Ρίο, πίσω από τα φώτα, ο εφιάλτης!

Ρίο, πίσω από τα φώτα, ο εφιάλτης!

bet365

Λάμψη Ολυμπιακών αγώνων, εκατομμύρια για νέα στάδια, χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και... επιδημία βιασμών! Κάθε 11 λεπτά μια γυναίκα πέφτει θύμα στη Βραζιλία.

Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη μετρά αντίστροφα... Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο πέρασαν από... χίλια κύματα, ωστόσο η Κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι έτοιμη να μας θαμπώσει με τα έργα! Εκατοντάδες εκατομμύρια δαπανήθηκαν για την κατασκευή γηπέδων και υποδομών, χρειάστηκε η οικονομική ένεση στην πόλη του Ρίο για να μην πτωχεύσει, αφού οι Δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι ούτε... χαρτί τουαλέτας!

Η Κυβέρνηση έδωσε πολλά για να διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν έδωσε και... τίποτα στους πολίτες της! Οι αριθμοί για τα χρήματα που δόθηκαν προκαλούν ίλιγγο, ωστόσο θλίψη και απογοήτευση προκαλεί το γεγονός πως κάθε 11 λεπτά μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού στη χώρα του καφέ. Βέβαια, μπορεί να κάνουμε λάθος και τα πράγματα να είναι πιο... δραματικά, αφού τα θύματα αρκετές φορές είναι πολύ φοβισμένα για να αναφέρουν το σεξουαλικό έγκλημα!

Ποιος θα ξεχάσει την περίπτωσης έφηβης που έπεσε θύμα βιασμού από 30 άνδρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.. Η επίθεση έχει συγκλονίσει τους Βραζιλιάνους κι έλαμψε στο προσκήνιο το ενδημικό πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών στην πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Οι προκαταλήψεις της κοινωνίας, ακόμα και η εχθρική στάση της αστυνομίας οδηγούν τα θύματα στο να μην κάνουν καταγγελία.

Η επίθεση αυτή χτύπησε ένα νεύρο στη Βραζιλία, μια συντηρητική, στην πλειοψηφία Ρωμαιοκαθολική χώρα των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μεταξύ του 1980 και του 2010, περισσότερες από 92.000 γυναίκες σκοτώθηκαν σε εγκλήματα που σχετίζονται με το σεξ. Μόλις πέρσι το Κονγκρέσο πέρασε νομοθεσία για να αυξήσει τις ποινές για τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά των γυναικών, αλλά πολλές φορές ο Νόμος δεν είναι αρκετός για να φέρει επιθυμητά αποτελέσματα!

Ενας νεαρός οδηγός ταξί πλησιάζει μια κοπέλα που του άρεσε «Είναι τα γενέθλιά μου, τι δώρο θα μου κάνεις;» ρωτάει, με την κοπέλα να απαντά: «Χρόνια πολλά». «Ηλπιζα σε κάτι περισσότερο» για να εισπράξει την αρνητική απάντηση της νεαρής Βραζιλιάνας. Λίγες ώρες αργότερα η κοπέλα έτρεμε από τον φόβο, μόλις είχε πέσει θύμα βιασμού.

Ρίο ντε Τζανέιρο, μια πόλη του φωτός, αλλά και του τρόμου, αφού στις φτωχότερες γειτονιές τα κορίτσια τρέμουν! Οι φωτισμένοι κύκλοι των Ολυμπιακών Αγώνων θυμίζουν σε όλους τους κατοίκους του Ρίο πως το μεγάλο ραντεβού πλησιάζει, αλλά γι αυτή την κοπέλα και χιλιάδες άλλες η εικόνα δεν τις βοηθά στο να σταματήσουν να φοβούνται!

«Δεν είχα τη δύναμη να φύγω. Αυτό ήταν το χειρότερο συναίσθημα. Ένιωσα σαν τα σκουπίδια, επειδή είχα πάντα πίστευα ότι είχα τη σωματική δύναμη για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και δεν το έκανα. Τον παρακάλεσα, αλλά το έκανε ούτως ή άλλως. Τότε σηκώθηκε χαμογελώντας, κι έφυγε» τονίζει η κοπέλα που προσπαθεί με τη βοήθεια κοκτέιλ φαρμάκων να ξεχάσει τον εφιάλτη!

Μπορεί η Κυβέρνηση να σιωπά, η αστυνομία να μην είναι σε θέση να προστατεύσει, ωστόσο το «Movimento de Mulheres» ήρθε να βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες. Μπορεί όμως χωρίς την Κυβέρνηση; Ποια κοπέλα δεν ούρλιαξε όταν άκουσε τον υπεύθυνο της αστυνομίας, αλλά και άλλους αξιωματούχους να τονίζουν πως ο βιασμός μιας 16χρονης από 33 άνδρες μπορεί και να ήταν συναινετικός...Μόλις επτά από αυτούς κατηγορήθηκαν...

Ο Δήμαρχος του Ρίο προσπαθεί να ακουστεί τονίζοντας πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες δεν μιλούν, δεν έχουν τη δύναμη...

Τώρα, τον Ιούλιο του 2016 ο κόσμος μπορεί να το συζητήσει και να καταλάβει τον εφιάλτη τους! «Η προκατάληψη εναντίον των γυναικών στη χώρα μας είναι η κοινωνικά παγιωμένη. Βλέπετε οι γονείς διδάσκουν τα αγόρια να πηγαίνουν με αρκετά κορίτσια. Και τα κορίτσια είναι για να καθαρίζουν το σπίτι, να αναθρέψουν τα παιδιά, να κάνουν το φαγητό και στη συνέχεια να χρησιμεύσουν σεξουαλικά» θα πει ένα θύμα βιασμού.

Οι αναταραχές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι πιθανό να... θάψουν και τις ελπίδες των γυναικών για ένα δικό τους Υπουργείο στη Μπραζίλια. Με τον τρόπο αυτό θα εξαφανισθεί η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τα προγράμματα των γυναικών. Ενα μεγάλο ίδρυμα για τη βοήθεια κακοποιημένων κοριτσιών βγάζει κραυγή απόγνωσης, τονίζοντας πως από τους 104 υπαλλήλους έμειναν μόλις 9 και σε δυο μήνες θα κλείσει! Σε 60 ημέρες όμως η Βραζιλία θα μπορεί να... υπερηφανεύεται πως διοργάνωσε τους πιο λαμπερούς Αγώνες! «Είναι απλά πολύ σκληρό. Μας απευθύνουν έναν πολύ ωραίο λόγο, μας λένε ωραία λόγια, όμως η αλήθεια είναι πως η Κυβέρνηση δεν κάνει καμία προσπάθεια και δεν μάχεται για την πραγματική αλλαγή» τονίζει μια κοπέλα η ομάδα το 2011 έπεσε θύμα βιασμού!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα