Μπιτσαξής... ο πυροσβέστης!

Μπιτσαξής... ο πυροσβέστης!

Το δίδαγμα και το χουνέρι

Τα όσα ακολούθησαν τον δεύτερο τελικό της Κυριακής έκαναν τον Παναγιώτη Μπιτσαξή να ζητήσει ηρεμία και χαμηλούς τόνους. Πάντως αρχικά ο γγΑ αναζήτησε τρόπο για να αναβληθεί ο αγώνας της Τετάρτης!

Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής πληροφορήθηκε όλα όσα ακολούθησαν του αγώνα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό το βράδυ της Κυριακής στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Τόσο τις δηλώσεις των Ίβκοβιτς, Σπανούλη και Μπουρούση, όσο και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ακολούθησε του δεύτερου τελικού. Για τον λόγο αυτό επικοινώνησε τόσο με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, όσο και με άλλους φορείς του ελληνικού μπάσκετ, προκειμένου να ζητήσει αναβολή του αυριανού (Τετάρτη) τρίτου τελικού που θα γίνει στο ΣΕΦ.

Πάντως συνάντησε από παντού αρνήσεις, καθώς ούτε οι ίδιες οι ομάδες συζητούσαν το ενδεχόμενο να μη διεξαχθεί το παιχνίδι, οπότε στην συνέχεια ο ίδιος με ανακοίνωσε που εξέδωσε είπε ότι το ματς θα γίνει κανονικά αλλά έκανε εκκλήσεις ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι μπρηστικές δηλώσεις και κάθε είδους ενέργειες που αντικειμενικά πυροδοτούν τη βία. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΓΑ

«Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παρακολουθεί, με ιδιαίτερη προσοχή, την εξέλιξη των αναμετρήσεων ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ στο πλαίσιο των play offs του πρωταθλήματος Α1 κατηγορίας του μπάσκετ. Ήδη έχουν διεξαχθεί 2 αγώνες. Στον πρώτο μεταξύ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ στο ΣΕΦ, η συμπεριφορά των φιλάθλων της γηπεδούχου ομάδας ήταν θαυμάσια, ο αγώνας διεξήχθη σε αθλητική ατμόσφαιρα, γεγονός που τιμά το ελληνικό μπάσκετ. 

Στο δεύτερο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, η συμπεριφορά της συντριπτικής πλειονότητας των φιλάθλων του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ήταν άριστη. Δυστυχώς όμως, μία μερίδα ανεγκέφαλων με το προσωπείο οπαδών, επιχείρησε να διαταράξει την ομαλότητα του παιχνιδιού, με ρίψη κροτίδων και αντικειμένων.

Όμως τα μέτρα ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και οι προσπάθειες της διοργανώτριας αρχής και των ομάδων, συνετέλεσαν ώστε ένας ακόμη αγώνας, παρά τα αναφερθέντα παραπάνω, να εξελιχθεί σε γενικές γραμμές ομαλά. Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε την άψογη διοργάνωση του τελικού του Κυπέλλου μεταξύ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. 

Τα play offs πρέπει να συνεχιστούν σε καθαρώς αθλητική ατμόσφαιρα χωρίς βία. Εμπρηστικές δηλώσεις, απειλές και κάθε είδους ενέργειες που αντικειμενικά πυροδοτούν τη βία, πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Παράγοντες, παίκτες και φίλαθλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι, η εξάλειψη της βίας στα γήπεδα είναι ο πρώτος και αδιαπραγμάτευτος στόχος. 

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής είχε επείγουσα τηλεφωνική επικοινωνία με τη διοργανώτρια αρχή, την ΕΟΚ, την Ελληνική Αστυνομία, τις ομάδες, αλλά και εκπροσώπους των οργανωμένων φιλάθλων του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Τους επισήμανε με έμφαση την ανάγκη ηρεμίας και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι, αγώνες που δεν έχουν τις προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής, δεν πρέπει να αρχίζουν ή πρέπει να διακόπτονται με οποιεσδήποτε συνέπειες. 

Η διοργανώτρια αρχή δεσμεύθηκε ότι, ο κανονισμός θα τηρηθεί στο ακέραιο, χωρίς καμία έκπτωση, σε όλους τους εναπομένοντες αγώνες των play offs, όσοι και αν είναι αυτοί.Η Πολιτεία, όπως δηλώθηκε υπεύθυνα και στα play offs του ποδοσφαίρου, δε θα διστάσει να πάρει οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται για την προστασία των πολιτών, αν υπάρξουν επεισόδια. Το σύνολο των φορέων του μπάσκετ και οι ομάδες δεσμεύτηκαν ότι, θα εργαστούν για την ομαλή διεξαγωγή των play offs».