Α1 Γυναικών: Ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα με... λίγες και καλές ομάδες!

Α1 Γυναικών: Ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα με... λίγες και καλές ομάδες!

bet365

Το Gazzetta παρουσιάζει το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών, το οποίο κάνει τζάμπολ σήμερα (16/10) κι αναμένεται να είναι το πιο αμφίρροπο κι ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών!

Το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας γυναικών βρίσκεται στον προθάλαμο της αγωνιστικής περιόδου 2021-22 κι αναμένεται - για αρκετούς λόγους - να είναι το πιο αμφίρροπο κι ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών. Σημειολογικά μάλιστα είναι το πρώτο που λαμβάνει χώρα επί προεδρίας Βαγγέλη Λιόλου στην ομοσπονδία, μετά την προ μηνός αλλαγή της διοικητικής ηγεσίας της ΕΟΚ.

Ειδικότερα, υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του μπάσκετ γυναικών ανέλαβαν υπό το νέο καθεστώς οι Αννυ Κωνσταντινίδου και Χρήστος Βασιλειάδης. Μάλιστα η παλαίμαχη αθλήτρια - θρύλος του μπάσκετ γυναικών της Ελλάδας, είχε δηλώσει πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες κι όπως είναι φυσικό, το πρωτάθλημα δεν θα μείνει ανεπηρέαστο!

Εκ πρώτης όψεως, οι περσινοί φιναλίστ, Παναθηναϊκός (πρωταθλητής) και Ολυμπιακός, φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά σε σύγκριση με τις αντιπάλους τους, με βάση τα έμπειρα και αξιόλογα ρόστερ που έχτισαν το καλοκαίρι. Η τεχνική τους ηγεσία είναι υψηλού επιπέδου, ενώ στα ρόστερ τους συναντάμε ποιοτικές ξένες αθλήτριες καθώς και πολύ καλές γηγενείς.

Αυτό που μοιάζει βέβαιο είναι πως όλες οι ομάδες της κατηγορίας θα βασίσουν μεγάλο μέρος της δυναμικής τους στις ξένες παίκτριες που διαθέτουν. Αυτές θα κληθούν να κάνουν την διαφορά μέσα στη σεζόν, με τις Ελληνίδες να προστίθενται κι εκείνες στο μιξ, συμβάλλοντας με την εμπειρία τους και τη γνώση της εγχώριας πραγματικότητας.

Ο «αμυνόμενος» πρωταθλητής: Παναθηναϊκός

1

Μια άκρως σημαντική κίνηση για το «τριφύλλι» ήταν πως διατήρησε στις τάξεις του την Τσάστιτι Ρίντ, ίσως την καλύτερη ξένη παίκτρια της κατηγορίας. Ως καθόλου αμελητέες απώλειες λογίζονται εκείνες των Λεουτσάνκα, Διέλα και Καλαμπάκου, παρ' όλα αυτά η αθηναϊκή ομάδα πήρε ορισμένες πολύ ταλαντούχες παίκτριες, όπως η Βιντσηλαίου, η Γρηγοροπούλου κι η Μπουντούρη.

Η παρουσία της Χολμς θα είναι επίσης καθοριστική καθώς πρόκειται για παίκτρια ικανή στο περιφερειακό σουτ που μπορεί παράλληλα να μαρκάρει αρκετές θέσεις. Υπάρχει επίσης κι η Γερμανίδα Έμα Σταχ. Φυσικά, ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να καθοδηγείται από την απόλυτα επιτυχημένη coach, Ελένη Καπογιάννη.

Ο Ολυμπιακός θέλει να επιστρέψει στην κορυφή

Ο Ολυμπιακός αντίστοιχα έχει ως προπονητή πλέον τον Λετονό Μάρτινς Ζίμπαρτς. Κράτησε τον ελληνικό του κορμό με σημαντικές παίκτριες όπως Σταμολάμπρου, Σταμάτη, Νικολοπούλου, Αλεξανδρή και Σπυριδοπούλου, που απαρτίζουν επίσης και την Εθνική Ομάδα.

2

Απέκτησε τις Σύρρα, Φουράκη και Διέλα από την ελληνική αγορά, ενώ οι νέες του ξένες είναι οι Κούπερ, Τόλφρι, Βίτολα και Χάμπλιν. Οι «ερυθρόλευκες» θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν τα σκήπτρα του εγχώριου πρωταθλήματος, θέλοντας να ρίξουν από την κορυφή τον Παναθηναϊκό.

Μεταξύ των υπόλοιπων ομάδων, οι διαφορές δυναμικής δεν είναι μεγάλες. Οι ομάδες από πλευράς ποιότητας είναι πολύ κοντά. Θα λέγαμε πως όλες κινούνται πάνω-κάτω στα... ίδια κυβικά, εξού και περιμένουμε ένα ενδιαφέρον πρωτάθλημα μεταξύ ισοδύναμων συνόλων.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν λίγες... αλλά καλές ομάδες, σε ένα πιο φτωχό πρωτάθλημα από αριθμητικής πλευράς (θα γίνουν 18 ματς κανονικής περιόδου), αλλά σίγουρα με αρκετά παιχνίδια που θα έχουν σασπένς, θα είναι κλειστά και στο τέλος της εκάστοτε βραδιάς θα αποζημιώσουν τον κόσμο.

Ορισμένες σημαντικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι αναφορικά με τις ξένες: Μαρία Στοϊλίκοβιτς (ΠΑΟΚ), Ρασέλ Χολιβέι (ΠΑΟΚ), Πρε Στάνλεϊ (ΠΑΟΚ), Ισαμπέλα Σλιμ (ΠΑΣ Γιάννινα), Λία Ζόμερφιλντ (ΠΑΣ Γιάννινα), Σαμάνθα Κούπερ (ΠΑΣ Γιάννινα), Αλίσα Λόρενς (Ελευθερία Μοσχάτου), Μακαρένα Ροσέτ (Ελευθερία Μοσχάτου), Ντέιζα Τζέιμς (Ελευθερία Μοσχάτου), Ντόμινικ ΜακΜπράιντ (Νίκη Λευκάδας), Κόμπι Θόρντον (Νίκη Λευκάδας), Φιόνα Ο'Ντόιερ (Νίκη Λευκάδας), Έμιλι Πότερ (Εσπερίδες), Ρόξι Μπάραμαν (Εσπερίδες), Ντι Γκίβενς (Δάφνη Αγ. Δημητρίου), Άσια Λόγκαν (ΟΑ Χανίων), Άντζελα Ντέλιτς (ΟΑ Χανίων), Βικτόρια Χάρις (ΟΑ Χανίων), Άνχελα Ροντρίγκεζ (ΟΑ Χανίων).

1

Αξίζει να τονίσουμε πως θα είναι μια σεζόν δίχως υποβιβασμό, άρα και χωρίς άγχος για τις ομάδες της κατηγορίας, που θα έχουν την ευκαιρία λόγω αυτής της συνθήκης να παίξουν πιο απελευθερωμένες. Ακόμη ένας λόγος για να περιμένουμε όμορφο μπάσκετ σε εβδομαδιαία βάση.

Τα 3+1 πρωτόγνωρα γεγονότα που συμβαίνουν φέτος

  • Για πρώτη φορά στα χρονικά το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μόλις 9 ομάδων, καθώς ο Κρόνος, ο Σπόρτινγκ κι ο ΕΦΑΟΖ αποσύρθηκαν και δεν θα εμφανιστούν. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο γεγονός το ότι οι ομάδες θα είναι λιγότερες, όμως ο τόσο μικρός αριθμός των όσων συνεχίζουν είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά και μένει να δούμε πως θα επηρεάσει αγωνιστικά την λίγκα.
  • Άκρως σημαντικό για την ανταγωνιστικότητα της λίγκας είναι πως πλέον οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται με 4 ξένες παίκτριες στη σύνθεση τους. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να έχουν στα ρόστερ τους 3 Αμερικανίδες συν 1 κοινοτική. Δεν έχουν βέβαια εξαντλήσει όλες οι ομάδες τις διαθέσιμες θέσεις για τις ξένες τους, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν την δυνατότητα αν το επιθυμούν να το πράξουν αργότερα.
  • Πρωτοφανές είναι επίσης για το εγχώριο μπάσκετ γυναικών πως 5 ομάδες κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός συμμετέχουν στους ομίλους του FIBA EuroCup, ενώ οι ΠΑΟΚ, Νίκη Λευκάδας και Ελευθερία Μοσχάτου αγωνίστηκαν στα προκριματικά, αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν.

Μάλιστα, μεσοβδόμαδα ο Ολυμπιακός νίκησε στην πρεμιέρα του ομίλου του την Μπίντγκοζ με 103-68 στο ΣΕΦ, ενώ ο Παναθηναϊκός πάλεψε όμως δεν τα κατάφερε κόντρα στην Πολκόβιτσε καθώς ηττήθηκε με 64-67 στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

2

Ένα ακόμη καινούργιο στοιχείο, ως επακόλουθο τον αποχωρήσεων που προαναφέρθηκαν, είναι πως έχουν μειωθεί αισθητά οι ομάδες από την Αττική (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Δάφνη Αγ. Δημητρίου, Ελευθερία Μοσχάτου, Εσπερίδες) οι οποίες είναι πλέον πέντε.

Την κατηγορία απαρτίζουν ακόμη μια ομάδα από την Θεσσαλονίκη (ΠΑΟΚ), δύο από την δυτική Ελλάδα (Νίκη Λευκάδας, ΠΑΣ Γιάννινα) και μια από την Κρήτη (ΟΑ Χανίων).

Μεγάλη προσπάθεια για τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων

Όλες οι αναμετρήσεις της εναρκτήριας αγωνιστικής θα μεταδοθούν μέσω των επίσημων καναλιών των γηπεδούχων ομάδων από την πλατφόρμα του YouTube. Είναι γνωστό πως επιθυμία της ομοσπονδίας είναι σε συνεργασία με τα σωματεία, να καλύπτεται τηλεοπτικά το πρωτάθλημα.

Επομένως, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα της λίγκας κι αυτή η ενέργεια μόνος ως βήμα προς τα εμπρός μπορεί να λογιστεί υποψιν.

Τα ματς της πρεμιέρας

Σάββατο 16 Οκτωβρίου

  • ΟΑ Χανίων - ΠΑΟΚ (16:45)

Κυριακή 17 Οκτωβρίου

  • ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός (14:00)
  • Νίκη Λευκάδας - Δάφνη Αγ. Δημητρίου (15:00)
  • Ελευθερία Μοσχάτου - Παναθηναϊκός (17:00)
  • Ρεπό: Εσπερίδες Καλλιθέας

Η «χρυσή» βίβλος της Α1 Εθνικής Κατηγορίας

1 πρωταθλήματα - Σπόρτινγκ (1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2004)

5 πρωταθλήματα - Παναθηναϊκός (1998, 2000, 2005, 2013, 2021)

5 πρωταθλήματα - Ολυμπιακός (2016, 2017, 2018, 2019, 2020)

4 πρωταθλήματα - Αθηναϊκός (2009, 2010, 2011, 2012)

3 πρωταθλήματα - Ηρακλής (1968, 1971, 1972)

3 πρωταθλήματα - Δ.Α.Σ. Άνο Λιοσίων (2001, 2002, 2003)

2 πρωταθλήματα - Πειραϊκός Σύνδεσμος (1969, 1970)

2 πρωταθλήματα - Απόλλων Καλαμαριάς (1974, 1992)

2 πρωταθλήματα - Παλαιό Φάληρο (1975, 1982)

2 πρωταθλήματα - Εσπερίδες (2006, 2008)

2 πρωταθλήματα - Α.Ε. Σουρμένων-Ελληνικού (2014, 2015)

1 πρωτάθλημα - Σ.Α.Α. Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών (1973)

1 πρωτάθλημα - Ολυμπιακός Βόλου (1978)

1 πρωτάθλημα - Πανιώνιος (2007)

@Photo credits: FIBA EuroCup Women
 

Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Τελευταία Νέα