Κάτι περισσότερο από ένα ντέρμπι...

Μιχάλης Τσαμπάς
Κάτι περισσότερο από ένα ντέρμπι...

bet365

Οι... κόντρες του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ είναι πάντα ξεχωριστές! Η φετινή είναι ακόμη πιο... ξεχωριστή! Ο Δημήτρης Τομαράς και ο Σταύρος Σουντουλίδης λίγες ώρες πριν την σέντρα γράφουν στο G-Weekend Journal για την «μάχη του Φαλήρου»!

Μια σύγκρουση δύο κόσμων! Παραδοσιακά Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είχαν πολλά να χωρίσουν... Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Όποια κι αν είναι η έδρα. Το Καραϊσκάκη ή η Τούμπα. Το ΟΑΚΑ ή οι Σέρρες. Οι μάχες μυθικές. Συνήθως και επεισοδιακές. Με ή χωρίς εισαγωγικά... Τα τελευταία χρόνια η έτσι κι αλλιώς δεδομένη κόντρα έχει περάσει και σε άλλα επίπεδα. Διοικητικά. Mαρινάκης vs Σαββίδη και... όποιος αντέξει!

Το βράδυ της Κυριακής, ο πρωταθλητής Ελλάδος κι η ομάδα που θέλει να του αμφισβητήσει φέτος τα πρωτεία δίνουν την πρώτη μεταξύ τους... μάχη! Πεδίο αυτής, το Φάληρο. Λίγες ώρες πριν ο Αρετόπουλος (τόσος λόγος έγινε και γι' αυτόν τις προηγούμενες ημέρες) σφυρίξει για πρώτη φορά, το Gazzetta Weekend Journal σας βάζει το κλίμα και σας... στέλνει διαβασμένους στο γήπεδο ή στην οθόνη της τηλεόρασή σας!

Ο Δημήτρης Τομαράς και ο Σταύρος Σουντουλίδης, ρεπόρτερ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ αντίστοιχα στο gazzetta γράφουν για τα... μυστικά, τα πρόσωπα, τους προπονητές και το κλίμα του ντέρμπι! Με την ευχή πάντως όλα να κυλήσουν ομαλά και το... μπαρούτι που μυρίζει να μην σκάσει!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΜΑΡΑΣ (ρεπόρτερ Ολυμπιακού)

1. ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ: Πολλά για ακόμα μία φορά θα περάσουν από τον άξονα του Ολυμπιακού. Εφόσον το κέντρο των Πειραιωτών έχει την ίδια καλή ανασταλτική, δημιουργική και επιθετική λειτουργία όπως και με ΑΕΚ και μπορέσει και περιορίσει για τα καλά... ατού του αντιπάλου, σαν τον Ντιέγο Μπίσεσβαρ, θα αποκτήσει αυτομάτως ένα σημαντικό προβάδισμα για τη νίκη.

Συνήθως για τους πρωταθλητές ένα πολύ καλό και διαρκές πρέσινγκ και ένα γρήγορο γκολ τους δίνει... φτερά. Οι ερυθρόλευκοι έχοντας την συνδρομή του κόσμου και την δυναμική της έδρας θα επιδιώξουν να επιβάλλουν από νωρίς τον ρυθμό τους, να έχουν την κατοχή και να κάνουν άμεσα το 1-0, που θα δώσει και άλλου τύπου ψυχολογία και... μέταλλο για την συνέχεια του αγώνα.

2. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ολυμπιακός και στον άξονα και στην γραμμή κρούσης του έχει παίκτες ικανούς να κάνουν την διαφορά και να... καθαρίσουν ένα ματς. Είτε αυτός είναι ο Φορτούνης, είτε ο Τσόρι με τον Μάριν (σ.σ. με τον Γερμανό πάντως να έχει την... δυσμένεια του Μπέντο τον τελευταίο καιρό) και είτε ο Μιλιβόγεβιτς με τον Ιντέγε. Ακόμα και οι Σεμπά και Ελιουνούσι στην πολύ καλή κατάσταση που είναι. Καθοριστικός παίκτης για τον τρόπο ανάπυξης και το παιχνίδι του Ολυμπιακού πάντως το τελευταίο διάστημα έχει αποδειχθεί ο Μάρτινς. Ο Πορτογάλος βιρτουόζος μέσος που ξέρει να καλύπτει χώρους, να πιέζει ψηλά και να κλέβει μπάλες αλλά και να κρατάει μπάλα όσο χρειάζεται, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε επίπεδο δημιουργίας και επίθεσης.

3. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ: 4-2-3-1 ξανά από τον Πάουλο Μπέντο. Όχι πολλές αλλαγές σε σχέση με την Αστανά το ευρωπαϊκό ματς το οποίο προηγήθηκε χρονικά της αναμέτρησης του Φαλήρου με τον ΠΑΟΚ. Ενα ματς όπου ο Ολυμπιακός ήταν στο γήπεδό του εξαιρετικός με το τελικό 4-1 και κάνοντας την τοπ φετινή του ευρωπαϊκή εμφάνιση. Ο Αλμπέρτο Ντε Λα Μπέγια αναμένεται να είναι διαθέσιμος για αριστερός μπακ (σ.σ. εάν όχι και δεν θα πάει στο 100% θα επιλεγεί ο Μπρούνο Βιάνα) και ο Στέφανος Καπίνο επιστρέφει κάτω από τα γκολπόστ. Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν τα πρόσωπα τα μεσαίας γραμμής - που λογικά δεν θα αλλάξουν συγκριτικά με τον αγώνα με την ομάδα από το Καζακστάν - αλλά και ο παίκτης που θα είναι σε ρόλο δημιουργό πίσω από τον φορ που αναμένεται να είναι ξανά ο Φορτούνης (σ.σ. μπροστά του ο Ιντέγε). Αυτό που ζητάει διαρκώς πριν από μεγάλα ματς από τους παίκτες του ο Ίβηρας τεχνικός από τους ποδοσφαιριστές του είναι να μπαίνουν από την αρχή του αγώνα δυνατά, όπως έκαναν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους αντιπάλους τους. Το ίδιο αξιώνει και με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος είναι ένας αντίπαλος που κάθε φορά που ο Ολυμπιακός επιβάλλεται και κυριαρχεί σε βαρος του στο γήπεδο και από νωρίς τα ματς τελειώνουν με αρκετά μεγάλο σκορ.

4. ΑΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΘΕΤΙΚΑ Ή ΑΡΝΗΤΙΚΑ Η ΕΔΡΑ: Για τον Ολυμπιακό θα παίξει πολύ θετικό ρόλο η έδρα, το Καραϊσκάκη, ειδικά εάν μπορέσει να κάνει το 1-0 στο α' μέρος. Ακολούθως η ατμόσφαιρα και ο κόσμος θα του δώσει την κατάλληλη ώθηση προκειμένου να σκοράρει ξανά και να μπορέσει να φτάσει σε ένα ακόμα σημαντικό... τρίποντο σε ένα ντέρμπι. Βέβαια σε περίπτωση που ο δικέφαλος του Βορρά σκοράρει πρώτος, τότε η πίεση από την ερυθρόλευκη εξέδρα μπορεί να μην κάνει τόσο καλό στους παίκτες του Μπέντο. Ίσως τότε τα πράγματα εξελιχθούν με διαφορετικό τρόπο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ (ρεπόρτερ ΠΑΟΚ)

1. ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ: Η αμυντική συμπεριφορά του ΠΑΟΚ στα μέχρι τώρα παιχνίδια του εντός των συνόρων, γιατί στο Μπακού πληγώθηκε ανενόρθωτα, παραμένει αξιοπρόσεκτη και έχει βγάλει ασπροπρόσωπο τον Βλάνταν Ιβιτς, που έχει «χτίσει» την ομάδα του με συγκεκριμένο αγωνιστικό προσανατολισμό έτσι ώστε να μη δέχεται εύκολα γκολ. Ο «Δικέφαλος» είναι μαζί με τον Παναιτωλικό οι δύο ομάδες, που έχουν δεχθεί τα λιγότερα γκολ στο πρωτάθλημα, μόλις δύο, μετά από πέντε αγωνιστικές, ενώ από την εικόνα του φετινού ΠΑΟΚ μέσα στο γήπεδο καταλαβαίνεις, ότι δύσκολα ο αντίπαλος μπορεί να του κάνει φάση. Εξαίρεση το «μαύρο βράδυ» στο Μπακού, όπου τίποτα δε λειτούργησε, τίποτα δεν πήγε καλά. Ακόμη και ο Αγιαξ του έβαλε δύο γκολ σ’ ένα παιχνίδι όπου είχε μιάμιση τελική προσπάθεια προς την εστία του. Αν παρουσιαστεί, έτσι όπως τον έχουν συνηθίσει, απέναντι και στον Ολυμπιακό τότε έχει μεγάλη τύχη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Αν στο γήπεδο βγει η ομάδα της Πέμπτης, τότε, θα έχει σοβαρό πρόβλημα.

2. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ αρχίζει να δείχνει πόσο σημαντικός είναι για το παιχνίδι του ΠΑΟΚ στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας του Βλάνταν Ιβιτς. Ο Ολλανδός είναι αυτός που αν βρεθεί σε καλή μέραμπορεί να πάρει από το χέρι τον «Δικέφαλο» και να τον οδηγήσει σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο η συμμετοχή του στο κομμάτι της ανάπτυξης, ούτε είναι τυχαίο πως όλες οι καλές επιθετικές ενέργειες του ΠΑΟΚ ξεκινούν ή περνούν από τα δικά του πόδια. Ο γεννημένος στο Αμστερνταμ μεσοεπιθετικός, παρά τις απίστευτες χαμένες ευκαιρίες, πατάει στην αντίπαλη περιοχή, έχει το σουτ στο ρεπερτόριο του και δείχνει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά στο χορτάρι.Το σουλούπι του και τα διαδοχικά παιχνίδια μπορεί να είναι οι μόνοι ανασταλτικοί παράγοντες για μια μέτρια εμφάνιση.

3. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ: Ο Βλάνταν Ιβιτς μπορεί να είναι νέος στην… πιάτσα, αλλά από πολύ νωρίς μας έχει δείξει, ότι αποφεύγει τις εκπλήξεις και τις πολλές αλλαγές. Ο Σέρβος τεχνικός ασφαλώς και δοκιμάζεται στο πρώτο εντός των συνόρων μεγάλο ματς της φετινής χρονιάς, αλλά ακόμη και ως ποδοσφαιριστής μας έχει αποδείξει ότι είναι μαθημένος στα δύσκολα.Μπορεί στο Μπακού να μην πήγαν όλα στραβά, αλλά και πάλι οι αλλαγές θα είναι μετρημένες. Λογικά δε θα δούμε Τιάμ στην επίθεση, αλλά τον Αθανασιάδη, ίσως και να μην επιμείνει στον Σάχοφ και να ξεκινήσει ο Μπίεσεσβαρ, υπάρχει και η λύση του Μαλεζά για το κέντρο της άυνας. Αυτό, πάντως, που θα λείψει από τον Ιβιτς κι από τον ΠΑΟΚ είναι ο Γιώργος Τζαβέλλας, που είναι τραυματίας, και τέτοιους παίκτες τους θέλει γι’ αυτά τα ματς.

4. ΑΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΘΕΤΙΚΑ Η ΑΡΝΗΤΙΚΑ Η ΕΔΡΑ: «Εχουμε μάθει να παίζουμε σε δύσκολες έδρες και κόντρα σε δύσκολες ομάδες. Οι παίκτες μου ξέρουν από αυτές τις καταστάσεις και δεν θα έχουμε πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι», παραδέχθηκε δημόσιο μόλις την περασμένη Τετάρτη ο Βλάνταν Ιβιτς πριν από το παιχνίδι με την Καραμπάχ στο Μπακού. Τώρα είναι άλλο το Μπακού κι άλλο ο Πειραιάς, ασφαλώς και το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» δεν είναι η πιο φιλική έδρα για να παίζει ο ΠΑΟΚ, αλλά σ’ αυτό το κομμάτι της κερκίδας και της έδρας γενικότερα, ο «Δικέφαλος» δεν δείχνει και δεν πρέπει να επηρεάζεται. Αλλωστε αν κοιτάξει κανείς μόνο τα φετινά παιχνίδια του σε Ελλάδα και Ευρώπη θα αντιληφθεί, ότι τα πηγαίνει πολύ καλύτερα εκτός Τούμπας παρότι μέσα στο σπίτι του!

 

Τελευταία Νέα