Ο κοινός εχθρός της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν

Θοδωρής Βασίλης
Ο κοινός εχθρός της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν

bet365

Σαουδική Αραβία και Ιράν μισούνται θανάσιμα αλλά υπάρχει κάτι που τους ενώνει, το ποδόσφαιρο. Διαβάστε για την απέχθεια και τον φόβο που υπάρχει στο σκληροπυρηνικό κομμάτι των δύο χωρών για το λαοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο.

Μπορεί οι Σουνίτες μελετητές στην Σαουδικής Αραβία να βρίσκονται σε διαμάχη με τους Σιίτες ομολόγους τους στο Ιράν για το ποιος είναι αληθινός Μουσουλμάνος, αλλά υπάρχει κι ένα σημείο στο οποίο υπάρχει απόλυτη ταύτιση: Το ποδόσφαιρο μειώνει τις θρησκευτικές υποχρεώσεις ενός Μουσουλμάνου.

Και όλα αυτά με αφορμή τον επερχόμενο αγώνα της παρέας του Μασούντ και του Ανσαριφάρντ με την Νότια Κορέα στις 11 Οκτωβρίου για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Αφορμή το ματς με τη Νότια Κορέα

Η 11η Οκτωβρίου δεν είναι μια κοινή ημέρα, αλλά είναι η ημέρα που η Σιιτική κοινότητα γιορτάζει την Τασούα την 9η ημέρα του μήνα Μουχάραμ, μία από τις πιο ιερές ημερομηνίες στο σιιτικό ημερολόγιο αφού είναι η τελευταία ημέρα πριν οι πιστοί αρχίζουν να τιμούν το μαρτύριο του Ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ.

Στο Ιράν έχει ξεκινήσει μεγάλη κουβέντα, ειδικά από το σκληροπυρηνικό κομμάτι των Σιιτών για το αν θα πρέπει σε μια τόσο σημαντική ημέρα για την θρησκεία της χώρας να διεξαχθεί ένας αγώνας ποδοσφαίρου βγάζοντας ξανά στην επιφάνεια την απέχθεια του συντηρητικού κομματιού του Ισλάμ (είτε είναι Σουνίτες είτε Σιίτες) επειδή βλέπουν ότι το συγκεκριμένο άθλημα είναι ένα από τα λίγα πράγματα που μπορεί να προκαλέσει τέτοιο πάθος και να ανταγωνιστεί την θρησκεία στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική.

Στα μαχαίρια Σαουδική Αραβία-Ιράν

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν υποβόσκει μια μακροχρόνια κόντρα που ξεκινάει από την θρησκεία και αφορά τα δύο αντίπαλα δόγματα, αλλά και για το ποια χώρα θα κυριαρχήσει στην Μέση Ανατολή.

Η ένταση αυτή έχει μεταφερθεί και στο ποδόσφαιρο όταν στις αρχές του έτους σύλλογοι από την Σαουδική Αραβία αρνήθηκαν να αγωνιστούν στο Ιράν παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επίσημο αγώνα της Ασιατικής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Επίσης, τρία χρόνια πριν ξανά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των δύο χωρών είχε επιφέρει μια μίνι κρίση με τις αρχές της Τεχεράνης να φοβόντουσαν τότε ότι σε περίπτωση ήττας από την Σαουδική Αραβία αλλά και ήττα του τότε υποψηφίου Προέδρου της χώρας Χασάν Ρουχάνι.

Τελικά και ο Ρουχάνι κέρδισε τις εκλογές, και η εθνική ποδοσφαίρου του Ιράν πήρε μια σπουδαία νίκη. Τώρα, όμως μια παρέμβαση του Αγιατολάχ Μοχάμαντ Γιαζντί, πρώην επικεφαλής του ιρανικού δικαστικού σώματος αλλά επικριτής της πολιτικής του Ρουχάνι, ζήτησε να ενημερωθεί από τον Υπουργό Αθλητισμού, Μαχμούντ Γκουντάρζι, γιατί το παιχνίδι με τη Νότιο Κορέα έχει προγραμματιστεί για τις 11 Οκτωβρίου.

Η παρέμβαση του Αγιατολάχ Γιαζντί

Η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα έχει οριστεί πολύ πριν γίνει σαφές η ακριβής ημερομηνία πένθους του θανάτου του Ιμάμη Χουσεΐν, και αυτό γιατί οι ημερομηνίες των μουσουλμανικών ιερών ημερών καθορίζεται από τις κινήσεις της Σελήνης. Όπως ήταν φυσικό η απαίτηση του Μοχάμαντ Γιαζντί έφερε την αντίδραση της κυβέρνησης με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κοινοβουλίου, Αλί Μοταχάρι, να δηλώνει:

«Φανταστείτε ότι το Ιράν σκοράρει εναντίον της Νοτίου Κορέας και ορισμένοι πανηγυρίσουν. Αυτό θα σημαίνει ότι πανηγυρίζουν για τον θάνατο του Ιμάμη Χουσεΐν; Δλδ αν κάποιος μετά από χρόνια συναντήσει την μητέρα του ή το παιδί του την παραμονή της Ασούρα (έτσι λέγεται το χρονικό διάστημα όπου τιμούν τον Ιμάμη Χουσεΐν), δεν θα πρέπει να είναι χαρούμενος επειδή κάποιοι θα θεωρήσουν ότι παραβιάζει την ιερότητας του Ιμάμη;».

Ο Αλί Μοταχάρι καταλαβαίνει καλά την δύναμη του ποδοσφαίρου και προειδοποίησε ότι τα λεγόμενα του Αγιατολάζ Γιαζντί μπορεί να επιφέρουν την ήττα του αθλήματος απέναντι στην θρησκεία ενώ σύγκρινε αυτές τις πρακτικές με τις πράξεις της Καθολικής Εκκλησίας και το κυνήγι μαγισσών.

Όλο αυτό το σκηνικό έχει συντελέσει στην δημιουργία διάφορων φημών πώς η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας μπορεί να ζητήσει από τη Νότια Κορέα ορισμένα πράγματα. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αίτημα του Ιράν ώστε οι Νοτιοκορεάτες οπαδοί να υποστηρίξουν την χώρα τους όχι τόσο ανοικτά ενώ άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί αντί για την κλασική κόκκινη εμφάνιση, η ομάδα να φοράει σκούρα χρώμα ως αναγνώριση του πένθους για τον θάνατο του ιμάμη Χουσεΐν.

Ο φόβος για το ποδόσφαιρο

Φαίνεται πως η αμφιθυμία απέναντι στο ποδόσφαιρο μεταξύ σουνιτών ερευνητών (Σαουδικής Αραβίας) και σιιτών (Ιράν) είναι βαθιά ριζωμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου στο Ιράν υποχρέωσε τους μουλάδες λίγο μετά την ιρανική επανάσταση και την εκδίωξη του σάχη το 1979 να δείξουν την αντίθεσή τους ως προς το άθλημα με ένα φυλλάδιο που δημοσιεύθηκε σε όλα τα προπαγανδιστικά ΜΜΕ της χώρας υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που δαπανώνται για το ποδόσφαιρο θα πρέπει να επενδυθούν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Ίδια εικόνα και στην Σαουδική Αραβία όπου τα υψηλά στελέχη των μουφτήδων έχουν αποδεχτεί το ποδόσφαιρο ως άθλημα αλλά έχουν απαγορεύσει τις διάφορες εγχώριες διοργανώσεις, μια απόφαση πάντως η οποία έχει αγνοηθεί από την κυβέρνηση του Σαουδικής Αραβίας.

Για τους Σαουδάραβες θρησκευτικούς ερευνητές οι Ιρανοί σιίτες είναι αιρετικοί, ενώ από την άλλη πλευρά το Ιραάν καταγγέλλει ως πουριτανική την ερμηνεία του Ισλάμ από την Σαουδική Αραβία και ότι αποτελεί πηγή έμπνευση για τους τζιχαντιστές Μουσουλμάνους.

Φαίνεται πως ελάχιστα είναι τα πράγματα στα οποία υπάρχει μία ταύτιση απόψεων-του συντηρητικού κομματιού των δύο χωρών-και αυτή είναι η απέχθεια για το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο το οποίο δείχνει ξεκάθαρο ότι είναι ένα τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο που ξεπερνά τα απλά όρια ενός απλού παιχνιδιού.

 

Τελευταία Νέα