελε να πει επ' ακριβώς ο τεχνικός του Παναθηναϊκού; Απλά... μαθηματικά! «Εκεί υπάρχει budget 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τα συμβόλαια των παικτών τον χρόνο και άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια για τα λειτουργικά. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος την μεγάλη διαφορά. Και μάλιστα όλες οι ομάδες έχουν κέρδος!»

«Ο Γιώργος Βόβορας έζησε την εμπειρία δίπλα στον Τομ Τιμποντό, ένας από τους καλύτερους προπονητές στο ΝΒΑ και επί σειρά ετών head coach των Σικάγο Μπουλς: «Από τη πρώτη στιγμή ο coach Τιμποντό και οι συνεργάτες του μας εξήγησαν και μας παρουσίασαν το πρόγραμμα της ομάδας. Τον τρόπο δουλειάς τους, τα πάντα. Με την παραμικρή λεπτομέρεια. Μεγάλος προπονητής θα γίνει ο Ράιαν Σόντερς που ανήκει στο τιμ της Μινεσότα και είναι ο γιος του αείμνηστου Φλιπ Σόντερς και άλλοτε προπονητής των Τίμπεργουλβς. Είμαι σίγουρος ότι θα έχει την ευκαιρία του να γίνει head coach. Ο coach Τιμποντό ήταν άριστος γνώστης και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ήξερε τι είχε συμβεί και με τον Παναθηναϊκό και τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε κατά τη διάρκεια των playoffs στην EuroLeague. Θεωρώ ότι είναι από τους καλύτερους προπονητές του ΝΒΑ όσον αφορά το κομμάτι της αμυντικής τακτικής» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Μύθος ότι δεν υπάρχει τακτική στο ΝΒΑ»

«Το θέμα είναι ότι όλοι είναι ανοικτοί σε συζητήσεις και σε τρόπο σκέψης. Ακούνε και δέχονται τα πάντα. Εκεί δίνουν μεγάλη βάση στην αθλητικότητα των παικτών και στην τεράστια ικανότητα που έχουν στο 'ένας εναντίον ενός'. Πρόκειται για μεγάλο μύθο η έλλειψη τακτικής. Τακτική υπάρχει και μάλιστα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Απλά δίνουν μεγάλη βάση στο προϊόν τους. Να είναι ελκυστικό για τον θεατή και από εκεί και πέρα να μπουν και κάποια κομμάτια τακτικής τα οποία θα έρχονται και από την Ευρώπη».

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν αφορά το Summer League ως διοργάνωση και αν είναι τόσο παρεξηγημένο όσο -με μια πρώτη ματιά- φαίνεται: «Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να κάνει ομάδα με 12 παίκτες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εκεί οι παίκτες θέλουν αν δείξουν τον εαυτό τους και τα ατομικά τους χαρακτηριστικά. Βέβαια η ένταση που υπάρχει εκεί δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Η προσπάθεια που κάνουν οι παίκτες είναι απίστευτη. Παίζουν πολύ δυνατά και σκληρά στην άμυνα. Μπορεί να απουσιάζουν οι συνεργασίες, αλλά η αθλητικότητα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο στο Summer League. Σίγουρα δεν γίνεται χαβαλές. Όπως είπα είναι δύσκολο να δεις την έξτρα πάσα, αλλά όσοι πάνε εκεί, προπονητές, σκάουτερ, ατζέντηδες βλέπουν και άλλα πράγματα, πέρα από το μπάσκετ. Οπως για παράδειγμα τον χαρακτήρα του παίκτη και το πώς αντιδράει ύστερα από ένα τάιμ άουτ. Τέτοιες, μικρές, πλην όμως σημαντικές λεπτομέρειες...»

Όμως, πόσοι από όλους όσους παίρνουν μέρος στο Summer League μπορούν να προσφέρουν άμεσα και στις ευρωπαϊκές ομάδες που αγωνίζονται στην EuroLeague; «Ποσοστιαία το 50% των παιδιών που ήταν στο Summer League προέρχονταν από το κολέγιο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται χρόνο προσαρμογής προκειμένου να μπορούν να προσφέρουν σε κάποια ομάδα που παίζει στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη. Φυσικά δεν αναφέρομαι στις πρώτες επιλογές του draft, οι οποίοι φυσικά και μπορούν να παίξουν απευθείας στο ΝΒΑ και δεν έρχονται στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα 25% παικτων που παίζουν ήδη στο ΝΒΑ ή έπαιζαν και ψάχνουν συμβόλαιο και ένα 25% που μπορεί να παίξει άμεσα στην EuroLeague και να ενδιαφέρει κάποιες ομάδες».

«Ο Μπολ μπορεί να γίνει και νέος Μάτζικ»

Μάλιστα θέλοντας να εξηγήσει την επίδραση που έχει και το ευρωπαϊκό μπάσκετ στο ΝΒΑ είπε ότι «υπάρχουν ομάδες του ΝΒΑ που χρησιμοποιούν plays ευρωπαϊκών ομάδων και μάλιστα τους έχουν δώσει τα ονόματά τους. Ακόμα και ονόματα παικτών...» ενώ για τον Τσάβι Πασκουάλ είπε: «Τον γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, όπως επίσης και το γεγονός ότι διαθέτει πλούσιο playbook. Παρακολουθούν πολύ τα παιχνίδια και τα συστήματά του...»

Όσο για τον ντόρο που έχει γίνει με τον Λόνζο Μπολ; «Είναι δικαιολογημένος! Τα 10-15 τελευταία χρόνια δεν έχει βγει παίκτης που να έχει τέτοια αίσθηση της πάσας και του παιχνιδιού. Σε διάφορες συζητήσεις που έκανα με προπονητές, όλοι έλεγαν ότι δεν έχουν δει τόσο καλό παίκτη από το draft που να μπορεί άμεσα να κάνει τη διαφορά. Η πάσα του είναι ασύλληπτη. Μπορεί να μην έχει καλό σουτ ακόμα, αλλά αν το βελτιώσει μπορεί να μιλάμε στο μέλλον για τον νέο... Μάτζικ. Προς το παρόν στην Ευρώπη θα τον παίζαμε στα τέσσερα μέτρα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα