Οι καλύτεροι κωμικοί όλων των εποχών! (vids)

Οι καλύτεροι κωμικοί όλων των εποχών! (vids)

bet365

Το να προσφέρεις γέλιο και χαρά είναι κάτι σπάνιο. Βασικά είναι η ίδια η ζωή... Το Gazzetta Weekend σας παρουσιάζει τους κορυφαίους κωμικούς όλων των εποχών.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες που έγραψαν ιστορία. Κωμικοί που δεν ζορίζονται, δεν εκβιάζουν το γέλιο, δεν καταφεύγουν σε κοινοτοπίες και δεν γίνονται καρικατούρες αυτών που προσπαθούν να εξηγήσουν. Η κωμωδία πάει πάντα ένα βήμα πιο μπροστά τα πράγματα:Τις συναισθηματικές εκφράσεις, τις κοινωνικές συμπεριφορές, τις σχέσεις των δύο φύλων, την ίδια τη ζωή. Κι αν υπάρχουν σήμερα καλοί κωμικοί (Τζιμ Κάρεϊ, Στιβ Καρέλ, Γουίλ Φέρελ, κ.α), η καλλιτεχνική τους “γέννηση” οφείλεται σε σπουδαίους προκατόχους.

Τζιν Γουάιλντερ

Ο Γουάιλντερ πάντα είχε την αίσθηση του μέτρου. Δεν επιχειρούσε ποτέ κάτι το εξωπραγματικό και όλα έρχονταν αβίαστα. Τουλάχιστον αυτό έβγαινε προς τα έξω. Κατανοούσε απόλυτα τη συνθήκη, σκηνοθετική, σεναριακή και έκανε τον κάθε του ρόλο ξεχωριστό με την εκφραστικότητα και την ηρεμία του. Ξεχωριστές στιγμές: “Δύο τρελοί παραγωγοί”, “Φρανκεστάιν Τζούνιορ”, “Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας”.

Ζακ Τατί

Οι κωμωδίες του Ζακ Τατί δεν ανήκουν σε αυτές που “φωνάζουν”. Δεν υπάρχουν γκαγκ (κωμικό τέχνασμα), δεν έχει αυθόρμητες πτώσεις, ούτε στοιχεία φάρσας. Ο Τατί έκανε “εγκεφαλικές κωμωδίες”, σατίριζε και καυτηρίαζε τη σύγχρονη αστική ζωή. Χιούμορ ευγενικό, λεπτό. Ο χαρακτήρας του “Κύριου Ιλό” ανυπέρβλητος. Ξεχωριστές στιγμές: “Ο θείος μου”, “Οι διακοπές του κύριου Ιλό”, “Playtime”.

Πίτερ Σέλερς

Οι άνθρωποι που δεν τον έχουν δει να παίζει στο “Πάρτυ” πρέπει να είναι ελάχιστοι. Όλοι αναγνωρίζουν το τεράστιο υποκριτικό ταλέντο και την ιδιοφυΐα του. Ο Σέλερς σε κάθε κωμικό ρόλο που αναλάμβανε έδινε και κάτι ξεχωριστό. Η προφορά του Ινδού στο “Πάρτυ” χαρακτηριστική. Στο “S.O.S Πεντάγωνο καλεί Μόσχα” του Κιούμπρικ παίζει τρεις διαφορετικούς ρόλους. Φυσικά, ως “Επιθεωρητής Κλουζό” πρόσφερε ανεπανάληπτες στιγμές. Αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους κωμικούς όλων των εποχών.

Τσάρλι Τσάπλιν

Ο κωμικός που χωρίς αυτόν ίσως να μην γνωρίζαμε την κωμωδία. Η περσόνα του “Σαρλό” έχει μείνει ανεξίτηλη στο σελιλόιντ. Ο Τσάπλιν κατάφερε μέσα από μικρής διάρκειας ταινίες να εκφράσεις μια ολόκληρη εποχή. Να δώσει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να δει τον εαυτό του και να γελάσει με τις γκάφες, τις αδυναμίες, την απελπισία και την ελπίδα του. Ο αλήτης Σαρλό είχε ένα γλυκό θράσος που σε κέρδιζε για πάντα. “Μοντέρνοι Καιροί”, “Χρυσοθήρας”, “Χαμίνι” μερικές από τις καλύτερες στιγμές του.

Μπάστερ Κίτον

Το αντίπαλο δέος του Τσάπλιν. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τζόζεφ Φράνσις Κήτον και όλοι θα τον θυμούνται για το αγέλαστο πρόσωπο του. Ναι, κωμικός που δεν γελούσε. Πέτρινο πρόσωπο. Σαν να θυσίαζε το δικό του γέλιο για τους θεατές. Ο Κήτον χρησιμοποιούσε το σώμα, τα ακροβατικά, ενώ έκανε μόνος του τις επικίνδυνες σκηνές. Αναγνωρίστηκε ως ο έβδομος μεγαλύτερος σκηνοθέτης κι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών. Μνημειώδες “Ο στρατηγός”.

Three Stooges

Αφήνουμε τα πρόσωπα και πάμε στις ομάδες. Η εν λόγω και μόνο που την ακούς σου φέρνει άπειρες στιγμές γέλιου. Η παρέα των Μο, Λάρι και Κέρλι (και Σεμπ) έχει μείνει αξέχαστη και με τις απίστευτες φάρσες της προκάλεσε απίστευτες στιγμές ευφορίες στους θεατές. Μια αδιάκοπη κίνηση χαρακτήριζε την τριάδα. Χείμαρρος. Η παρέα που άσκησε τόσο μεγάλη επίδραση στην κωμωδία έμεινε στην αφάνεια. Αμέτρητες οι τηλεοπτικές και κινηματογραφικές στιγμές τους.

Marx Brothers

Τα τέσσερα αδέλφια άφησαν εποχή από τα μέσα της δεκαετίας του '20 έως τα τέλη αυτής του '40. Οι αδελφοί Μαρξ ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις βουβές κωμωδίες και στις ομιλούσες του αμερικανικού κινηματογράφου. Διέπρεψαν στις μουσικές κωμωδίες στο Μπρόντγουεϊ και η τρέλα τους μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Οι Τσίκο, Χάρπο, Γκράουτσο, Ζέπο θα μνημονεύονται πάντα για την προσφορά της στην κωμωδία. “Σούπα Πάπιας”, “Μια νύχτα στην όπερα” μερικές από τις ξεχωριστές στιγμές τους.

Monty Python

Τέτοια κωμική ομάδα δεν πρόκειται να ξαναδούμε. Πρωτοπόροι και με χιούμορ που έφτανε στην καρδιά των πραγμάτων τόσο εύκολα που δεν σου άφηνε περιθώρια: Γελούσε και θαύμαζες την ίδια στιγμή την οξυδέρκεια τους. Τα μέλη των “Πάιθον” ήταν οι Γκρέιαμ Τσάπμαν, Έρικ Άιντλ, Τέρυ Γκίλιαμ, Τέρυ Τζόουνς, Τζον Κλιζ, Μάικλ Πέιλιν. Η επιρροή τους στη λαϊκή κουλτούρα της Βρετανίας και παγκόσμια, τεράστια. Ξεχωριστές στιγμές: “Ένας προφήτης... μα τι προφήτης!”, “Οι ιππότες της ελεεινής τραπέζης”.

Χοντρός-Λιγνός

Εντάξει, δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην χαμογέλα και μόνο στο άκουσμα του πιο γνωστού διδύμου στην ιστορία της κωμωδίας. Ο “λεπτός” Σταν Λόρελ και ο “χοντρός” Όλιβερ Χάρντι συμπλήρωναν ο ένας τον άλλο με μοναδικό τρόπο. Η φαρσοκωμωδία ήταν το πεδίο όπου έλαμψαν με τον αδέξιο και αφελή “λεπτό” να συνοδεύει τον πομπώδη “χοντρό”. Η φιλμογραφία τους τεράστια με πάμπολλες ξεκαρδιστικές στιγμές.

Στοιχεία αντλήθηκαν από τη wikipedia

 

Τελευταία Νέα