Το top10 των αλλαγών του Σκίμπε!

Δημήτρης Τομαράς
Το top10 των αλλαγών του Σκίμπε!

bet365

Ο Μίκαελ Σκίμπε έφερε άνεμο αλλαγής στην Εθνική, η Ελλάδα ξεκίνησε με το 3 στα 3 στα προκριματικά του Μουντιάλ και το G-Weekend αποκαλύπτει όσα όλα έφερε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ο Γερμανός.

Άξιος συνεχιστής του Ότο Ρεχάγκελ όπως τονίζουν κάποιοι; Θα φανεί στην πορεία. Το ξεκίνημα του Σκίμπε στην Εθνική χαρακτηρίζεται ως το πλέον ιδανικό με το 3 στα 3 στην φάση των προκριματικών του Μουντιάλ αλλά και την εν γένει διαχείριση της Εθνικής μας. Ο έμπειρος Γερμανός τεχνικός έχει μπροστά του βέβαια πολύ δύσκολα και κρίσιμα ματς όπως με Βοσνία και Βέλγιο, όπου εκεί θα φανεί το μέταλλο και το δικό του και των παικτών του.

Ας δούμε όμως σε πρώτη φάση το τι άλλαξε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Πάμε σε 10 βασικά πράγματα λοιπόν.

1. Πολύ ανοιχτός και επικοινωνιακός με τους παίκτες και όχι καταπιεστικός.

Ο Σκίμπε δεν θέλει να... πρεσάρει περισσότερο απ' όσο χρειάζεται τους ποδοσφαιριστές του. Κατά γενική ομολογία μιλάει με όλους για τα προβλήματά τους. Από εκείνους που έχουν τραυματισμούς, μειωμένο χρόνο συμμετοχής ή ότι άλλο... θέμα μέχρις όσους έχουν προβλήματα με τους συλλόγους τους. Έχει μεσολαβήσει ακόμα και σε ομάδες για να βοηθήσει παίκτες του.

2. Δεν είναι της παλιάς γερμανικής λογικής: άπαντες "μαντρωμένοι" σε ένα μέρος.

Ο Μίκαελ Σκίμπε έχει κάποια στάνταρντς για τους παίκτες του και το πρόγραμμά τους, ωστόσο είναι κάθετα αντίθετος στο ότι οι παίκτες θα πρέπει να... κλείνονται στα δωμάτιά τους παραμονές ενός αγώνα και μέχρι να γίνει το ματς. Εφόσον είναι στην κατάσταση που πρέπει δεν έχει τέτοια... θέματα.

3. Σέβεται τις προσωπικότητες και τις ανάγκες των διεθνών.

Ατομικά ο Γερμανός έχει καταλάβει από την πρώτη στιγμή τις ιδιαιτερότητες των χαρακτήρων με τις οποίες καταπιάνεται. Δεν τα κατάφερε με όλους. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως ο Χοσέ Χολέμπας, που όμως φαίνεται να είχε... προβλήματα στην Εθνική και στην προ Σκίμπε εποχή. Συνολικά όμως θέλει να βγάζει σεβασμό προς τους χαρακτήρες και τις προσωπικότητες των παικτών του αλλά και όσα αυτά που χρειάζονται.

4. Προσπαθεί να είναι δίκαιος. Επιδιώκει να βλέπει τους παίκτες του ως... συνεργάτες.

Ο Γερμανός εκλέκτορας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής επιδιώκει να είναι δίκαιος και σωστός με όλους. Πολλοί παίκτες επί των ημερών του έχουν πάρει ευκαιρίες. Άλλοι για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Ο ίδιος έχει μεταφέρει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν λειτουργεί ποτέ... κατευθυνόμενα. Τις αποφάσεις για τις αποστολές και τις ενδεκάδες τις λαμβάνει μαζί με τους συνεργάτες και του και δεν επηρεάζεται από κανέναν. Θέλει να αντιλαμβάνονται οι ποδοσφαιριστές του ότι τους βλέπει και αυτούς ως... συνεργάτες. Έχει την λογική του "όλοι για έναν και κανένας πάνω από την ομάδα".

5. Τα λέει... σταράτα στους διεθνείς του και είναι ευθύς.

"Είστε επαγγελματίες. Δεν θα σας τα λέω όλα εγώ. Πρέπει να καταλάβαιτε που είστε, να προσέχετε τους εαυτούς σας, το πως γυμνάζεστε εκτός Εθνικής, την διατροφή σας και τα προγράμματά σας", συνηθίζει να λέει προς τους παίκτες του ο ομοσπονδιακός. Δεν θα κρυφτεί ποτέ. Είναι πάντα ξεκάθαρος απέναντί τους.

6. Όποτε χρειάζεται είναι αυστηρός και το παίρνει πάνω του. Θέλει αγωνιστική και τακτική πειθαρχία.

Στην φάση του 61' με το φάουλ του Σταφυλίδη φάνηκε περίτρανα πως όταν απαιτείται ο Σκίμπε και αυστηρός είναι και απόλυτα σοβαρός και επιβάλλεται στους παίκτες του. Δείγμα του ότι έκανε τον ιδανικό χειρισμό και ότι οι δύο παίκτες δεν είχαν κανένα πρόβλημα μετά ο ένας με τον άλλον αλλά ούτε με τον ίδιο. Επίσης οι παίκτες του έχουν να το λένε για την αγωνιστική και τακτική πειθαρχία που τους ζητάει.

7. Προτρέπει τους παλιούς να μιλάνε προς τους συμπαίκτες του, όποτε το κρίνουν αυτοί σκόπιμο.

Ο Sokratis, ο Τοροσίδης και ο Καρνέζης είναι τρεις από τους πιο... παλιούς στην Εθνική. Ο ίδιος ο Σκίμπε σε κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχαν τους προέτρεψε όποτε κρίνουν εκείνοι να μιλάνε στους συμπαίκτες τους. Είτε είναι για καλό είτε για κακό. Έχει μεγάλη σημασία και αξία να αναγνωρίζεται από τον προπονητή το θέμα των αρχηγών.

8. Συχνές συναντήσεις με τους προπονητές της Super League.

Τέτοιο προηγούμενο δεν υπήρξε.

Προπονητής της Εθνικής να τα λέει τόσο συχνά με τεχνικούς των ομάδων της Super League. Ο Σκίμπε δημιούργησε αυτήν την... συνθήκη και την προσπάθεια για καλή και συνεχή συνεργασία με τις ομάδες με τέτοιες επαφές και τόσο τακτικά.

9. Δείπνα συσπείρωσης με δική του πρωτοβουλία και δικά του έξοδα.

Ακόμα και ο Ρεχάγκελ που μιλάμε για άλλο... επίπεδο δεν λειτουργούσε κατ' αυτόν τον τρόπο. Ο Μίκαελ Σκίμπε κάνει όσο πιο τακτικά μπορεί "τραπεζώματα" στους παίκτες του και "κεράσματα". Με χρήματα που βγάζει ο ίδιος από την τσέπη του ακόμα και με... συνδρομή σε γενέθλια και τούρτες.

10. Έπεσε... διάνα με την επιλογή του Ηρακλή Μεταξά και δουλεύει με υπομονή, πίστη και χωρίς υπεροψία.

Ο Ηρακλής Μεταξάς είναι μία πολύ καλή επιλογή για την Εθνική μας και έχει αποδειχθεί εξαιρετικός συνεργάτης για τον Σκίμπε. Τόσο που η "χημεία" των δύο πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Ο ίδιος ο Σκίμπε επενέβη ώστε να πάρει άδεια από την Μπάγερ Λεβερκούζεν και να συνεχίσει να τον έχει στο πλευρό του. Ο Μεταξάς δεν είναι απλά ένας ακόμα γερμανόφωνος Έλληνας. Είναι γνώστης της Εθνικής και του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετρ των τακτικών και των υποδομών αλλά και ένας βοηθός που βοηθάει τα μέγιστα στο "διάβασμα" των αντιπάλων και στις επιλογές για την διάταξη της ομάδας και την 11άδα.

Παράλληλα στην δουλειά του ο Σκίμπε έχει και το εξής τρίπτυχο: υπομονή, πίστη και καθόλου υπεροψία. Αντιμετωπίζει τους πάντες με τον δέοντα σεβασμό. Ακόμα και τον Τύπο και τις επίμονες ερωτήσεις του αλλά και την κριτική προς το πρόσωπό του...

 

Τελευταία Νέα