Ρόλαντ Σάφτενααρ, πώς είναι να γυρίζεις από το -16 στα 2:20 για το τέλος; (vid)

Ρόλαντ Σάφτενααρ, πώς είναι να γυρίζεις από το -16 στα 2:20 για το τέλος; (vid)

bet365

Η ολλανδική Λέιντεν γύρισε από το 61-77 στα 2:20 για το φινάλε, κατακτώντας το πρωτάθλημα και ο Ρόλαντ Σάφτενααρ μιλάει στο Gazzetta για το απόλυτο μπασκετικό viral και την παράνοια που έζησε από πρώτο χέρι.

Στον μεγαλύτερο αγώνα της χρονιάς, εν προκειμένω το Game 5 των τελικών στην Ολλανδία που έκρινε το πρωτάθλημα στη σειρά με τη Χρόνιγκεν, τα καύσιμα των παικτών της Λέιντεν είχαν σωθεί στο ντεπόζιτο, η ενέργεια έλειπε, η ψυχολογία ήταν μάλλον μπερδεμένη από το μεγαλείο της στιγμής.

Το 61-77 των φιλοξενούμενων ενώ απέμεναν 2:20 για το τέλος θύμιζε το «εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα, εσείς που εντός εισέρχεστε» από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Σε κάθε περίπτωση, οι γηπεδούχοι δεν τα παράτησαν, κάνοντας μια απίθανη ανατροπή που ολοκληρώθηκε με τις 2/2 βολές του Τόμας Ράδερφορντ για το τελικό 82-81 στα 0.3"!

Για να μπείτε στο κλίμα, βάλτε αυτό να παίζει

«Ήταν η απόλυτη παράνοια! Η αλήθεια είναι ότι μας πήρε μερικές ημέρες για να καταλάβουμε τι έγινε. Ήταν τρελό... Ένας παίκτης από την ομάδα μου πέτυχε τρία τρίποντα σε 20 δευτερόλεπτα ενώ αυτοί έχασαν κάποιες βολές και έκαναν μαζεμένα λάθη... Δεν έχω δει ξανά κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Ειδικά σε ένα παιχνίδι που έκρινε το πρωτάθλημα. Όλα έγιναν τελικά για να κερδίσουμε» εξηγεί στο Gazzetta ο Ρόλαντ Σάφτενααρ, ο διεθνής Ολλανδός φόργουορντ-σέντερ της Λέιντεν που αγωνίστηκε στο παρελθόν στο Ρέθυμνο (2014-17), στον Γυμναστικό Λάρισας - Φάρο (2017-18) και στον Ιωνικό Νίκαιας (2018-20).

«Γυρίσαμε από την κατάθλιψη»

Πώς έζησε όμως ο ίδιος τα τελευταία δευτερόλεπτα της ανατροπής; «Ήταν ο τελικός. Ήταν το παιχνίδι που έδινε τίτλο όμως δεν παίξαμε καθόλου καλά, τουλάχιστον ως τα τελευταία τρία λεπτά... Αυτή η σκέψη είχε σφηνωθεί στο μυαλό μας στο -16. Ότι δηλαδή θα χάναμε το πρωτάθλημα. Και μετά έγινε ό,τι έγινε... Στα 45" για το τέλος ήμασταν πίσω στο σκορ μόνο με 2 πόντους. Καλύψαμε διαφορά 14 πόντων σε ενάμιση λεπτό! Εκεί αρχίσαμε να το πιστεύουμε. Εκεί αρχίσαμε να λέμε ότι μπορούμε. Από την... κατάθλιψη, ήμασταν ξανά μέσα στον αγώνα».

Η Λέιντεν δεν παράτησε το ματς και άρχισε σιγά σιγά να ροκανίζει τη διαφορά, μειώνοντας σε -2 στα 4.2". Η Χρόνινγκεν πήγε στη γραμμή των βολών όμως ο Γουίλιαμς αστόχησε και στις δυο! Ακολούθως ο Φαν Μπρέε έκανε το 80-81 με 1/2 βολές και στην επαναφορά, οι παίκτες της Χρόνινγκεν τα έκαναν... μούσκεμα. Ο Ράδερφορντ πήγε πάλι στις βολές και χάρισε στη Λέιντεν το πρωτάθλημα, ολοκληρώνοντας μια τρομερή ανατροπή.

«Δεν υπάρχει κανένα playbook. Μόνο ένστικτο. Δεν μπορείς να πας με βάση τη λογική. Σε κάθε περίπτωση, ήταν κάτι που κάναμε όλη τη χρονιά. Δεν το βάλαμε κάτω σε κανένα παιχνίδι. Πάντα, δηλαδή παλεύουμε ως το τέλος. Και αυτό ακριβώς μας έδωσε τις πιθανότητές μας. Έχουμε πετύχει μεγάλα comebacks. Σε ένα ματς πίσω στο σκορ με 24 πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο και τελικά χάσαμε για έναν πόντο. Η χρονιά μας ήταν γεμάτη ανατροπή. Σίγουρα όμως αυτό που έγινε στον τελικό ήταν ένα από τα πιο τρελά πράγματα που έχω δει» εξηγεί ο Σάφτενααρ.

«Δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές το είδα ξανά»

Παράδεχεται δε ότι η Λέιντεν δεν... έπαιζε μόνη της στην ανατροπή. «Δεν γίνεται να γυρίσεις από το -16 μόνος σου... Έκαναν και αυτοί λάθη. Μόνο έτσι μπορούσε να γυρίσει αυτό το παιχνίδι... Με τα τρελά τρίποντα που βάλαμε, με τα λάθη τους και τις χαμένες βολές τους... Επομένως ναι, μια κατάσταση βοήθησε την άλλη». Σε ερώτηση για το πόσες φορές έχει δει ξανά τα τελευταία λεπτά, είπε: «Δεν μπορώ να μετρήσω πια! Το ίδιο βράδυ το είδα ξανά κάμποσες φορές. Το ίδιο και τις επόμενες ημέρες. Για να καταλάβω τι έγινε. Πραγματικά, αν ήξερα πως έγινε, θα το κάναμε κάθε φορά. Το μόνο που κάναμε ήταν να το πιστέψουμε. Και μετά, φάση-φάση τα καταφέραμε. Ήμασταν αρκετά τυχεροί».

Ο Ρόλαντ Σάφτενααρ περιγράφει τις αντιδράσεις και τη γλώσσα του σώματος των γηπεδούχων, βλέποντας την ανατροπή να... έρχεται: «Στα μισά του comeback ήταν ακόμα πάνω για 5-7 πόντους. Μπορούσες να δεις την αμφιβολία στο πρόσωπό τους. Κυρίως όμως είχαν αρχίσει να εκνευρίζονται. Όλο αυτό που έγινε τους χάλασε το μυαλό. Για εμάς, ήταν σοκαριστικό από θετική πλευρά, για αυτούς ήταν σοκαριστικό από κάθε άποψη! Το να χάνεις δηλαδή το πρωτάθλημα με αυτόν τον τρόπο, μέσα σε 2 λεπτά. Ήταν σουρεαλιστικό. Φέτος κερδίσαμε και το Κύπελλο, επομένως η χρονιά έκλεισε ιδανικά».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα