Ο Παναθηναϊκός αλλάζει!

Ο Παναθηναϊκός αλλάζει!

Νίκος Αθανασίου
Ο Παναθηναϊκός αλλάζει!

bet365

Αλλαγή φιλοσοφίας αλά... Πόρτο, μεταγραφές νεαρών ποιοτικών παικτών και ποτέ ξανά δεύτερη θέση! Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα αποκαλύπτεται στην πρώτη –μετά την ανανέωσή του– μεγάλη συνέντευξη ΜΟΝΟ ΣΤΟ GAZZETTA και στον Νίκο Αθανασίου!

Είναι ο προπονητής πάνω στον οποίο ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να χτίσει κάτι καινούριο. Μετά το πρώτο εξάμηνο στην Ελλάδα, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα θα βρίσκεται στον πάγκο του «τριφυλλιού» και την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο με στόχο… διπλό. Να επαναφέρει τους «πράσινους» στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και να δημιουργήσει συγκεκριμένη φιλοσοφία που θα βοηθήσει το κλαμπ να κάνει συνεχώς βήματα μπροστά. Στα πρότυπα της μεγάλης Πόρτο.
Ο Ίβηρας τεχνικός αναχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου για την Πορτογαλία και το Gazzetta.gr τον εντόπισε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Άνετος, με κάζουαλ ντύσιμο και συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ζουλμίρα δεν αρνήθηκε να μιλήσει για τον Παναθηναϊκό που έχει στο μυαλό του, την πρόκληση που τον έκανε να παραμείνει στην Ελλάδα και την αλλαγή φιλοσοφίας που πρέπει να σημειωθεί στο «τριφύλλι».
Φυσικά, για να μιλήσει, ο όρος του ήταν ξεκάθαρος. «Πρέπει να πάμε έξω γιατί εδώ δεν μπορώ να καπνίσω» ήταν η… απαίτηση του Πορτογάλου, ο οποίος θυμίζει τον Χενκ τεν Κάτε στο συγκεκριμένο σπορ! Εξάλλου, όπως τόνισε «στη ζωή μου δύο πράγματα δεν μπορώ να αποφύγω. Την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο που με κάνει να δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο και να μην μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ, και το τσιγάρο»!
«Μου αρέσουν τα δύσκολα και οι προκλήσεις»
Έγινε πολλή συζήτηση, περάσατε έξι δύσκολους μήνες στην Ελλάδα και τελικά συνεχίζετε στον Παναθηναϊκό...
«Σαν προπονητής είμαι πάντα αισιόδοξος. Γνωρίζω τη δουλειά μου. Τις ικανότητες και την εμπειρία που διαθέτω. Ξέρω τις συνθήκες του κλαμπ, έμαθα πόσο δύσκολο είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήθελα να μείνω εδώ για να κερδίσω τίτλους, αν δεν ήθελα θα ήμουν στην Πορτογαλία.
Ξέρω ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες πολλά άλλαξαν και έγιναν ακόμη περισσότερα. Πλέον μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά που πιστεύω ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Δεν είναι μια κατάσταση μόνο για τον Παναθηναϊκό αλλά για το ποδόσφαιρο συνολικά. Για όλα τα κλαμπ. Δεν είναι μόνο η κρίση. Είναι και το γεγονός ότι το άθλημα προχωρά μπροστά, βελτιώνεται. Ο Παναθηναϊκός αν θέλει να κάνει κάτι μεγάλο πρέπει να βλέπει στο μέλλον. Με συγκεκριμένο πλάνο και φιλοσοφία. Μόνο έτσι μπορείς να κάνεις σπουδαία πράγματα. Να μην κοιτάς μόνο το παρόν».
Τι είναι αυτό που σας έκανε να παραμείνετε στο Τριφύλλι;
«Είμαι άνθρωπος που μου αρέσουν οι προκλήσεις. Ζω μέσα από αυτές και πάντα στη δουλειά μου τις αναζητούσα. Θέλω να οδηγήσω τον Παναθηναϊκό μέσα από την προσπάθεια που θα κάνουμε, ξανά στους τίτλους! Εκεί που αξίζει στην ομάδα. Μου αρέσουν τα δύσκολα.
Από κει και πέρα μου αρέσει η Ελλάδα. Είναι φανταστική χώρα. Οι άνθρωποι εδώ είναι εξαιρετικοί και λατρεύουν παθολογικά το ποδόσφαιρο. Όλοι οι συνεργάτες μου στον Παναθηναϊκό και οι οπαδοί της ομάδας μού έδειξαν ότι με σέβονται. Ειδικά ο κόσμος. Όπου και αν πήγαινα, σε καφετέριες, σε εστιατόρια μου έδειχναν την αγάπη τους».
Πώς νιώθατε όταν καθημερινά βλέπατε στις εφημερίδες ότι είστε «τελειωμένος» ή ότι έρχεται ο ένας ή ο άλλος προπονητής στη θέση σας;
«Δεν με απασχολούσε καθόλου αυτό. Εγώ είμαι εδώ για να κάνω τη δουλειά μου και οι εφημερίδες τη δική τους. Έτσι γίνεται παντού. Ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει. Τώρα το τι συμβαίνει στο τέλος, είναι μια άλλη ιστορία».
«Διαφορετική ομάδα και φιλοσοφία»
Η ομάδα δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο. Σώθηκε η χρονιά, όμως, με την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πόσο διαφορετικά μπορεί να ήταν τα πράγματα αν σας άφηναν να κερδίσετε στο Καραϊσκάκη;
«Δεν ήταν μόνο αυτό το παιχνίδι, αλλά σίγουρα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Στον Παναθηναϊκό αρκετές φορές αναγκαζόμαστε να ασχολούμαστε με τους διαιτητές και τις αποφάσεις τους. Πρέπει να το βγάλουμε αυτό από το μυαλό μας. Να προσπαθούμε να νικάμε τους πάντες και τα πάντα.
Δείτε τι έγινε στα πλέι οφ. Η ομάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση και ήταν η πρώτη φορά που σε αυτή τη διαδικασία ο δεύτερος της κανονικής διάρκειας κατακτά την πρώτη θέση στα πλέι οφ. Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα, είναι υποχρεωμένος να βγει δεύτερος! Κατά την άποψή μου, για έναν σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να… υπάρχει η δεύτερη θέση. Μόνο η πρώτη, το πρωτάθλημα. Δεν ήταν πολλά τα πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια. Και για αυτό λέω ότι πρέπει να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε πολλά πράγματα.
Πώς φαντάζεστε τον δικό σας Παναθηναϊκό; Μια ομάδα που θα πρέπει να επιστρέψει στους τίτλους…
«Σίγουρα πρέπει να είμαστε καλύτεροι από ό,τι φέτος. Σε κάποιο διάστημα ήμασταν πραγματικά καλοί. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια που ολοκληρώθηκε με ένα καλό παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό. Είδαμε όλοι εκεί τι έγινε. Μετά… τελειώσαμε! Θα πρέπει τη χρονιά που έρχεται να μην έχουμε στο μυαλό ότι ‘’χάσαμε επειδή έγινε αυτό’’ ή ότι δεν κερδίσαμε ‘’επειδή έγινε το άλλο’’. Είναι πολύ σημαντικό να διαθέτεις φιλοσοφία νικητή. Να σκέφτεσαι μόνο τη νίκη και τίποτα άλλο. Πρέπει να κοιτάς το μέλλον, να χτίζεις κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί να αλλάζουν τα πρόσωπα, οι ποδοσφαιριστές, αλλά η φιλοσοφία πρέπει να παραμένει ίδια.
Και φυσικά ο κόσμος να είναι δίπλα μας. Να καταλαβαίνει και να βλέπει ποια είναι η κατάσταση στο κλαμπ αλλά και γενικότερα στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να έχουμε διαφορετική ομάδα από αυτήν που είχαμε μέχρι τώρα. Πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Ξέχωρα από τα πρόσωπα, πρέπει να αλλάξουμε την φιλοσοφία. Πρέπει να φτιάξουμε μια ομάδα που θα πολεμάει μέσα στο γήπεδο και θα παλεύει σκληρά»!
«Παίκτες-νικητές»!
Εξαιτίας των διοικητικών προβλημάτων, είναι πιθανό ποδοσφαιριστές όπως ο Σισέ, ο Λέτο, ο Μπουμσόνγκ να αποχωρήσουν. Ο Ζιλμπέρτο είναι ήδη στην Γκρέμιο. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να συνεχίσει η ομάδα χωρίς αυτούς;
«Εξαρτάται. Εξαρτάται από όλη την ομάδα. Και φυσικά εξαρτάται από το προφίλ, τη φιλοσοφία και τη διάθεση των παικτών που θα αγοράσεις και θα εμπιστευθείς. Εξαρτάται και από την υπομονή που θα πρέπει να έχουν όλοι για να χτιστεί κάτι καινούριο. Κάτι διαφορετικό. Θέλουμε παίκτες με ποιότητα. Παίκτες που κάθε μέρα θα προπονούνται για να γίνονται καλύτεροι. Που θα κοιμούνται και θα ξυπνούν έχοντας στο μυαλό ένα πράγμα. Τη νίκη. Ήταν η πρώτη λέξη που έμαθα στα ελληνικά».
Είναι εύκολο να βρεις ποιοτικούς παίκτες με αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Το δύσκολο είναι να το κάνεις με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Έτσι δεν είναι;
«Σίγουρα. Δείτε τι έγινε στον Παναθηναϊκό. Ξοδεύθηκαν αρκετά χρήματα για ποδοσφαιριστές και τώρα υπάρχει πρόβλημα στα ταμεία. Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται για αυτό αλλά, πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη φιλοσοφία. Η ομάδα έχει κατακτήσει μόλις δύο πρωταθλήματα όλα αυτά τα χρόνια. Προφανώς ο τρόπος που λειτουργούσε δεν ήταν ο σωστός. Αν αναλύσεις αυτό το στοιχείο θα δεις τι δεν πήγε καλά. Πρέπει να έχεις τους έμπειρους και καλούς παίκτες αλλά και ποδοσφαιριστές με μέλλον και προοπτική. Σε αυτή τη φάση πρέπει να βρούμε ποδοσφαιριστές νέους, ικανούς να φορέσουν και να κάνουν τη διαφορά στον Παναθηναϊκό».
Σε ποιες θέσεις χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα;
«Αυτό θα εξαρτηθεί από τη δουλειά που κάνω με τον πρόεδρο και τους συνεργάτες μου. Πρέπει αυτή την ώρα να δουλέψουμε σκληρά. Με κριτική σκέψη και ηρεμία. Μερικές φορές κάνεις λάθη, αλλά αυτά είναι μέσα στο ποδόσφαιρο και στη ζωή. Είναι δύσκολο να πάρεις πέντε ή έξι παίκτες και να σου βγουν στο απόλυτο και οι έξι. Τώρα είναι η στιγμή που είτε θα κερδίσουμε τη σεζόν είτε θα τη χάσουμε. Δεν εξαρτάται μόνο από την προετοιμασία ή τις μεταγραφές που θα κάνουμε. Είναι πολλά πράγματα που φτιάχνουν έναν νικητή. Πρέπει να είμαστε κλαμπ, ομάδα. Για την ακρίβεια πρώτα να είμαστε κλαμπ και μετά ομάδα».
Υπάρχουν ποδοσφαιριστές από το ελληνικό πρωτάθλημα που σας ενδιαφέρουν;
«Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Σίγουρα υπάρχουν παίκτες που παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα και θα μπορούσαν να παίξουν στον Παναθηναϊκό. Αν μας ενδιαφέρει κάποιος ή όχι, είναι διαφορετικό».
«Θέλουμε δίπλα τον κόσμο»!
Αρκετοί πιστεύουν ότι είστε ο ιδανικός για να χτίσετε μια νέα ομάδα από την αρχή, καθώς το έχετε ξανακάνει στην Μπράγκα και την Πόρτο…
«Σίγουρα δεν είναι το ίδιο. Η Μπράγκα δεν είναι Παναθηναϊκός. Διαφορετικές ομάδες, άλλη χώρα. Όμως, υπάρχει ένα κοινό. Τόσο η Μπράγκα όσο και η Πόρτο δέκα χρόνια πριν, ήξεραν, έβλεπαν και έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν για το μέλλον τους. Προετοιμάστηκαν για αυτό. Και δείτε τι πέτυχαν. Όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο πρέπει να βλέπουν μπροστά. Πώς θα είναι το ποδόσφαιρο και οι συνθήκες σε δέκα χρόνια. Όσοι δεν το σκέφτονται αυτό… τελειώνουν γρήγορα. Είμαι σίγουρος για αυτό. Δεν είναι μόνο για το ποδόσφαιρο αυτός ο τρόπος σκέψης. Αλλά για τα πάντα.
Η χρονιά ξεκινά σε τρεις εβδομάδες. Τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο του Παναθηναϊκού;
«Θέλω να περιμένουν από εμένα δουλειά, δουλειά, δουλειά. Θέλω να ζητήσω από τον κόσμο να βρίσκεται στο πλευρό μας. Να είναι δίπλα μας και να καταλαβαίνουν την κατάσταση που επικρατεί».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα