Κάτι παραπάνω από ένας τίτλος…

Κάτι παραπάνω από ένας τίτλος…

bet365

Οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ πρόσθεσαν άλλη μια «κούπα» στην τροπαιοθήκη τους και το G-Weekend Journal καταγράφει την δουλειά που γίνεται στο... ασπρόμαυρο στρατόπεδο!

Τα τμήματα υποδομής και ανάπτυξης του ΠΑΟΚ, δεν είναι ένα απλό πρότζεκτ, το οποίο εκτίναξε στα ύψη, ερχόμενος το 2012 ο Ιβάν Σαββίδης (ακόμα θα «κλαίει» τα λεφτά που πέταξε στην ακαδημία του Ροστόφ, όπου δεν έβγαλε έναν επαγγελματία παίκτη!) αγκαλιάζοντας την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει πέντε χρόνια πριν ο Θόδωρος Ζαγοράκης. Για τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ (και από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μέλος των επιτροπών της ΦΙΦΑ…) αυτοί που δεν τον συμπαθούν ιδιαιτέρως, μπορούν να του καταλογίσουν «χίλια δυο», αλλά εκεί που δεν λένε, όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν, τίποτα είναι το κομμάτι των ακαδημιών.

Και για του λόγου το αληθές, ας δούμε την προσέγγιση και τη φιλοσοφία των ασπρόμαυρων ακαδημιών μέσα απ’ τα «μάτια» της ίδιας της ΠΑΕ, που (περι)γράφει στην επίσημη ιστοσελίδα της, την έννοια «φιλοσοφία ακαδημιών»: «Στον ΠΑΟΚ, στα Τμήματα Υποδομής του, από το 2007 υπάρχει ένα όνειρο. Εν γνώσει όλων των παραμέτρων. Η δημιουργία Ελλήνων ποδοσφαιριστών, η βάση για μια ελληνική ποδοσφαιρική σχολή. Μακρύς ο δρόμος, μεγάλο το στοίχημα, τόσο που κάποια στιγμή ο χρόνος θα αποφανθεί για το αν θα κερδηθεί ή όχι, ωστόσο, αυτό που μετράει είναι ο συνεχής αγώνας για την πραγμάτωσή του».

Γράφει και κάτι άλλο η ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Ουσιαστικά από το 2007 – έως τότε υπήρχε κάποιο υποτυπώδες σκάουτινγκ – ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη κι εκμετάλλευση των Τμημάτων Υποδομής του ΠΑΟΚ. Το restart επί εποχής Σαββίδη θέτει υψηλούς στόχους, όπως η ανάδειξη σε μία από τις καλύτερες ακαδημίες της Ευρώπης σε βάθος πενταετίας».

Ο ΠΑΟΚ, όντως, διαθέτει μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ακαδημίες ποδοσφαίρου, το αποδεικνύουν άλλωστε και οι πάμπολες επιτυχίες και πρωτιές σε διεθνή τουρνουά, που τουλάχιστον επιδιώκει να λειτουργήσει ευρωπαϊκά, μ’ όσα λάθη κι αν έχουν γίνει και θα γίνουν στο μέλλον, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο δεκάδων δικών του ομάδων σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη, με εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν το υψηλών απαιτήσεων πρότζεκτ.

Συνειδητοποιημένα, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ επενδύει στο «νέο αίμα» κι όπως είπε ο πολυνίκης ποδοσφαιριστής στην ιστορία του (με τέσσερις «κούπες» στα χέρια του), Κώστας Ιωσηφίδης, για να δει κάποια στιγμή χαΐρι ο σύλλογος «επιτέλους, πρέπει να σταματήσουν οι… καραβιές με 10-11 ξένους παίκτες κάθε καλοκαίρι». Αυτά τα παιδιά που το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σήκωσαν την «κούπα» στο Περιστέρι δεν προέκυψαν τώρα στην ομάδα. Αποτελούν τον «καρπό» μιας πολύχρονης συστηματικής δουλειάς των τμημάτων υποδομής του Δικεφάλου, με αρκετό σκάουτινγκ, πολύ πίεση, μεγάλη προσπάθεια για να φθάσουν εδώ που έφθασαν. Όχι, τυχαία…

Ο Σιαμπάνης πήγε το 2013 στον ΠΑΟΚ από τον Παύλο Μελά, όπως και ο Δημητρίου από τα Γιαννιτσά, την ίδια χρονιά αποκτήθηκε ο Χατζηστραβός από τον Πανσερραϊκό κι ο Χατζηδίμπας από τον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου, ο Λύρατζης είχε πάει ένα χρόνο νωρίτερα από τις Κρηνίδες Καβάλας, ο Γκαργκαλατζίδης 2011 από τους «Μπέμπηδες», ενώ οι Βουτσάς, Τσαούσης, Νουκάρης, Παπαθανασίου, παίζουν εδώ και έξι χρόνια μπάλα στις ασπρόμαυρες ακαδημίες. Ο πιο «νέος» της παρέας είναι ο Κωνσταντίνος Τζοβάρας, που εντοπίστηκε στο Βόλο και αποκτήθηκε από τον Δικέφαλο πέρσι το καλοκαίρι, αλλά είναι πιο… ΠΑΟΚ, από πολλούς ΠΑΟΚτσήδες!

Αυτά τα παιδιά, κι όλα τα υπόλοιπα που ανήκουν στην ομάδα κάτω των 17 του ΠΑΟΚ, ξέρουν ότι έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διαβούν. Το ότι στα 16 τους ευτύχησαν και κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα δεν λέει απολύτως τίποτα. ΟΚ, μπορεί να «χτίζουν» χαρακτήρα, να το ήθελαν και να το πανηγύρισαν ως μια προσωπική επιβράβευση της σκληρής δουλειάς τους, αλλά ως εκεί.

Σωστά επισημαίνεται, ότι ο τρόπος μετάβασης από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα πρέπει να γίνεται ορθολογικά και δίχως βιασύνη. Το να φορτώσεις με άγχος και πολλές ευθύνες αυτά τα παιδιά είναι το πιο εύκολο πράγμα, αλλά συνάμα και το πιο καταστροφικό. Στην Τούμπα μπορούν να καυχιόνται ότι πολλά παιδιά, που σήμερα κάνουν καριέρα, προέρχονται από τα σπλάχνα του συλλόγου (πχ. Κάτσε, Πέλκας, Κίτσιου, Δ. Κωνσταντινίδης), όμως όπως σωστά λέγεται «η υπομονή είναι αρετή».

Πριν από τρία χρόνια ο Δικέφαλος είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα υποδομών της Κ17 στην Ξάνθη και ένα χρόνο μετά, με την ίδια σχεδόν ομάδα και προπονητή τον Βλάνταν Ίβιτς, κατέκτησε και το πρωτάθλημα στις ηλικίες κάτω των 20 ετών. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά σ’ εκείνο το ρόστερ της ομάδας κάτω των 17 και δει το ποιοι έχουν προχωρήσει και έχουν «ανέβει» στην πρώτη ομάδα θα διαπιστώσει, ότι μιλάμε για τρία τέσσερα παιδιά (Κουλούρης, Δεληγιαννίδης, Πόζογλου, Δημητριάδης). Όλοι οι υπόλοιποι, ακόμη ψάχνουν την ευκαιρία τους…

Κι όπως είπε χαρούμενος για τα δικά του (βεβαίως και του Αγγελου Ζαζόπουλου, που τρία χρόνια δουλεύει μαζί τους) παιδιά, ο Πάμπλο Γκαρσία,‬ αυτό που χρειάζεται είναι «δουλειά, πολύ πάθος και όχι πολλά λόγια». Οι δυό τους αναλαμβάνουν, όπως ήδη γνωρίζετε, από το καλοκαίρι την Κ-20 και την ετοιμάζουν για το Youth Champions League.

Το ασπρόμαυρο δίκτυο Football Prints

O ΠΑΟΚ μπορεί να καυχιέται ότι έχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο συνεργαζόμενων ακαδημιών, το οποίο κάθε χρόνο διευρύνεται. Ονομάζεται «PAOK Football Prints», δημιουργήθηκε δειλά δειλά το 2007 και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό.

Οι τοπικές ακαδημίες συνεργάζονται με τον ΠΑΟΚ, οι άνθρωποι του οποίου, επισκέπτονται, βλέπουν, τσεκάρουν, κυρίως τον τομέα των εγκαταστάσεων και της δουλειάς που γίνεται, προκειμένου να ενταχθούν οι σύλλογοι στο δίκτυο και να αποκτήσει ο «Δικέφαλος» μια προτεραιότητα στα ταλέντα της περιοχής.

Ο ερχομός και τα λεφτά του Ιβάν Σαββίδη έδωσαν την δυνατότητα για τη διοργάνωση του Tουρνουά Δικτύου PAOK Football Prints, στα οποία έχουν ενταχθεί 52 ομάδες-ακαδημίες. Από την Αλεξανδρούπολη έως τη Ρόδο, στην Αθήνα, στην Κύπρο και στην Γερμανία, ο «Δικέφαλος» έχει το δικό του δίκτυο.

Τα προπονητικά κέντρα

Τα τμήματα υποδομής και ανάπτυξης του ΠΑΟΚ επενδύουν στην ανεύρεση ποδοσφαιρικών ταλέντων γι’ αυτό και προχώρησε στη δημιουργία 11 προπονητικά κέντρα ποδοσφαιριστών ηλικίας 8 έως 12 ετών, σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το δίκτυο των συνεργαζόμενων Ακαδημιών είναι υπεύθυνοι για την συγκέντρωση ταλαντούχων ποδοσφαιριστών από κάθε νομό της Ελλάδας, που σε τακτά χρονικά διαστήματα «προπονούνται και ακολουθούν σταδιακά τους υψηλούς αγωνιστικούς στόχους των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ».

Στόχος; Η ανεύρεση τουλάχιστον 16 προικισμένων αθλητών μέχρι την κατηγορία του προ-παιδικού, ώστε να έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν τουλάχιστον επτά με οκτώ χρόνια σωστής ποδοσφαιρικής εκπαίδευσης και να εντρυφήσουν στην φιλοσοφία μιας μεγάλης ομάδας. Τα ένδεκα προπονητικά κέντρα βρίσκονται σε: Διδυμότειχο, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Κοζάνη, Κατερίνη, Λαμία, Ηράκλειο, Ρόδος, Ρέθυμνο.

 

Τελευταία Νέα