Ο θρύλος, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν!

Ο θρύλος, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν!

bet365

Τη μέρα των γενεθλίων του, το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τον Ζβόνιμιρ Μπόμπαν που έγινε θρύλος στην Μίλαν αλλά και σε ολόκληρη την Κροατία.

Γεννήθηκε, στις 8/10/1968 στην πόλη Ιμότσκι, κοντά στα σύνορα με την Βοσνία και μεγάλωσε σε μια Γιουγκοσλαβία η οποία ζούσε σε συνθήκες απόλυτου εθνικισμού. Οι Κροάτες επιθυμούσαν σφοδρά τη διάσπαση λόγω της καταπίεσης από τους Σέρβους και ειδικά μετά τον θάνατο του Γιουγκοσλάβου Στρατάρχη, Τίτο, ο οποίος κρατούσε το Εθνος ενωμένο, το ποδόσφαιρο έγινε το Νο1 μέσο εκτόνωσης. Αυτό ακριβώς συνέβη στις 13 Μαΐου του 1990, σε ένα σκηνικό στο οποίο ο Μπόμπαν σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ομάδα της Κροατικής πρωτεύουσας, υποδεχόταν τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, κλαμπ της πρωτεύουσας της Σερβίας. Το ματς ήταν απλά ένας μικρός πρόλογος για τον πόλεμο που θα ακολουθούσε και το ποδοσφαιρικό κομμάτι του είχε μικρή διάρκεια αφού διακόπηκε μόλις στο 10' εξαιτίας ακραίων φαινομένων βίας. Κάποιοι από τους οπαδούς της Ντιναμό ήταν Εθνικιστές και έτοιμoι να ρίξουν τους εαυτούς τους στη μάχη για την ανεξαρτησία.

Οι Bad Blue Boys ήταν οι πιο σκληροπυρηνικοί, με πολλούς από αυτούς να είναι και στον Κροατικό στρατό, όπως ακριβώς και οι Red Star Ultras από το Βελιγράδι, που αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε ένα γήπεδο γεμάτο εθνικιστές και αντιεξουσιαστές, σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη ένταση, Ντιναμό και Ερυθρός Αστέρας έδωσαν σκληρή μάχη, αφού αυτό που ακολούθησε θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα χουλιγκανισμού που έχει γνωρίσει ποτέ η Ευρώπη.

Μέσα στον πανικό, ο Μπόμπαν είδε έναν αστυνομικό να χτυπά οπαδό της Ντιναμό. Ετρεξε προς το μέρος του και αφού πήδηξε τον χτύπησε με το γόνατο στο πρόσωπο. Οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα διέλυαν το Maksimir, όμως και η αστυνομία δεν έκανε τίποτα. «Που είναι η Αστυνομία» αναρρωτήθηκε ο Μπόμπαν.

Για πολλούς στην Κροατία, αυτή η κλωτσιά αποτέλεσε το σύμβολο της επανάστασης κόντρα στους Σέρβους και τη γέννηση του Εθνους της Κροατίας καθώς ο πόλεμος για την ανεξαρτησία ξεκίνησε μόλις έναν χρόνο αργότερα. Η Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας επέβαλλε στον Μπόμπαν ποινή αποκλεισμού 6 μηνών. «Η Κροατία είναι ο λόγος που ζω. Αγαπώ την χώρα μου όσο αγαπώ τον εαυτό μου. Θα πέθαινα για την Κροατία». Η τιμωρία του κόστισε τη συμμετοχή στο Mundial του 1990 στην Ιταλία. Εκεί όπου έμελλε να έχει μια εκπληκτική καριέρα.

Ξεκίνησε να παίζει μπάλα στο Ζάγκρεμπ, έκανε ντεμπούτο στα 16 του με την Ντιναμό και έπαιξε με τη φανέλα της σε 109 αγώνες. Στα 19 του είχε γίνει αρχηγός της Ντιναμό και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον θρίαμβο της Γιουγκοσλαβίας στο πρωτάθλημα Νέων του 1987. Μετά την κλωτσιά στον Αστυνομικό, μετακόμισε στην Ιταλία για λογαριασμό της Μίλαν ύστερα από εισήγηση του Φάμπιο Καπέλο.

Οι Rossoneri έδωσαν 8 εκατ. ευρώ στην Ντιναμό για τον Μπόμπαν και τον έστειλαν αμέσως δανεικό στην Μπάρι για να συνηθίσει το πρωτάθλημα. Ο Κροάτης δεν κατάφερε να τη σώσει από τον υποβιβασμό, όμως πρόλαβε να δείξει τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν τόσο μεγάλο ταλέντο, όπως η τεχνική και η τελική πάσα. Οταν επέστρεψε στην Μίλαν, έγινε άμεσα σημαντικό κομμάτι της μηχανής. Εκανε ντεμπούτο στο 6-2 σε βάρος της Τερνάνα και έγινε βασικός σε ένα κέντρο που είχε πείσης Ρουντ Γκούλιτ, Ρομπέρτο Ντοναντόνι και Ντεμέτριο Αλμπερτίνι. Με τον τελευταίο έφτιαξαν ένα εξαιρετικό δίδυμο στο οποίο έγινε βάση για τις επιτυχίες που θα έρχονταν στο μέλλον.

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, η Μίλαν κατέκτησε το Champions League του 1994 διαλύοντας την Μπαρτσελόνα με 4-0 στην Αθήνα με τον Μπόμπαν να είναι βασικός στην ομάδα του Φάμπιο Καπέλο και να έχει συνεισφορά στο γκολ που άνοιξε τον δρόμο για τον 5ο τίτλο. Η εμφάνιση στην ιστορική επικράτηση θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες ever και ο Κροάτης ήταν σημαντικό κομμάτι της ομάδας.

Η συνέχεια είχε κι άλλες επιτυχίες για τον Μπόμπαν και την Μίλαν με το Scudetto του 1996 και του 1999, το οποίο ήρθε με τον Αλμπέρτο Τζακερόνι. Η Μίλαν είχε ξεκινήσει άσχημα τη σεζόν, όμως τελικά προσπέρασε την Λάτσιο, που ήταν το φαβορί, παίρνοντας την κούπα την τελευταία αγωνιστική με νίκη 1-2 κόντρα στην Περούτζια. Σε αυτή την πορεία ο Μπόμπαν ήταν καθοριστικός πετυχαίνοντας κρίσιμα γκολ και δείχνοντας ηγετικές ικανότητες, αφού πλέον ήταν από τους παλιούς στο κλαμπ και βοηθώντας τους επιθετικούς, Ζορζ Γουέα και Ολιβερ Μπίρχοφ.

Δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η Μίλαν έδωσε 40 εκατ. ευρώ στην Φιορεντίνα και πήρε τον Ρουί Κόστα, μεταγραφή που σήμανε το τέλος εποχής για τον Κροάτη. Ο Ζβόνιμιρ δόθηκε δανεικός στην Θέλτα, όμως ήταν βασικός μόλις σε 4 ματς και τον Οκτώβριο του 2001 ανακοίνωσε ότι κρεμά τα παπούτσια του. Οπως φαίνεται και στο Hall of Fame στο επίσημο site της Μίλαν, ο Μπόμπαν έπαιξε με τη φανέλα των Rossoneri σε 251 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε 30 γκολ, με τα 178 ματς να είναι στην Serie A και τα τέρματα 21.

Στα 9 χρόνια του στο San Siro κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, ένα Champions League, 3 Super Cup Ιταλίας και ένα ευρωπαϊκό Super Cup. Με την Κροατία έπαιξε σε 51 αγώνες, σκόραρε 12 φορές και ήταν μέλος της μυθικής ομάδας των Χρβάτσκι που πήρε την 3η θέση στο Mundial της Γαλλίας το 1998. Mε την ενωμένη Γιουγκοσλαβία πρόλαβε να παίξει 7 φορές και να πετύχει ένα γκολ.

Αφού έβαλε τέλος στην καριέρα του, πήρε πτυχίο ιστορίας και ξεκίνησε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία, γράφοντας στην Sportske και σχολιάζοντας στο Sky Sport Italia. Αν κάποτε βρεθείς στο Ζάγκρεμπ, μπορείς να επιλέξεις το μπαρ 'Boban' για να πιεις ένα ποτό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα