Πατουλίδου: «Ο 90χρονος στον Μαραθώνιο είχε το βλέμμα που είχα εγώ στη Βαρκελώνη»

Κατερίνα Καλού
Πατουλίδου: «Ο 90χρονος στον Μαραθώνιο είχε το βλέμμα που είχα εγώ στη Βαρκελώνη»
Η χρυσή Ολυμπιονίκης και Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης - Μέγας Αλέξανδρος- bwin και μιλά στο Gazzetta για τη σημασία του αγώνα και την αξία της προσπάθειας.

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ραντεβού στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει. Στις 21 Νοεμβρίου έρχεται ο 15ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» - bwin, με τη διαδρομή να ξεκινά από την Πέλλα και να καταλήγει στην παραλία της πόλης. Παράλληλα, δηλαδή την ίδια ημερομηνία, θα πραγματοποιηθεί και ο 9ος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης - ZeniΘ.

Το Gazzetta, λίγες μέρες πριν την εκκίνηση, βρήκε τη Βούλα Πατουλίδου, Χρυσή Ολυμπιονίκη στο αγώνισμα των 100 μέτρων μετ' εμποδίων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992 και Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, η οποία στηρίζει ενεργά τις διοργανώσεις, δίνει το «παρών» κάθε χρόνο και χειροκροτά όλους τους δρομείς.

Τι ξεχωρίζετε στον 9ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης και τι στον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδροςbwin»;

«Oι δύο Μαραθώνιοι έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι διαφορετικές, οι συνθήκες είναι διαφορετικές και σίγουρα και στον μαραθώνιο Μέγα Αλέξανδρος ο αθλητής προετοιμάζεται καλύτερα. Η προετοιμασία στην ζωή ενός μαραθωνοδρόμου έχει τη μαγεία της. Ο κοινός παρονομαστής και στους δύο είναι ο ενθουσιασμός. Ο ενθουσιασμός που ''διαβάζω'' στα πρόσωπα των διοργανωτών και των αθλητών είναι ανεπανάληπτος. Οι μεν λειτουργούν σα να ετοιμάζουν μια μεγάλη γιορτή και οι δε, σαν να συμμετέχουν σε ένα φοβερό δρομικό πάρτι! Παρακολουθώ όλα τα χρόνια τις δύο διοργανώσεις και βλέπω τον ενθουσιασμό και την χαρά να πολλαπλασιάζεται. Ο κόσμος που έρχεται από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιάζει να εθίζεται στους μαραθώνιους της Θεσσαλονίκης. Η κουλτούρα του Σαλονικιού αποτυπώνεται και στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις».

Πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε τους αγώνες–θεσμούς στη Θεσσαλονίκη ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας;

«Θυμάμαι τους λίγους ανθρώπους που συμμετείχαν στον πρώτο μαραθώνιο. Ένας αθλητικός θεσμός που πολύ πιθανόν κάποιοι να υποτίμησαν στην αρχή. Κι όμως από ένα μικρό κλαδάκι έγινε ολόκληρο δάσος. Ήταν ο κόσμος της Θεσσαλονίκης που τον αγκάλιασε και σιγά σιγά χρόνο με τον χρόνο το κλαδάκι έγινε δέντρο και το δέντρο ολόκληρο δάσος. Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης έδειξε πως έχει ανάγκη αυτής της μορφής δρώμενα. Οι άνθρωποι που δούλεψαν, δημιούργησαν τα εχέγγυα μίας ασφαλούς μεγάλης διοργάνωσης που μπορεί να προσελκύσει μεγάλους αθλητές απ΄ όλο τον κόσμο και να τραβήξει η Θεσσαλονίκη τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της. Πέρυσι με την πανδημία πάγωσαν όλα. Ήταν ένα χτύπημα. Πρόσφατα παρομοίωσα το πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός με τον τραυματισμό του αθλητή, που τον αφήνει εκτός αγώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συνέβη και με τους μαραθωνίους. Οι ''πρωταθλητές'', όμως, ξέρουν να διαχειρίζονται τις έκτακτες καταστάσεις. Με πολύ πείσμα και ανασύσταση δυνάμεων σηκώνουν κεφάλι και προχωρούν».

πατουλιδου

Φέτος τι διαφορετικό θα δούμε;

«Φέτος έχουμε διπλή γιορτή! Γίνονται και οι δύο διοργανώσεις την ίδια μέρα. Η Οργανωτική Επιτροπή του 9ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ και του 15ου Διεθνούς Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος – bwin, κατόπιν επικοινωνίας και συνεργασίας με τους Θεσμικούς και τους Εθελοντικούς Φορείς Υποστήριξης τους και τη θετική ανταπόκριση των οργανωμένων δρομικών συλλόγων της χώρας, αποφάσισε να διεξαχθούν μέσα σε μία μέρα οι αγώνες, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση της έγκρισης υγειονομικού πρωτοκόλλου διεξαγωγής που θα επιτρέπει τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων δρομέων».

Από τη διαδρομή ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο;

«Θεωρώ πως το πιο εντυπωσιακό σημείο των διαδρομών είναι τα τελευταία μέτρα στο παραλιακό μέτωπο με θέα τον Λευκό Πύργο. Είναι η αποζημίωση του αθλητή να ολοκληρώνει τη μέγιστη προσπάθεια του δίπλα σε ένα ιστορικό μνημείο. Σε ένα σημείο-σύμβολο»!

Ως αθλήτρια-σύμβολο της επιτυχίας και του αγώνα μέχρι το τελευταίο μέτρο, γιατί στέκεστε δίπλα στους θεσμούς αυτούς και τι πρεσβεύετε με τη συμμετοχή σας στη διοργάνωση;

«Αν δεν σταθώ εγώ τότε ποιος; Για μένα είναι… πώς να το πω; Είναι τάμα η υποστήριξη κάθε θεσμού που προάγει τον αθλητισμό. Το ευ αγωνίζεσθαι είναι σκοπός ζωής».

Πώς βλέπετε τις εγγραφές και τη συμμετοχή του κόσμου κάθε χρονιά; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να γίνει ακόμη καλύτερο τις επόμενες χρονιές στις συγκεκριμένες διοργανώσεις;

«Ο αντίπαλος του καλού είναι ο καλύτερος. Τα δύο κορυφαία αθλητικά γεγονότα της Βορείου Ελλάδος, ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ και ο Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος – bwin βραβεύτηκαν τον περασμένο Μάιο, ως εξαιρετικοί φορείς αθλητικού τουρισμού από την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, κερδίζοντας το έπαθλο στην κατηγορία “Best Thematic Sports Destination” του διαγωνισμού “Premium Tourism Awards 2021”. Είχε προηγηθεί η διεθνής διάκριση του 14ου Διεθνούς Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος – bwin, ο οποίος αναδείχθηκε 8ος καλύτερος στον κόσμο στη συνολική αξιολόγηση μεταξύ 476 πιστοποιημένων Μαραθωνίων, καθώς και 4ος καλύτερος στον τομέα της ασφάλειας, στην ανεξάρτητη έρευνα της “THE SOLE SUPPLIER” έλαβε άλλη μία τιμητική αναγνώριση, καθώς η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε μεταξύ άλλων στον έγκυρο και παγκόσμιας εμβέλειας ιστότοπο “FORBES”, διαφημίζοντας τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι».

Γιατί να φτάσει στα άκρα και να τρέξει σε έναν Μαραθώνιο ένας μη επαγγελματίας αθλητής;

«Γιατί αυτός που θα τολμήσει να τρέξει σε έναν μαραθώνιο έχει καταλάβει πως η ζωή είναι ένας αγώνας. Ένας αγώνας που σου μαθαίνει πως μπορείς να κατακτήσεις το απίθανο. Το απίστευτο. Βήμα–βήμα, σιγά–σιγά με το μυαλό σου προσηλωμένο στον στόχο.

πατ2

Μέσα από την πορεία σας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και από τη θέση σας στην Περιφέρεια, πιστεύετε ότι η προσφορά στην κοινωνία και η συμμετοχή σε αντίστοιχους θεσμούς μπορεί να αγγίξει την ικανοποίηση και τα συναισθήματα που έρχονται από ένα χρυσό μετάλλιο;

«Ο 90χρονος Στέλιος Πρασσάς που τερμάτισε πρόσφατα στον Μαραθώνιο είχε την έκφραση και το βλέμμα που είχα εγώ στην Βαρκελώνη».

Η τελευταία φράση της μεγάλης Βούλας Πατουλίδου στη συνέντευξή μας τα λέει όλα. Ραντεβού στην εκκίνηση, λοιπόν, με το μυαλό καρφωμένο στον δικό μας προσωπικό – αλλά εξίσου μεγάλο – στόχο.

 

Τελευταία Νέα