O... νόμος του πρωταθλητή! (pics & vid)

Gazzetta team
O... νόμος του πρωταθλητή! (pics & vid)

bet365

Ο Παναθηναϊκός ξέρει να… σπάει έδρες. Το απέδειξε με την Μπαρτσελόνα στην Ευρωλίγκα και τώρα με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα. Κέρδισε 75-70 στο ΣΕΦ και έκανε το πλεονέκτημα δικό του!

Το 3-0 του Ολυμπιακού πήγε στράφι σε μια βραδιά! Αφεντικό των τελικών έγινε ο Παναθηναϊκός με τη νίκη του στο ΣΕΦ στο πρώτο ματς των τελικών, όπως το 2009, όπως κάνει εδώ και μια δεκαετία. Ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε μια ακόμα φορά πως ξέρει να κερδίζει τα ματς που πραγματικά έχουν σημασία. Τι και αν ο Ολυμπιακός τον κέρδισε τρεις συνεχόμενες φορές τη φετινή σεζόν; Οι «πράσινοι» έκαναν ένα ακόμα «διπλό» στο ΣΕΦ, όπως πετυχαίνουν εδώ και δέκα χρόνια και πήραν πλέον τη σειρά των τελικών στα χέρια τους σπάζοντας την έδρα του Ολυμπιακού στο πρώτο κιόλας ματς, όπως είχαν κάνει το 2009.

Τη συνταγή του Ελληνικού ακολούθησε ο Ολυμπιακός μετά το πρώτο τζάμπολ έχοντας ως άξονες στο παιχνίδι του τους Μίλος Τεόντοσιτς και Γιάννη Μπουρούση. Ο Σέρβος γκαρντ δεν ξεκίνησε καλά στην επίθεση, κάνοντας τρία λάθη στα πρώτα τέσσερα λεπτά. Παρ' όλα αυτά, με την κατάλληλη πίεση στην άμυνα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δικό τους τον έλεγχο του ματς, με τον Καρδιτσιώτη σέντερ να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι και να συμβάλει στο 11-4 του 6’.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θέλησε να αιφνιδιάσει τον Ντούσαν Ίβκοβιτς επιλέγοντας στην πεντάδα τον Μιλένκο Τέπιτς, στον οποίο έδωσε μάλιστα ελευθερία κινήσεων σε εκτέλεση και δημιουργία. Αμυντικά ο Τεόντοσιτς δεν τα κατάφερνε και πολύ καλά, αλλά ο Σέρβος γκαρντ του Παναθηναϊκού ήταν αναποτελεσματικός και έτσι η… μπαγκέτα πέρασε γρήγορα στα χέρια του Διαμαντίδη για να… τρέξει τα αγαπημένα του συστήματα με τον Μάικ Μπατίστ. Οι δυο τους τα πήγαν αρκετά καλά και μείωσαν για τον Παναθηναϊκό σε 13-10 στο 8’.

Ο Τεόντοσιτς ωστόσο, σοβαρεύτηκε στην οργάνωση του παιχνιδιού και με πέντε δικούς του πόντους και ένα τρίποντο του Γκόρντον ο Ολυμπιακός έφθασε στο +9 (21-12, 10’) δείχνοντας πως μπορεί να ανεβάσει και άλλο τη διαφορά.

Ο Ίβκοβιτς ωστόσο απέσυρε στον πάγκο τον συμπατριώτη του γκαρντ, δέχθηκε τεχνική ποινή για διαμαρτυρία στην τελευταία φάση του πρώτου δεκάλεπτου και έτσι ο Παναθηναϊκός ανέκτησε δυνάμεις για να ξεκινήσει την αντεπίθεσή του, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις ο Σάτο στο 15’ ισοφάρισε σε 23-23 τρέχοντας σερί 11-2. Παίκτης κλειδί στην ανατροπή του «πρασίνων» αποδείχθηκε ο Άλεξ Μάριτς, ο οποίος έπαιξε εξαιρετικά σε επίθεση και άμυνα και κατάφερε να πετύχει τους οκτώ από τους πόντους της ομάδας του σε αυτό το διάστημα.

Ο Ολυμπιακός είχε εγκλωβιστεί επιθετικά μένοντας στα πρώτα πέντε λεπτά της δεύτερης περιόδου χωρίς καλάθι εντός παιδιάς, για όσο διάστημα δηλαδή ο Σπανούλης δεν κατάφερνε να «τρυπήσει» την άμυνα του Παναθηναϊκού. Όταν ο «Kill-Bill» βρήκε τα πατήματά του έδωσε προβάδισμα +6 (29-23, 16’) στον Ολυμπιακό, αλλά ο Διαμαντίδης ανέλαβε αμέσως και πάλι δράση.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού πέτυχε ένα καλάθια στον αιφνιδιασμό, συνδυάστηκε με τον Μπατίστ και όταν ο Σάτο ευστόχησε σε 2/2 βολές, οι «πράσινοι» προηγήθηκαν για πρώτη φορά στο ματς με 30-32 (19’). Έκτοτε, οι φιλοξενούμενοι κατάφερναν να εναλλάσσονται στην πρωτοπορία του σκορ με τον Μάριτς να συνεχίζει να αγωνίζεται πολύ καλά στην έναρξη της τρίτης περιόδου, όταν και είχε 12 πόντους σε δέκα λεπτά συμμετοχής όντας αλάνθαστος (2/2 β., 5/5 διπ.). Ο Σερβοαυστραλός σέντερ έκανε το 40-43, αλλά αμέσως μετά χρεώθηκε με τρίτο φάουλ και αποσύρθηκε.

Από πλευράς Ολυμπιακού, ο Τεόντοσιτς προσπαθούσε να φέρει το ματς στα μέτρα της ομάδας του, αλλά χωρίς συμπαραστάτη και πίεση στην άμυνα, ο Παναθηναϊκος πήρε το ματς στα χέρια του και με πρωταγωνιστή τον Μπατίστ απέκτησε προβάδισμα +5 (43-48, 27’). Οι Πειραιώτες έμοιαζαν να μην έχουν σαφές επιθετικό πλάνο και το προβάδισμα για τους φιλοξενούμενους έφθασε στο +7 (49-56) λίγο πριν από τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου χρησιμοποιώντας μάλιστα παίκτες δεύτερης γραμμής όπως οι Τέπιτς, Καϊμακόγλου και Βουγιούκας.

Ο Νίκολας όμως ήταν αναποτελεσματικός στην επίθεση έχοντας 0/8 σουτ εντός παιδιάς μέχρι να βάλει το παρθενικό του στο 32’ (51-58), ενώ ο «Ντούντα» εμπιστεύτηκε το δίδυμο Παπαλουκά-Σπανούλη για να αλλάξει τη ροή του αγώνα και δικαιώθηκε. Με τρίποντο του αρχηγού και έμμεσο τρίποντο του «Kill-Bill» ο Ολυμπιακός εξάλειψε γρήγορα το προβάδισμα των «πράσινων» μειώνοντας σε 57-58 στο 33’.

Αυτός που κλήθηκε να απαντήσει και πάλι από την άλλη πλευρά ήταν ο Διαμαντίδης, ο οποίος πήρε πάνω του προσπάθειες στην επίθεση, στην άμυνα αλλοίωσε σουτ και έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να διατηρήσει προβάδισμα +5 (61-66, 35’).

Στο 36’ ο Ίβκοβιτς αποφάσισε να εμπιστευτεί την τριάδα των καλύτερων γκαρντ του, Τεόντοσιτς, Σπανούλη, Παπαλουκά, ταυτόχρονα στο παρκέ καταφέρνοντας να ελέγξει καλύτερα το ματς. Ο «Kill-Bill» πέτυχε καθοριστικό τρίποντο ψυχολογίας για το 66-68 και στην επόμενη φάση ισοφάρισε σε 68-68 (38’), ενώ ο «Τεό» έκλεψε από τον Νίκολας στην επαναφορά, πέτυχε το 70-71 - ενδιάμεσα όμως, είχε ευστοχήσει σε τρίποντο-μαχαιριά ο Φώτσης. Ο Διαμαντίδης έκανε με 2/2 βολές το 70-73 στα -43’’ και ο Τεόντοσιτς στα -30’’ αστόχησε σε τρίποντο, στερώντας από τον Ολυμπιακό τις τελευταίες ελπίδες για ανατροπή.

Τα δεκάλεπτα: 21-15, 35-34, 51-56, 70-75

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 9 (2/4 δίπ., 1/2 τρίπ.), Γκόρντον 7 (1/4 δίπ., 1/1 τρίπ., 5 ασίστ), Σπανούλης 12 (3/8 δίπ., 1/4 τρίπ., 4 ασίστ), Πρίντεζης 2, Μπουρούσης 14 (5/7 δίπ., 7 ριμπ.), Κέσελ, Μαυροκεφαλίδης 8 (3/9 δίπ., 8 ριμπ.), Χαλπερίν, Παπανικολάου, Έρτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 14 (2/6 δίπ., 2/7 τρίπ.).
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 9 (2/4 διπ.), Μάριτς 14 (6/6 διπ., 5 ριμπ.), Μπατίστ 13 (4/8 δίπ., 6 ριμπ.), Φώτσης 5 (1/2 τρίπ., 5 ριμπ.), Σάτο 4, Νίκολας 4 (2/5 δίπ., 0/7 τρίπ.), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 21 (6/12 δίπ., 1/1 τρίπ., 5 ριμπ., 9 ασίστ), Βουγιούκας 2, Καλάθης 6 (3/3 δίπ.), Καϊμακόγλου 2.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα