Είναι μία, μόνο μία, η ονειρεμένη Φρουτοπία!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Είναι μία, μόνο μία, η ονειρεμένη Φρουτοπία!

bet365

Με αφορμή μια ακόμη επανάληψη της «Φρουτοπίας» στην ΕΡΤ, το G-Weekend θυμίζει την τηλεοπτική εποποία που έκανε θραύση στα 80's χάρη στον Αιμίλιο το μήλο, τον Φραγκίσκο το Φραγκόσυκο και τον Πίκο Απίκο!

«Εκεί όπου τα βλήτα δεν είναι κουτά και τα πατζάρια δεν είναι δειλά. Κάθε κρεμμύδι μοσχοβολά, τα κολοκύθια είναι δυνατά».

H Φρουτοπία είναι η μεγαλύτερη ελληνική σειρά κόμικ και αποτελεί δημιούργημα του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιου Τριβιζά σε συνεργασία με τον σκιτσογράφο Νίκο Μαρουλάκη. Αρχικά κυκλοφόρησε το 1983 σε έντυπη μορφή, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το κόμικ μεταφέρθηκε στην τηλεόραση δύο χρόνια αργότερα από την οικογένεια Σοφιανού. Οπτικοποιήθηκε από μαριονέτες γνωρίζοντας την καθολική αποδοχή του τηλεοπτικού κοινού!

Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 8 Νοεμβρίου 1985, από την ΕΡΤ. Παρά το γεγονός οτί το τέλος της Φρουτοπίας δεν προβλήθηκε ποτέ λόγω περικοπών στην ζώνη προγράμματος κατα την οποία προβαλλόταν η σειρά, προβλήθηκαν 3 κύκλοι με συνολικά 47 επεισόδια, τα οποία επαναπροβλήθηκαν αρκετές φορές τα χρόνια που ακολούθησαν. Ακόμη και σήμερα στις 7 το πρωί μπορείς να παρακολουθήσει την αγαπημένη σειρά σου στην ΕΡΤ!

Η Φρουτοπία είναι μια φανταστική χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουριτού.

Σε μία απροδιόριστη χρονική περίοδο, τα φρούτα και τα λαχανικά της Φρουτοπίας ήταν υπόδουλα στους μανάβηδες.

Η εξαφάνιση όμως του Μανώλη του μανάβη είχε ως αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι ισορροπίες. Οι υπόλοιποι μανάβηδες φοβούμενοι πως θα έχουν την τύχη του Μανώλη αποφάσαν να εγκαταλείψουν την χώρα με συνέπεια τα φρούτα και τα λαχανικά να απελευθερωθούν κηρύσσοντας την ανεξαρτησία τους.

Αφού ανέδειξαν ως αρχηγό τους, τον Αιμίλιο το μήλο, οργάνωσαν τον στρατό τους με επικεφαλής τον Φώντα το σκληρό καρύδι θέτοντας ως αποκλειστικό στόχο τους να μην επιτρέψουν σε κανένα μανάβη να επιστρέψει στη Φρουτοπία.

Μοναδικός άνθρωπος που είχε θέση στην Φρουτοπία, ήταν ο «δαιμόνιος δημοσιογράφος», ο Πίκος Απίκος, ο οποίος, ως απεσταλμένος της εφημερίδας Τρέχα Γύρευε καλούνταν να λύσει το μυστήριο με την εξαφάνιση του Μανώλη του μανάβη. Κατέφθασε στη Φρουτοπία με αερόστατο.

Tα απελευθερωμένα φρούτα χρησιμοποιούν λαοφιλή συνθήματα από την ελληνική πολιτική πραγματικότητα της δεκαετίας του ’80 με μοναδικό τρόπο!

Τα γυρίσματα της σειράς διήρκεσαν τρία χρόνια, ενώ γνωστοί ηθοποιοί όπως οι Δημήτρης Πιατάς, Δάνης Κατρανίδης, Ντίνα Κώνστα, Άννα Παναγιωτοπούλου και Τάσος Κωστής δάνεισαν τους φωνές τους στους ήρωες της Φρουτοπίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως την πιασάρικη μουσική υπόκρουση της Φρουτοπίας ερμήνευσε ο Φάιδων Σοφιανός και η Ήβη Σοφιανού, ενώ αμφότεροι έγραψαν και την μουσική. Παραδέξου πως ακόμη και σήμερα σιγοτραγουδάς το ρεφρέν...

Η Φρουτοπία είναι ένα τηλεοπτικό κουκλοθέατρο που κατάφερε να προσελκύσει εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε ηλικίας!

Τα φρούτα και τα λαχανικά έπαιζαν ακόμη και ποδόσφαιρο στελεχώνοντας δύο ομάδες, τον Πανκιτρινιακό και την Κόκκινη Θύελλα. Στον Πανκιτρινιακό αγωνίζονταν λεμόνια, πεπόνια, μπανάνες, ενώ στην Κόκκινη Θύελλα τα κεράσια και τα παντζάρια.

Δυστυχώς δεν μάθαμε ποτέ το τέλος της Φρουτοπίας. Παρά της εκκλήσεις και τις ελπίδες για το γύρισμα νέων επεισοδίων δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι. Μήπως θα πρέπει να γίνει με τρεις δεκαετίες καθυστέρηση;

Ιδού οι βασικοί ήρωες της Φρουτοπίας:

1. Ο Πίκος Απίκος, δημοσιογράφος και ο κεντρικός χαρακτήρας της Φρουτοπίας.
2. Ο Αιμίλιος το μήλο, ηγέτης της Φρουτοπίας.
3. Ο Θάνος το κολοκυθάκι, πρωταθλητής πυγμαχίας της Φρουτοπίας που όνειρό του είναι να δείρει ένα μανάβη.
4. Η Μαρουλίτα το μαρούλι, σύζυγος του Θάνου. Ιδρυτικό μέλος της ΗΜΑΜ (Ηρωικό Μυστικό Αντιμαναβικό Μέτωπο).
5. Ο Φραγκίσκος το φραγκόσυκο, μέγας επιστήμονας και εφευρέτης, που η τρομερή του εφεύρεση, το τρομερό Φρουκτήνος, βγάζει τη μάνα από τους μανάβηδες και αφήνει μόνο τις βίδες. Ήταν ένας από τους βασικούς υπόπτους για την εξαφάνιση του Μανόλη του μανάβη.
6. Η Πιπεριά η φαρμακόγλωσσα, γνωστή κουτσομπόλα της γειτονιάς, που δεν αφήνει κανέναν σε χλωρό κλαρί (φρούτα και μη). Ιδρυτικό μέλος της ΗΜΑΜ.
7. Ο Βλάσης το βλίτο, που δεν είναι και τόσο βλίτο όσο νομίζει.
8.Ο Ανανίας το πεπόνι, που είχε χάσει την βούλα του και την βρήκε με την βοήθεια του Πίκου Απίκου.
9. Ο Βρασίδας το κρεμμύδι, με τα πολλά πουκάμισα, ερωτευμένος με την Μαρουλίτα και στην συνέχεια σύζυγος της Μάτας.
10. Η Μάτα η ντομάτα (η παραγινωμένη), η οποία χρησιμοποίησε τη βούλα του Ανανία για να αρέσει στον Βρασίδα.


11. Ο Φώντας το σκληρό καρύδι, αρχηγός του στρατού της Φρουτοπίας.
12. Ο Αρχέλαος το λαχανιασμένο λάχανο, σωτήρας και έπειτα εθνικός ήρωας της Φρουτοπίας.
13. Ο Λάμπρος το ραδίκι του βουνού, ξάδερφος του Αρχέλαου.
14. H Βεατρίκη το Σπαράγγι, αρχικά προδότρια και στην συνέχεια σωτήρας της Φρουτοπίας. Ιδρυτικό μέλος της ΗΜΑΜ.
15. Ο Αστυνόμος Κρυψίβουλος, ο μοναδικός άνθρωπος της Φρουτοπίας, που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μανόλη μεταμφιεσμένος για να μην τον εξορίσουν τα φρούτα και που τελικά εξορίστηκε από τη Φρουτοπία. Στο τέλος έγινε επίτιμος πολίτης της Φρουτοπίας.
16. Μανόλης Στραβοζυγαριάς, πρώην Μανάβης, εκατομμυριούχος, στη συνέχεια έμπορος βουρτσών και τέλος βιομήχανος ωτοασπίδων. Σύζυγος της Ευριδίκης Γιολάντα Ντεσιμπέλ .
17. Ευριδίκη Γιολάντα Ντεσιμπέλ, γνωστή Σοπράνο, ιδρυτικό μέλος της Α.Α.Τ.ΣΟ. (Αδελφότητα Αποτυχημένων Τενόρων και Σοπράνο).

 

Τελευταία Νέα