Ξηλώθηκαν τα αστέρια

Ξηλώθηκαν τα αστέρια

bet365

Ο Κώστας Ασημακόπουλος μέσω του blog του στο gazzetta.gr γράφει για την πτώση του τμήματος βόλεϊ του Παναθηναϊκού, την ώρα που το αντίστοιχο στο μπάσκετ έραβε το έκτο ευρωπαϊκό αστέρι στην πράσινη φανέλα.

Την ώρα που ο Παναθηναϊκός σήκωνε την κούπα της Ευρωλίγκας στη Βαρκελώνη ράβοντας το έκτο αστέρι στην μπασκετική του φανέλα, η βολεϊκή φανέλα του ίδιου συλλόγου ξηλωνόταν όλο και περισσότερο.

Για την ακρίβεια δεν έχει μείνει και τίποτα. Λίγο στρίφωμα στο τέλος και κάτι πράσινες κλωστές που θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν. Ύστερα από 40 χρόνια ευρωπαϊκής πορείας η ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού κατέθεσε το διαβατήριό της στην ΕΟΠΕ, ακριβώς έξι μήνες μετά την αδυναμία της γυναικείας ομάδας να παραστεί έστω και τυπικά στα ευρωπαϊκά κύπελλα, με αποτέλεσμα τον διασυρμό και τη διαπόμπευση της ομάδας που στο τέλος πήρε το πρωτάθλημα και όλοι πανηγύριζαν. Ξέχασαν βέβαια την πιο μαύρη σελίδα, έκαναν όλοι το πανηγυράκι τους, έκαναν και μια φωτογράφηση με την κούπα και έκλεισαν ως παράγοντες.

Η 9η Μαΐου είναι ουσιαστικά η ταφόπλακα του επαγγελματικού βόλεϊ αφού με τον πλέον επίσημο τρόπο οι εκπρόσωποι των κορυφαίων ομάδων της Α1, αυτών που μόχθησαν και πάλεψαν για ένα καλύτερο πλασάρισμα τη σεζόν 2010-11, παραδέχονται πως το μαγαζί «ξεπουλάει λόγω λουκέτου».

Εκτός από τον Ηρακλή καμία άλλη ομάδα δεν αποδέχτηκε το δικαίωμα να αγωνιστεί στα ευρωπαϊκά κύπελλα της αγωνιστικής περιόδου 2011-12. Εκ πρώτης όψεως είναι «λογική» και «συνετή» κίνηση εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά στην ουσία πρόκειται για ολέθρια κίνηση που θα οδηγήσει τους ελληνικούς συλλόγους σε πολυετή απομόνωση και απαξίωση.

Η οικονομική κρίση δεν είναι παρά μια καλή δικαιολογία για τους Έλληνες παράγοντες. Ακόμα κι αν η Ελλάδα ευημερούσε υποθέτοντας πως δεν υπάρχει οικονομική κρίση, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα έφταναν στο καζάν ντεπί, στο σημείο «μηδέν». Η εποχή του προέδρου-κορόιδου που έβαζε τα χρήματα για να τα διαχειρίζονται οι παράγοντες διαχειριστές-επαγγελματίες έχει περάσει ανεπιστρεπτί, οπότε φτάσαμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε πριν από 40 χρόνια. Το μοντέλο του ελληνικού βόλεϊ στηριζόταν πάντα σε έναν πρόεδρο που ήταν καλός όσο έβαζε το χέρι στην τσέπη. Όταν έφευγε «έτρωγε» συνήθως το ανάθεμα.

Το δυσάρεστο είναι πως εκτός από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, και οι υπόλοιπες ομάδες είναι μικρογραφία τους και οι περισσότερες όπως φαίνεται δεν θα μπορέσουν να αντέξουν μέχρι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο που θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ αλλά και η ΕΑ Πάτρας ήταν η δυσάρεστη έκπληξη στη συνάντηση που προκάλεσε η ΕΟΠΕ ή τελικά αυτοί που το σκέφτηκαν ρεαλιστικά και κυνικά. «Γιατί να αγωνιστώ στην Ευρώπη αφού δεν έχω καμία ελπίδα διάκρισης και να πληρώσω χρήματα για ταξίδια και φιλοξενίες;» Αυτή είναι η σκέψη του παράγοντα του ελληνικού βόλεϊ που ζει πλέον υπό το καθεστώς φόβου και πανικού και πιάνεται από τα μαλλιά του. Χρωστάνε της Μιχαλούς και κόβουν την Ευρώπη. Δεν λέω, είναι σημαντική περικοπή, αλλά ουσιαστικά είναι σαν να ευνουχίζουν την ίδια την ομάδα, τους παίκτες αλλά το άθλημα.

Μέχρι πριν από ένα χρόνο οι ίδιοι παράγοντες ζητούσαν απελευθέρωση των ξένων για να έχουν την ευκαιρία διάκρισης οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη. Εφέτος, τι δεν έχουμε; Λεφτά, ξένους, Έλληνες ή προγραμματισμό;

Ούτε αυτό θα το μάθουμε ποτέ, αφού σχεδόν όλοι οι παράγοντες που κλήθηκαν από την ΕΟΠΕ να δηλώσουν συμμετοχή δεν πήγαν στο ραντεβού τους. Απαξίωσαν τη συνάντηση, κάποιοι συνεννοήθηκαν τηλεφωνικά κι αυτόν ήταν όλο. Αυτό που μάθαμε είναι επίσης, πως όποιος δεν πάει να κατακτήσει τον τίτλο σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν δηλώνει και συμμετοχή.

Φοβερά και ανήκουστα πράγματα που με τον τρόπο που γίνονται και αποφασίζονται δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και γυρίζουν μπούμερανγκ στο άθλημα. Στο μόνο πράγμα που έχουν δίκιο οι παράγοντες των σωματείων της Α1 αλλά και της Α2 είναι πως η ΓΓΑ και ο Πάνος Μπιτσαξής αθέτησαν όλες τους τις δεσμεύσεις σε όλα τα επίπεδα που αφορούν το βόλεϊ. Επειδή, όμως, βρέθηκε κάποιος ανίκανος γγΑ θα διαλύσει και το άθλημα;

Τέλος οι επιχορηγήσεις, τέλος οι βοήθειες. Ακόμα κι αν ληφθεί απόφαση για να τελειώσουν και οι ευρωπαϊκές συμμετοχές των ελληνικών ομάδων θα πρέπει να γίνει με μια δυναμική, με έναν τρόπο ώστε να περάσει μηνύματα και να αποφέρει κάποιο κέρδος. Αλλά ούτε και τέτοιο πλάνο υπάρχει.

Οι μόνοι που έμειναν να το παλεύουν είναι οι παράγοντες του Ηρακλή. Μόνοι τους κυριολεκτικά και μάλιστα ελπίζουν πως ο Ηρακλής και θα ορθοποδήσει και θα διακριθεί. Όλη η διοίκηση του συλλόγου έπεσε πάνω στην ομάδα του βόλεϊ, η οποία είναι και η μοναδική που μπορεί να φέρει διακρίσεις στον σύλλογο με σχετικά χαμηλό μπάτζετ. Η επιλογή τους είναι σωστή και θα πρέπει να στηριχθούν και να βοηθηθούν στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την ομάδα στην κορυφή. Κι όσοι τρέχουν για το βόλεϊ του Ηρακλή δεν είναι επιχειρηματίες. Απλοί παράγοντες είναι, που το παλεύουν για να βρουν χορηγίες και υποστηρικτές για να σώσουν την ομάδα και τον σύλλογο.

Η άμεση πρόσληψη του Σωτήρη Δρίκου δείχνει τις προθέσεις τους. Ο Δρίκος για δεύτερη φορά μετά τον Ολυμπιακό κάνει άλμα σε έναν σύλλογο με απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες. Ο Ηρακλής και ο Ολυμπιακός δεν είναι Νίκαια και Κηφισιά, όπου και χρόνος υπήρχε και περιθώρια για πειράματα υπήρχαν. Η δουλειά του Δρίκου ξεχώρισε τα τελευταία χρόνια, όμως τώρα τα πράγματα σοβαρεύουν και στον Ηρακλή θα κληθεί να πάρει αποφάσεις χωρίς γυρισμό και με πολύ κόστος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…