Το σκεπτικό της ΕΕΑ για Βόλο και Καβάλα

Gazzetta team
Το σκεπτικό της ΕΕΑ για Βόλο και Καβάλα

bet365

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού γνωστοποίησε το σκεπτικό με το οποίο υποβίβασε στην Δ' Εθνική τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα. Και στις δύο περιπτώσεις έχει να κάνει με τους Αχιλλέα Μπέο και Μάκη Ψωμιάδη αντίστοιχα, για τους οποίους αναφέρει πως δεν πείστηκε ότι δεν έχουν σχέση με τους «ερυθρόλευκους» και τους «αργοναύτες».

Αναλυτικά το σκεπτικό των αποφάσεων για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα έχει ως εξής:

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ

● Στην Αθήνα σήμερα, Τρίτη 23 Αυγούστου 2011 , η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που συγκροτήθηκε με την 10606/7.4.11 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως τροποποιήθηκε με την 23907/17-8-11 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού συγκείμενη από τους:
Μπρίλη Αθανάσιο Πρόεδρο
Ανδρεοπούλη Μιχάλη Μέλος
Διακαναστάση Αναστάσιο Μέλος
Ορφανίδη Γεώργιο Μέλος
Μπίκο Γεώργιο Μέλος
Συριόπουλο Κων/νο Μέλος
Τριανταφυλλάκη Γεώργιο Μέλος
Μαρούπα Ειρήνη Αναπληρωματικό Μέλος
Πετρουνάκο Γιάννη Αναπληρωματικό Μέλος
Σμυρνάκη Δημήτριο Αναπληρωματικό Μέλος
συνεδρίασε στα γραφεία της, στην οδό Κηφισίας αριθμός 7, Αθήνα, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τη χορήγηση ή μη πιστοποιητικού κατά το άρθρο 77Α παρ. 3 του ν. 2725/1999, όπως προστέθηκε με το άρθρο 24 του ν. 3057/2002 στην ακόλουθη ΠΑΕ Α.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937.
Η Επιτροπή αφού άκουσε τον εισηγητή κ. Διακαναστάση εξέτασε τα στοιχεία που έχουν προσκομισθεί και αφορούν την τήρηση των υποχρεώσεων της πιο πάνω Π.Α.Ε. και διαπίστωσε τα ακόλουθα:

Με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Superleague επιβλήθηκε στην ΠΑΕ ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937 η πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού και στον Πρόεδρο αυτής, κ. Αχιλλέα Μπέο, η ποινή του ισοβίου αποκλεισμού από κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, εκ του λόγου ότι ο ως άνω και η αντικειμενικά υπεύθυνη ΠΑΕ ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937 κρίθηκαν πειθαρχικά ένοχοι για δωροδοκία και παράνομο στοιχηματισμό κατά τα ειδικώς αναφερόμενα στην ως άνω απόφαση.

Κατόπιν εφέσεως, η Δευτεροβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ με την υπ΄αριθμ. 179/2011 απόφασή της μείωσε την ποινή υποβιβασμού σε ποινή αφαίρεσης 10 βαθμών και διατήρησε την ποινή του ισοβίου αποκλεισμού από κάθε δραστηριότητα σχετική με το ποδόσφαιρο. Η ως άνω επομένως πειθαρχική ποινή είναι τελεσίδικη και παράγει έννομα αποτελέσματα.

Το περιεχόμενο της ως άνω πειθαρχικής ποινής προφανώς σημαίνει ιδίως:
α) Την απαγόρευση διοίκησης άμεσης ή έμμεσης οποιασδήποτε ΠΑΕ ή Σωματείου με αντικείμενο το άθλημα του ποδοσφαίρου
β) Την απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης ιδιοκτησιακής μετοχικής σχέσης με ΠΑΕ ή ΤΑΑ.
Οι ειδικότερες αυτές απαγορεύσεις αυτονοήτως συνδέονται με την επιβολή της ως άνω πειθαρχικής ποινής, διότι άνευ αυτών προδήλως η εν λόγω ποινή θα εστερείτο οποιουδήποτε νοήματος. Η εφαρμογή δε των ποινών που νομίμως επιβάλλονται από την αθλητική δικαιοσύνη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ευρυθμίας του επαγγελματικού αθλητισμού, την οποία οφείλει να διαφυλάσσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων της.

Από τα στοιχεία του φακέλου αλλά και τα όσα έχουν περιέλθει σε γνώση της Επιτροπής προκύπτει χωρίς κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι ο Αχιλλέας Μπέος είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης, ο εν τοις πράγμασι κάτοχος της πλειοψηφίας τουλάχιστον των μετοχών της ΠΑΕ ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937 καθώς επίσης και ο ασκών την πραγματική διοίκηση της εν λόγω ΠΑΕ. Άλλωστε, αυτό προκύπτει και από δηλώσεις του ιδίου στα Μ.Μ.Ε. κατ΄επανάληψιν (ενδεικτικώς βλέπε συνεντεύξεις του ιδίου στο Contra.gr στις 16-3-2011, στο gazetta.gr στις 16-8-2010, 29-8-2010, 19-9-2010, 23-9-2010, 21-9-2010, 20-10-2010, στο Sport 24 στις 10-3-2011, στην Εξέδρα των Sport στις 16-3-2011, στο Voria.gr στις 12-4-2011 και σε πληθώρα άλλων δημοσιευμάτων τα οποία περιλαμβάνονται στο φάκελο) όπου, ενώ τυπικά δεν είναι ο πλειοψηφών μέτοχος της ΠΑΕ, εντούτοις ανακοινώνει ότι θα πουλήσει τις μετοχές του και άρα θα αλλάξει ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ.

Ο εμφανιζόμενος ως μέτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937 κ. Βασίλειος Κεσογλίδης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. αυτής κ. Γεώργιος Τόρης είναι παρένθετα πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιεί ο Αχιλλέας Μπέος για να ενεργούν για λογαριασμό του. Τούτο προκύπτει χωρίς κανένα περιθώριο αμφιβολίας ιδίως από τα ακόλουθα:

Από το γεγονός ότι ο Βασίλειος Κεσογλίδης ουδέποτε ενεφανίσθη και ουδένα ρόλο έχει διαδραματίσει, παρά το ότι εμφανίζεται ως μέτοχος της πλειοψηφίας, στα δρώμενα της ως άνω ΠΑΕ. Αντιθέτως, ο Αχιλλέας Μπέος μέχρι και σήμερα με δηλώσεις, ενέργειες και κάθε είδους πράξεις εμφανίζεται να είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης της εν λόγω ΠΑΕ κατά τρόπο πανθομολογούμενο και πασίδηλο.

Εμφανίζετο προ της προσωρινής του κρατήσεως στο γήπεδο, εκπροσωπούσε στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου την ΠΑΕ ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937, προέβαινε σε δηλώσεις για το μέλλον και την πορεία του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ ως ο απόλυτος κυρίαρχος των δρώμενων της ομάδας αυτής.

Σε δηλώσεις προέβαινε και ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων που εξέταζαν τις υποθέσεις του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ για το θέμα των δωροδοκιών και των προσυνεννοημένων αγώνων. Στις ενέργειες αυτές δεν προέβαινε ως πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937, καθόσον την ιδιότητα αυτή είχε μόνο από 7-4-2010 μέχρι 22-6-2011. Την πραγματική διοίκηση της ΠΑΕ ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937 ασκούσε ανέκαθεν είτε έφερε την ιδιότητα του Προέδρου είτε όχι.

Η παρουσία του πατρός του ή του παρένθετου προσώπου κ. Γεωργίου Τόρη κατά διαστήματα στην προεδρία του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ ήταν και είναι εικονική, αφού τα πρόσωπα αυτά κατά τρόπο επίσης πανθομολογούμενο και αυταπόδεικτο ουδέποτε άσκησαν πραγματική διοίκηση και ήταν πιστοί εκτελεστές των θελήσεων και των επιλογών του ουσιαστικού ιδιοκτήτη και διοικητή της ΠΑΕ ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937, Αχιλλέα Μπέου, γεγονός που εξακολουθεί μέχρι σήμερα.

Από την επιβολή της τελεσίδικης πειθαρχικής τιμωρίας του ως άνω με την πειθαρχική ποινή του ισοβίου αποκλεισμού από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, το περιεχόμενο της οποίας αναπτύσσεται ενδεικτικώς ανωτέρω στην παρούσα απόφαση, δεν έχει επέλθει καμία ιδιοκτησιακή μεταβολή στην ΠΑΕ ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937 όπως απαιτείτο από τις πιο πάνω περιστάσεις.

Περαιτέρω η ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Γεώργιο Τόρη είναι προδήλως εικονική αφού ο κ. Γεώργιος Τόρης ήταν το πρόσωπο το οποίο τοποθετήθηκε στη θέση αυτή όταν ο κ. Αχιλλέας Μπέος είχε κώλυμα από το άρθρο 3 του ν.2725/1999 λόγω αμετακλήτου παραπομπής του σε δίκη για κακουργηματική πράξη και αποχώρησε όταν το κώλυμα έπαυσε κατόπιν απαλλαγής του Αχιλλέα Μπέου. Από αυτό συνάγεται ότι ο κ. Γεώργιος Τόρης εκπροσωπούσε τον κ. Αχιλλέα Μπέο στο Δ.Σ. του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ και εκτελούσε τις θελήσεις του ως απλός εντολοδόχος του. Επομένως, η όποια αλλαγή στην προεδρία του Δ.Σ. της ως άνω ΠΑΕ στερείται νοήματος και ουσίας.

Άλλωστε όλα τα παραπάνω επιρρωνύονται από σημερινά δημοσιεύματα με τα οποία φέρεται να αποκτά μετοχές ο κ. Βασίλειος Κεσογλίδης, ώστε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937, ενώ ήδη φέρεται να είναι από ετών ο μεγαλομέτοχος της εν λόγω ΠΑΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και ενόψει των ως άνω σοβαρών παραβάσεων του νόμου από τα αναφερόμενα πρόσωπα κρίνει ομόφωνα ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης πιστοποιητικού του άρθρου 77Α §3 του ν.2725/1999.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

● Στην Αθήνα σήμερα, Τρίτη 23 Αυγούστου 2011 , η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που συγκροτήθηκε με την 10606/7.4.11 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως τροποποιήθηκε με την 23907/17-8-11 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού , συγκείμενη από τους:
Μπρίλη Αθανάσιο Πρόεδρο
Ανδρεοπούλη Μιχάλη Μέλος
Διακαναστάση Αναστάσιο Μέλος
Ορφανίδη Γεώργιο Μέλος
Μπίκο Γεώργιο Μέλος
Συριόπουλο Κων/νο Μέλος
Τριανταφυλλάκη Γεώργιο Μέλος
Μαρούπα Ειρήνη Αναπληρωματικό Μέλος
Πετρουνάκο Γιάννη Αναπληρωματικό Μέλος
Σμυρνάκη Δημήτριο Αναπληρωματικό Μέλος
συνεδρίασε στα γραφεία της, στην οδό Κηφισίας αριθμός 7, Αθήνα, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τη χορήγηση ή μη πιστοποιητικού κατά το άρθρο 77Α παρ. 3 του ν. 2725/1999, όπως προστέθηκε με το άρθρο 24 του ν. 3057/2002 στην ακόλουθη ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ.

Η Επιτροπή αφού άκουσε τον εισηγητή κ. Συριόπουλο εξέτασε τα στοιχεία που έχουν προσκομισθεί και αφορούν την τήρηση των υποχρεώσεων της πιο πάνω Π.Α.Ε. και διαπίστωσε τα ακόλουθα:

Με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Superleague επιβλήθηκε στην ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ η πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού και στον κατ΄ουσίαν Πρόεδρο αυτής, κ. Χρυσόστομο Ψωμιάδη, η ποινή του ισοβίου αποκλεισμού από κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο εκ του λόγου ότι ο ως άνω και η αντικειμενικά υπεύθυνη ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ κρίθηκαν πειθαρχικά ένοχοι για δωροδοκία και παράνομο στοιχηματισμό κατά τα ειδικώς προαναφερόμενα στην ως άνω απόφαση.

Κατόπιν εφέσεως η Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ με την υπ΄αριθμ. 180/2011 απόφασή της μείωσε την ποινή του υποβιβασμού της άνω ΠΑΕ σε ποινή αφαίρεσης 8 βαθμών και διατήρησε την ποινή του ισοβίου αποκλεισμού από κάθε δραστηριότητα σχετική με το ποδόσφαιρο ως προς το Χρυσόστομο Ψωμιάδη. Η ως άνω, επομένως, πειθαρχική ποινή είναι τελεσίδικη και παράγει έννομα αποτελέσματα.

Το περιεχόμενο της ανωτέρω πειθαρχικής ποινής προφανώς σημαίνει ιδίως:
α) Την απαγόρευση διοίκησης άμεσης ή έμμεσης οποιασδήποτε ΠΑΕ ή Σωματείου με αντικείμενο το άθλημα του ποδοσφαίρου
β) Την απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης ιδιοκτησιακής μετοχικής σχέσης με ΠΑΕ ή ΤΑΑ.

Οι ειδικότερες αυτές απαγορεύσεις αυτονοήτως συνδέονται με την επιβολή της ως άνω πειθαρχικής ποινής διότι χωρίς αυτές προδήλως η εν λόγω ποινή θα εστερείτο οποιουδήποτε νοήματος. Η εφαρμογή δε των ποινών που νομίμως επιβάλλονται από την αθλητική δικαιοσύνη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ευρυθμίας του επαγγελματικού αθλητισμού, την οποία οφείλει να διαφυλάσσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων της.

Από τα στοιχεία του φακέλου, αλλά και από τα όσα έχουν περιέλθει σε γνώση της Επιτροπής προκύπτει χωρίς κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι ο Χρυσόστομος Ψωμιάδης είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης και εν τοις πράγμασι κάτοχος της πλειοψηφίας τουλάχιστον των μετοχών της ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ τη διοίκηση της οποίας και ασκεί.

Τούτο προκύπτει από όλες τις κατά καιρούς δηλώσεις και συνεντεύξεις αλλά και το προανακριτικό υλικό της εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης για τους προσυνεννοημένους αγώνες που είδε το φως της δημοσιότητας.
Προεχόντος όμως και χωρίς καμία αμφιβολία προκύπτει από έγγραφη ομολογία του φερόμενου τυπικά ως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ κ. Σταύρου Ψωμιάδη (υιού του Χρυσόστομου Ψωμιάδη) στην οποία δηλώνει στο από 24-6-2011 απολογητικό του υπόμνημα ότι η παρουσία του στη θέση αυτή είναι τυπική και ουσιαστικός ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ είναι ο Χρυσόστομος Ψωμιάδης.

Η δήλωση αυτή του κ. Σταύρου Ψωμιάδη καταγράφεται άλλωστε αυτούσια στο σκεπτικό της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑΣ με την οποία τιμωρήθηκε η ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ με την πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού και ο Χρυσόστομος Ψωμιάδης ως εμπλεκόμενος αξιωματούχος με την ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ΄όρου ζωής και ποινή απαγορεύσεως εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους εφ΄όρου ζωής, ποινή, η οποία διατηρήθηκε και από τη Δευτεροβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ.

Στο παραπάνω ουσιαστικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή μέχρι σήμερα που να αναιρεί τα προαναφερόμενα.

Κατόπιν των ανωτέρω η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και ενόψει των ως άνω σοβαρών παραβάσεων του νόμου από τα αναφερόμενα πρόσωπα κρίνει ομόφωνα ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης πιστοποιητικού του άρθρου 77Α §3 του ν.2725/1999.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα