Ραγισμένες υποσχέσεις!

Ραγισμένες υποσχέσεις!

bet365

Οι Ολυμπιακοί αγώνες άρχισαν και οι υποσχέσεις έμειναν λόγια! Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί είδαν τις ελπίδες τους να... καταρρέουν, σαν τις εξέδρες των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων!

Το video προώθησης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο είναι λαμπερό!!! Ιπανέμα, Πάο ντε Ασούκαρ, το άγαλμα του Χριστού! Μια μαγική πόλη έτοιμη να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες! Αχ, και να ξερες... Αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της μητρόπολης των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν πολλά μίλια από την παραλία!

Υπάρχει και το άλλο μεγάλο κομμάτι της πόλης! Αυτό πίσω από τον αυτοκινητόδρομο, μια θάλασσα από κόκκινες παράγκες, που τις χωρίζει ένας πολύ στενός δρόμος. Το ξέρετε ότι ένας στους επτά κατοίκους του Ρίο ζει σε φαβέλες;

Ποιος Βραζιλιάνος θα ξεχάσει το 2009 τον πρόεδρο της χώρας, Λούλα ντα Σίλβα να τονίζει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης της υποδομής του Ρίο. Ο δημοφιλέστερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας ήθελε να μετατρέψει την πόλη σε μια παγκόσμια πρωτεύουσα...

Επτά χρόνια αργότερα το όνειρό του Λούλα είναι μακρινή ανάμνηση... Η Κυβέρνηση της χώρας όλα αυτά αυτά χρόνια προσπαθούσε να αλλάξει τη ζωή των κατοίκων στις φαβέλες. Τα κατάφερε; Ποτέ... Οι βίαιες συμμορίες ναρκωτικών συνεχίζουν τη δράση τους, ενώ η περσινή χρονιά ήταν η πιο αιματηρή των τελευταίων ετών!

Η... παγκόσμια πρωτεύουσα δεν έχει σε πολλά σημεία γραμμές αποχέτευσης και οι κωπηλάτες, αλλά και οι κολυμβητές (ανοιχτής θαλάσσης) θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια!

Εξάλλου, πριν ένα μήνα ο Κυβερνήτης του Ρίο απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στην Κυβέρνηση, αφού τα ταμεία άδειασαν και δεν μπορούσε να πληρώσει για τη δημόσια ασφάλεια και την υγειονομική περίθαλψη. «Καλώς ήρθατε στην κόλαση» ήταν το πανό των... κατασκηνωτών (Αστυνομικών και Πυροσβεστών) στο αεροδρόμιο. Οι αριθμοί για την σεξουαλική κακοποίηση γυναικών είναι εφιαλτικοί...

Εκεί που θα σταθούμε όμως είναι στον μεγάλο... χαμένο της υπόθεσης! Οι συμβάσεις για τα πάντα, από γήπεδα μέχρι και εγκατάσταση γραμμής τρένου στο λιμάνι, ανακαινίσεις, δόθηκαν σε μια χούφτα, από τις πιο ισχυρές και καλά συνδεδεμένες οικογένειες της Βραζιλίας. Οι λαϊκίστικες υποσχέσεις, οι άνισες παροχές αποτελούν δείγμα της αποτυχημένης φιλοδοξίας για ανακατασκευή του Ρίο!

Ο Δήμαρχος της πόλης, Εντουάρντο Παές, ο άνθρωπος που αγωνιζόταν για μια σύγχρονη εικόνα τόνιζε το 2012 πως το Ολυμπιακό πρόγραμμα θα φέρει ζωτικής σημασίας υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες σε περίπου 1.000 φαβέλες του Ρίο «Θα γίνουμε η πόλη του μέλλοντος» έλεγε, αφού στόχος του ήταν να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Οι επίσημοι χάρτες παρουσίαζαν την πόλη χωρίς φαβέλες, κάτι που θα συνέβαινε πρώτη φορά έπειτα από αρκετές δεκαετίες.

Τι άλλο υποσχέθηκε; Νέες εξπρές λεωφορειακές γραμμές που θα βελτίωναν αναμφίβολα τη ζωή της εργατικής τάξης. Βέβαια, έπειτα από μήνες... κατηγόρησε την Κυβέρνηση για έλλειμμα, με τον προϋπολογισμό να αφορά το πλούσιο προάστιο της Barra da Tijuca, όπου κατοικούν μόλις 300.000 άνθρωποι! Το κόστος ξεπερνά τα 12 δις δολάρια, οι Ολυμπιακοί του Ρίο είναι ίσως οι πιο ακριβοί στην ιστορία! Από αυτά τα χρήματα, το 1/4 δόθηκε για την επέκταση του μετρό που συνδέει το πλούσιο προάστιο με τις παραλιακές περιοχές της Λεμπλόν και της Ιπανέμα. Απίστευτα πράγματα...

Από το δημόσιο χρήμα ωφελήθηκε κι ένας 92χρονος δισεκατομμυριούχος, ο Κάρλος Καρβάλιο, ο οποίος ελέγχει ένα τεράστιο μέρος ακινήτων σε αυτή την περιοχή! Μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων οι 31 πύργοι των 17 ορόφων θα μετατραπούν σε πολυτελή θέρετρα με πολλές πισίνες, τροπικούς κήπους και με θέα στη λίμνη Jacarepaguá! Καμία σχέση με αυτά που έκαναν οι Βρετανοί, όταν και μετέτρεψαν τα ακίνητα σε οικονομικά προσιτά σπίτια.

Α, στην Αγγλία το Ολυμπιακό Πάρκο κατασκευάστηκε όχι σε ανεπτυγμένο σημείο της πόλης, αναβαθμίζοντας έτσι τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας!

Ο Καρβάλιο δεν ήταν τόσο... προσεκτικός σε σχέση με τον Παές, αφού σε συνέντευξη του είπε πως θέλει να μετατρέψει την Μπάρα σε «μια ελίτ πόλη, του καλού γούστου. Θα πρέπει να είναι μια πόλη για τους ευγενείς, όχι ένα μέρος στέγασης για τους φτωχούς». Οι Βραζιλιάνοι χαρακτήρισαν τον Καρβάλιο... ξεδιάντροπο, ενώ ο Δήμαρχος Πάες βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση!

Ο Καρβάλιο παρέδωσε αρκετά οικήματα, με... χαλασμένες τουαλέτες, μπλοκαρισμένους σωλήνες αποχέτευσης. Βέβαια, η πιο κραυγαλέα αντίφαση μεταξύ του Ολυμπιακού οράματος και της πραγματικότητας είναι η ανάθεση έργου στις κατασκευαστικές εταιρείες Odebrecht και Andrade Gutierrez.

Οι εταιρείες αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διαφθοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που βύθισε τη Βραζιλία σε πολιτικό χάος. Το... τρελό της υπόθεσης; Ο Δήμαρχος ζήτησε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι απαλλαγμένοι από τη διαφθορά, ωστόσο και το δικό του κόμμα εμπλέκεται σε δωροδοκίες.

Το συγκλονιστικότερο απ' όλα είναι πως περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιος διωγμός από τις φαβέλες στην ιστορία του Ρίο... Ραγισμένες υποσχέσεις!!!

Στο φως έχουν έρθει ιστορίες που συγκλονίζουν. Ανάμεσα στο Ολυμπιακό Πάρκο και στο Ολυμπιακό Χωριό είναι μια φαβέλα. Το 2010 οι Αρχές της πόλης προσπάθησαν να την ξεριζώσουν, ώστε να γίνει ένας σύγχρονος δρόμος. Πολλοί από τους κατοίκους που ζούσαν εκεί αρκετά χρόνια αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, ένας από τους κατοίκους που αντέδρασε έντονα ξυλοκοπήθηκε άσχημα από την αστυνομία και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Μόλις 20 οικογένειες πήραν σπίτια, ενώ χάρη στην έκταση που πήρε το θέμα από τον Τύπο, κάποιοι αποζημιώθηκαν. Μη φανταστείτε τρελά χρήματα...

Ο Δήμαρχος επέμεινε και τόνισε πως ο νέος... υπέροχος αυτοκινητόδρομος θα βοηθήσει αρκετά την πόλη. Αλλοί είπαν πως ο δισεκατομμυριούχος, Καρβάλιο δεν ήθελε να ζει κοντά σε φτωχούς! Το Ρίο είναι μια βίαιη πόλη. Δολοφονίες από την αστυνομία, παραστρατιωτικούς, συμμορίες ναρκωτικών. Ενα μεγάλο μέρος των αγώνων θα διεξαχθεί σε εκτάσεις ανθρώπων που είχαν εμπλακεί σε ιστορίας βίας.

Ο Δήμαρχος δεν παραδέχεται πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ωφελήσει τους δυνατούς της χώρας, αλλά δεν απορρίπτει πως θα προσφέρουν πολλά... Η Βραζιλία δεν έγινε ξαφνικά μια προβληματική χώρα, δεκαετίες τώρα οι Κυβερνήσεις αμελούν τους πολίτες. Ωστόσο, ο Δήμαρχος του Ρίο δεν κατάφερε να βάλει τέλος στις... συνεργασίες χορηγών και δημοσίων υπαλλήλων! Ισως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες να χρησιμεύσουν, ώστε οι επόμενες γενιές να γνωρίζουν να διακρίνουν τις... ραγισμένες υποσχέσεις.

 

Τελευταία Νέα