«Η Καρντάσιαν κάποτε θα μάθει για το μπλουζάκι Ramones που φοράει!»

Γιάννης Γεωργόπουλος
«Η Καρντάσιαν κάποτε θα μάθει για το μπλουζάκι Ramones που φοράει!»

bet365

O θρυλικός Marky Ramone μιλάει στο G-Weekend για την μόδα με τα μπλουζάκια των Ramones, την επίδραση της μπάντας, τους διαδόχους της, την συνάντηση με τον Μέσι, αλλά και την δοκιμασία που πέρασε στο Βιετνάμ!

O Marky Ramone ένα ιερό τοτέμ του πανκ ροκ, κουβαλά στην πλάτη του 40 χρόνια προσφοράς στο συγκεκριμένο είδος. Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν καταξιωμένος ντράμερ, έχει καρφιτσώσει δεκάδες μουσικά παράσημα στο μαύρο περφέκτο του, ωστόσο ένα είναι εκείνο που τον καθιστά μοναδικό.

Η παρουσία του, επί 15 χρόνια, σε μία από τις επιδραστικές και για πολλούς κορυφαίες μπάντες όλων των εποχών. Τους Ramones... Ένα όνομα, μία ιστορία, συνεχείς συγκινήσεις, καθολική αναγνώριση και αποθέωση σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Είναι ουσιαστικά ο τελευταίος επιζών από την μακροβιότερη σύνθεση της Νεοϋορκέζικης μπάντας. Ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας που έσπασε με τον πρόωρο χαμό των Joey Ramone, Dee Dee Ramone, Johnny Ramone και εσχάτως του προκατόχου του στο drum kit της σπουδαίας μπάντας, Tommy Ramone.

Αποτελεί μέλος του Rock and Roll Hall of Fame, ενώ για την παρουσία του στους Ramones του απενεμήθη Grammy Lifetime Achievement Award.

O θρυλικός Marky Ramone, κατά κόσμον Marc Bell, μεταλαμπαδεύει την κουλτούρα της μπάντας διατηρώντας αναλλοίωτη την κληρονομιά της με τους δεκάδες «ύμνους» της. Με σεβασμό πάντα στον ακροατή.

Το ελληνικό κοινό καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην καρδιά του Marky Ramone και δεν θα μπορούσε να λείψει από την χώρα μας.

Με αφορμή την εμφάνιση (Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου) του θρυλικού ντράμερ στην Αθήνα (Piraeus 117 Academy, με ένα best of setlist από την καλύτερη περίοδο των Ramones), o 64χρονος μουσικός μίλησε στο G-Weekend.

Ο Marky, αποφεύγει την ξύλινη γλώσσα των συνεντεύξεων και εκστομίζει μία σειρά από ατάκες.

Για τα μπλουζάκια των Ramones που φοράει ακόμη και η Καρντάσιαν δίχως να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, για την δοκιμασία της μπάντας του στο Βιετνάμ προκειμένου να εγκριθεί η συναυλία από τον στρατό, την αυξανόμενη δημοτικότητα των Ramones μετά των θάνατο των μελών τους, την συνάντηση του με τον Μέσι, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα!

Για κάποιους οι Ramones είναι η μεγαλύτερη μπάντα όλων των εποχών. Πώς αισθάνεσαι γι' αυτό;

«Νιώθω πραγματική τιμή γι' αυτό. Μπορώ να παραδεχθώ ότι οι Ramones είναι από τις μπάντες με τη μεγαλύτερη επιρροή όλων των εποχών, αλλά όσον αφορά τη σπουδαιότερη, θα έλεγα ότι είναι οι Beattles».

Συμφωνείς με την άποψη πως οι Ramones έγιναν περισσότερο δημοφιλείς μετά την διάλυση του συγκροτήματος και τους θανάτους των περισσότερων μελών τους;

«Ναι, ήταν εμφανές ότι γινόμασταν ολοένα και πιο δημοφιλείς όσο περνούσαν τα χρόνια, αλλά στη συνέχεια αποφασίσαμε να σταματήσουμε να παίζουμε. Πολλές μεγάλες μπάντες, όπως οι Metallica, οι U2, οι Pearl Jam μας έχουν αναφέρει ως μία από τις μεγαλύτερες επιρροές τους κι αυτό βοήθησε στη φήμη μας».

Πως νιώθεις βλέποντας το logo των Ramones να έχει γίνει μόδα και να το φορούν ακόμα και άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν;

«Είναι ok, καλύτερα να φοράς μπλούζα Ramones παρά μπλούζα Britney Spears! Για παράδειγμα ο Μάικλ Φελπς τις προάλλες φορούσε επίσης μια μπλούζα Ramones. Είδα και την Καρντάσιαν να φοράει, επίσης. Ξέρει ποιοι είναι οι Ramones; Ίσως όχι, αλλά μια μέρα μπορεί να πάει σε ένα δισκοπωλείο -αν έχει μείνει κανένα!-, να δείξει τη μπάντα που έχει στη μπλούζα της και να αγοράσει το δίσκο».

Είσαι ουσιαστικά ο τελευταίος επιζών των Ramones σε ότι αφορά την διάρκεια της παρουσίας σου στην μπάντα. Πώς είναι να προσπαθείς να κρατήσεις ζωντανή την κληρονομιά της μπάντας;

«Τα τραγούδια μας είναι πολύ καλά για να μην παίζονται, θέλω επίσης να δείχνω στις νέες γενιές παιδιών πώς ήταν το σόου τότε. Επίσης, οι παλιότεροι οπαδοί της μπάντας μπορούν να έρθουν και να πάρουν χαρά για ένα βράδυ. Κάποιοι μπορούν να έρθουν με τους γιους τους και να δείξουν την αγαπημένη μπάντα της δικής τους εφηβικής ηλικίας».

Σε DVD με την ιστορία των Ramones που έχεις επιμεληθεί υπάρχουν πλάνα από τα early 90's στο ξενοδοχείο όπου διαμένατε στην Αθήνα (κοντά στο κέντρο). Τι θυμάσαι από εκείνες τις συναυλίες στην Αθήνα με τους Ramones, πως ήταν τότε το κοινό στην Ελλάδα και τι πίστευε η μπάντα για την Ελλάδα;

«Η Ελλάδα ήταν πάντα ένας από τους αγαπημένους μου προορισμούς, όχι μόνο με τους Ramones. Νομίζω ήταν το 2008 όταν παίζαμε στο Γκαγκάριν, το οποίο ήταν γεμάτο όσο δεν πάει και έπρεπε να συνεχίσουμε. Αφού τελειώσαμε ο κόσμος ζητούσε συνεχώς όλο και περισσότερο οπότε γυρίσαμε. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Ναι, κάνουμε encore, αλλά όχι αφού έχει μαζευτεί η σκηνή. Αυτό δείχνει και την καλή δουλειά που κάνει τα τελευταία χρόνια η DiDi Music προωθώντας μας».

Επομένως με τους Έλληνες οπαδούς της μπάντας έχεις ιδιαίτερη σχέση...

«Ναι, όπως είπα είναι σπουδαίοι, έχουμε έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές. Παίξαμε στο Rockwave Festival, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη. Κάναμε, ακόμα, αν θυμάμαι καλά πριν από περίπου 5 χρόνια, ένα τουρ της χώρας, μου άρεσε πολύ».

Πες μας την πιο τρελή ιστορία σου από τις συναυλίες σε όλο τον κόσμο...

«Ήταν στο Βιετνάμ. Παίζαμε στο Χο Τσι Μιν και στις 8 το πρωί μας κάλεσαν να πάμε στο χώρο. Πήγαμε και βρήκαμε ένα γεμάτο τραπέζι στρατιωτικών και ανθρώπων της κυβέρνησης. Μας ζήτησαν να παίξουμε κάποια τραγούδια ώστε να εγκρίνουν το σόου που είχαμε προγραμματίσει. Οπότε ήμασταν εμείς, παίζοντας μπροστά σε έξι τύπους με στρατιωτικά, περιμένοντας την έγκρισή τους. Το αστείο ήταν ότι μετά από πέντε τραγούδια μας είπαν να σταματήσουν και χειροκρότησαν. Προφανώς, έδωσαν την έγκρισή τους».

Ποια είναι η σχέση σου με το ποδόσφαιρο; Πως ήταν η εμπειρία σου να παρακολουθήσεις δια ζώσης ματς της Μπαρτσελόνα και να συναντήσεις τους Μέσι και Στόιτσκοφ;

«Λοιπόν, δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι για το ποδόσφαιρο, αλλά μια φορά που ήμουν στην Μαδρίτη με προσκάλεσαν στον τελικό του Ισπανικού Κυπέλλου και μετά το ματς συνάντησα τον Μέσι και μιλήσαμε. Ξέρετε, είναι Αργεντινός και εκεί όλοι λατρεύουν τους Ramones. Με τον Κρίστο έχουμε έναν κοινό φίλο στη Βαρκελώνη και μας σύστησε. Αλλά πάντα όταν βλέπω τον Μέσι να κατακτά ένα τρόπαιο με τη Μπαρτσελόνα ή την Αργεντινή είμαι χαρούμενος».

Υπάρχει κάποια μπάντα σήμερα που βρίσκεται κοντά στο πνεύμα των Ramones; Aν ναι ποια είναι αυτή;

«Δύσκολο να πεις. Νομίζω ίσως οι Pearl Jam και οι Green Day».

Φανταζόσουν την επίδραση που θα ασκούσε η πρώτη σου μπάντα, οι Dust τουλάχιστον 45 χρόνια μετά; Πολλοί λένε ήσασταν μπροστά από την εποχή σας με τον βαρύ ήχο που βγάζατε, όπως μπροστά ήταν και οι Ramones...

«Όχι, ποτέ δεν το φανταζόμουν. Ήμασταν όντως μπροστά από την εποχή μας, οι DJs δεν ήθελαν να παίζουν τα τραγούδια μας στο ράδιο και τα λοιπά. Τελικά, βλέπεις την κατάληξη».

Είσαι 64 και ακόμα ροκάρεις: Τι να περιμένουμε από το live σου στην Αθήνα;

«Πολλή διασκέδαση, όλα τα κλασικά κομμάτια των Ramones. Δεν μπορώ να περιμένω, έχουν περάσει 4 χρόνια από την τελευταία φορά. HEY HO LET'S GO!».

 

Τελευταία Νέα