Νικολοπούλου στο Gazzetta: «Τέτοιες προκρίσεις ανεβάζουν το επίπεδο του μπάσκετ γυναικών στη χώρα μας»

Νικολοπούλου στο Gazzetta: «Τέτοιες προκρίσεις ανεβάζουν το επίπεδο του μπάσκετ γυναικών στη χώρα μας»

Νικολοπούλου στο Gazzetta: «Τέτοιες προκρίσεις ανεβάζουν το επίπεδο του μπάσκετ γυναικών στη χώρα μας»

bet365

Η Αγγελική Νικολοπούλου μιλάει στο Gazzetta και ξεδιπλώνει τις σκέψεις τις τόσο για την ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στους «8» του EuroCup Women, όσο και για το... ανορθόγραφο σύστημα στο μπάσκετ γυναικών της χώρας μας.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 87-68 της Νεσίμπε Αϊντίν στην Άγκυρα και πανηγύρισε μία ιστορική πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες του EuroCup Women.

Η Αγγελική Νικολοπούλου ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο εν λόγω παιχνίδι, ολοκληρώνοντας με 7 πόντους, 8 ριμπάουντ και 13(!) ασίστ στο διάστημα που αγωνίστηκε. «Φιλοξενείται», λοιπόν, από το Gazzetta και μιλώντας για το συγκεκριμένο επίτευγμα, τονίζει την επίδραση που μπορεί να έχει στο μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα σε ένα γενικότερο πλαίσιο.

Αρχικά, έχεις συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί; Ποιο είναι το συναίσθημά σου αυτή τη στιγμή;

«Εντάξει σίγουρα είναι πάρα πολύ μεγάλη η χαρά! Το να περάσεις στους 8 είναι κάτι πρωτόγνωρο και για τον σύλλογο και για εμάς τις παίκτριες που απαρτίζουμε τον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια. Η χαρά είναι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά τα πανηγύρια τελειώνουν γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο αντίπαλο που πρέπει να είμαστε πάρα πολύ συγκεντρωμένες όλες για να καταφέρουμε το οτιδήποτε».

Το τελικό σκορ στο ΣΕΦ έδειχνε μικρή διαφορά. Πιστέψατε, όμως, πως μπορούσατε να πάρετε μία ιστορική πρόκριση και τόσο… πανηγυρικά;

«Η αλήθεια είναι ότι η διαφορά στο ΣΕΦ έγινε πολύ μικρή, γιατί ειδικά φέτος έχει επικρατήσει στην ομάδα ένα μοτο πως δεν παρατάμε ποτέ και κανένα παιχνίδι. Έχει συμβεί και μέσα σε αυτή την αγωνιστική χρονιά αρκετές φορές να βρισκόμαστε πίσω στο σκορ και να κυνηγάμε και να το προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ενώ είχε φύγει στους 17 πόντους καταφέραμε να το τελειώσουμε στους 4. Από εκεί και πέρα πήγαμε στην άγκυρα γνωρίζοντας ότι πρέπει να μπούμε από την αρχή πάρα πολύ δυνατά, πάρα πολύ συγκεντρωμένες, να κλείσουμε τα "ατού" της αντίπαλης ομάδας για να καταφέρουμε να πάρουμε αυτήν την πρόκριση που το θέλαμε όλοι πολύ. Είμασταν καλά προετοιμασμένοι και ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε».

ν

Τα νούμερα όσον αφορά τη δημιουργία σου ήταν «τρομακτικά». Είχες τις 13 από τις 28 ασίστ της ομάδας. Είναι ένα στοιχείο που δίνει πολύ βάση;

«Είμαι γενικά ένα πλέι μέικερ που κοιτάει τη δημιουργία. Μου αρέσει πιο πολύ δημιουργώ για τις συμπαίκτριές μου παρά να σκοράρω και νομίζω ότι μέχρι τώρα ο τρόπος που παίζω το αποδεικνύει αυτό. Από την άλλη θεωρώ ότι φέτος είμαστε μία ομάδα με πλουραλισμό στο σκοράρισμα. Μπορούν να σκοράρουν πολλές παίκτριες από όλες τις θέσεις, οπότε για μένα γίνεται πολύ πιο εύκολο το διάβασμα του παιχνιδιού».

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σας είπε ο προπονητής σας στα αποδυτήρια;

«Η αλήθεια είναι ότι και εκείνος ήταν αρκετά συγκινημένος, όπως και εμείς γιατί ήταν ένα παιχνίδι με μεγάλη ένταση. Προφανώς τα συγχαρητήρια έδιναν και έπαιρναν, αλλά αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα και από τον προπονητή και από τις παίκτριες ήταν ότι αυτή είναι η ομάδα μας και καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες».

Ιστορική πρόκριση. Μία μακρά πορεία. Έχει παρακάτω; Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

«Κοίταξε προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει πως δύσκολα μπαίνει ταβάνι σε κάποιον αρκεί να το θέλει, να το κυνηγάει και να το προσπαθεί. Από εκεί και πέρα έχουμε μία ομάδα αρκετά "μεγάλη", έχουμε αρκετές έμπειρες ξένες παίκτριες στον Ολυμπιακό και έναν κορμό ελληνικό που πλέον έχει μεγάλη εμπειρία. Σίγουρα η επόμενη αποστολή που έχουμε είναι αρκετά δύσκολη και το γνωρίζουμε, παρόλα αυτά μπάσκετ είναι, 40 λεπτά είναι... δύο παιχνίδια και ποτέ δεν ξέρεις. Εννοείται πως θα πάμε όλα για όλα και θα δούμε κάθε αγώνα εντελώς ξεχωριστά για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Θα σε πάω λίγο πιο έξω από όλο αυτό. Γιατί πιστεύεις ότι πανηγυρίζουμε τόσο μία νίκη, οπωσδήποτε με την ιδιαίτερη σημασία της, στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση; Πιστεύεις ότι βρίσκεται (ή βρισκόταν) σε δεύτερη… μοίρα;

«Μεγάλο θέμα και χρήζει μεγάλης συζήτησης. Σίγουρα το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα είναι πολύ υποβαθμισμένο και χρειάζεται αλλαγές για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που να μπορούμε να πούμε ότι θεωρείται επαγγελματικό. Τέτοιες νίκες και τέτοιες προκρίσεις από οποιαδήποτε ομάδα της χώρας μας είναι κάτι άξιο λόγου γιατί αυτές ουσιαστικά ανεβάζουν και το μπάσκετ γυναικών στα μάτια όσων το παρακολουθούν. Γιατί δυστυχώς δεν είναι και πολλοί αυτοί που ασχολούνται. Οπότε για αυτό θεωρώ το κάνουμε τόσο μεγάλο ζήτημα, παρόλο που δεν θα έπρεπε να είναι. Πρόκειται, όμως, για μία ιστορική νίκη για τον σύλλογο οπότε κρατάμε αυτό και θα δούμε και την συνέχεια».

ν

Τι είναι αυτό που λείπει από το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα και πρέπει να διορθωθεί για να φτάσουν οι ομάδες μας σε επίπεδο Ευρωλίγκας;

«Βασικά είναι πολλά πράγματα που φτιάχνουν μία αλυσίδα. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που ενώ στους άντρες είναι σχεδόν λυμένα, στις γυναίκες τα συζητάμε λες και είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι άσχημα δομημένο για μένα όλο το σύστημα στο μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομών που δεν υπάρχουν, είτε σε Εθνικές ομάδες είτε σε σωματεία. Καταλήγοντας στο ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το μπάσκετ γυναικών, οπότε δεν υπάρχουν και άτομα - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - να στηρίξουν το εγχείρημα. Να στηρίξουν ομάδες, παίκτριες, με μισθούς… με ασφάλιση. Πλέον και με πολύ μικρές λύσεις θα έρθουν και οι αλλαγές. Βέβαια, είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο».

Θεωρείς ότι μπορεί να βοηθήσει το γεγονός ότι με τη νέα διοίκηση της ΕΟΚ υπάρχει συγκεκριμένο τμήμα για το μπάσκετ γυναικών;

«Έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρούμε κάτι τέτοιο πρωτόγνωρο στην Ελλάδα. Δηλαδή το 2021 που έγιναν οι εκλογές φτάσαμε να λέμε ότι έχουμε και εμείς ένα κομμάτι δικό μας στην Ομοσπονδία. Για μένα είναι λίγο αστείο αυτό, αλλά τουλάχιστον έγινε! Πιστεύω θα έρθουν πράγματα, απλά επειδή είναι πολλά εκείνα που πρέπει να διορθωθούν και δεν αλλάζει τίποτα από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο!»

Μου ανέφερες πριν για τον λίγο κόσμο που παρακολουθεί το μπάσκετ γυναικών και με βάση την μικρή προσέλευση στο ΣΕΦ για το ματς με την Νεσίμπε Αϊντίν, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα ενόψει συνέχειας;

«Το να παίζεις με κόσμο στο πλευρό σου είναι μοναδικό. Είναι ωραία η στήριξη και η ατμόσφαιρα που παίρνεις από το κοινό που έχεις γύρω σου και καλό θα ήταν να βλέπουμε περισσότερο δικό μας κόσμο στα γήπεδα. Να μας στηρίζουν και να μας βοηθάνε με την παρουσία τους».

 

Τελευταία Νέα