Αμυντικοί χαφ... ισορροπιστές!

Αμυντικοί χαφ... ισορροπιστές!

bet365

Πήραν επιθετικούς και χαφ, αμυντικούς και τερματοφύλακες. Και, άφησαν για το τέλος, τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και η ΑΕΚ τους αμυντικούς χαφ! Μία θέση- βαρόμετρο. Το gazzetta.gr αναλύει.

ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ

Είναι μία θέση αυτή του αμυντικού χαφ που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά μιάς ομάδας. Πολλοί είναι που λένε και δικαίως βλέποντας τον Ολυμπιακό: «χωρίς μεγάλο αμυντικό χαφ στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν προχωράς». Γιατί πας πουθενά στο… Γιουρόπα; Πράγματι, το βάρος σε αυτή τη θέση είναι μεγάλο ειδικά στην κορυφαία συλλογική διοργάνωση. Σε αυτές τις θέσεις θέλεις ένα «πιτ μπουλ» που να τρέχει αδιάκοπα, να μαρκάρει, να βοηθάει τους αμυντικούς και να είναι καλός στην υποδοχή της μπάλας βγάζοντας γρήγορα τη μπάλα μπροστά. Αλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο έχουν αυτές τις δυνατότητες και αναλόγως των προσόντων τους, ανεβαίνει και η τιμή αγοράς τους.

ΔΥΣΕΥΡΕΤΟΙ- ΔΙΝΟΥΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Τα τελευταία χρόνια οι ομάδες ψάχνουν σπουδαίους αμυντικούς χαφ, αφού πρόκειται για θέση που μπορεί να δώσει ισορροπία σε άμυνα και επίθεση σε έναν σύλλογο. Πλέον, από τους μοντέρνους αμυντικούς χαφ οι ομάδες ζητούν περισσότερα πράγματα, όχι απλώς να κόβουν και να διώχνουν τη μπάλα… Το που θα πάει η μπάλα, το πόσο καλή είναι η μεταβίβαση και το αν ο αμυντικός χαφ έχει τη μακρινή μπαλιά, αυτό μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην έκβαση ενός ματς.

ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΕΣ ΤΡΥΠΕΣ

Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και η ΑΕΚ για διαφορετικούς λόγους άφησαν για το τέλος των μεταγραφικών τους κινήσεων, μια τέτοια θέση-κλειδί. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να εξαντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ευκαιρίες στον Ουρτάδο, τον οποίο έχει πληρώσει αδρά πέρυσι, ωστόσο δεν βοήθησε σύμφωνα με τις δυνατότητές του τον σύλλογο. Είχε και τραυματισμό που τον έφερε πίσω. Το ποτήρι φαίνεται να έχει ξεχειλίσει τώρα, για αυτό ο Ερνέστο Βαλβέρδε κάνει στην άκρη και αναμένεται όχι μόνο ένας αμυντικός χαφ, αλλά δύο. Είτε είναι ο Τζιόλης με τον Γκαργκάνο, είτε άλλος, το ρόστερ του Ολυμπιακού στο κέντρο θα γεμίσει ποιότητα, αλλά κυρίως δύναμη, με αυτές τις αφίξεις. Πως θα πιέσεις ψηλά, αν δεν υπάρχει στα μετόπισθεν η «σκούπα»; Φέτος δεν υπάρχει ούτε ο Βραζιλιάνος Ντουντού, ο οποίος πέρυσι έκανε βέβαια χαμηλή πτήση. Ηταν όμως μία περίπτωση αμυντικού χαφ που έδινε το κάτι παραπάνω επιθετικά και απειλούσε την αντίπαλη εστία με εκείνες τις βολίδες!

Κι ευτυχώς για τους ερυθρόλευκους «βγήκε» ο Μοντέστο ως αμυντικός χαφ και έδωσε λύσεις, καθώς το πρόβλημα της… «πατάτας» Ουρτάδο δεν είναι τωρινό. Με δύο ασίστ και 17 τελικές , μεγάλη συμβολή στην κυκλοφορία της μπάλας (200 πάσες), ήρθε στη σχετική λίστα λίγο πίσω από τους Ιμπαγάσα και Ριέρα που θεωρούνται μετρ του είδους!

Οσο καλά όμως κι αν τα πηγαίνει ο Μοντέστο, όταν έχεις κάνει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορείς να στηρίζεις το οικοδόμημά σου πάνω σε έναν παίκτη. Και μάλιστα, έναν παίκτη στα γεμάτα 33 του, σε μία θέση που θέλει γερά πνευμόνια ακόμη και «ξύλο»!

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ;

Μία άλλη περίπτωση είναι η ΑΕΚ. Που υπάρχει περίπτωση (αν δεν καταφέρει να πείσει την Χετάφε) να μην έχει κανέναν από τις δύο κολώνες της στα χαφ: τον Μίτσελ και τον Ντιόπ. Ο Μίτσελ έκανε την διαφορά στους λίγους μήνες που έπαιξε στην ΑΕΚ και όλοι θυμούνται εκείνη την επική πρόκριση επί του Παναθηναϊκού με το γκολ στις,… πολλές καθυστερήσεις με το απευθείας κτύπημα φάουλ. Ο Ντιόπ άργησε να πάρει… μπρος, αλλά η δύναμη και η ποιότητά του φάνηκαν διά γυμνού οφθαλμού. Τα κρας-τεστ του Ντιόπ με τους Ζιλμπέρτο και Σιμάο στα ντέρμπι ΠΑΟ-ΑΕΚ ήταν αρκετά για να καταλάβει κανείς, πόσο σπουδαία μονάδα ήταν. Ο Σενεγαλέζος δεν έχει καμία σχέση με Γκουλόν κλπ και «γέμιζε» το χώρο του κέντρου. Δύσκολα τον έριχνες κάτω και δεν ξέφευγες από τα μακριά πόδια του. Συχνά προωθείτο στις στημένες φάσεις και σκόραρε (κεφαλιά και σουτ). Η ΑΕΚ μπορεί να κερδίσει κάποια πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη από το αντίο του Ντιόπ, αλλά αν δεν βρει τον κατάλληλο, ενδεχομένως να το πληρώσει ακριβά. Αν καταφέρει και πάρει με τη μορφή του δανεισμού τον Μίτσελ, θα καλύψει μία τρύπα, καθόσον ο Ισπανός δεν χρειάζεται προσαρμογή και όλοι ξέρουν τι μπορεί να κάνει, ειδικά επιθετικά. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν και επιθυμία του Μπούπα να αποχωρήσει και να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του. Από εκεί και πέρα, βέβαια υπάρχουν και τα Ελληνόπουλα Γρηγόρης Μάκος και Παντελής Καφές έτοιμοι να σηκώσουν το βάρος μικρής ή μεγάλης ευθύνης. Πρώτη φορά θα είναι;

ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΟΥ ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ;

Ο Παναθηναϊκός έχασε έναν παίκτη παγκόσμιου βεληνεκούς τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, που βέβαια κανείς δεν ξέρει με άλλον έναν χρόνο στην πλάτη του, πως θα ήταν φέτος! Πάτησε στα σίγουρα (Βιτόλο), αν και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ δεν μοιάζει αγωνιστικά με τον Ζιλμπέρτο. Είναι όμως ένα μοτεράκι στη μεσαία γραμμή που μαρκάρει, προσπαθεί να βγει μπροστά και είναι λίγο καλύτερος οργανωτικά από τον Μάτε Σιμάο. Ο Κώστας Κατσουράνης έχει τη μακρινή πάσα, όμως δεν κόβει πιά τόσο καλά όσο παλιά. Είναι γενικά λίγο πιο ντελικάτος ποδοσφαιριστής με δυνατό σουτ, αλλά δεν σου βγάζει τα… άντερα από το κυνήγι στα μαρκαρίσματα.

 

Τελευταία Νέα