Οι αφανείς ήρωες μιας προετοιμασίας

Οι αφανείς ήρωες μιας προετοιμασίας

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τους ανθρώπους πίσω από τα φώτα που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία.

Το Gazzetta «έζησε» για 14 ημέρες μαζί με τον ΠΑΟΚ στο Όστερμπεκ της Ολλανδίας και αγράφοντας κάθε στιγμή της ασπρόμαυρης προετοιμασίας. Και όταν μιλάμε για «καλοκαιρινή προετοιμασία» το μυαλό δεν πρέπει να πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο στους ποδοσφαιριστές, τις μεταγραφές, τον προπονητή, την τακτική και τα φιλικά παιχνίδια.

Σε κάθε ομάδα, για να γίνουν όλα αυτά και να έρθουν εντός γηπέδου τα αποτελέσματα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που πάντοτε είναι πίσω από τα φώτα. Οι ποδοσφαιριστές παίρνουν την όποια δημοσιότητα θέλουν οι ίδιοι ή την κερδίζουν από μόνοι τους, αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι η «μηχανή» και η «καρδιά» της.

Στο Οστερμπεκ φέτος το καλοκαίρι είχαμε την πιο μεγάλη σε αριθμό ατόμων αποστολή του «Δικεφάλου». Ποτέ άλλοτε, 60 (και βάλε…) πρόσωπα, δεν συνέθεσαν το παζλ μιας καλοκαιρινής προετοιμασίας. Εκτός από τους 32 (μαζί με τον Μακ) ποδοσφαιριστές υπήρχαν άλλοι τόσοι άνθρωποι δίπλα τους από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Ο ΠΑΟΚ οργανώθηκε σε πολλά επίπεδα, αρχίζει να μοιάζει με ένα συγκροτημένο ευρωπαϊκό κλαμπ, που εκτός από το χορτάρι, δουλεύει επαγγελματικά και σ’ άλλα κομμάτια απαραίτητα στην καθημερινότητα του συλλόγου.

Ο ρόλος όλων αυτών των ανθρώπων είναι καθοριστικός και αρκετές φορές καταλυτικός για τη λειτουργία της ομάδας. Φέτος, στην Ολλανδία οι ποδοσφαιριστές είχαν να λένε τα καλύτερα για την εκτός γηπέδου οργάνωση. Λεπτομέρειες, θα πείτε; Ναι, λεπτομέρειες, που κάνουν πολλές φορές τη διαφορά και αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία.

Στην ασπρόμαυρη «βάση» επί ολλανδικού εδάφους στο φημισμένο ξενοδοχείο «De Bilderberg» και τις προπονητικές εγκαταστάσεις του συναντήσαμε από τον πρόεδρο της ομάδας, τον Λούμπος Μίχελ, μέχρι και τον οδηγό του εντυπωσιακού λεωφορείου, τον Ηλία Σαββίδη.

Ενας αριθμός 31 ανθρώπων που δούλεψαν επί ώρες και αποδείχθηκαν άκρως απαραίτητοι για την καθημερινή και σωστή λειτουργία της ομάδας. Πολλές φορές αυτές οι μικρές λεπτομέρειες, όπως η παρουσία της γνωστής σεφ, Αλεξάνδρας Ξένου, που συνεργάστηκε με τον ΠΑΟΚ στο διάστημα της παραμονής στο Οστερμπεκ, κάνουν τη διαφορά.

Οι στενοί συνεργάτες του Ίβιτς

Το προφίλ και το ποιοι είναι οι συνεργάτες του Βλάνταν Ίβιτς είναι λίγο πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό. Ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, ως γενικός αρχηγός, για πρώτη φορά επωμίστηκε το δύσκολο έργο να κυλήσουν τα πάντα στην εντέλεια. Η φετινή πολυεπίπεδη οργάνωση και η εικόνα της ομάδας, εντός και εκτός γηπέδου, έκαναν τον Λούμπος Μίχελ να συζητήσει από τώρα για να επιστρέψει και του χρόνου ο ΠΑΟΚ στα ίδια μέρη. Ο φίλαθλος δεν δίνει σημασία σε τέτοιους είδους λεπτομέρειες, αλλά αποτελούν σημαντικά βήματα προόδου.

Ο Ίβιτς είχε το δικό του τιμ αποτελούμενο από τους δύο βοηθούς του, Μίροσλαβ Σνάουτσνερ και Γιάννη Θωμαϊδη, τον προπονητή τερματοφυλάκων Χρήστο Κελπέκη, τον γυμναστή Δημήτρη Δανιηλίδη, τον αναλυτή αντιπάλων και προπονητή, Γρηγόρη Καβαλιεράτο, ενώ πρόσθεσε και τον συμπατριώτη του, Πέταρ Μιλκάνοβιτς, ο οποίος ανέλαβε το κρίσιμο κομμάτι της προετοιμασίας και αποκατάστασης των ποδοσφαιριστών πριν από τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Ο ΠΑΟΚ δούλεψε και φέτος, με νέα μηχανήματα και εργαλεία, στο κομμάτι της ανάλυσης στοιχείων και δεδομένων, μέσω του Vis Track, με τον Κυριάκο Τσιτιρίδη.

Το ιατρικό επιτελείο

Ο Γιάννης Ράλλης, επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου, ανέβηκε στην Ολλανδία τη δεύτερη εβδομάδα, αλλά, ήδη, από την πρώτη ημέρα ήταν δίπλα στους παίκτες, ο γιατρός Κώστας Τσιαντζής, η ομάδα των έξι φυσιοθεραπευτών αποτελούμενη από τον Νίκο Παπαδημητρίου (επικεφαλής φυσιοθεραπευτής), τον Νίκο Τσιρέλα, τον «παππού» της ομάδας, που βρίσκεται στο ίδιο πόστο από το 1997, τον Σάκη Καπούλα, τον Πέτρο Νικολακούδη, τον Γιώργο Γκάγκαλη και τον Νέναντ Κοβάσεβιτς.

Ο Σέρβος φυσιοθεραπευτής έχει δικό του κέντρο αποκατάστασης στο Βελιγράδι και ειδικεύεται στο κομμάτι της πρόληψης, αντιμετώπισης και

αποκατάστασης τραυματισμών. Ήταν μια έκτακτη συνεργασία την περίοδο της προετοιμασίας, καθώς στον ΠΑΟΚ είχαν να λένε τα καλύτερα για τα όσα είχε πετύχει τον περασμένο Μάιο, όταν ανέλαβε την αποθεραπεία του Λέοβατς πριν τα πλέι οφ και τον βοήθησε τόσο να επιστρέψει νωρίτερα από τις έξι εβδομάδες και ν' αγωνιστεί σε όλα τα ματς δίχως πρόβλημα.

Οι υπόλοιποι κρίκοι της αλυσίδας

Ο εργοφυσιολόγος Γιώργος Ζιώγας είναι επιφορτισμένος τα τελευταία χρόνια με το συγκεκριμένο κομμάτι, βρέθηκε κι αυτός στην Ολλανδία, όπως και η εργοφυσιολόγος-διατροφολόγος, Ιωάννα Πασπαλά, η οποία ανήκε στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, αλλά πήρε… «μεταγραφή» στην πρώτη ομάδα, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία της.

Κι όντως ήταν εκεί για να φροντίζει ώστε να εφαρμοστεί ένα σωστό χρονοδιάγραμμα και πλάνο αναφορικά με την καθημερινή διατροφή των ποδοσφαιριστών ακόμη και στα αποδυτήρια λίγο πριν από την έναρξη των φιλικών αγώνων.

Στην ομάδα υπάρχουν και οι φροντιστές. Οι άνθρωποι που τρέχουν για όλα. Εκτός από τον Χρυσοβαλάντη Βαρλάμη, που έφτασε να μετράει 20 σερί προετοιμασίες με τον ΠΑΟΚ από το 1997 μέχρι σήμερα, στο τιμ είναι ο Σάκης Σαραπάνης, ο Ανέστης Κουτσουλιώτης και ο Φώτης Κυριακόπουλος, επίσης από τους πιο παλιούς της ομάδας, καθώς το 1997 ξεκίνησε ως οδηγός του λεωφορείου της αποστολής και πλέον ανήκει στο τιμ των φροντιστών.

Ο Παναγιώτης Πλιάτσικας ήταν εκεί επιφορτισμένος με το κομμάτι της ασφάλειας και τρία παιδιά του Τύπου, ο Παναγιώτης Αρωνιάδης, ο Ακης Δημητριάδης (κάμεραμαν) και ο Νίκος Βερβερίδης (φωτογράφος) φρόντιζαν για την ενημέρωση του κόσμου και την αποτύπωση των στιγμών της ασπρόμαυρης προετοιμασίας.

 

Τελευταία Νέα