Η πρώτη δικαίωση του Ουάιτ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Δεν έφτασε η στιγμή της δικαίωσης γιατί παραμένει νεοσύλλεκτος σε μια ομάδα… γαλονάδων. Παραμένει επίσης ένας από τους παίκτες των δέκα ημερών, διάστημα που προβλέπει το έκτακτο συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Μαϊάμι Χιτ. Κανείς δεν μπορεί όμως να στερήσει από τον Οκάρο Ουάιτ αυτό που ζει τις τελευταίες ώρες. Γιατί όταν ασχολείται μαζί σου ο προπονητής των Χιτ, Έρικ Σποέλστρα, σημαίνει ότι κάτι πέτυχες.

Και είναι αλήθεια ότι ο Ουάιτ αδημονούσε γι’ αυτή τη στιγμή από την εποχή που ήταν senior στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Όταν δηλαδή φαντάστηκε τον εαυτό του να είναι στο παρκέ ενός γηπέδου του ΝΒΑ. Αυτός είναι ο αντικειμενικός και σπουδαίος στόχος για κάθε κολεγιόπαιδο. Η ειδοποιός διαφορά του Ουάιτ από τους υπόλοιπους είναι ότι θυσίασε πολλά, δίχως να έχει στα χέρια του ξεκάθαρα δεδομένα. Πέταξε συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, αρνούμενος να προδώσει το προσωπικό όνειρό του.

Τα ξημερώματα της 24ης του Γενάρη ο Ουάιτ πραγματοποίησε την 3η εμφάνισή του με τη φανέλα των Μαϊάμι Χιτ. Τρίτη και φαρμακερή που λέει και ο λαός γιατί ανάγκασε τον Τύπο αλλά και τον προπονητή του Έρικ Σποέλστρα να ασχοληθεί μαζί του. «Είναι σκληρό παιδί. Μας αρέσει το DNA του, αυτό που δίνει στην ομάδα. Δεν φοβάται τη στιγμή. Έχει κάνει προπονήσεις μαζί μας. Αν δεν είχε αυτό το background από το summer league, δεν θα ένιωθα την άνεση να τον ρίξω στο παιχνίδι. Αλλά αυτός ήταν εδώ όλο το καλοκαίρι, ήταν στο training camp και δούλεψε μαζί μας», είπε ο προπονητής των Χιτ.

Θα πρέπει να πιστεύεις πολύ στις δυνατότητές σου για να λειτουργήσεις όπως ο Οκάρο Ουάιτ. Είναι γνωστό το καλοκαιρινό ραντεβού του Ολυμπιακού με τον Αμερικανό και η πρόταση για διετές συμβόλαιο. Είναι εξίσου γνωστή η πρόταση που του κατέθεσε και ο Παναθηναϊκός με χρήματα άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Οι γνώστες της αγοράς ξέρουν επίσης την πλύση εγκεφάλου που του έκανε και η Μπαρτσελόνα, έως και την τελευταία απόπειρα απόκτησής του πριν τελικώς προστεθεί στο ρόστερ της ο Τζόναθαν Χολμς.

Μόνο που ο Οκάρο δεν άλλαξε φιλοσοφία. Ο… μπαγάσας έκανε αυτό που είχε δεσμευτεί στην τελευταία του συνομιλία με τους ανθρώπους του Άρη (πέρυσι το καλοκαίρι), πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθω στην Ευρώπη. Πάω να πολεμήσω για το όνειρό μου», είχε πει. Και το απέδειξε με τις αποφάσεις που έλαβε στο διάστημα που μεσολάβησε.

Δικαιώθηκε επίσης και ο ατζέντης του ο οποίος «φώναζε» ότι τα λεφτά δεν γοητεύουν τον Οκάρο Ουάιτ. Ή μάλλον, δεν είναι αρκετά για να τον πείσουν να εγκαταλείψει το όνειρό του. Γι’ αυτόν τον λόγο, σήμερα είναι ένας από τους πολλούς κυρίους των 32.000 δολαρίων. Τόσα χρήματα εισπράττουν οι παίκτες που υπογράφουν 10ήμερα συμβόλαια σε ομάδες του ΝΒΑ.

Στη νίκη των Μαϊάμι Χιτ επί των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ο Σποέλστρα τον χρησιμοποίησε στα τελευταία κρίσιμα λεπτά. Για την ακρίβεια, απέσυρε τον Χασάν Ουάιτσαϊντ (του οποίου το συμβόλαιο ανέρχεται στα 98 εκατομμύρια δολάρια) καθώς με 55% από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, τον είχαν «σημαδέψει» οι Ουόριορς και με εσκεμμένα φάουλ ουσιαστικά κατέστρεφαν τις επιθέσεις των Χιτ.

«Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι ο κόουτς μ’ έψαχνε. Είμαι αποτελεσματικός στις βολές, φαντάστηκα ότι θα το σκεφθεί. Κι αυτό έγινε», είπε ο Οκάρο Ουάιτ ο οποίος χρησιμοποιήθηκε έντεκα λεπτά και τελείωσε τον αγώνα με πέντε πόντους. Μόνο που το μέλλον του παραμένει αβέβαιο. Μπορεί σε μια εβδομάδα να επιστρέψει στο NBDL και να βάλει εαυτόν σε διαδικασία νέας αναμονής. Μέχρι το επόμενο κάλεσμα. Αυτή η διαδικασία είναι επώδυνη για κάθε αθλητή, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης από την υπομονή και τη δουλειά. Κι αυτό κάνει ο Οκάρο εδώ και τουλάχιστον επτά μήνες. Περιμένει, ελπίζει και δουλεύει.