Εθνική: Όταν η αλύγιστη Ελλάδα... πάτησε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης (vid)

Εθνική: Όταν η αλύγιστη Ελλάδα... πάτησε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης (vid)

Νίκος Καρφής
Εθνική: Όταν η αλύγιστη Ελλάδα... πάτησε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης (vid)

bet365

Σαν σήμερα, το 2005, η εντυπωσιακή Εθνική μας κατάφερνε να πατήσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην κορυφή της Ευρώπης, επικρατώντας της Γερμανίας με 78-62 στον τελικό του Eurobasket.

Mεγάλη μέρα για το ελληνικό μπάσκετ και για την Εθνική μας η σημερινή. Η Ελλάδα σαν σήμερα, πριν από 16 χρόνια κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket του Βελιγραδίου.

Η Εθνική μας κατάφερνε να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου για δεύτερη φορά στην ιστορία της στη διοργάνωση στις 25 Σεπτέμβρη του 2005, μετά τον θρίαμβο του 1987. Το σπουδαίο σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη είχε δείξει την ποιότητα τους κόντρα στη Γερμανία του Νοβίτσκι, αφού δεν είχε πρόβλημα να επικρατήσει εύκολα με το 78-62 και να πανηγυρίσει μια τεράστια στιγμή. Λίγες ώρες πριν η Ελλάδα είχε... καθαρίσει τη Γαλλία με την τριποντάρα του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Στον τελικό η Εθνική μας δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο από την Γερμανία, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα ονειρικό τουρνουά στο Βελιγράδι. Μεγάλο ματς έκανε ο Θοδωρής Παπαλουκάς που σταμάτησε στους 22 πόντους και τις 6 ασίστ, ενώ 13 πρόσθεσε ο Νίκος Ζήσης (πρώτος σκόρερ της Ελλάδας στο τουρνουά), 11 είχε ο αρχηγός Μιχάλης Κακιούζης που σήκωσε το τρόπαιο ψηλά και 10 μέτρησε ο Κώστας Τσαρτσαρής. Για την Γερμανία το... πάλεψε ο Ντιρκ με 23 πόντους, αλλά η Ελλάδα με μια εντυπωσιακή ομάδα που έχει παρατάξει στο Eurobasket, δεν γινόταν να χάσει αυτό το ματς που την έφερε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης.

Από εκείνο το σημείο, η Εθνική κατέκτησε άλλο ένα μετάλλιο, το χάλκινο στο Eurobasket του 2009 και πλέον ψάχνει την επιστροφή της στο βάθρο στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις.

ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8, Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22, Ντικούδης 8, Κακιούζης 11, Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23, Σούλτσε 5, Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2

Την Εθνική του Παναγιώτη Γιαννακη απάρτιζαν οι: Θοδωρής Παπαλουκάς, Βασίλης Σπανούλης, Νίκος Ζήσης, Γιάννης Μπουρούσης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Αντώνης Φώτσης, Νίκος Χατζηβρέττας, Δήμος Ντικούδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κακιούζης.

@Photo credits: INTIME
 

Τελευταία Νέα