bwin
 
 
ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Η τηλεοπτική μας σημαία!

Η τηλεοπτική μας σημαία!

Η τηλεοπτική μας σημαία!

Στη δεκαετία του '80 ο μακαρίτης Δημήτρης Μαρούδας (υφυπουργός Τύπου του ΠΑΣΟΚ) απειλούσε ότι «θα καταρρίψει τον..... δορυφόρο» που θα τολμούσε να εκπέμψει ελληνικό πρόγραμμα. 27 χρόνια κάποιοι  το ξανασκέφτηκαν και το βρήκαν ωραία ιδέα.

Είναι τέλη Ανοιξης του 1987.

Μια χούφτα δημοσιογράφοι, μουσικοί παραγωγοί και τεχνικοί κατόπιν εντολής (άδειας-στήριξης) του τότε Δημάρχου Αθηναίων Μιλτιάδη Εβερτ…της ΝΔ ε; …μην ξεχνιόμαστε…  στήνουν τον 9.84 που αρχίζει να εκπέμπει στα FM. Eίναι η πρώτη φορά που η Κρατική Τηλεόραση δεν είναι μόνη.

Ηταν η πρώτη σταγόνα από το ποτάμι που ερχότανε.

Ακολούθησαν και άλλοι και το 1989 το ΜΕGA και λίιιιγο αργότερα ο ΑΝΤ1 εκπέμπουν το πρώτο Ιδιωτικό τηλεοπτικό σήμα.

Είμαι πολύ περήφανος που ήμουν εκεί και στις δυο περιπτώσεις.

Αυτό που θυμάμαι έντονα ήταν η «μάχη της κεραίας» στα βουνά της Αττικής. Οι τεχνικοί τις ανεβάζανε, τα ΜΑΤ  τις κατεβάζανε. Mιλάμε για πολύ ξύλο και πολύ κυνηγητο στα σκοτάδια. (Για να μην παρεξηγηθώ εγώ ήμουν ασφαλής στο γραφείο)  Τελικά οι κεραίες έμειναν όρθιες.

Ελάχιστοι το ξέρουν ή θέλουν να το θυμούνται ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη της κεραίας έπαιξε ο ηθοποιός και (τότε) Αντιδήμαρχος Αθηνών Νίκος Απέργης. Δυστυχώς δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ηταν φίλος μου.

Η Κρατική (έτσι την έλεγαν τότε) Τηλεόραση έφαγε μια δυνατή γροθιά jump. Εμεινε  (τεχνιέντως) από τότε νοκ ντάουν.

Πέρασαν 27 ολοκληρα χρόνια. Ολοι ξέρουμε τι έγινε… όλα όσα έγιναν μπήκαν στο σπίτι μας και βιδώθηκαν στα μυαλά νέων γενεών.

27 χρόνια μετά μπορεί να μην έχουμε πια αναλογικές κεραίες στα βουνα, αλλά έχουμε σήμα δορυφορικό… Αυτή τη φορά ο κ. Σαμαράς …της ΝΔ ε;… μη ξεχνιόμαστε….εσβησε το σήμα… και άφησε τη χώρα ΜΟΝΟ με ιδιωτική πληροφόρηση.

Όχι... όχι… κάποιος δεν κατάλαβε καλά.

Στο μακρυνό ’87 ο στόχος μας δεν ήταν να ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ την ΕΡΤ. Κάθε άλλο. Θέλαμε απλώς να μην υπάρχει ΜΟΝΟ η ΕΡΤ.

Εχω άποψη για την ΕΡΤ και τη λειτουργία της. Δεν την έχω γράψει ποτέ lλόγω  τακτ. Εχω δουλέψει εκεί. Ηταν τραυματική εμπειρία. Ηταν λάθος μου…. Όχι ό,τι πήγα στις αρχές του 2004, αλλά ότι παρέμεινα μέχρι τα τέλη του 2009.

Όμως εκεί έμαθα ΕΝΑ πράγμα:

Πόσο σημαντικό είναι το ελληνικό σήμα (η ΕΡΤ δλδ) στην ομογένεια. Πόσο σημαντικό είναι το σήμα της στα σύνορά μας. Στα απομακρυσμένα χωριά… όχι μόνο το τηλεοπτικό, αλλά και το ραδιοφωνικό… Δεν έχουμε ιδέα εμείς οι ιθαγενείς πόσο πολύ λατρεύουν κάθε τι ελληνικό οι Ελλήνες που ζουν στις 4 γωνιές της γης.

Οσοι με διαβάζουν από το εξωτερικό ξέρουν πολύ καλά τι λέω.

Μέχρι την διακομματική επιτροπή της Βουλής έχω ενημερώσει (μερικές φορές) γι΄αυτά τα ζητήματα. Και θέλω να σας πω ότι είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που είδα ΟΛΑ τα κόμματα να συμφωνούν. Ομογένεια. Ιερό πράγμα… και οι πολιτικοί που έχουν σχέση μαζί τους  το γνωρίζουν… και φυσικά το εκμεταλλεύονται.

Τους στέλνουμε άθλιο πρόγραμμα… αλλά δεν έχει (βασικά) σημασία… τους στέλνουμε Ελλάδα. Αν θέλουν να δουν πρόγραμμα ποιότητας, βλέπουν τα κανάλια στη χώρα που ζούν.

Δεν έχετε ιδέα πώς περιμένουν να δουν ένα ελληνικό ποδσφαιρικό ντέρμπι οι Ελληνες του εξωτερικού. Να δουν την εθνική Ελλάδας σε οποιδήποτε σπορ. Εχω μιλήσει με παιδιά τρίτης γενιάς που λατρεύουν κάθε τι ελληνικό. Εχω δει γιαγιά που είναι απολύτως sure ότι ακόμα έχουμε γιασεμιά και μουριές στην Αθήνα.

Ξέρετε, ή μάλλον δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ξέρετε,,, αλλά δεν είμαστε οι μόνη χώρα που έχει μετανάστες… και λαθρομετανάστες… πρίν από το σήμερα… έχουν ταξιδέψει καραβιές ολόκληρες Ελλήνων μεταναστών για μια καλύτερη ζωή και για να στείλουν χρήματα στην Ελλάδα.

Δεν ξέρω αν το ξέρετε, αλλά οι περισσότεροι απ’ αυτούς έζησαν σε γκέτο… κυνηγήθηκαν… λιώσανε στη δουλειά… τους εκμεταλλεύθηκαν… αρρωστησαν… πέθαναν στον δρόμο.

Δεν ξέρω αν σας θυμίζει κάτι αυτό, αλλά εμένα μου μοιάζει με καθρέφτης του σήμερα…μόνο που δεν είμαστε πια το είδωλο.

Η ΕΡΤ λειτουργούσε πάντα χάλια… κάποτε σαν υπερόπτης μονάρχης και τα τελευταία 27 χρόνια, σαν φτωχός συγγενής.

Όμως η ΕΡΤ δεν είναι αεροδρόμιο, μετρό ή λιμάνι να τη δώσεις σε Γερμανούς ή Κινέζους.

Είναι η τηλεοπτική μας σημαία.

ΣΗ-ΜΑΙ-Α!

Δεν είμαι θρήσκος, αλλά η ΕΡΤ μεταφέρει (θυμίζει) τη θρησκεία μας σε αυτούς που ζουν χιλιάδες χλμ μακρυά.

Μπορεί σε μας εδώ όλα αυτά να φαίνονται βαρετά ή γραφικά… Για ρωτα και τον Thanasis και την Elenitsa στο Οχάϊο, να δούμε αν το βρίσκουν  βαρετό και γραφικό aswell.

Δεν είμαι θρήσκος, αλλά συμφωνώ ότι η θρησκεία είναι σημαντικότατο χαρακτηριστικό των λαών.

Από τον Σημίτη και μετα οι Ελληνες πολιτικοί είδαν την Ελλάδα μόνο σαν αριθμούς. Συν ή πλην. Ευημερία ή φτώχια.

Όταν η κυβέρνηση έσβησε το σήμα της ΕΡΤ… έκανε κολεγιά με τους αριθμούς κι όχι με τους ανθρώπους.

Είναι ασφυκτικά δυσάρεστο.

Αυτός που έσβησε το σήμα της ΕΡΤ προφανώς δεν κατάλαβε ότι έκλεισε το φως στα μούτρα των απανταχού Ελλήνων…γιατί δεν φαντάζομαι να φαντάζεστε ότι υπήρχε Ελληνας που να μην έβλεπε ΕΡΤ χθες.

Οσο κακή, όσο ακριβη, όσο κομματοσκυλε, όσο μη ανταγωνιστική και αν ήταν η ΕΡΤ, ήταν ΔΙΚΗ μας. Μας έχει κάνει παρέα καθημερινα, απο το σαλόνι μέχρι την κρεββατοκάμαρα από το 1966… ανελλιπώς…

Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά.

Κάποιοι επιμένουν να παίζουν με την καρφίτσα και το παραφουσκωμένο μπαλόνι.