Μαυρωτάς: «Ο οργανωμένος αθλητισμός δεν είναι εστία υπερμετάδοσης»

Gazzetta team
Μαυρωτάς: «Ο οργανωμένος αθλητισμός δεν είναι εστία υπερμετάδοσης»

bet365

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού την εποχή του κορονοϊού, τονίζοντας ότι ο οργανωμένος αθλητισμός δεν αποτελεί εστία υπερμετάδοσης της νόσου, ενώ αναφέρθηκε και στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων, αλλά και στις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στον Over FM 104,9:

Για το γεγονός πως ο αθλητισμός θεωρείται εστία υπερμετάδοσης:

«Τα στοιχεία τα παρουσίασα και στην επιτροπή της Παρασκευής στους λοιμωξιολόγους που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ελέγχων και τον αριθμό των κρουσμάτων στον αθλητισμό και μπορώ να τα επαναλάβω και θα δούμε ότι ουσιαστικά έχουν δίκιο ο κ. Χαρδαλιάς και η κ. Παπαευαγγέλου ως προς ένα κομμάτι όχι όμως σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Από τα στοιχειά που έχουμε εμείς από τα τεστ που ξεκίνησαν από τον Μάιο στη Super League μέχρι τώρα στα 41 χιλιάδες περίπου τεστ με 168 κρούσματα που είναι ένα ποσοστό θετικότητας 0,41% αν σκεφτείτε ότι τον τελευταίο μήνα η θετικότητα στον γενικό πληθυσμό είναι κοντά στο 3% κάτι το οποίο προφανώς δε συνηγορεί στο ότι ο αθλητισμός είναι εστία υπερμετάδοσης αλλά ποιος αθλητισμός. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στον αθλητισμό τον ανοργάνωτο που πάνε και παίζουν κάποιοι φοιτητές. Αυτά πράγματι είναι εστίες όπως όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις. Εμείς μιλάμε όμως για έναν αθλητισμό και το άνοιγμα το οποίο έχουμε περιγράψει και που ήδη έχουνε ξεκινήσει κάποια αθλήματα, μάλιστα η 1η εθνική σε βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο, μπάσκετ εκτός από το ποδόσφαιρο δηλαδή από τις 14 Δεκεμβρίου έχουν γίνει περίπου 13 χιλιάδες έλεγχοι, έχουν βρεθεί μόνο 30 κρούσματα που μιλάμε για 0,22%, ακόμα λιγότερο δείκτη θετικότητας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι με οργάνωση, με λίστες συγκεκριμένες, με τα πρωτόκολλα που τηρούνται όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα σε όλα αυτά τα αθλήματα με μάξιμουμ χωρητικότητες στους αγωνιστικούς χώρους που έχουμε βάλει. Μπορεί να λειτουργήσει ο αθλητισμός και είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να το λέμε, ελπίζοντας ότι γενικότερα θα ακουστεί η φωνή του αθλητισμού και με στοιχεία, όχι μόνο με συναισθήματα».


Για τις μέχρι τώρα αποφάσεις των λοιμωξιολόγων:

“Για να μην είμαστε άδικοι με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα έχουν ανοίξει διάφορες δραστηριότητες που δεν είχαν ανοίξει από την αρχή. Υπάρχει ένα σταδιακό άνοιγμα άπλα δεν είναι τόσο γρήγορο όσο θα ήθελε ο αθλητικός κόσμος. Ό,τι ανοίγει σιγά σιγά πρέπει να το ανοίξουμε και για τις άλλες κατηγορίες. Να πάμε για παράδειγμα στις πιο μικρές κατηγορίες”

Για τα κολυμβητήρια:

«Ένα μεγάλο θέμα είναι και τα κολυμβητήρια που πρέπει με τους περιορισμούς χωρητικότητας που έχουμε εισηγηθεί που είναι πολύ πιο αυστηροί από ότι ισχύει στις άλλες χώρες θα πρέπει και αυτά σιγά σιγά να ανοίξουν. Όμως δείτε και την πλευρά των λοιμωξιολόγων, να μην τους βάζουμε στον τοίχο που βλέπουνε μια συνολική εικόνα να επιδεινώνεται και τους είναι λίγο έως πολύ δύσκολο να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ακόμα και αν είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να λειτουργήσουνε με ασφαλή τρόπο»

Για το αν έχουν γίνει κάποια αιτήματα για επανεκκίνηση των προπονήσεων:

«Δεν έχει γίνει επίσημο αίτημα. Η πίεση είναι περισσότερο από τους αθλητές, που κατεξοχήν βιώνουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Από τις ομάδες ή τις Ομοσπονδίες επίσημο αίτημα για εκκίνηση προπονήσεων δεν έχει γίνει μόνο από το μπάσκετ».

Για τον τρόπο που θα ανοίξουν τα πρωταθλήματα:

«Ανοίγουμε σταδιακά και η Football League είναι η αμέσως επόμενη στη σειρά για να ανοίξει για τις προπονήσεις. Επιτρέψτε μου να πω ότι για να μην μπούμε σε έναν αθλητικό αυτοματισμό όταν βλέπει ο αθλητής μπάσκετ της Α2 το ότι παίζει η Super League 2 και αυτός με τη σειρά του μπορεί να αγανακτήσει. Πρέπει λοιπόν να ισορροπήσουμε κάπως. Υπάρχει μια διάφορα μεταξύ ερασιτεχνών που είναι ερασιτέχνες για την πολιτεία και δεν παίρνουν κάποιο επίδομα τώρα που έχει διακοπεί η δραστηριότητα τους που είναι σε ακόμα χειρότερη μοίρα από τους αθλητές της Football League, οπότε πρέπει να τα βλέπουμε όλα αυτά και να κάνουμε υπομονή. Νομίζω είμαστε κοντά στο να πείσουμε και την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να ξεκινήσει ο αθλητισμός με μέτρα, με πρωτόκολλα συγκεκριμένα που όπως έδειξε τον τελευταίο μήνα μπορεί να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Για το πόσο επηρεάζει μια τόσο μεγάλη αποχή τους αθλητές:

«Καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είναι ένας αθλητής ανενεργός για τόσο καιρό. Με αυτό κοιμόμαστε και με αυτό ξυπνάμε. Το μεγαλύτερο ποσοστό της δραστηριότητας μου ως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού δεν είναι ούτε οι ομοσπονδίες ούτε τα άλλα θέματα άλλα το πως θα ανοίξει ο αθλητισμός. Είναι ένα πρόβλημα που έρχεται κάθε 100 χρόνια. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς και σταδιακά θα ανοίγουνε και άλλες δραστηριότητες. Όχι επειδή το λέμε εμείς άλλα επειδή τα νούμερα βοηθάνε στο να ανοίξουν».

Για το πως θα βοηθηθούν τα σωματεία:

«Το θέμα είναι το τι θεωρείται επαγγελματίας, τι θεωρείται εργαζόμενος και μπαίνουμε σε αυτό το κομμάτι του νόμου 24/25 που θεωρεί κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες ως επαγγελματικές. Με αποτέλεσμα μοιραία κάποιοι να μην μπορούν να μπουν σε αυτήν την ασπίδα. Μπορούν να βρεθούν κάποιοι τρόποι όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε με την ενίσχυση των σωματείων λόγω covid με ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ που είχαμε αρχικά υπολογίσει. Από εκεί και πέρα τα σωματεία θα πρέπει να κάνουνε τη δίκη τους διαχείριση».

Για τις ακαδημίες και το πότε πρόκειται να ανοίξουν:

«Τα σωματεία δεν παίρνουν επιχορηγήσεις από την πολιτεία πλέον, οπότε πρέπει να έχουν κάποιες εισροές από τις ακαδημίες ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις με προπονητές και να κάνουν σωστά τη δουλεία τους όπως πρέπει και γι αυτό και οι γονείς βάζουν το χέρι στην τσέπη. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε με έναν ορίζοντα θα έλεγα μετά τον Φεβρουάριο. Επειδή ακριβώς είναι μεγάλος ο αριθμός των παιδιών και είναι δύσκολο να κάνουν το εβδομαδιαίο τεστ, να κρατάνε τις αποστάσεις να έχουν τις λίστες συγκεκριμένα, θα τα δούμε σε κάποια επόμενη φάση όπως έγινε το καλοκαίρι και λειτούργησε. Ο αθλητισμός μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των παιδιών έστω και αν είναι στην αρχή ατομικός».

Για τις αλλαγές που θα γίνουν στο νέο νομοσχέδιο:

«Είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξαναδούμε να αναθεωρήσουμε και ήδη στο νομοσχέδιο που θα έρθει από το υφυπουργείο αθλητισμού τις επόμενες ήμερες στη Βουλή, υπάρχουν και τέτοια θέματα που θίγονται, αναδιάρθρωση, θέματα μεταγραφών αθλητών δηλαδή προσπαθούμε λίγο να βάλουμε το πλαίσιο λίγο πιο συγκεκριμένο».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τελευταία Νέα