Κρίσιμη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας υπό την… σκιά του αποκλεισμού από την ΔΟΕ

Κώστας Ευθυμιάδης
Κρίσιμη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας υπό την… σκιά του αποκλεισμού από την ΔΟΕ

bet365

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία άρσης βαρών συνεδριάζει στην Τασκένδη μέσα σε ταραγμένο κλίμα καθώς κινδυνεύει με αποκλεισμό ακόμη και από το Παρίσι.

Μία από τις πιο κρίσιμες, για το μέλλον του αθλήματος, συνεδριάσεις κάνει σήμερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία άρσης βαρών στη Τασκένδη.

Μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ να προτείνει να βγει εκτός προγράμματος το άθλημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028, στην IWF έχει σημάνει συναγερμός.

Η κακοδιαχείριση της ομοσπονδίας έχει φέρει πολλά… καμπανάκια από την ΔΟΕ που προειδοποιούσε πως αν δε σταματήσουν τα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και δεν ψηφίσουν τις αλλαγές στον κώδικα για το ντόπινγκ, θα βρεθούν εκτός προγράμματος.

Οι απειλές του Τόμας Μπαχ δεν εισακούστηκαν και ήρθε η πρόταση για αποκλεισμό του αθλήματος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028.

Ομως, δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και το 2024 καθώς η ΔΟΕ θα παρακολουθεί σήμερα τις αποφάσεις που θα παρθούν από την IWF.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά τουλάχιστον 4 πράγματα για να μην εξαφανιστεί εντελώς το άθλημα από το Ολυμπιακό καλεντάρι.

Να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης, να μην υπάρξει νέα αναβολή στις εκλογές, οι υποψήφιοι για την προεδρία στις εκλογές να έχουν «καθαρό» μητρώο και να πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά και να υπάρξει «σύνδεση μεταξύ του αριθμού των διαθέσιμων ποσοστώσεων ανά χώρα και του ιστορικού ντόπινγκ της αντίστοιχης Εθνικής Ομοσπονδίας που απαιτείται στο προτεινόμενο σύστημα πρόκρισης για το Παρίσι»

Αν δεν αλλάξουν άμεσα αυτά και δεν υπάρξουν αποφάσεις συγκεκριμένες αυτό το διήμερο, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η άρση βαρών να βρεθεί εκτός και από το Παρίσι.

Να τονιστεί πως στο Τόκιο 21 χώρες απουσίαζαν γιατί είχαν ξεπεράσει το όριο σε κρούσματα ντόπινγκ.

«Βρώμικο» παιχνίδι για τις εκλογές από τον Αγαπίτοφ

Οι εκλογές για τον προεδρικό θώκο στην IWF αναμένεται να γίνουν στις αρχές του νέου έτους, αλλά το παρασκήνιο είναι έντονο και παίζεται αρκετά «βρώμικο» παιχνίδι. Ο Μαξίμ Αγαπίτοφ, ο οποίος έχασε την θέση του από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ανέβασε ένα βίντεο στο youtube στο οποίο επιτίθεται σε όσους θεωρεί αντίπαλο δέος ή που μπορούν να μπλοκάρουν την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Μέσα σε αυτούς που προσβάλουν είναι η επίσης υποψήφια για την προεδρία, Ούρσουλα Παπαντρέα, αλλά και ο Πύρρος Δήμας, καθώς στο βίντεο κάνει λόγο για «εθνικές ομάδες που έχουν αποκλειστεί» λόγω ντόπινγκ τα τελευταία 20 χρόνια, δείχνοντας βίντεο με τον Ελληνα ολυμπιονίκη να αγωνίζεται.

Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία και το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε πρόστιμο 7.000 δολαρίων και τον υποχρεώνει να κατεβάσει το βίντεο ως τις 24 Δεκεμβρίου, κάτι που δεν έχει κάνει ως τώρα.

Το εν λόγω βίντεο έχει χαρακτηριστεί ως «ψυχική κακοποίηση» προς αυτούς που επιτίθεται, μέσα στους οποίους είναι και ο πρώην Γ.Γ. της IWF, Ατίλλα Αντάμφι και κατηγορείται ανοιχτά για σπίλωση προσωπικοτήτων.

 

Τελευταία Νέα