Ο Τζόρνταν, ο Διαμαντίδης κι ο Χακίμ!

Βασίλης Παπανδρέου
Ο Τζόρνταν, ο Διαμαντίδης κι ο Χακίμ!

bet365

Η μπασκετική ιστορία γράφει ότι μόνο ο Τζόρνταν και ο Ολάζουον κατέκτησαν μαζί τους τίτλους «αμυντικού της χρονιάς» και «MVP»! Διαβάστε πώς αντέδρασε στο gazzetta.gr ο Διαμαντίδης όταν το πληροφορήθηκε!
Ο καλύτερος παίκτης που έχει πατήσει ποτέ στο παρκέ είναι ο μοναδικός μπασκετμπολίστας που κατάφερε το ακατόρθωτο. Να κατακτήσει μέσα σε μια χρονιά τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη, του πρώτου σκόρερ και το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της σεζόν.

Το 1988, ο Τζόρνταν ήταν μόλις 25 ετών όταν ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο του ΝΒΑ με 35 πόντους ανά αγώνα (1ος σκόρερ) και οδήγησε τους Μπουλς μέχρι τους ημιτελικούς της Ανατολικής περιφέρειας, με ρεκόρ 50 νίκες- 32 ήττες. Την ίδια σεζόν η Αυτού... Αερινότης (οι Αμερικανοί έχουν παραφράσει το «His Highness» -σ.σ. Αυτού Μεγαλειότης- σε «His Airness») είχε 3,5 κλεψίματα και 1,6 μπλοκ ανά αγώνα, στατιστικά που του χάρισαν τον τίτλο του Καλύτερου Αμυντικού στο πρωτάθλημα.

Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που ένας guard κατέκτησε την ίδια σεζόν τα βραβεία του «MVP» και του «Καλύτερου Αμυντικού». Το ίδιο επίτευγμα έχει πετύχει και ο Χακίμ Ολάζουον, που μάλιστα συνδύασε τα δύο βραβεία με το MVP των τελικών, όταν οδήγησε τους Χιούστον Ρόκετς στον τίτλο, επικρατώντας στον 7ο τελικό των Νικς του Πάτρικ Γιούιν.

Μπορεί το κατόρθωμα του Χακίμ να είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο, όμως το βραβείου του «Αμυντικού της χρονιάς» ήταν σαφώς πιο εύκολη υπόθεση για τον Νιγηριανό σέντερ των 213 εκατοστών, που κρατά το ρεκόρ των περισσότερων μπλοκς στην ιστορία του ΝΒΑ, σε σχέση με τον Τζόρνταν, που παράλληλα με τα σχεδόν… 4 κλεψίματα και τα 2 μπλοκς, σκόραρε 35 πόντους σε κάθε αγώνα.
Πού κολλάει ο Διαμαντίδης σε όλα αυτά; Ο Μήτσος κατέκτησε για 6η χρονιά μέσα σε 7 σεζόν (από το 2004-2005 δηλαδή, όταν έπαιξε για πρώτη φορά στην Euroleague) τον τίτλο του «Καλύτερου Αμυντικού» της Euroleague, δημιουργώντας ένα απίστευτο ρεκόρ, που είναι δύσκολο να επαναληφθεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Παράλληλα, ο Διαμαντίδης είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κατακτήσει τον τίτλο του MVP της σεζόν, για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Αν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν, ο Διαμαντίδης θα είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ που κατακτά τα δύο βραβεία και μάλιστα τα συνδυάζει με τον τίτλο του 1ου σκόρερ στα (18 πόντοι μ.ό.) στα playoffs και της πρωτιάς στις ασίστ (5,65) από ξεκίνημα της διοργάνωσης. Άρα θα του απομένουν δύο μεγάλα ματς στο F4, για να πάρει και τον τίτλο του MVP στη Βαρκελώνη και φυσικά τη μεγάλη κούπα της Ευρωλίγκας. Άλλωστε τα δύο τελευταία τα πήρε και στην Αθήνα το 2007, οπότε είναι στο χέρι του να το ξανακάνει!

«Ποιος Τζόρνταν;;;»
Το Gazzetta.gr επικοινώνησε με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, την ώρα του μεγάλου τελικού του ισπανικού κυπέλλου, που για λίγη ώρα πέρασε σε δεύτερο πλάνο. Ο Μήτσος απέφυγε να δηλώσει προτίμηση μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, αν και σχολίασε τις κλοτσιές που έπεφταν εκατέρωθεν στο el clasico, ενώ όταν άκουσε ότι ο ίδιος βρίσκεται προ των πυλών ενός μοναδικού νταμπλ (MVP & Καλύτερος Αμυντικός) αντέδρασε ως κλασικός… Διαμαντίδης.

«Όχι, όχι, είναι νωρίς είναι ακόμα να μιλάμε για αυτά! Έχουμε καιρό μέχρι το Final Four… Για το βραβείο του Καλύτερου Αμυντικού δεν έχω να πω κάτι. Όλος ο Παναθηναϊκός παίζει εκπληκτική άμυνα. Κανείς παίκτης δεν μπορεί να μαρκάρει μόνος του».
Όσο για τη σύγκριση με τον Τζόρνταν με βάση τον τίτλο του MVP και του Καλύτερου Αμυντικού, ο Διαμαντίδης ήταν αποστομωτικός. «Ποιος Τζόρνταν; Είναι δυνατόν… Μην τα γράφετε αυτά ούτε για αστείο! Είναι χειρότερο και από τη σύγκριση με τον Γκάλη!!!». Κάπου εκεί, οι παίκτες της Ρεάλ άρχισαν και πάλι κλοτσιές και ο Καλύτερος Αμυντικός και MVP της σεζόν (σ.σ. θα είναι η έκπληξη της χρονιάς αν δεν πάρει τον τίτλο ο Διαμαντίδης), αφοσιώθηκε και πάλι στο el clasico, εκεί που θα διέπρεπε ως αμυντικός μέσος!!!
 

Τελευταία Νέα