To ΠΑΟΚ-Ηρακλής... σε ρετρό φόντο!

To ΠΑΟΚ-Ηρακλής... σε ρετρό φόντο!

bet365

H Θεσσαλονίκη έχει... ντέρμπι και το Gazzetta Weekend Journal σας παρουσιάζει ιστορίες ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή σε «ασπρόμαυρο» φόντο!

Αλήθεια, πόσες φορές έχουν παίξει ΠΑΟΚ και Ηρακλής στην Τούμπα; Οι αριθμοί, από το 1959 και εντεύθεν, λένε πενήντα δύο. Μήπως, όμως, είναι 53 ή 54; Το Gazzetta Weekend ξεσκονίζει τα βιβλία της (ποδοσφαιρικής) ιστορίας, βρίσκει τις απαντήσεις και λύνει το γρίφο και το μυστήριο γύρω απ’ όλα τα ματς, που έχουν γίνει στην παραδοσιακή έδρα του «Δικεφάλου»! Σίγουρα δεν είναι 52. Πιστέψτε μας, είναι (δύο) περισσότερα!

Αφορμής δοθείσας, λέμε να πάμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Είχαν που είχαν καιρό να συνευρεθούν ο ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής, ε, από πέρυσι το Φεβρουάριο, που ξανασυναντήθηκαν οι δυο τους μας δίνουν αφορμές για ωραίες ιστορίες.

Σαν αυτές με «την μπάλα στα μνήματα», αφού το γαϊτανάκι των μεταξύ του μονομαχιών ξεκινάει από τα τέλη της δεκαετίας του ’20, με τις δύο ομάδες να γειτονεύουν για πολλά χρόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καμία σχέση με τη «μαύρη περίοδο» της εξαετίας 2011-2016, όταν το ΠΑΟΚ-Ηρακλής απουσίαζε (με εξαίρεση μια αναμέτρηση το 2013 στο κύπελλο) από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ

Πίσω, λοιπόν, στις εποχές που η ποδοσφαιρική Κυριακή ήταν θεσμός, έμοιαζε με ιεροτελεστία πριν και μετά τα ματς, με αμέτρητες συζητήσεις στα καφενεία της εποχής, τους φιλάθλους αντίπαλοι και μη, όλοι μαζί να πηγαίνουν προς το γήπεδο παρέες μικρές και μεγάλες, για να δουν τον ΠΑΟΚ του Κούδα, του Σαράφη, του Ιωσηφίδη, του Παρίδη, του Τερζανίδη, τον Ηρακλή του Αϊδινίου, του Νικολούδη, του Χατζηπαναγή, του Φανάρα, του Γκέσιου και του Χαλιαμπάλια.

Οι εποχές που ο Μιχάλης Παππούς «ζωγράφιζε» με το φωτογραφικό φακό του, εξ ου και το «καρέ» της κεντρικής φωτογραφίας, με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χατζηπαναγή απέναντί σε Φιλώτα Πέλλιο και Αρίσταρχο Φουντουκίδη, σε ένα από τα πολλά ματς της δεκαετίας του ’70.

Ταξιδεύοντας στο χρόνο και περιπλανώμενοι στην… ασπρόμαυρη Ελλάδα, δεν γίνεται να προσπεράσουμε το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ στο Συντριβάνι, που δημιουργήθηκε το 1929 και βρισκόταν δίπλα στο Άσυλο του Παιδιού, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η Θεολογική σχολή. Στην μετέπειτα Πλατεία Χημείου, λίγα μέτρα πιο πάνω, ήταν το γήπεδο του Ηρακλή. Αυτοί που πρόλαβαν σύσσωμη την ποδοσφαιρική Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης, θυμούνται καλά ότι το νεκροταφείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, γνωστό στους Θεσσαλονικείς ως «Εβραίικά Μνήματα», χώριζε τα δύο γήπεδα. Στη βορειοδυτική πλευρά των νεκροταφείων ήταν το γήπεδο του ΠΑΟΚ και στη νοτιοανατολική το γήπεδο του Ηρακλή.

Ο Ηρακλής έχει συνδέσει το όνομά του με τα εγκαίνια του πρώτου γηπέδου του ΠΑΟΚ. Έγιναν στις 5 Ιουνίου του 1932 και ακολούθησε η αναμέτρηση για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, όπου ο «Δικέφαλος» προηγήθηκε με 3-0, ενώ οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο β’ ημίχρονο στο τελικό 3-2.

Ένα ματς που έμεινε στην ιστορία, όχι τόσο για τον συμβολικό του χαρακτήρα, αλλά καθότι ο Ηρακλής κατέθεσε ένσταση για κακή χάραξη των γραμμών και προβληματικές εστίες!

Η πίεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έφερε σιγά σιγά την αποχώρηση των ποδοσφαιρικών ομάδων από το κέντρο, ο ΠΑΟΚ άρχισε να χτίζει το δικό του νέο «σπίτι» στην περιοχή της Τούμπας, με τον Ηρακλή να πρωταγωνιστεί και σ’ ένα από τα τελευταία παιχνίδια στο Συντριβάνι και στις κερκίδες του είχε εμφανιστεί ο τότε υπουργός Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετέπειτα πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος που έκανε και το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα.

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΓΡΙΦΟ: ΔΥΟ ΣΕΖΟΝ, ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΑΤΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Ο ΠΑΟΚ έχει υποδεχθεί 52 φορές τον Ηρακλή στην Τούμπα. Όλα τα μεταξύ τους ματς, με τον «Δικέφαλο» γηπεδούχο, έχουν γίνει από το 1959 μέχρι σήμερα, στην παραδοσιακή ασπρόμαυρη έδρα, που μην φανταστείτε, απέχει δεν απέχει, δύο χιλιόμετρα από το κυανόλευκο «σπίτι», το Καυτανζόγλειο.

Οι αριθμοί «λένε» πως ο ΠΑΟΚ στα προηγούμενα 52 ματς έχει 27 νίκες, 14 ματς έληξαν χωρίς νικητή και 11 φορές ο Ηρακλής πανηγύρισε, όπως πέρσι με το γκολ του Λεοζίνιο, το «διπλό».

Ιδού λοιπόν η απάντηση στο σπάνιο ερώτημα: τελικά, πόσα ΠΑΟΚ – Ηρακλής έχουν γίνει στην Τούμπα; Σίγουρα όχι μόνο 52, αλλά προσθέστε κι άλλα δύο παιχνίδια, με γηπεδούχους τους «κυανόλευκους» για να φθάσουμε στα 54!

Ιστορικά το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι έγινε στην Τούμπα με γηπεδούχο τον Ηρακλή και νικητή τον ΠΑΟΚ! Το Καυτανζόγλειο άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά στις 27 Οκτωβρίου 1960 και όταν στο πρόγραμμα της νεοσύστατης Α’ Εθνικής ήρθε το Ηρακλής – ΠΑΟΚ (17 Ιανουαρίου του 1960) για την 11η αγωνιστική, δεν ήταν ακόμη έτοιμο να φιλοξενήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Οι ασπρόμαυροι αν και παρουσιάστηκαν με σημαντικές απουσίες, όπως αυτές των Κουϊρουκίδη και Χαβανίδη, επικράτησαν 2-1 χάρη σε δύο γκολ του Κώστα Κιουρτζή (17’, 33’), ενώ για τον Ηρακλή μείωσε στο 60’ ο Βασίλης Ράμμος.

Με εκείνη τη νίκη ο ΠΑΟΚ σκαρφάλωσε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, δύο βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, ενώ το ίδιο βράδυ οι διοικήσεις των δύο σωματείων εξέδωσαν ανακοινώσεις συμπαράστασης υπέρ του συμπολίτη Άρη, που ενώ κέρδιζε 2-1 την ΑΕΚ είδε τον διαιτητή Δαμολίτη να διακόπτει το ματς στο 80ο λεπτό, λόγω συμπλοκών των ποδοσφαιριστών. Άλλες εποχές…

Την ίδια σεζόν για το β’ γύρο ΠΑΟΚ και Ηρακλής έπαιξαν και πάλι στην Τούμπα (29 Μαίου 1960), σ’ ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, με τους φιλοξενούμενους να κερδίζουν με ένα αυτογκόλ (ίσως το πρώτο στην ιστορία του ΠΑΟΚ) του Γιώργου Χασιώτη στο 33ο λεπτό.

Τον Νοέμβριο του 1968, το Καυτανζόγλειο ήταν ξανά κλειστό, ο Ηρακλής στις 20 Οκτωβρίου 1969 είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, ένα γήπεδο το οποίο επέλεξε η διοίκησή του και για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στις 3 Νοεμβρίου 1968, το οποίο με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Σταμάτη Καλλιοντζή (21’ και 74’) και τον Νίκο Κασάπη (60’) κέρδισε με 3-1 (ο Γιώργος Κούδας είχε ισοφαρίσει σε 1-1 στο 42’).

Στις Μαρτίου 1969, ξανά έπαιξαν στην Τούμπα, αυτή τη φορά με τον ΠΑΟΚ γηπεδούχο (και νικητή) των «κυανόλευκων», χάρη στο γκολ του Δημήτρη Παρίδη (12’).

 

Τελευταία Νέα