Επίσημη Απαρνημένη ή μήπως όχι;

Επίσημη Απαρνημένη ή μήπως όχι;

Βασίλης Παπανδρέου
Επίσημη Απαρνημένη ή μήπως όχι;

bet365

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έγινε ο 5ος παίκτης που εγκαταλείπει την Επίσημη Αγαπημένη και το gazzetta.gr αναλύει τους πραγματικούς –και διαφορετικούς ανά περίπτωση- λόγους της αποχώρησης του Διαμαντίδη, του Τσαρτσαρή, του Μαυροκεφαλίδη, του Σπανούλη και του Σόφο.

Εδώ και αρκετά χρόνια, στην Ελλάδα καμαρώναμε για το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες (Σερβία, Λιθουανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία…) το προσκλητήριο της Εθνικής δεν είχε σχεδόν κανέναν απόντα. Από το 2004 και μετά, η Ελλάδα έχει κατακτήσει κατά σειρά την 5η θέση στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το χρυσό στο Eurobasket της Σερβίας, το ασημένιο στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, την 4η θέση στο Eurobasket της Ισπανίας, την 5η θέση στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο, το χάλκινο στο Eurobasket της Πολωνίας, ενώ απέτυχε να μπει στην 8άδα πέρσι στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας.

Μέσα σε μια 5ετία η Επίσημη Αγαπημένη έφτασε σε… οροπέδια που ποτέ δεν είχαμε ονειρευτεί, στηριζόμενη σε ένα συγκεκριμένο κορμό παικτών. Παπαδόπουλος, Κακιούζης, Χατζηβρέττας (ως το 2007), Βασιλόπουλος, Παπαλουκάς (ως το 2008), Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Ζήσης, Σπανούλης, Φώτσης, Μπουρούσης (από το 2004 και μετά), Σχορτσανίτης (2006, 2008, 2009, 2010), Πρίντεζης, Περπέρογλου (2008, 2009, 2010), Καλάθης και Καϊμακόγλου (2009, 2011).

Αν εξαιρέσουμε τους πρώτους τρεις (Κακιούζης, Χατζηβρέττας, Παπαδόπουλος), που για διαφορετικό λόγο ο καθένας έχουν τεθεί εδώ και μια τετραετία εκτός Εθνικής, αλλά και τον Βασιλόπουλο, που από το 2009 παλεύει να ξεπεράσει τους συνεχείς τραυματισμούς, η Ελλάδα βασιζόταν εδώ και χρόνια σε ένα κορμό παικτών, που μας έφερε στην 4η θέση του παγκόσμιου ranking της Fiba, πίσω από την Αμερική, την Ισπανία και την Αργεντινή.

Και ξαφνικά, όλα άλλαξαν. Η Εθνική του λευκού -ή σχεδόν λευκού- απουσιολόγιου γέμισε απόντες και ο Ηλίας Ζούρος αναπροσαρμόζει κάθε εβδομάδα τα πλάνα του. Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Μαυροκεφαλίδης, Σπανούλης και Σχορτσανίτης, για διαφορετικό λόγο ο καθένας δεν ξεκίνησαν ή αποχώρησαν από την προετοιμασία σκορπώντας στεναχώρια και εκνευρισμό στους Έλληνες φιλάθλους και την Ομοσπονδία. Κάθε περίπτωση πάντως είναι διαφορετική από την άλλη…

Eurobasket κάθε 4 χρόνια

Είναι δεδομένο ότι τα κρούσματα αποχωρήσεων των Ελλήνων διεθνών είναι μια καινούρια πραγματικότητα για την Εθνική. Πέρα από τις δικαιολογίες -αποδεκτές ή όχι- που προβάλλει κάθε παίκτης, είναι σίγουρο ότι το καλεντάρι της Fiba, είναι αυτό που σε μεγάλο ωθεί τους παίκτες στην απόφαση να κάνουν διαλείμματα από τις Εθνικές ομάδες, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι περνούν μια δεκαετία ολόκληρη χωρίς ούτε ένα κενό καλοκαίρι. Όταν οι παίκτες του κορυφαίου επιπέδου στην Ευρώπη ή στο ΝΒΑ, αναγκάζονται να παίζουν και να προπονούνται διαρκώς επί 11 μήνες, είναι λογικό ότι έχουν ανάγκη ξεκούρασης, όπως γίνεται και στο ποδόσφαιρο. Η λύση που προτείνει το Gazzetta.gr είναι συνολική και αφορά όλους τους Ευρωπαϊους μπασκετμπολίστες. "Κύριοι, δεν αντέχουμε να παίζουμε χειμώνα καλοκαίρι χωρίς σταματημό. Από τη στιγμή που τα Μουντομπάσκετ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται τις ζυγές χρονιές, η μόνη λύση είναι το Eurobasket να τελείται κάθε τέσσερα χρόνια, έτσι ώστε στα τέσσερα καλοκαίρια να υπάρχει και ένα χωρίς αγωνιστικές υποχρεώσεις".

Με τέτοια κίνηση βέβαια, θα είχε νόημα μόνο αν την αποφάσιζαν μεταξύ τους όλοι οι αθλητές και πίεζαν συντεταγμένα τη Fiba να αναθεωρήσει το καλεντάρι. Ούτε προδότης, ούτε ρίψασπις, ούτε αχάριστος, ούτε αδικαιολόγητος θα ήταν ο αθλητής που θα ζητούσε το αυτονόητο μαζί με ΟΛΟΥΣ τους συναθλητές του. Όλοι έχουν δικαίωμα και κυρίως ανάγκη ξεκούρασης και μπορεί να μας αρέσει που κάθε χρόνο παρακολουθούμε ένα μπασκετικό τουρνουά, αλλά οι καιροί -και η καταπόνηση των αθλητών- έχουν αλλάξει και απαιτούν νέα δεδομένα.

Αποτελεί εικασία, αλλά αν ο Διαμαντίδης, ο Γκασόλ, ο Νοβίτσκι, ο Πάρκερ, ο Κιριλένκο, ο Τούρκογλου, ο Σισκάουσκας και τόσοι άλλοι ήξεραν ότι φέτος θα ήταν καλοκαίρι ξεκούρασης, δεν θα έπαιζαν μονά-ζυγά τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή τους στις εθνικές διοργανώσεις. Θυμηθείτε το περσινό Μουντομπάσκετ, όταν τα μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού μπάσκετ το ένα μετά το άλλο έθεταν εαυτούς εκτός διοργάνωσης... Το μπαλάκι είναι στα χέρια της Fiba, αλλά είναι στο χέρι των παικτών να δώσουν την κατάλληλη ασίστ!

Πάμε στα δικά μας τώρα...

Δημήτρης Διαμαντίδης
Ο Διαμαντίδης ήταν ο πρώτος που έθεσε εαυτόν εκτός Εθνικής και το έκανε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, στη μεικτή ζώνη του Σιναν Ερντέμ, μετά την ήττα -αποκλεισμό της Εθνικής από την Ισπανία στο περσινό Μουντομπάσκετ. Η απόφαση του Διαμαντίδη μπορεί να έγινε γνωστή στο πανελλήνιο στις 4 Σεπτεμβρίου του 2010, όμως ο Μήτσος είχε εκμυστηρευτεί την αποχώρησή του από τις πρώτες μέρες της προετοιμασίας στου συμπαίκτες του, οι οποίοι κατανόησαν τους λόγους που επικαλέστηκε ο MVP της φετινής Euroleague. Κατά τη διάρκεια της σεζόν έγινε μεγάλη προσπάθεια από στελέχη της Ομοσπονδίας αλλά και του Παναθηναϊκού (κατά δήλωση του ίδιου του Θανάση Γιαννακόπουλου) να μεταπειστεί ο Διαμαντίδης, όμως ο ίδιος όποτε ρωτήθηκε, ξεκαθάρισε ότι έχει πάρει την απόφασή του και θεώρησε «άδικο για τα παιδιά που συνεχίζουν να συντηρείται η φιλολογία γύρω από το όνομά του».

Στα 31 του ο Διαμαντίδης ένιωσε για πρώτη φορά ότι το σώμα του είναι φθαρτό, γεγονός αντιληπτό από τους συχνούς τραυματισμούς που αντιμετωπίζει την τελευταία διετία. Το μόνο δεδομένο είναι ότι ο Διαμαντίδης δεν εγκατέλειψε την Εθνική λόγω κούρασης. Το έκανε επειδή κατάλαβε ότι στα 31 του το κορμί του δεν αντέχει όσο πίστευε ο ίδιος. Μπορεί η απόφαση να μην άρεσε σε κανέναν και όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι να εύχονταν να αλλάξει γνώμη όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο άλλοτε βιονικός Διαμαντίδης από τη σεζόν 2008-2009 και μετά (σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, εγχείριση στους κοιλιακούς το καλοκαίρι του 2009 που του κόστισε τη συμμετοχή στο Eurobasket του 2009, διάστρεμμα και δύο θλάσεις τη σεζόν 2009-10, θλάση και βαρύ διάστρεμμα στη σεζόν 2010-11) βγαίνει στα πιτς πιο συχνά από ποτέ.

Κώστας Τσαρτσαρής
Ο έτερος… πράσινος που είπε «όχι» στην Εθνική για δεύτερη φορά μετά το καλοκαίρι του 2009 (όταν είχε αναρρώσει από τραυματισμό), πήρε την απόφασή του κατά τη διάρκεια της σεζόν και μίλησε τηλεφωνικά με τον Ηλία Ζούρο λίγες μέρες μετά τον τελευταίο τελικό της Α1, έτσι ώστε να ενημερώσει τον Ομοσπονδιακό τεχνικό να μην τον υπολογίζει. Ο Ζούρος έκρινε ικανοποιητικές τις εξηγήσεις του 32χρονου forward και μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν του έκλεισε οριστικά την πόρτα της ομάδας, καθώς κατανόησε το πολύ σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Κώστας στις αρχές του καλοκαιριού.

Εκτός όλων των άλλων, ο Τσαρτσαρής είναι ο μοναδικός διεθνής που τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση τη σεζόν που πέρασε, έχει υποστεί τόσους πολλούς τραυματισμούς (κατάγματα στο μετακάρπιο και εγχείριση στους προσαγωγούς)…

Λουκάς Μαυροκεφαλίδης
Η κατάσταση με τον Μαυροκεφαλίδη μοιάζει πιο απλή απ’ ότι παρουσιάστηκε στα media, εξαιτίας του ντόρου που προκλήθηκε από την απόφαση της Ομοσπονδίας να τον τιμωρήσει με δίμηνο αποκλεισμό. Ο Μαυροκεφαλίδης εδώ και δύο χρόνια –είχε αρνηθεί την πρόσκληση και πέρσι το καλοκαίρι- περνάει τις διακοπές του στο Κιλκίς, εκεί όπου η μητέρα του δίνει έναν άνισο αγώνα για τη ζωή της. Κατά τη διάρκεια της σεζόν υπήρχε η εκτίμηση ότι η μητέρα του σέντερ της Σπαρτάκ έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά η πραγματικότητα ήταν δυστυχώς πολύ διαφορετική. Ο Λουκάς ζήτησε… απαλλαγή έτσι ώστε να περάσει όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε δίπλα στην οικογένειά του, αλλά έκανε το λάθος να μην ειδοποιήσει την Ομοσπονδία και τον Ηλία Ζούρο από νωρίς, αλλά μία μέρα μετά την ανακοίνωση των κλήσεων για την προετοιμασία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την περσινή του άρνηση, έκαναν το κλίμα πολύ βαρύ για τον Μαυροκεφαλίδη, αν και όλοι όσοι τον γνωρίζουν συμμερίζονται την ανησυχία του και παραδέχονται ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι πολύ σοβαρό.

Βασίλης Σπανούλης
Ο Σπανούλης πήγε στην προετοιμασία, παρά τους φόβους που είχαν εκφραστεί κατά τη διάρκεια της σεζόν ότι θα ζητήσει απαλλαγή για φέτος, όμως το πρόβλημα στους προσαγωγούς απαιτούσε –και μάλιστα επιτακτικά- χειρουργείο. Ο ίδιος ο Kill Bill πάντως, αν και είχε ταλαιπωρηθεί πολύ στο δεύτερο μισό της σεζόν, πίστευε ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις χάρη στον ικανοποιητικό χρόνο ξεκούρασης μετά τους τελικούς. Μετά από τέσσερις μέρες στο Καρπενήσι, και αφού είχε εξαντλήσει όλες τις μεθόδους συντηριτικής αγωγής, ο Σπανούλης κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει κι έτσι στις 25 Ιουλίου χειρουργήθηκε. Μέχρι εδώ όλα καλά, με τη διαφορά ότι τις τελευταίες μέρες αναπτύχθηκε μια παραφιλολογία που ήθελε τον Σπανούλη να καθυστερεί εν γνώσει του την εγχείριση, με σκοπό να απολαύσει τις διακοπές του. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε…

Ο Σπανούλης, που δίνει ανελλιπώς το παρών στην Εθνική Ανδρών από το 2004, παντρεύτηκε στις 24 Ιούνιου και είναι απολύτως θεμιτό να επιθυμεί να απολαύσει τον γάμο του όντας υγιής, και όχι μετά από μια χειρουργική επέμβαση, την οποία πίστευε ότι μπορεί να αποφύγει. Είναι μάλλον… προσβλητικό για την πολυετή προσφορά του Σπανούλη στην Εθνική να πιστεύει κάποιος ότι ο Kill Bill επέλεξε να πάει στην προετοιμασία, γνωρίζοντας ότι μετά από λίγες μέρες θα πρέπει να φύγει για να εγχειριστεί, όπως είναι εξίσου παράλογο να θυμώσει ο κόσμος με τον Νικ Καλάθη επειδή τραυματίστηκε στην Αμερική παίζοντας μονό με τους φίλους του.

Σοφοκλής Σχορτσανίτης
Τελευταίο «κρούσμα» αποχώρησης ήταν αυτό του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, το οποίο χάρη στον… πληθωρικό χαρακτήρα του Σόφο έχει λάβει μεγαλύτερη έκταση απ’ όλα τα προηγούμενα. Ο Σχορτσανίτης στο Καρπενήσι ήταν πιο ευδιάθετος από ποτέ. Ο συνδυασμός της εξαιρετικής του χρονιάς με τη Μακάμπι και της ευτυχίας που βιώνει εδώ και μήνες στην προσωπική του ζωή, έκαναν τον Σόφο... άλλο άνθρωπο. Προπόνηση, γέλια, βάρη, πειράγματα, πλάκες και μέσα σε όλα αυτά, τα νέα την εγκυμοσύνης της συντρόφου του! Τι καλύτερο να ζητήσει κανείς;

Οι συμπαίκτες του που… πιστεύουν στο μάτιασμα λένε χαριτολογώντας: «τον ματιάσαμε τον Σοφοκλή φέτος με όλα τα καλά που του συνέβαιναν», όμως επειδή η ιατρική δεν επιδέχεται τέτοιες εικασίες, η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Η σύντροφος του έπαθε αποκόλληση πλακούντα, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί μοιραία για την εγκυμοσύνη της. Οι γιατροί συνέστησαν πλήρη ακινησία για ένα μήνα και ο Σχορτσανίτης μετά από πολλή σκέψη και συζήτηση με τους συμπαίκτες του, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να λείψει ως τις 20 Σεπτεμβρίου από κοντά της σε μια τόσο δύσκολη –και επικίνδυνη- περίοδο. Οι εξηγήσεις του όμως, δεν ικανοποίησαν την Ομοσπονδία και τη συνέχεια θα τη μάθετε σε λίγες μέρες, όταν ανακοινωθεί η ποινή για το… παράπτωμα του 27χρονου σέντερ. Το κατά πόσο θεωρείται ικανοποιητικός ο λόγος που επικαλέστηκε ο Σόφο, σας αφήνουμε να το κρίνετε εσείς….

Υστερόγραφο: Θοδωρής Παπαλουκάς
Από το 2001 ως το 2008, ο Παπαλουκάς ήταν μονίμως εκεί, όταν τον καλούσε η Εθνική. Το γυαλί ράγισε το καλοκαίρι του 2009, όταν ο Τεό -στα 31 του- ζήτησε ένα χρόνο ξεκούρασης. Η Ομοσπονδία έκανε τελικά δεκτό το αίτημά του, εκτιμώντας την πολυετή προσφορά του, όμως ένα χρόνο αργότερα ο Καζλάουσκας αποκάλυψε σε συνέντευξη του στο Βήμα ότι ο Παπαλουκάς ζήτησε να πάρει μέρος στην προετοιμασία της Εθνικής για το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, αμέσως μετά την κάθοδο των διεθνών από το Καρπενήσι. Το γυαλί που είχε ραγίσει έσπασε οριστικά, καθώς ο Παπαλουκάς, που πλέον βαδίζει στα 33, θεώρησε ότι η ΕΟΚ δεν τον κάλυψε ως όφειλε και ο τότε Ομοσπονδιακός τεχνικός τον εξέθεσε στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

 

Τελευταία Νέα