ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Το «κόλπο» της Άγκυρας για να στείλει στρατό στη Λιβύη

Το «κόλπο» της Άγκυρας για να στείλει στρατό στη Λιβύη

Το «κόλπο» της Άγκυρας για να στείλει στρατό στη Λιβύη

Με ένα «κόλπο» ενισχύει την παρουσία της στη Λιβύη ενάντια στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ ο Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, Σύροι αντάρτες, σύμφωνα με πηγή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, υπογράφουν ατομικές συμβάσεις να «εργαστούν» έναντι μισθού ως «σωματοφύλακες» για μια τουρκική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, ώστε να προστατεύσουν τις βάσεις που θα χρησιμοποιήσουν οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη εστάλη τη Δευτέρα στην Εθνοσυνέλευση. 

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι το απορρίπτει, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτείνει τη σύρραξη.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο στρατός του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απειλεί τις τουρκικές εταιρείες στη Λιβύη και τα τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο. «Τα συμφέροντα της Τουρκίας θα επηρεαστούν αρνητικά αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις από τον λεγόμενο Λυβικό Εθνικό Στρατό και οι συγκρούσεις μετατραπούν σε σοβαρό εμφύλιο πόλεμο», αναφέρεται στο κείμενο αυτό.

Πέρυσι, οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Λιβύη (κυρίως κοσμήματα, έπιπλα, πουλερικά και άλλα είδη) έφτασαν το 1,5 δισ. δολάρια και ήταν τετραπλάσιες από τις εισαγωγές (κυρίως μετάλλων) από τη χώρα αυτή. Στη Λιβύη δραστηριοποιούνται επίσης πολλές τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, όπως οι Ustay Yapi, Tekfen και Guris Insaat.