Πειράματα και βαρίδια

Πειράματα και βαρίδια

Πειράματα και βαρίδια
O Nίκος Παπαδογιάννης προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τους πειραματισμούς του Σφαιρόπουλου και το αποτύπωμά τους στον αποψινό Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός χειρίστηκε τον αγώνα με την Εφές όπως ακριβώς του άξιζε: ως ματσάκι προετοιμασίας και πειραματισμών, εν όψει των πλέι-οφ. Το αποτέλεσμα δεν είχε την παραμικρή σημασία για τη δική του κατάταξη, αφού μόνο σειρά θαυμάτων μπορούσε να τον ανεβάσει ψηλότερα ή να τον κατεβάσει χαμηλότερα από την 3η θέση.

Το παράπλευρο όφελος της ανώδυνης ήττας, όφελος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, είναι η εμπλοκή της Εφές στον σωρό των ομάδων που θα μοιραστούν τις θέσεις από 4η μέχρι 7η-8η.

Τα αθλητικά προσόντα και το «αμερικάνικο» στυλ της ομάδας του Περάσοβιτς προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία στους πεσσιμιστές, αλλά το χαμηλό μπασκετικό ΙQ και η χλιαρή της έδρα την καθιστούν βολικό αντίπαλο για τα playoffs.

O Oλυμπιακός, άλλωστε, είχε την «τρίτη» πεντάδα του στο παρκέ λίγο πριν την τελική ευθεία του αγώνα.

Το περίεργο και δύσκαμπτο σχήμα όπου συνυπήρχαν τέσσερις ψηλοί ανήμποροι να χειριστούν τη μπάλα υπό πίεση (Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Αγραβάνης, Γιανγκ) έφερε «σκορ» 8-8 κόντρα στους βασικούς της Εφές.

Αυτή η πεντάδα μπορεί να ήταν πειραματική και περιστασιακή, αλλά οι υπόλοιπες κινήσεις του Γιάννη Σφαιρόπουλου πρέπει να θεωρηθούν καίριες για το -ενδεχομένως κρίσιμο- διάστημα της απουσίας του Λοτζέσκι.

Ο πρώτος παίκτης που επιστρατεύτηκε στη θέση του σταθερά φορμαρισμένου Παπανικολάου ήταν ο Παπαπέτρου, αλλά η παρουσία του Ιωάννη στο «3» συνέπεσε με το 16-0 των γηπεδούχων.

Η πεντάδα με τους τρεις κοντούς αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική, αλλά είχε και προφανή μειονεκτήματα, τα οποία η Εφές εκμεταλλεύτηκε χωρίς καθυστέρηση, σημαδεύοντας ανελέητα το low post.

Ο Ουότερς είναι ικανός οργανωτής και σκόρερ, αλλά δεν έχει τις ικανότητες του λαβωμένου Χάκετ (ή του Μάντζαρη) στην άμυνα της πίσω γραμμής. Όταν συμετέχουν στο ίδιο κουιντέτο οι Ουότερς, Σπανούλης, Γκρην, παραείναι πολλοί οι αδύναμοι κρίκοι στα μετόπισθεν.

Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να πετύχει μεγάλες νίκες με κύριο επιχείρημα το σκοράρισμά του, παρά μόνο στη χάση και στη φέξη. Τώρα που απουσιάζει ο Λοτζέσκι, η χάση θα είναι συχνότερο φαινόμενο από τη φέξη.

Ελπίζω ότι τουλάχιστον ο τραυματισμός του Γκρην θα αποδειχθεί επιπόλαιος. Το διπλό στο Βελιγράδι αποδεικνύεται ανεκτίμητης αξίας, τώρα που ο Ολυμπιακός αποδεκατίζεται από τις απουσίες.

Η τελευταία του υποχρέωση στα πλαίσια της κανονικής περιόδου είναι νεκρό γράμμα (με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα), ενώ ακολουθεί ένα δεκαήμερο πασχαλινής ανασυγκρότησης εν όψει playoffs.

Δεν ξέρω αν ο πρωταθλητής Ελλάδας θα είχε τη δυνατότητα για ανδραγαθήματα ή την πολυτέλεια της υπερφόρτισης, έτσι όπως είναι αυτή την εποχή.

Το νεκρό διάστημα που μευτέτρεψε το 9-15 του 7ου λεπτού σε 25-15 αποτελεί χρήσιμη τροφή για σκέψη. Μήπως χρειάζεται αναψηλάφιση η στρατηγική που θέλει τους Σπανούλη-Πρίντεζη καθηλωμένους ταυτόχρονα στον πάγκο, τώρα που απουσιάζει το τρίτο βιολί Λοτζέσκι;

Η καλή εμφάνιση του Βασίλη Σπανούλη -παρά την αστοχία του- ήταν ένα πολύ καλό σημάδι τώρα που πλησιάζει το τελικό βιράζ, αλλά η αφλογιστία του Βαγγέλη Μάντζαρη είναι ασήκωτο βαρίδι απέναντι σε άμυνες που ρισκάρουν το σουτ.

Ο διεθνής γκαρντ μετράει 5/38 τρίποντα στα τελευταία επτά παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται σκορ και από το «1», αλλά και από το μονίμως προβληματικό «5», για να ξεδιπλώσει το πλουραλιστικό του παιχνίδι.

Η Εφές που τον κράτησε σήμερα στους 69 πόντους δέχθηκε 90 μετά πολλών επαίνων από τον πλήρη Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.