Γνώρισε τον κόσμο του Ερμή Θεοχαρόπουλου σε μια μοναδική αναρρίχηση στο χωριό του στα Τζουμέρκα

Gazzetta team
Γνώρισε τον κόσμο του Ερμή Θεοχαρόπουλου σε μια μοναδική αναρρίχηση στο χωριό του στα Τζουμέρκα

bet365

Από μικρό παιδί στα βουνά, στα βράχια και στις πίστες αναρρίχησης, ωστόσο ο ενήλικος πλέον Ερμής είναι έτοιμος να γυρίσει μια νέα σελίδα στην ζωή και στην καριέρα του.

O Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος κατάγεται από μια καθαρά ορειβατική και αθλητική οικογένεια με τον πατέρα του Γιάννη (προπονητής αναρρίχησης της Εθνικής Ελλάδος) και την μητέρα του Μαρίνα, να έχουν μεγάλη ιστορία σαν αθλητές, σαν ορειβάτες, αλλά και σαν διοργανωτές αγώνων. Με λίγα λόγια έχει μεγαλώσει μέσα στα σπορ βουνού και στους αγώνες. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με όλα τα σπορ του βουνού, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια αποφάσισε να επικεντρωθεί στην αγωνιστική αναρρίχηση. Μάλιστα μπορεί να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στην Αθήνα, ωστόσο τα τελευταία οκτώ χρόνια μετακόμισε μόνιμα με την οικογένεια του στο ορεινό χωριό Άγναντα στην Ήπειρο.

Πάντα χαμογελαστός και φιλικός, ο Ερμής χαρακτηρίζεται από το μεγάλο πάθος του -για ότι αγαπά- και την επιμονή του. Πλέον έχει μπει σε ένα επαγγελματικό πρόγραμμα προπόνησης στην αγωνιστική αναρρίχηση και φιλοδοξεί να μπορέσει να κάνει την διαφορά.

Πως ξεκίνησες την αναρρίχηση και πότε την αγωνιστική αναρρίχηση;

Αναρρίχηση κάνω από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου και όπως λέει η μητέρα μου, πρώτα σκαρφάλωσα και μετά περπάτησα! Οπότε ναι, η αναρρίχηση είναι ριζωμένη στη ζωή μου.

"Με τους αγώνες ασχολούμαι από την ηλικία των επτά ετών και μέχρι τα 12 δεν σταμάτησα, όμως τότε ήρθε η περίοδος της οικογενειακής μετακόμισης από την Αθήνα στο χωριό Άγναντα, οπότε πέρασε για μένα μια νεκρή περίοδος στην αγωνιστική αναρρίχηση. Πλέον, τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχω επιστρέψει στους αγώνες με περισσότερη όρεξη από ποτέ."

Ποια είναι τα δυνατά σου στοιχεία και ποιες οι αδυναμίες σου;

"Τα δυνατά μου σημεία θεωρώ ότι είναι πιο πολύ οι εκρηκτικές κινήσεις και τα dyno στο bouldering αλλά επίσης μου αρέσουν πολύ οι περίεργες κινήσεις και ο συνδυασμός διαφόρων κινήσεων στο bouldering. Αλλά και στο σχοινί."

"Αδύνατο μου σημείο είναι οι... μακαρονάδες και οι πίτσες που προσπαθώ να αποφεύγω τώρα τελευταία συστηματικά. Μάλιστα βελτιώνοντας την διατροφή μου έχασα 5 κιλά τον τελευταίο χρόνο. Φυσικά αδυναμία μου είναι και το άθλημα του speed climbing καθώς δεν υπάρχει πίστα σωστών προδιαγραφών στην Ελλάδα."

Θεωρείς πλεονέκτημα ή μειονέκτημα να είναι προπονητής σου ο πατέρας σου;

"Το να έχεις τον πατέρα σου προπονητή είναι τρελά δύσκολο και περίπλοκο. Μου ήταν δύσκολο στην αρχή γιατί δεν μπορούσα να διαχωρίσω πότε ο πατέρας μου ήταν πατέρας μου και πότε coach, οπότε στην αρχή λογικό ήταν να υπήρχαν εντάσεις. Όταν όμως έκατσα και το σκέφτηκα καλύτερα, το αποδέχτηκα, τον είδα σαν coach και όλα έγιναν πιο εύκολα. Τώρα όλα κυλούν στο max, γιατί μαθαίνω από τον καλύτερο. Οπότε αν με ξανά ρωτάς πιστεύω ότι όλα είναι στο μυαλό και πως το βλέπει ο καθένας."

Τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια στους ελληνικούς αγώνες. Τι πιστεύεις;

"Η αλήθεια είναι ότι οι αγώνες στην Ελλάδα ήταν αρκετά χαμηλά όσο αφορά το αγωνιστικό επίπεδο σε σχέση με τους ξένους αγώνες. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επίπεδο των ξένων, πρέπει πρώτα να υπάρχει θέληση και όρεξη για σκληρή δουλειά. Η ΕΟΟΑ έχει κάνει προσπάθειες για να ανεβάσει το αγωνιστικό επίπεδο με αρκετούς αγώνες και με χαράξεις που σιγά - σιγά όλο και γίνονται πιο ενδιαφέρουσες και δύσκολες. Όμως δεν αρκεί αυτό. Το επίπεδο θα το ανεβάσουμε εμείς οι αθλητές κάνοντας πιο πολύ προπόνηση και έτσι θα πιέζονται και οι χαράκτες για πιο δύσκολες διαδρομές και όλο αυτό θα ανεβαίνει. Οπότε θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθούμε ψηλά εάν έχουμε όρεξη για προπόνηση."

Ποιο θεωρείς στοιχείο κλειδί για να κάνει ο Ερμής το επόμενο μεγάλο βήμα;

Βασικό στοιχείο για να κάνει οποιοσδήποτε αθλητής το μεγάλο βήμα πιστεύω ότι είναι να κάνει μικρά, μεθοδικά βήματα και να μην βιάζεται.

"Όταν υπάρχει πάθος, θέληση, πείσμα, όρεξη για σκληρή δουλειά και ο κατάλληλος στόχος, αργά ή γρήγορα η κορυφή μπορεί να κατακτηθεί."

Πόσες μέρες προπόνηση κάνεις την εβδομάδα και τι περιλαμβάνουν αυτές;

"Συνολικά κάνω 10 προπονήσεις την εβδομάδα, αυτό σημαίνει ότι κάνω δύο προπονήσεις την μέρα, μια πρωί και μια απόγευμα. Αυτές τώρα περιλαμβάνουν το πρωί 30 λεπτά τρέξιμο και μετά ενδυνάμωση για κορμό, χέρια, δάχτυλα περίπου άλλη 1.5 ώρα.

"Μετά ακολουθεί φαγητό, ξεκούραση, σχολή & διάβασμα. Το απόγευμα η προπόνηση ξεκινά πάλι με αναρρίχηση, βελτίωση τεχνικής και άλλες εξειδικευμένες ασκήσεις στο κομμάτι της αναρρίχησης για περίπου 3-4 ώρες, με την ενέργεια που μου δίνει το Red Bull. Τέλος, ευλυγισία-διατάσεις για 30 λεπτά. Οπότε καθημερινά κάνω περίπου 6 ώρες προπόνηση."

Πόσο σημαντικό θεωρείς το γεγονός ότι η αναρρίχηση εντάχθηκε πλέον στην κορυφαία άθλητική διοργάνωση;

"Το γεγονός ότι το άθλημα επιτέλους πήρε τέτοια έκταση θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικό. Πρώτον γιατί θα το γνωρίσουν καινούργιοι άνθρωποι και ελπίζω να το αγαπήσουν όπως και εγώ. Δεύτερον γιατί δίνει σε εμάς τους αθλητές την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε το πιο τρελό μας όνειρο, την συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση."

"Προσωπικά για μένα αυτό είναι το όνειρο μου, με αυτό κοιμάμαι και με αυτό ξυπνάω, γι' αυτό προσπαθώ και γι' αυτό δεν τα παρατάω για να γίνομαι μέρα με την μέρα καλύτερος ώστε να μπορέσω να εκπροσωπήσω την χώρα μου στους αγώνες του 2024."

Ποιο είναι το αγωνιστικό σου πρόγραμμα για φέτος;

΄"Φέτος το πρόγραμμα είναι γεμάτο με πολλές και σκληρές προπονήσεις αλλά και πολλούς αγώνες τόσο εντός και εκτός χώρας."

"Ο αγώνας που έρχεται άμεσα και θα διαγωνιστώ είναι 7-8 Μαρτίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Φρανκφούρτη στη Γερμανία."

Στόχος για φέτος είναι μια καλή εμφάνιση στους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες αναρρίχησης και ειδικά στο Bouldering.

Athlete ID

  • Όνομα: Θεοφάνης - Ερμής Θεοχαρόπουλος

  • Ημ γεν.: 17.09.2000

  • Παρατσούκλι: Ερμίδης

  • Άλλα hobby: μουσική, ντράμερ

  • Αγαπημένο φαγητό: μακαρόνια με σάλτσα μανιταριών

  • Αγαπημένη ταινία: ROTPUNKT

  • Αγαπημένη μη αναρριχητική ταινία: Οι Αναλώσιμοι

  • Αγαπημένη μουσική: rap, pop, rock, blues

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα που παίζουν σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τελευταία Νέα