Μάτζικ: Ο «μάγος» που τα... έβαλε με το AIDS! (vids)

Αντωνία Σπανού
Μάτζικ: Ο «μάγος» που τα... έβαλε με το AIDS! (vids)

bet365

Ο Μάτζικ Τζόνσον συμπληρώνει 57 χρόνια ζωής και το G – Weekend Journal «βουτάει» μέσα στο... χαμογελαστό ταλέντο του, την αντιπαλότητα του με τον Μπερντ που έσωσε το ΝΒΑ και την δύσκολη «μάχη» του με το AIDS.

«Η ζωή δεν σταματά επειδή κάτι σου συμβαίνει»

Είναι ο άνθρωπος που σύμφωνα με το ESPN έκανε την 7η πιο σημαντική ανακοίνωση των τελευταίων 25 ετών.

Αυτή δεν ήταν άλλη από το ότι ο... τεράστιος Μάτζικ Τζόνσον είναι θετικός στον ιό HIV.

Ένας αθλητής που η ζωή του ήταν μια ευλογία και μια κατάρα μαζί. Το ταλέντο του δεν είχε όρια.

Φρόντισε να το δείχνει κάθε φορά που κοιτούσε αλλού και πετούσε την μπάλα στον κατάλληλο συμπαίκτη για να τελειώσει την φάση και να προσθέσει άλλη μια ασίστ στο ενεργητικό του.

Ο Μάτζικ Τζόνσον κλείνει σήμερα (14/8) τα 57 του χρόνια και φαίνεται να τα έχει κάνει όλα.

Έχει καταφέρει να λογίζεται ένας από τους 5 καλύτερους παίκτες στο παγκόσμιο μπάσκετ, παλεύει και έχει γίνει παράδειγμα θάρρους ενάντια στο AIDS, είναι ίσως μετά τον Τζόρνταν ο πιο πετυχημένος παίκτης – επιχειρηματίας όλων των εποχών.

Επίσης το μόνιμα χαμογελαστό του πρόσωπο δημιουργεί έναν μύθο τόσο ολοκληρωμένο που φαντάζει ανεξίτηλος στα χρόνια.

Μια απλή αναζήτηση στο όνομα του Μάτζικ Τζόνσον δείχνει την ιστορία...

«Ο Μάτζικ Τζόνσον είναι θετικός στον ιό HIV»

Η πρόταση με το όνομα του ακολουθείται από την λέξη AIDS.

Όταν λέμε ότι μια είδηση έσκασε σαν βόμβα, δεν θα μπορούσαμε να βρούμε πιο ταιριαστό παράδειγμα.

Ήταν αρχές της δεκαετίας του 90', όταν ο Τζόνσον ξεκινούσε άλλη μια σεζόν με την φανέλα των Λέικερς και έπρεπε να υποβληθεί στις καθιερωμένες εξετάσεις ρουτίνας.

Το αποτελέσμα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία...

Ο μεγάλος Μάτζικ Τζόνσον είναι θετικός στον ιό HIV.

Την 7η ημέρα του Νοέμβρη το 1991 θα βγει δημόσια και θα παραδεχτεί την ασθένεια του, όπως παράλληλα θα αναγγείλει και την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, μόλις στα 32 του χρόνια.

Η ανακοίνωση θα μείνει στην ιστορία.

Αμέσως θα ανακοινώσει ότι η σύζυγός του και το αγέννητο παιδί του δεν έχουν τον ιό, καθώς και ότι σκοπεύει να δώσει την προσωπική του «μάχη» και να αφιερώσει την ζωή του στην καταπολέμηση του.

Κάπου εκεί ξεκινούν και οι φήμες...

Το γεγονός ότι ο ιός δεν ήταν διαδεδομένος στους ετεροφυλόφιλους ξεκίνησε ένα όργιο φημών που ο Τζόνσον αναγκάστηκε να απαντήσει αρνούμενος φυσικά ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Η ανακοίνωση αυτή θα αλλάξει για πάντα την ζωή του Τζόνσον, όπως επίσης και τις ισορροπίες στο ΝΒΑ.

Αργότερα θα δηλώσει: «Αν ήξερα ότι ξέρω τώρα, δεν θα είχα αποσυρθεί», βέβαια οι αντιδράσεις ήταν έντονες και ενώ ο κόσμος έδειχνε να διψά να δει τον Τζόνσον στο παρκέ υπήρχαν παίκτες που το έβλεπαν με σκεπτικισμό.

Ο Καρλ Μαλόουν θα εκφράσει μια σκέψη του δημόσια και η άγνοια της εποχής θα συμπεριληφθεί ολόκληρη σε μια ερώτηση: «Αν ματώσει στη διάρκεια του παιχνιδιού, τι θα γίνει; Θα προσβληθεί όποιος τον αγγίξει»;

«Αποσύρθηκα γιατί δεν ήθελα να βλάψω το παιχνίδι», θα πει τελικά και σύντομα θα καταλάβει ότι το θέμα είχε πάρει σοβαρές διαστάσεις.

Η δίψα του κόσμου θα τον φέρει στο All Star του 1992, αλλά και πάλι θα υπάρξουν παίκτες που θα διαφωνήσουν.

Ο Τζόνσον τελικά θα πάρει μέρος και θα κάνει τρομερή εμφάνιση και ανακηρυχθεί MVP με 25 πόντους, 9 ασίστ και 5 ριμπάουντ.

Έχοντάς δημιουργηθεί μια περίεργη κατάσταση ο Μάτζικ θα βρίσκεται στην Ολυμπιακή Ομάδα του 1992, όπου η Dream Team θα πάρει το χρυσό μετάλλιο και ο Τζόνσον θα γίνεται αποδέκτης της αποθέωσης του κόσμου.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ο πρώην ΝΒΑer έχει προσπαθήσει να προσφέρει ό,τι μπορεί στην αντιμετώπιση του ιού, αφού ουσιαστικά είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο φορέας του AIDS.

Έχει γράψει βιβλία για το ασφαλές σεξ, έχει δημιουργήσει έναν οργανισμό που βοηθάει ανθρώπους με που πάσχουν και έχει κάνει κινήσεις που τον έχουν μετατρέψει στο πρόσωπο ενάντια στο AIDS.

Η «μάχη» του με τον Μπερντ άλλαξε την ιστορία του ΝΒΑ

Η καριέρα του Μάτζικ Τζόνσον δύσκολα χωράει σε λέξεις στο χαρτί.

Είναι από τους παίκτες που οι λέξεις αποδυναμώνουν την μαγεία που προσέφερε μέσα στις γραμμές του παρκέ.

Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν βγει ποτέ, γράφοντας ιστορία με την... τεράστια ομάδα των Λέικερς.

Βάζεις κάτω αριθμούς και χάνεις το μέτρημα, 5 Πρωταθλήματα, 3 φορές MVP των τελικών, 3 φορές MVP του ΝΒΑ, 12 φορές All Star, 2 φορές MVP All Star...

Από βραβεία δεν του λείπει τίποτα, αλλά αυτά που έχει κατακτήσει θα έχαναν την αξία τους αν δεν συνοδευόντουσαν με πανέμορφα πράγματα μέσα στο παρκέ.

Με ύψος 2,06 έτρεχε αέρινα το γήπεδο και χωρίς να κοιτάει έστελνε την μπάλα εκεί που έπρεπε, εκεί που ήταν ο προορισμός της να βρεθεί για να καταλήξει στο καλάθι.

Σκόραρε και οδηγούσε την ομάδα του στις επιτυχίες που έβαζε σαν στόχο, πάντα εκεί, πάντα συνεπής...

Πάντα με έναν μεγάλο αντίπαλο, όπου μαζί(είναι μέλη της «ιερής» τετράδας, Τζόνσον, Τζόρνταν, Μπερντ, Τζ. Έρβινγκ) κατάφεραν να αλλάξουν την ιστορία ενός ολόκληρου αθλήματος.

Ήταν η περίοδος 1978-79 που ξεκίνησε ίσως η μεγαλύτερη κόντρα στην ιστορία του ΝΒΑ και τελικά κορυφώθηκε την δεκαετία του 80' με τους Λέικερς και τους Σέλτικς να γράφουν ιστορία μαζί και οι ηγέτες τους.

Όλα ξεκίνησαν, όταν οι νεαροί Μπερντ και Τζόνσον έδωσαν άλλο νόημα στον τελικό του NCAA.

Ο Μπερντ θα οδηγήσει το Indiana State University στους τελικούς με ρεκόρ 33-1 και εκεί θα βρει το Michigan State του Μάτζικ Τζόνσον που θα του στερήσει έναν πολυπόθητο τίτλο, αφού το τελικό σκορ θα γράψει 75 – 64 και θα αφήσει τον Μπερντ στον πάγκο να σκέφτεται την εκδίκηση...

Ο τελικός αυτός θα γραφτεί στην ιστορία και ακόμα και σήμερα παραμένει εκείνος με τους πιο πολλούς θεατές.

Χρονικό κενό δεν θα υπάρξει και η κόντρα θα μεταφερθεί αυτούσια στο ΝΒΑ.

Ο Τζόνσον θα φορέσει τα κίτρινα των Λέικερς (No.1 στο ντραφτ) και ο Μπερντ τα πράσινα των Σέλτικς (No. 6 στο ντραφτ) και οι δυο τους θα βρεθούν σε μια αφετηρία που θα τους όριζε την καριέρα.

Όλα ήταν φτιαγμένα έτσι ώστε οι 2 αυτοί παίκτες να γράψουν με εντυπωσιακό τρόπο τα ονόματα τους στην βαριά ιστορία του ΝΒΑ.

Η προσωπικότητα του Τζόνσον ταίριαζε άψογα στο «χαλαρό» Χόλιγουντ και ο... λευκός Μπερντ στην ιστορικά... ρατσιστική Βοστόνη.

Η «κόντρα» ήταν «κομμένη και ραμμένη» για το σενάριο του ΝΒΑ άψογα και ο χαρακτήρας των δύο έδεσε με την πλοκή που είχε γραφτεί για αυτούς.

«Η κανονική σεζόν μετρά 80 κανονικά παιχνίδια και 2 Λείκερς - Σέλτικς», είχε δηλώσει ο Τζόνσον, και ο Μπερντ δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι το πρώτο πράγμα που έκανε όταν ξυπνούσε ήταν να κοιτάει τα στατιστικά του Μάτζικ.

Με τον Τζόρνταν να βρίσκεται ακόμα στο κολέγιο στους πρώτους τελικούς, ο Τζόνσον και ο Μπερντ έγιναν οι τέλειοι ανταγωνιστές.

Οι δύο καλύτεροι παίκτες έφεραν τις ομάδες τους στους τελικούς του ΝΒΑ (1984, 1985, 1987) και όλο αυτό βοήθησε στην συνολική ανάπτυξη της λίγκας σώζοντας από την καταστροφή και την χρεοκοπία.

Δεν άλλαξαν φανέλα ποτέ, έμειναν πιστοί στις πόλεις τους και τις ομάδες τους και έδωσαν στους οπαδούς την δυνατότητα να δεθούν μαζί τους και να αγαπήσουν με διαφορετικό τρόπο το πάντα εντυπωσιακό παιχνίδι που τους προσφέρουν οι ταλαντούχοι παίκτες που βγαίνουν.

Κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Οι δύο αυτοί παίκτες απότελουν το ζευγάρι που έβαλε τα θεμέλια για το ΝΒΑ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Του «έριξαν» την χρυσόσκονη του ταλέντου τους από πάνω και με την λάμψη της τράβηξε την προσοχή και το ενδιαφέρον ενός πολύ δύσκολου κοινού.

Ο επιχειρηματίας Τζόνσον

«Μεγαλώνοντας δύο πράγματα ήθελα να κάνω. Ήθελα να παίξω στο ΝΒΑ και ήθελα να γίνω επιχειρηματίας όταν η καριέρα μου τελειώσει, και αυτό είναι που κάνω τώρα».

Στους πιο ακριβοπληρωμένους παλαίμαχους είναι το 10 το... καλό.

Ο Μάτζικ Τζόνσον βρίσκεται στην 10η θέση του περιοδικού «Forbes», για τον πιο πετυχημένο αθλητή που έχει αποσυρθεί, και η προσωπικότητα του σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό του ταλέντο τον βοηθούν να κάνει πράξη ό,τι σχεδιάζει.

Τα όνειρα του έχουν γίνει σχεδόν όλα πραγματικότητα.

Από το να αποκτήσει ποσοστό στους Λέικερς και την γυναικεία ομάδα του WNBA, L.A. Sparks, να φτιάξει δισκογραφική εταιρεία και εταιρεία παραγωγής ταινιών, σινεμά, μέχρι να ξεκινήσει συνεργασία με τα «Starbucks» και να καταφέρει, τελικά, να πουλήσει στην εταιρεία «κολοσσό» 125 καταστήματα που άνοιξε μόνος του.

Αυτό όμως που τον κάνει περιζήτητο είναι η προσωπικότητα του.

Το χαμόγελο που δεν φεύγει ποτέ από το πρόσωπο του Τζόνσον και οι ατάκες του τον καθιστούν σαν έναν από τους πιο περιζήτητους σχολιαστές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έχει καταφέρει να βρει θέση σε όλα σχεδόν τα σοβαρά τηλεοπτικά δίκτυα σαν αναλυτής και όπως φαίνεται χωρίς δουλειά δεν πρόκειται να μείνει.

Την ιδιοκτησία των Λέικερς την παραχώρησε το 2010 και από τότε κατείχε την θέση του αντιπροέδρου στην ομάδα της καρδιά τους, όμως πρόσφατα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο ο Τζόνσον αποχώρησε από την θέση αυτή.

Κύριο του μέλημα του Τζόνσον αυτή την εποχή είναι οι Λος Άντζελες Ντότζερς.

Πήρε την ομάδα του μπέιζμπολ με στόχο, όπως ο ίδιος δήλωσε, να την κάνει ξανά μεγάλη και να την βάλει στο Λος Άντζελες στην ίδια θέση με τους Λέικερς.

Αποκάλεσε μάλιστα αυτή την σκέψη όνειρο του...

Επιχειρηματικά ο Τζόνσον δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες των Η.Π.Α.

Όλο το... πακέτο που έχει δημιουργήσει φαντάζει εξαιρετικά θελκτικό και σίγουρα έχει κάνει κινήσεις που τον βοηθούν να πρωταγωνιστεί.

Η σχέση του Μάτζικ με τον γιο του

Ο Μάτζικ Τζόνσον έχει τραβήξει την κριτική των μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο εξαιτίας του γιου του EJ.

O νεαρός Τζόνσον έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος, παίρνει μέρος στο ριάλιτι «Rich Kids of Beverly Hills» και φροντίζει να προκαλεί με τις εμφανίσεις του και κυρίως με τις στιλιστικές του επιλογές.

Ο πρώην NBAer έχει δηλώσει: «Εγώ και η σύζυγος μου, Κούκι, γνωρίζαμε πως ο γιος μας, ο EJ, είναι γκέι από όταν ήταν 12 ετών».

Ο ίδιος αποκάλυψε και την πρώτη κουβέντα με τον γιο του για το θέμα αυτό.

«Θα σε αγαπάμε όποιος και να είσαι, ό,τι και αν κάνεις. Εμείς θέλουμε να αγαπάς τον εαυτό σου».

«Ήθελε να είναι σίγουρος πως νοιώθω εντάξει. Δεν ανησυχούσε για την μητέρα του, όσο για το πως αισθανόμουν εγώ.

Με ενοχλούν οι διακρίσεις. Έχω συμπαρασταθεί στη γκέι κοινότητα και στους αγώνες τους, λόγω του AIDS. Πρέπει να σταματήσουμε τις διακρίσεις».

Ο Τζόνσον για ακόμα μια φορά έχει προκαλέσει την θετική αντίδραση της κοινής γνώμης με την στάση του.

Από την άλλη ο EJ έχοντας και την υποστήριξη της οικογένειας του, επιλέγει προκλητικές εμφανίσεις κυρίως με ψηλοτάκουνα, μίνι φορέματα και κοντά σορτς.

Αντί επιλόγου...

Ο Μάτζικ Τζόνσον αποτελεί ακόμα μια ευλογία για το μπάσκετ. Είναι μέρος του και έχει τεράστιο μερίδιο από το δημιούργημα που έχουμε την τύχη να παρακολουθούμε σήμερα.

 

Τελευταία Νέα