Καβαλίερς: Έτσι πέτυχαν το… ακατόρθωτο!

Φάνης Παναγιώτου
Καβαλίερς: Έτσι πέτυχαν το… ακατόρθωτο!

bet365

Το G-Weekend Journal γράφει για τους Κλίβελαντ Καβαλίερς που γύρισαν από την… κόλαση, έγιναν η πρώτη ομάδα που ανατρέπει το 3-1 κι οδήγησαν τους φίλους στον ουρανό, καθώς φόρεσαν δαχτυλίδι πρωταθλητών για πρώτη φορά στα χρονικά!

Η φετινή παράσταση των Κλίβελαντ Καβαλίερς στους Τελικούς του ΝΒΑ είναι από τις πιο ιστορικές που έχουμε δει. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά, αφού -αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει ακόμα- οι Καβς έγιναν η πρώτη ομάδα σε Τελικούς ΝΒΑ που γυρνάει από το 3-1 και το έκαναν κόντρα στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς του 73-9 στη regular season, οι οποίοι μάλιστα έχουν για ηγέτη τον back2back MVP, Στεφ Κάρι! Έτσι, όμως, είναι το μπάσκετ. Είναι το άθλημα στο οποίο μπορούν να γίνουν τα πάντα!

Οι απόψεις που έχουν γραφτεί μετά τον άθλο των Καβαλίερς είναι πολλές. Αρκετοί προσπαθούν να μειώσουν την επιτυχία τους, κάνοντας κριτική στην ομάδα του ΛεΜπρον Τζέιμς και στον ίδιο τον… Βασιλιά. Γράφτηκαν πολλά τόσο για τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισαν ο Στεφ Κάρι, ο Αντρέ Ιγκουοντάλα κι ο Άντριου Μπόγκουτ, ενώ -φυσικά- γίνεται μεγάλη κουβέντα για την απουσία του Ντρέιμοντ Γκριν από το Game 5. Η ιστορία ίσως να ήταν διαφορετική με αυτόν στο παρκέ στον 5ο Τελικό και με το σκορ στο 3-1 για τους Ουόριορς. Ίσως, αλλά με τα “αν” δεν γράφεται ιστορία.

Βέβαια υπάρχει κι η άλλη πλευρά. Έτσι κι αλλιώς, για να φτάσεις στην κορυφή είναι λογικό να χρειαστεί και η τύχη! Το ζητούμενο, όμως, είναι πως γίναμε μάρτυρες μία ΕΠΙΚΗΣ σειράς Τελικών, με μία… φοβερή μάχη στο Game 7 κι εν τέλει πρωταθλητές τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, οι οποίοι -όπως και να το κάνουμε- έκαναν κάποια πράγματα σωστά, προκειμένου να βρεθούν στην κορυφή, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

ΑΛΛΑΞΑΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΝ
Ένα από τα βασικά θέμα του καλοκαιριού που μας πέρασε ήταν η παραμονή του Τρίσταν Τόμπσον. Εν τέλει ο ψηλός των Καβαλίερς υπέγραψε νέα συμφωνία, διάρκειας 5 ετών, με συνολικές απολαβές πάνω από $80.000.000. Πολλοί τα έβαλαν με τους Καβαλίερς για τη συγκεκριμένη κίνηση, ωστόσο στο παρκέ ήρθε η δικαίωση. Ο Τόμπσον έκανε φοβερούς Τελικούς με μέσο όρο 10.3 πόντους, 10.1 ριμπάουντ και ποσοστό 63.6% όντας μάλιστα παίκτης-κλειδί, αφού κόντρα σε μία ομάδα που αγωνίζεται σε up tempo, όπως οι Ουόριορς, η ανανέωση των επιθέσεων είναι κομβικής σημασίας! Κόβεις το ρυθμό του αντιπάλου κι ο Τόμπσον έκανε… θραύση στο συγκεκριμένο κομμάτι!

Η απομάκρυνση του Ντέιβιντ Μπλατ επίσης ήταν μία αμφιλεγόμενη κίνηση. Η αλήθεια είναι πως μετά το All Star Game οι Καβαλίερς ανέβασαν την επιθετική τους συγκομιδή στους 110.3 πόντους ανά 100 κατοχές, ωστόσο ξέχωρα από τα αγωνιστικά, εκείνο που έκανε τη διαφορά ήταν το θέμα της χημείας. Αυτό… έφερε ο Τάιρον Λου, ο οποίος έπεσε στα βαθιά, καθώς δεν είχε ποτέ βρεθεί στη θέση του head coach, ωστόσο τα κατάφερε! Εξάλλου, για να γυρίσεις αυτή τη σειρά όπως το έκαναν οι Καβς, δεν χρειάζεται αποκλειστικά στρατηγική και αγωνιστικό πλάνο. Ο Μπλατ δεν είχε τον σεβασμό των σταρ της ομάδας του, ο Λου έφερε… χαρά στα αποδυτήρια κι η ιστορία έγραψε πως εκείνος είναι που οδήγησε το Κλίβελαντ στην κορυφή.

ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ… ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ
Πολλοί το έχουν γράψει κι αυτή είναι η αλήθεια: Το επίπεδο στην Ανατολή είναι χαμηλότερο συγκριτικά με τη Δύση. Οι Ουόριορς έδωσαν... σκληρές μάχες για να φτάσουν μέχρι τους Τελικούς, την ώρα που οι Καβαλίερς έκαναν… περίπατο! Οι Ντιτρόιτ Πίστονς πραγματοποίησαν ορισμένες θετικές εμφανίσεις, ωστόσο ήταν αδύνατο ν’ αποκλείσουν το Κλίβελαντ, ενώ κόντρα στους Ατλάντα Χοκς ουσιαστικά δεν υπήρχε αντίπαλος, με τους Καβς να σημειώνουν συνολικά 77 στα τέσσερα ματς! Όσο για τη σειρά με τους Τορόντο Ράπτορς; Ναι μεν η ομάδα του ΛεΜπρον Τζέιμς γνώρισε τις πρώτες της ήττες, ωστόσο στις νίκες είχε διαφορές 31, 19, 38 και 26 πόντων αντίστοιχα, γεγονός που δείχνει ότι ουσιαστικά ποτέ δεν κινδύνεψαν να χάσουν τον θρόνο τους στην Ανατολή. Στους Τελικούς, όμως, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Οι Ουόριορς είχαν καταφέρει να επιστρέψουν από το 3-1 κόντρα στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ κι έκαναν με συνοπτικές διαδικασίες το 2-0, έχοντας συνολική διαφορά 48 πόντων!

Οι Καβαλίερς δεν μπορούσαν με τίποτα να σταματήσουν αμυντικά τους Ουόριορς. Και το χειρότερο; Οι Πολεμιστές ήταν τα αφεντικά, δίχως να έχουν σε καλή κατάσταση τους Κάρι και Τόμπσον!

Η δουλειά γινόταν μέσω της επίθεσης για τους Ουόριορς και πλέον οι Κλίβελαντ Καβαλίερς έμοιαζαν ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Στο Game 3, όμως, μείωσαν σε 2-1 και κάτι έδειχνε να αλλάζει. Σημάδεψαν τον Στεφ Κάρι, με τα γκαρντ -όπως ο Ίμαν Σάμπερτ- να στήνουν σκριν στον ΛεΜπρον Τζέιμς, προκειμένου αυτός να βρεθεί με τον MVP μπροστά τους. Πράγμα το οποίο ισχύει και για τον Καϊρί Έρβινγκ, ο οποίος έκανε τρομερές εμφανίσεις και παρέδωσε μαθήματα για το ένας εναντίον ενός! Οι Καβς είχαν βρει τον τρόπο να αντιδράσουν και να δείξουν πως ίσως και να μην είναι το αουτσάιντερ!

Ο ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΛΕΜΠΡΟΝ
Έφυγε από το Κλίβελαντ, έκαψαν τις φανέλες του. Έφυγε από το Μαϊάμι, άκουσε πως κάνει το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του. Κι όμως. ο ΛεΜπρον Τζέιμς πέτυχε! Και τα κατάφερε μέσα από τον δύσκολο δρόμο, όπως δήλωσε κι ο ίδιος μετά το 3-1. Από τον δύσκολο δρόμο κι αγωνιζόμενος στο υψηλότερο επίπεδο. Μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο ΛεΜπρον Τζέιμς το… τερμάτισε μετά τα όσα έκανε στη φετινή σειρά Τελικών με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Ειδικά στα τρία τελευταία παιχνίδια, ο King James άρχισε να σουτάρει περισσότερο από μακριά κι τότε ήταν που πραγματικά δεν μπορούσε να τον σταματήσεις με τίποτα. Ο Βασιλιάς πήρε από το χέρι την ομάδα του και την οδήγησε στον τίτλο. Έκανε ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Ήταν πρώτος σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες κι από τις δύο ομάδες! Ποτέ δεν το έχει κάνει κάποιος αυτό!

Τι άλλο κατάφερε; Ξεπέρασε τον Μάικλ Τζόρνταν σε 20+ points παιχνίδια, έγινε ο τρίτος που πετυχαίνει triple double σε Game 7 Τελικών, ενώ προηγουμένως είχε γίνει μόλις ο 5ος στην ιστορία των Τελικών που πετυχαίνει back2back 40άρες, αφού είχε 41 πόντους τόσο στο Game 5, όσο και στο Game 6. Κι όλα αυτά κάνοντας τη διαφορά και στην άμυνα! Όχι μόνο στην επίθεση! Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ΜΥΘΙΚΟ κόψιμο στον Αντρέ Ιγκουοντάλα ή τις τάπες στον Στεφ Κάρι;

Ίσως ήρθε η ώρα να γίνει αυτό που έγραψε ο ίδιος στο instagram. Να του δείξουμε -επιτέλους- σεβασμό. Αναδείχθηκε ομόφωνα MVP των Τελικών, ήταν πρωταγωνιστής σε μία ΕΠΙΚΗ ανατροπή και -καλώς ή κακώς- δίχως αυτόν οι Κλίβελαντ Καβαλίερς δεν θα τα είχαν καταφέρει. Η χημεία των Καβς εν τέλει έκανε τη διαφορά σε πολλά σημεία, το άθλημα έτσι κι αλλιώς είναι μοναδικό, ωστόσο οι επιδόσεις του King James θα μνημονεύονται για πολλά χρόνια! Για πάντα…

ΤΟΥ ΣΟΥΤ ΤΟΥ ΕΡΒΙΝΓΚ, Η ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΛΑΒ
Ο ΛεΜπρον ήταν ο πρωταγωνιστής, ωστόσο δεν ήταν μόνος του. Το ροτέισον του coach Λου δεν ήταν μεγάλο, με παίκτες όπως ο Τιμοφέι Μοζγκόφ, ο Ματ Ντελαβεντόβα, ο Τσάνινγκ Φράι, ο Σάσα Κάουν κι ο Τζόρνταν ΜακΡέι να μην έχουν ρόλο, αν κι ο Αυστραλός με τον πολύπειρο Φράι πήραν κάποια λεπτά παραπάνω στα πρώτα ματς. Στη συνέχεια, όμως, βγήκε μπροστά ο Μο Ουίλιαμς, που πήρε τη θέση του Ματ Ντελαβεντόβα, ενώ ο Ντάταϊ Τζόουνς που αμείβεται ελάχιστα μπήκε στο Game 6 κι έκανε ζημιά με 5 πόντους σε ισάριθμα αγωνιστικά λεπτά.

Πολύ καλή δουλειά έκανε ο Ιμάν Σάμπερτ, ενώ παίκτης-κλειδί ήταν ο JR Σμιθ, ο οποίος άλλαξε αγωνιστικό προφίλ, δεν πήρε τραβηγμένες προσπάθειες κι έπαιξε πολύ καλή άμυνα σε όποιον από τους Splash Brothers κλήθηκε να μαρκάρει. Βέβαια, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον Ρίτσαρντ Τζέφερσον, ο οποίος θυμήθηκε τις εποχές των Νετς, στους Τελικούς είχε 5.7 πόντους και 5.3 ριμπάουντ κατά μέσο ορο και βοήθησε τα μέγιστα τους Καβαλίερς να φτάσουν στο πρώτο τους πρωτάθλημα, το οποίο ήταν και το πρώτο της καριέρας του. Αυτό ήταν και το ιδανικό φινάλε στην καριέρα του Τζέφερσον, ο οποίος έπειτα από 14 χρόνια στο ΝΒΑ φόρεσε το δαχτυλίδι του Πρωταθλητή κι αποσύρθηκε.

Όσο για τον άλλους δύο της Big 3; Ο Καϊρί Έρβινγκ έκανε ΦΟΒΕΡΗ σειρά, διέλυσε την άμυνα των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς κι είχε κατά μέσο όρο 27.1 πόντους, όταν μάλιστα εκείνος που έβαλε το καθοριστικό σουτ στον 7ο Τελικό! Ένα τρίποντο ιστορικό, όσο κι η τάπα του ΛεΜπρον Τζέιμς στον Αντρέ Ιγκουοντάλα. Αντίθετα, ο Κέβιν Λαβ δεν ανταποκρίθηκε στο ελάχιστο. Ενώ έκανε πολύ καλά playoffs κι έδειχνε πως μπορεί να βοηθήσει, κόντρα στους Ουόριορς μέτρησε μόλις 7.3 πόντους και 5.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο (σ.σ. 16π., 9.9ρ. στη regular season). Βέβαια, η μπασκετική μοίρα τα έφερε έτσι που ο Λαβ ήταν εκείνος που βρέθηκε μπροστά στον Κάρι στην καθοριστική επίθεση για τους Ουόριορς στο φινάλε του Game 7 και τα πήγε εξαιρετικά! Το έσωσε με την άμυνα αυτή και το σχεδόν double-double (9π., 14ρ.) που έκανε; Ίδωμεν… Πάντως συνολικά έπαιξε κι αυτός τον ρόλο στον τίτλο που κατέκτησαν οι Καβαλίερς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα