«Ξεκούραστα» πρώτος ο Ολυμπιακός, ΠΑΟ για Final 4!

«Ξεκούραστα» πρώτος ο Ολυμπιακός, ΠΑΟ για Final 4!
O Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τη σύνοψη της κανονικής περιόδου στην Basket League, η ολοκλήρωση της οποίας, βρήκε τους «αιώνιους αντιπάλους» έτοιμους για Final 4 και τον Απόλλωνα να επιστρέφει μετά από 5 χρόνια στην Α2 Κατηγορία.

Εκεί που όλοι πιστεύαμε ότι το εφετινό πρωτάθλημα θα έκρυβε περισσότερες συγκινήσεις και ότι το βεβαρυμμένο πρόγραμμα της Euroleague θα έβαζε υποχρεωτικά τους «αιώνιους» σε απαγορευμένες ζώνες και θα τους ανάγκαζε να «περπατήσουν» πάνω σε… «ναρκοπέδια», ο απολογισμός των πρώτων 26 αγωνιστικών, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η «ψαλίδα», που χωρίζει τους δύο μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ από τις υπόλοιπες ομάδες, τελικά είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι φανταζόμαστε.

Για 2η συνεχή χρονιά, οι πρωταθλητές και οι Κυπελλούχοι Ελλάδας ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους με μία μόλις ήττα εκτός έδρας (ο ένας νίκησε τον άλλο στο γήπεδό του), κερδίζοντας κατά μέσο όρο όλα τα παιχνίδια με σχεδόν 19 πόντους διαφορά και ουσιαστικά κινδύνευσαν μόλις τρεις φορές. Μία οι «ερυθρόλευκοι» την 3η αγωνιστική στη Λευκάδα, όπου νίκησαν με τρίποντο στη λήξη και οι δύο «πράσινοι». Στην Πάτρα κόντρα στον Προμηθέα και στο «Νίκος Γκάλης», ως τυπικά φιλοξενούμενοι από την συγκάτοικο ΑΕΚ. Πάμε όμως να δούμε την κάθε ομάδα ξεχωριστά.

Ο Ολυμπιακός (25-1) κατέκτησε την πιο «ξεκούραστη» και πιο πρόωρη πρωτιά στην κανονική περίοδο των τελευταίων ετών, χάρη στον θρίαμβο (88-63) επί του «τριφυλλιού» μόλις στην 2η αγωνιστική. Έκτοτε χρειάστηκε απλά να είναι σοβαρός και συγκεντρωμένος στα τρία «επικίνδυνα» ματς που είχε να δώσει εκτός έδρας, με Άρη (+7), ΠΑΟΚ (+5) και ΑΕΚ (+7) και απλά να υπερασπίσει το +25 του Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας» στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Κατά άλλα, στα υπόλοιπα ματς, έκανε συντήρηση δυνάμεων, έδωσε χρόνο σε παίκτες που δεν έπαιζαν πολύ στους ευρωπαϊκούς αγώνες και με «όπλο» την εξαιρετική του άμυνα (1η με μ.ο. 61,5π.), εξασφάλισε από νωρίς το δικαίωμα παίξει να διεκδικήσει το «threepeat» παίζοντας ένα επιπλέον ματς στον Πειραιά. Το 93-45 επί της Κύμης στο τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου, έδειξε ότι η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου (Γιανγκ 16π., 6ρ. & 3κοψ.) μοιάζει πανέτοιμη για την προημιτελική σειρά με την Εφές Αναντολού, που θα κρίνει την πρόκριση στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης (19-21 Μαϊου).

Σε ακόμη καλύτερη κατάσταση δείχνει να βρίσκεται ο Παναθηναϊκός Superfoods (25-1) που από την στιγμή που ξαναπάτησε στο παρκέ ο Τζέϊμς Γκιστ, μετράει ένα εντυπωσιακό 11/11 σε Ελλάδα και Ευρώπη και το κυριότερο είναι ότι μπαίνει στο γήπεδο ξέροντας τι θέλει, έχει διάρκεια στην απόδοσή του και «πείθει» περισσότερο από ποτέ. Αυτή τη στιγμή, ίσως να μην είναι υπερβολή να πούμε ότι οι «πράσινοι» είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της «Γηραιάς Ηπείρου», παρουσιάζοντας αξιοθαύμαστη ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση. Οι παίκτες του «τριφυλλιού» έχουν αποδεχθεί τους ρόλους που έχει «μοιράσει» ο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία αφότου είχε «πετάξει το πουλάκι» της πρωτιάς στην κανονική περίοδο. Η εικόνα των Κυπελλούχων στο 102-58 (Τζέϊμς 20π. & 2ασ. με 3/5 τριπ.) επί του ΠΑΟΚ, παραπέμπει σε ομάδα που είναι φαβορί για να διεκδικήσει το τρόπαιο και όχι σε κάποια που αγωνιά για το αν θα δώσει το παρών στο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Κάπως έτσι πρέπει να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στη σειρά των αγώνων με τη Φενερμπαχτσέ… Πώς να το κάνουμε; Άλλη δυναμική και επιρροή είχε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον «πράσινο» πάγκο κι άλλη στον αντίστοιχο των πρωταθλητών Τουρκίας…

Η θέση της ΑΕΚ (19-7) που πέρυσι κατετάγη 4η στην κανονική περίοδο κι ανέβηκε ένα σκαλί στα playoffs, δημιουργεί μία πλασματική εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε ουσιαστική βελτίωση. Με τον Άρη να αποδεικνύεται πολύ κατώτερος των προσδοκιών και τον ΠΑΟΚ να έχει αναγκαστικά (για οικονομικούς λόγους) πιο χαμηλό πήχη, η «Ένωση» έπαιζε φέτος χωρίς αντίπαλο για να βγει 3η και να παίξει στον τελικό του Κυπέλλου, να φτάσει στο Final 4 του Basketball Champions League και χωρίς να το διατυμπανίζει, να κερδίσει τουλάχιστον μία φορά έναν και των Ολυμπιακού ή Παναθηναϊκού. Τι κατάφερε απ’ όλα αυτά; Να πετύχει μόνο τον πρώτο στόχο, έχοντας 0/4 κόντρα στους «αιώνιους», χάνοντας ταυτόχρονα σε Ρέθυμνο και Ρόδο. Η απόφαση του Μάκη Αγγελόπουλου να λύσει τη συνεργασία της με τον Γιούρι Ζντοβτς, συνιστά παραδοχή της αποτυχημένης πορείας. Η ήττα (81-77) της τελευταίας αγωνιστική από τον αποδεκατισμένο και άκρως προβληματικό Άρη, παρά το +13 της 3ης περιόδου, δεν αφήνει περιθώρια για θεαματικές εκπλήξεις στα playoffs. Ειδικότερα όταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, Μάικλ Ντίξον έχει μονοψήφιο μ.ο. πόντων (9,1) και τραγικά ποσοστά (38,6% εντός πεδιάς) στα 6 παιχνίδια που έχει κοουτσάρει ο Σωτήρης Μανωλόπουλος (3-3).

Ο Άρης (15-11) κατέλαβε την 4η θέση, παρ’ ότι έχασε δύο φορές από τον ΠΑΟΚ και υπέστη συνολικά πέντε ήττες περισσότερες από το περυσινό του ρεκόρ στην κανονική περίοδο (20-6). Οι Θεσσαλονικείς ήταν άτυχοι με τους τραυματισμούς (Σανικίτζε), δεν τους βγήκαν οι επιλογές των ξένων (Μπάκνερ, Μαρμπλ) αλλά και κάποιες διορθωτικές κινήσεις και μοιραία ο Δημήτρης Πρίφτης δεν μπόρεσε να βρει την απαιτούμενη «χημεία» για να συνεχίσει το αξιόλογο έργο που παρουσίασε πέρυσι. Η νίκη (81-77) επί της ΑΕΚ ήταν μία παρηγοριά για τους «κιτρινόμαυρους» (Κάμινγκς 24π.), που έμειναν πίσω, επειδή «πέταξαν» βαθμούς σε Τρίκαλα και Λαύριο, ενώ έχασαν στο γήπεδό τους από τον «δικέφαλο του Βορρά».

Ο ΠΑΟΚ (14-12) δεν είχε από την αρχή το απαιτούμενο βάθος για να αντέξει στις διπλές υποχρεώσεις και τα μακρινά και δύσκολα ταξίδια των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να κάνει νωρίς κάποιες ήττες (σε Λευκάδα, Τρίκαλα, Κύμη και Πάτρα), που του στοίχισαν τη δυνατότητα να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός και να κοιτάξει πιο ψηλά. Στα τελευταία τρία παιχνίδια, η έλλειψη αγωνιστικής διάθεσης είναι φανερή από την χαμηλή παραγωγικότητα (μ.ο. 64,0π.), ενώ στην βαριά ήττα (58-102) από τον Παναθηναϊκό, οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου (Κόνιαρης 12π. & 3ασ.) είχαν 50% (6/12) στις βολές και 33,3% (24/72) εντός πεδιάς. Αχίλλειος πτέρνα του «δικεφάλου του Βορρά» τα τρίποντα (29,6%), κατηγορία στην οποία κατέλαβε την 14η θέση στο πρωτάθλημα.

Το Ρέθυμνο (13-13) άρχισε εντυπωσιακά τη σεζόν με 4 νίκες στα πρώτα 6 ματς, οι κακές σχέσεις του Τόνι Κωνσταντινίδη με τους ξένους όμως, έφερε τη ρήξη και την βαθμολογική κατάρρευση και οδήγησε σε αλλαγή προπονητή. Ο Νίκος Βετούλας έβαλε άμεσα τη δική του σφραγίδα κι έτσι οι Κρητικοί, ολοκλήρωσαν την regular season με ρεκόρ 7-4, φτάνοντας μία νίκη μακριά από τον κορυφαίο απολογισμό (14-12) της ιστορίας τους στην Α1 Κατηγορία (2014-15). Το ότι ήταν η μοναδική ομάδα (πλην «αιωνίων») που πέρασε τόσο εύκολα (80-67) από τη Λευκάδα (Τάλτον 19π. & 3ασ. με 5/7 τριπ.) και τα 14/32 (43%) στα τρίποντα εκτός έδρας, αφήνουν υποσχέσεις για ανταγωνιστική παρουσία και στα playoffs.

Ο Κολοσσός (13-13) ήταν εξαιρετικός στις πρώτες 15 αγωνιστικές (9 νίκες και 6 ήττες) και «χάλασε» της εντυπώσεις στις τελευταίες 11 στροφές (ρεκόρ 4-7). Οι Ροδίτες (Σαλούστρος 15π. & 5ρ. με 3/4 τριπ.) «έκλεισαν» την κανονική περίοδο επιστρέφοντας στις νίκες μετά από τρεις σερί ήττες, αλλά το τελικό 73-53 δεν άφησε απόλυτα ικανοποιημένο τον Άρη Λυκογιάννη, που είδε για μία ακόμη φορά τους παίκτες του να υποπίπτουν σε πάρα πολλά λάθη (23) και να χάνουν πολλές βολές (6/12). Παρά το μειονέκτημα έδρας, οι μάχες με το Ρέθυμνο αναμένονται πολύ αμφίρροπες, καθώς οι δύο ομάδες δεν έχουν μεγάλες διαφορές.

Το Λαύριο (11-15) έκανε ρεκόρ νικών στην σύντομη ιστορία του στην Basket League και χάρη στο τρομερό του finish (4 νίκες στα 6 τελευταία ματς) «έκλεψε» στη… στροφή από τον Προμηθέα την 8η θέση και την πρόκριση στα playoffs. H ήττα από τον Απόλλωνα στην Πάτρα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο κι έτσι οι Λαυριώτες, που δεν παρεξέκλιναν καθόλου από το δόγμα και την φιλοσοφία του προπονητή τους, πέτυχαν κάτι που στην αρχή της σεζόν έμοιαζε ακατόρθωτο! Γι’ αυτό και το credit που αξίζει ο Χρήστος Σερέλης δεν είναι μετρήσιμο...

Ο νεοφώτιστος Προμηθέας (10-16) που άρχισε τη σεζόν με έναν πρώην προπονητή (και παίκτη) του Απόλλωνα (Βετούλας) και την τελείωσε με ένα πρώην παίκτη της πρώτης τη τάξει ομάδας της Πάτρας (Αγγέλου), έπαιξε καλό μπάσκετ, εξασφάλισε γρήγορα την παραμονή του και αν η διοίκηση επιδείκνυε σταθερότητα στις αποφάσεις και είχε υπομονή όσον αφορά στα βήματα που θέλει να κάνει η ομάδα, τότε ίσως και να είχε βγει και στα playoffs. Η ήττα (62-66) της τελευταίας αγωνιστικής από τον Κόροιβο θα μείνει στην ιστορία, περισσότερο γιατί συνδυάστηκε με τον υποβιβασμό του συμπολίτη Απόλλωνα, παρά με την αποτυχία κατάληψης της 8ης θέσης. Θα ήταν έκπληξη να τα καταφέρει πάντως, έχοντας την χαμηλότερη δημιουργία (μ.ο. 12,0ασ.) στο πρωτάθλημα.

Τα Τρίκαλα (10-16) σώθηκαν γρηγορότερα κι ευκολότερα του αναμενόμενου, χάρη στην αξιοποίηση της έδρας τους (8 νίκες σε 13 αγώνες) και στην αξιόλογη δουλειά του Γιάννη Καστρίτη. Ο Κέλσι Μπάρλοου κεφαλαιοποίησε τον τίτλο του 2ου σκόρερ με μία μετεγγραφή στην ΑΕΚ και πλέον μένει να δούμε πως θα παρουσιαστούν οι Θεσσαλοί την επόμενη περίοδο.

Ο Κόροιβος (8-18) έκανε τις περισσότερος προσθαφαιρέσεις ξένων, άλλαξε άρδην αγωνιστική ταυτότητα μεταξύ 1ου και 2ου γύρου κι έκανε μόλις 2 νίκες στις τελευταίες 9 αγωνιστικές, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να πετύχει τον στόχο της σωτηρίας του, από τη στιγμή που αυτός παίχτηκε στο γήπεδό του. Στο κλειστό της Ίλιδας, η ομάδα της Αμαλιάδας ήταν αισθητά πιο δυνατή και ο «rookie» (στα 52 του) coach, Ντίνος Καλαμπάκος κέρδισε τις εντυπώσεις σε μία χρονιά με τεράστιες δυσκολίες.

Με την πορεία της μέχρι την 10η αγωνιστική (5-5), η Κύμη (8-18) θα έπρεπε να έχει αποφύγει τον υποβιβασμό πολύ πριν φτάσουμε στο προτελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου. Μπορεί να ήταν η μοναδική ομάδα που δεν νίκησε ποτέ (0/13) μακριά από το γήπεδό της, η κυριαρχία της στο κλειστό της Κανήθου, όμως, ήταν τέτοια που της επέτρεψε να ολοκληρώσει την 2η συνεχόμενη ονειρική χρονιά στην ιστορία του συλλόγου. Όταν κερδίζεις καθαρά τον ΠΑΟΚ και χάνεις στην παράταση από τον Άρη, δεν γίνεται να πέσεις. Μπράβο της και για την επιμονή σε Έλληνες παίκτες, αλλά και στην στήριξη του προπονητή (Βασίλη Μπρατσιάκο) που την έφερε μέχρι εδώ που έφτασε.

Ο Απόλλων Πάτρας (7-19) είχε «πέσει» από τον πρώτο γύρο, παρ’ ότι έκανε περισσότερες νίκες απ’ όσες στον 2ο και το παράδοξο είναι ότι κανείς στην Πάτρα δεν έλεγε να το «χωνέψει». Η αιτία είχε να κάνει με τον τελείως λάθος τρόπο με τον οποίο «χτίστηκε» η ομάδα, χωρίς παίκτες που να εξασφαλίζουν μία στοιχειώδη αξιοπρέπεια στο ριμπάουντ και με μία καθαρά περιφερειακή επιθετική ταυτότητα. Ο Κώστας Μέξας που έκανε θαύματα πέρυσι, πλήρωσε τα εφετινά λάθη και όταν τον διαδέχτηκε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, οι μπασκετικές «ανορθογραφίες» ήταν δύσκολο να διορθωθούν.

Η Δόξα (4-22) άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στις πρώτες έξι αγωνιστικές, όπου κάλλιστα θα μπορούσε να έχει ακόμη και πέντε νίκες, ωστόσο, ο τραυματισμός του Μπασάμπε και η αιφνίδια αποχώρηση του Ουέλς, προκάλεσαν την σταδιακή κατάρρευση. Οι Λευκαδίτες πέταξαν «λευκή πετσέτα» σχεδόν από τις αρχές του 2ου γύρου, αλλά προς τιμήν τους, πάλεψαν τα περισσότερα ματς μέσα στην έδρα τους και υπό την καθοδήγηση του Φώτη Τακαινού (αντικατέστησε τον Χάρη Μαρκόπουλο), ήταν εξαιρετικοί ανταγωνιστικοί και τήρησαν και με το παραπάνω το fair play.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!